رسانه قطبنما: شانزدهمین نمایشگاه گردشگری و صنایع وابسته درحالی قرار است از صبح فردا، سهشنبه ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۱ به مدت ۴ روز در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران آغاز به کار میکند که معاون گردشگری کشور معتقد است این نمایشگاه برخلاف نمایشگاههای دیگر در چند ماه اخیر، با استقبال مناسبی از سوی مخاطبان خود مواجه شده است. به گزارش «رسانه قطبنما»، همزمان با شانزدهمین نمایشگاه گردشگری و صنایع وابسته، سیوششمین دوره نمایشگاه ملی صنایعدستی نیز در همان محل برگزار خواهد شد.
یکی از چالشهای همیشگی در خصوص برگزاری نمایشگاه گردشگری، عدم تفکیک زمان بازدید عمومی و بازدید فعالان صنعت است؛ امری که همهساله با انتقاد فعالان گردشگری و رسانهها همراه میشود. در نشست خبری این نمایشگاه که تنها چند ساعت قبل از افتتاح رسمی آن، در محل وزارت میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد، علیاصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور در پاسخ به سوال خبرنگار «رسانه قطبنما» در این باره گفت: «ایراد اصلی نمایشگاه گردشگری تهران، نبود زمان ثابت برای برگزاری سالانه این نمایشگاه است. از سوی دیگر، درباره عدم تفکیک بخش عمومی و تخصصی نیز چالشهایی وجود دارد. مسئله اصلی در این خصوص، آن است که تقویم نمایشگاهها توسط ما مشخص نمیشود و از سوی دیگر، این نمایشگاه متناسب با مناسبها و تعطیلات تقویم درنظر گرفته میشود.»
وی خاطرنشان کرد: «اگر ظرفیت نمایشگاهی به ما اجازه دهد، باید به این سمت بریم که روزهایی را مخصوص مخاطبان خاص و حرفهای تعریف کنیم و روزهایی را به بازدید عموم اختصاص دهیم؛ همانطور که در دنیا نیز رخ میدهد.»
مریم جلالی، معاون صنایع دستی کشور نیز که در این نشست حضور داشت، در خصوص مخاطبان نمایشگاههای گردشگری و صنایع دستی که هر سال به صورت همزمان با هم برگزار میشوند و فروش صنایع دستی در برخی غرفههای ادارات کل میراث فرهنگی استانها، به خبرنگاران توضیح داد: «باید تفکیکی بین مراودات کسبوکارها به یکدیگر (B2B) و بازدیدهای عمومی (B2C) داشته باشیم و مکانهایی برای گفتگوهای تجاری در حوزه صنایع دستی نیز در نظر گرفتهایم. اما به هر روی، اینطور نیست که گردشگری و صنایع دستی به هم بیربط باشند. صنایع دستی یکی از زیربناهای گردشگری است.» جلالی با تاکید بر اینکه امسال در غرفههای ادارات میراث فرهنگی و گردشگری استانها، فروش صنایع دستی وجود نخواهد داشت، تاکید کرد: «فروش صنایع دستی در سالنهای جداگانه اتفاق خواهد افتاد و بازدیدکنندگان میتوانند به آن بخشها مراجعه کنند.»
۲۰۰ مهمان خارجی از ۴۷ کشور
در شرایطی که به دلیل تحولات اجتماعی چندماه اخیر در ایران، بسیاری از کشورها شهروندان خود را از سفر به ایران منع کردهاند و فعالان گردشگری در حوزه تورهای ورودی با چالشهای عدیدهای دست و پنجه نرم میکنند و شرکای خارجی خود را از دست دادهاند، حالا معاون گردشگری کشور از حضور بیش از ۲۰۰ بازدیدکننده و غرفهدار خارجی از ۴۷ کشور در نمایشگاه گردشگری خبر داد. به گفته شالبافیان، کشورهای ترکیه، عراق، قطر، ژاپن، اندونزی، تاجیکستان، قزاقستان، مالزی، هند، روسیه و ونزوئلا در نمایشگاه امسال غرفه دارند و بازدیدکنندگانی از عمان، روسیه، تاجیکستان، افغانستان، امارات، سوریه، آذربایجان، ارمنستان، لبنان، لیبی، الجزایر، چین، عراق، اقلیم کردستان عراق، گرجستان و غیره نیز در نمایشگاه گردشگری ۱۴۰۱ حضور خواهند داشت.
او با تاکید بر اینکه بازارهای هدف ما تغییر نکرده، تصریح کرد: «نگاه ما این است که بازارهای اروپا باید مورد پیگیری قرار بگیرد و این نگاه وجود ندارد که از بازارهای اروپا چشم بپوشیم. برخی کشورها دارای پتانسیلهای خوبی در این زمینه هستند که ما کمتر به آنها توجه کردیم که باید روی آنها کار کنیم.» با اینهمه، در میان هیأتهای خارجی نامی از کشورهای اروپایی به چشم نمیخورد.
سالن اختصاصی برای مذاکرات B2B
معاون گردشگری کشور همچنین از اختصاص سالنی ویژه برای مذاکرات هیأتهای تجاری در جریان نمایشگاه گردشگری تهران خبر داد: «سالن اختصاصی برای مذاکرات بخش خصوصی ایرانی که غرفه دارند با کسانی که در نمایشگاه غرفه ندارند، فراهم شده است. مکان دقیق این سالن بعدا اطلاعرسانی میشود. مسوولان این سالن، هماهنگیهای لازم را برای زمان استفاده از این فضا برای هیأتهای تجاری تعیین خواهند کرد.»
همچنین قرار است هر روز در ساعات بعد از برگزاری نمایشگاه، با ابتکار بخش خصوصی ایران و مشارکتکنندگانی که غرفه ندارند، در هتلهای تهران جلسات تجاری برگزار شود.
برنامههای جانبی نمایشگاه گردشگری تهران
براساس این گزارش، قرار است در حاشیه این نمایشگاه دورههای آموزشی متنوع و متعددی با محوریت موضوعات مختلف حوزههای گردشگری و صنایعدستی در قالب ۹ میزگرد و پنل تخصصی، ۲۴ کارگاه آموزشی، ۱۲ نشست تشریک تجربیات برگزار شود. علاوه بر این، فضای اختصاصی حدود ۱۵۰ متر مربع برای حضور دانشجویان رشتههای مرتبط با حوزه گردشگری و صنایعدستی و نمایندگان دانشگاهها و انجمنهای علمی مختلف در نمایشگاه امسال مهیا شده است. با اینهمه، معاون گردشگری کشور درباره چگونگی حضور استارتاپهای گردشگری در این نمایشگاه سخن نگفت.
با مشارکت ادارات کل استانی نیز اطلاعات بالغ بر ۱۱۰۰ فرصت سرمایهگذاری گردشگری در سراسر کشور احصا شده و در قالب بستههای سرمایهگذاری مشخص برای معرفی به سرمایهگذاران آماده شده که در نمایشگاه امسال از آنها رونمایی خواهد شد. در همین حال، با همکاری وزارت بهداشت، بخش ویژهای در نمایشگاه امسال به حوزه گردشگری سلامت تخصیص یافته که با مشارکت ۱۰ دانشگاه علوم پزشکی، ۱۴ بیمارستان خصوصی، ۶ سلامتکده، ۲ مرکز اسپا و ۸ کلینیک و مطب فعالیت خواهد کرد. همچنین، با هدف گسترش گردشگری موضوعی فضای ویژهای در نمایشگاه امسال به میزهای مختلف گردشگری موضوعی اختصاص یافته است.
مصطفی فاطمی، دبیر شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری نیز در این نشست به تشریح گردشگری موضوعی در این نمایشگاه پرداخت و گفت: «هر یک از استانها با رویکردی خاص در نمایشگاه حضور دارند.» بر این اساس، تم هر کدام از استانها به شرح زیر است:
- خوزستان: پرندهنگری و دفاع مقدس
- بوشهر و هرمزگان: گردشگری دریایی
- سیستان و بلوچستان: میوههای گرمسیری و خوراک و میراثفرهنگی
- خراسان رضوی: گردشگری مذهبی و زیارت
- خراسان شمالی: مزرعه و خوراک
- سمنان: کویر
- قم : گردشگری مذهبی
- گلستان: گردشگری دسترسپذیر و دیوار بزرگ گرگان
- مازندران: گردشگری تندرستی و سرمایهگذاری
- گیلان: گردشگری خوراک
- اردبیل: پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی ۲۰۲۳
- آذربایجان شرقی: گردشگری ادبی
- آذربایجان غربی: گردشگری سلامت
- زنجان: گردشگری معدن
- قزوین: گردشگری آبی
- فارس: گردشگری عشایری و گردشگری ادبی
- یزد: گردشگری ادبی بر پایه داستان و روایت و اسطورهها
- اصفهان: گردشگری الکترونیک و دیجیتال مارکتینگ و تور مجازی
- کرمان: نهضت مقاومت
- البرز: گردشگری مجازی و خوراکهای سنتی
- چهارمحال و بختیاری: گردشگری ماجراجویانه
- کهکیلویه بویر احمد: گردشگری روستایی و عشایری
- مرکزی: اکوتوریسم
- لرستان: گردشگری کشاورزی
- همدان: گردشگری کودک
- کردستان: گردشگری خلاق و موسیقی و سلامت
- کرمانشاه: میراث ملموس و خوراک
- ایلام: گردشگری روستایی
- تهران: پارکها
وام ۲۰ میلیونی برای بازدیدکنندگان نمایشگاه صنایع دستی
مریم جلالی، معاون صنایع دستی کشور نیز در نشست خبری نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی تهران از اعطای وام ۲۰ میلیونی با سود ۸ تا ۱۲ درصد از سوی صندوق کارآفرینی امید به بازدیدکنندگان این نمایشگاه خبر داد. به گفته او، بازدیدکنندگان میتوانند با یک دسته چک و کارت شناسایی برای این وام اقدام کنند.
تکلیف سفر کارت کی روشن میشود؟
معاون گردشگری کشور همچنین در این نشست، در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره اعطای سفرکارت به مردم توضیح داد: «ما برای تحریک تقاضا، برنامههایی داشتهایم که هنوز ابلاغ نشده است. اگر منابع تبصره ۱۸ تخصیص پیدا کنند، میتوانیم در این خصوص اقدام کنیم اما هنوز اتفاقی در این زمینه رخ نداده است.»
به گزارش «رسانه قطبنما»، نمایشگاه بینالمللی گردشگری همزمان با نمایشگاه صنایع دستی، در قالب ۱۵ سالن در فضایی بالغ بر ۶۷هزار متر مربع، از سهشنبه ۱۸ بهمنماه تا جمعه ۲۱ بهمنماه ۱۴۰۱ در محل نمایشگاه بینالمللی تهران برپا میشود.
اخبار رویدادهای گردشگری ایران و جهان را در «رسانه قطبنما» دنبال کنید.