رسانه قطبنما: روز جهانی گردشگری که با نام روز جهانی جهانگردی نیز شناخته میشود، هر ساله در ۲۷ سپتامبر در سراسر جهان جشن گرفته میشود. روز جهانی گردشگری بهانهای است تا ملتهای سراسر جهان از اهمیت و تاثیر صنعت بزرگ سفر و گردشگری بر جوامع، اقتصاد، فرهنگ، سیاست، توسعه پایدار و ... آگاه شوند و توجه بیشتری به این صنعت داشته باشند.
سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در آغاز دهه ۸۰ میلادی، ۲۷ سپتامبر را بهعنوان روز جهانی گردشگری نامگذاری کرد و هر ساله شعاری را برای گرامیداشت این روز اعلام میکند. در سال ۲۰۲۴ میلادی، روز جهانی گردشگری با شعار «گردشگری و صلح» (Tourism and Green Investment) جشن گرفته میشود تا پتانسیل بالای صنعت گردشگری بهعنوان کاتالیزور ترویج صلح و دوستی در جهان، به همگان یادآوری شود.
روز گردشگری در ایران نیز همانند سایر نقاط جهان گرامی داشته میشود و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بهعنوان متولی گردشگری کشور، برنامههای مختلفی را در این روز اجرا میکند. اما چرا ۲۷ سپتامبر بهعنوان روز جهانی گردشگری انتخاب شده است؟ شعار روز جهانی گردشگری ۲۰۲۳ میلادی چیست؟ روز گردشگری در ایران چگونه برگزار میشود؟
آنچه در این مقاله میخوانید:
- روز جهانی گردشگری چه روزی است؟
- اهمیت گرامیداشت روز گردشگری
- روز جهانی گردشگری ۲۰۲۴
- شعار روز جهانی گردشگری ۲۰۲۴
- روز جهانی گردشگری ۲۰۲۳
- شعار روز جهانی گردشگری ۲۰۲۳
- روز جهانی گردشگری ۲۰۲۲
- شعار روز جهانی گردشگری ۲۰۲۲
- شعارهای روز جهانی گردشگری از ابتدا تا به امروز
- روز گردشگری در ایران
- هفته گردشگری ۱۴۰۳ چه تاریخی است؟
روز جهانی گردشگری چه روزی است؟
روز گردشگری در تقویم جهانی جایگاه ویژهای دارد و ۲۷ سپتامبر هر سال برای گرامیداشت سفر و گردشگری جشن گرفته میشود. نگاهی به تاریخچه روز جهانی گردشگری نشان میدهد اولین بار در سال ۱۹۸۰ میلادی بود که ۲۷ سپتامبر بهعنوان روز جهانی گردشگری نامگذاری شد؛ اما چرا ۲۷ سپتامبر؟
۲۷ سپتامبر، برای سازمان جهانی گردشگری روز ویژهای است؛ چرا که درست در ۲۷ سپتامبر سال ۱۹۷۰ میلادی، اساسنامه سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در سازمان ملل متحد به تصویب رسید و ۵ سال بعد سازمان جهانی گردشگری کار خود را آغاز کرد.
مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری در سومین جلسه خود که سپتامبر ۱۹۷۹ میلادی در تورمولینوس اسپانیا برگزار شد، تصمیم گرفت از سال ۱۹۸۰ میلادی روز ۲۷ سپتامبر را بهعنوان روز جهانی گردشگری تعیین کند و این روز را جشن بگیرد.
این سازمان، هر ساله شعاری برای گرامیداشت روز جهانی گردشگری اعلام میکند. «سهم گردشگری در حفظ میراث فرهنگی و صلح و درک متقابل» اولین شعار روز جهانی گردشگری در ۲۷ سپتامبر سال ۱۹۸۰ میلادی بود. اکتبر ۱۹۹۷ میلادی نیز مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری در ترکیه، تصمیم گرفت هر سال یک کشور میزبان را بهعنوان شریک این سازمان در جشن روز جهانی گردشگری تعیین کند.
اهمیت گرامیداشت روز گردشگری
سفر و گردشگری یکی از جذابترین تجربیات زندگی بشر است اما در کنار لذت ناشی از سفر، این صنعت بزرگ یکی از تاثیرگذارترین صنایع جهان به شمار میرود.
از این رو، هدف گرامیداشت روز جهانی گردشگری، افزایش آگاهی جوامع و دولتها از ارزشهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی صنعت سفر و گردشگری و سهمی است که این بخش میتواند در دستیابی به اهداف توسعه پایدار داشته باشد.
«زوراب پولولیکاشویلی»، دبیرکل فعلی سازمان جهانی گردشگری معتقد است که روز جهانی گردشگری فرصتی برای گردهم آمدن و جشن گرفتن دستاوردهای متعدد و متنوع صنعت گردشگری است تا همگان از رشد بینظیر این صنعت در ابعاد، دسترسی و تاثیرگذاری آگاه شوند.
تا قبل از شیوع کرونا کشورهای متعددی به صنعت گردشگری متکی بودند، اما هنوز جایگاه این صنعت و تاثیرگذاری آن در اقتصاد، توسعه و اشتغالزایی آنچنان که باید جدی گرفته نمیشد. تا اینکه، بحران کرونا در کنار آسیبهای فراوانی که به بار آورد به همگان ثابت کرد که صنعت گردشگری چه جایگاه مهمی در دستیابی به توسعه پایدار و رشد اقتصادی دارد. گزارش شورای جهانی سفر و گردشگری (WTTC) با تایید این مسئله نشان میدهد تا قبل از همهگیری کرونا، سفر و گردشگری ۱۰.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان (معادل ۹.۲ تریلیون دلار) را تشکیل میداد.
اگرچه کرونا سبب زیان چند میلیارد دلاری به این صنعت شد اما آخرین بارومتر سازمان جهانی گردشگری (UN Tourism) که ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی منتشر شده است، نشان میدهد گردشگری بینالمللی در هفت ماه منتهی به جولای ۲۰۲۴ میلادی به ۹۶ درصد سطح قبل از همهگیری رسیده است. همچنین حدود ۷۹۰ میلیون گردشگر در ۷ ماهه اول سال ۲۰۲۴ میلادی به سفرهای بینالمللی رفتهاند که حدود ۱۱ درصد بیشتر از مدت مشابه سال ۲۰۲۳ میلادی و ۴ درصد کمتر از سال ۲۰۱۹ میلادی است. از سوی دیگر، گردشگری حدود ۱۰ درصد مشاغل جهان را تشکیل میدهد و سهم بسزایی در کاهش تنشها و بهبود روابط بین ملتها، توسعه پایدار و تقویت جوامع محلی دارد. همه این موارد نمایانگر اهمیت بالای صنعت گردشگری در جهان امروز است.
روز جهانی گردشگری ۲۰۲۴
نشست روز جهانی گردشگری ۲۰۲۴ در تاریخ ۲۷ سپتامبر (۶ مهر ۱۴۰۳) به میزبانی گرجستان در شهر تفلیس برگزار میشود. این کنفرانس امسال با حضور وزاری گردشگری چندین کشور، با هدف ارائه ایدهها، استراتژیها و مشارکتهای نوآورانه برای استفاده از قدرت متحولکننده گردشگری در تقویت گفتگو و ترویج صلح و آشتی برگزار میشود. ایراکلی کوباخیدزه، نخستوزیر گرجستان، احمد الخطیب وزیر گردشگری عربستان و زوراب پولولیکاشویلی، دبیرکل گردشگری سازمان ملل متحد، سخنرانان افتتاحیه جشن روز جهانی گردشگری ۲۰۲۴ میلادی در شهر تفلیس هستند.
زوراب پولولیکاشویلی، دبیرکل سازمان جهانی گردشگری، درباره روز جهانی گردشگری ۲۰۲۴ گفته است: «گردشگری مردم را دور هم جمع میکند. در روز جهانی گردشگری، ما به ارتباط عمیق بین گردشگری و صلح فکر میکنیم. گردشگری پایدار میتواند با اشتغالزایی، همهپذیری و تقویت اقتصادهای محلی، جوامع را متحول کند. با ارزشگذاری و حفظ میراث فرهنگی و طبیعی میتوان به کاهش تنشها و پرورش همزیستی مسالمتآمیز کمک کرد. گردشگری همچنین میتواند وابستگی متقابل اقتصادی بین همسایگان را تقویت و همکاری و توسعه مسالمتآمیز را تشویق کند.»
شعار روز جهانی گردشگری ۲۰۲۴
شعار روز جهانی گردشگری ۲۰۲۴ میلادی «گردشگری و صلح» (Tourism and Peace) است. بهگفته مقامات UN Tourism، تمرکز رویداد روز جهانی گردشگری امسال روی قدرت گردشگری در ترویج صلح و تفاهم بین ملتها و فرهنگها و حمایت از دوستی است. پیش از این در سال ۲۰۰۱ میلادی نیز ایران میزبان روز جهانی گردشگری با شعار «گردشگری ابزاری برای صلح و گفتگوی تمدنها» بود.
سازمان گردشگری ملل متحد (Un Tourism) چرایی انتخاب این شعار برای روز جهانی گردشگری در سال ۲۰۲۴ را اینطور توضیح میدهد: «پیگیری صلح یک فرآیند مستمر است و پیشرفت صلح بیش از هر زمان دیگری با رشد گردشگری ارتباط دارد. گردشگری میتواند بهعنوان یک کاتالیزور در تقویت صلح و تفاهم بین ملتها و فرهنگها نقش اساسی ایفا کند. علاوه بر این، گردشگری ارتباط تنگاتنگی با عناصر سازنده صلح مثل عدالت اجتماعی، حقوق بشر، برابری اقتصادی، توسعه پایدار و دموکراسی و همچنین قابلیت حل و فصل منازعات بدون خشونت را دارد. بزرگترین نقطه قوت گردشگری این است که علاوه بر اینکه یک عامل اقتصادی قوی است، مردم را در شرایط غیرخصمانه گرد هم میآورد.
علاوهبر این، گردشگری زمینه مناسبی برای نوآوری و کارآفرینی فراهم میکند. گردشگری با تشویق راهحلهای خلاقانه و مدلهای کسبوکار جدید میتواند باعث رشد اقتصادی شود و فرصتهای منحصربهفردی را برای استعدادهای جوان فراهم کند. آینده گردشگری در دستان جوانان است. با سرمایهگذاری روی جوانان، فراهم کردن فرصتهای آموزشی و تشویق آنها به مشارکت فعال در بخش گردشگری، میتوانیم از پتانسیل جوانان برای ایجاد تغییرات اجتماعی و ترویج صلح استفاده کنیم. استعدادهای جوان چشماندازهای تازه، خلاقیت و انرژی را به ارمغان میآورند که برای تکامل مداوم گردشگری ضروری است.
هدف روز جهانی گردشگری در سال ۲۰۲۴ میلادی، بررسی فصل مشترک گردشگری و صلح است و نشان میدهد که چگونه سفر، تبادل فرهنگی و شیوههای گردشگری پایدار میتواند به حل مناقشات، آشتی و ترویج صلح در سراسر جهان کمک کند.»
روز جهانی گردشگری ۲۰۲۳
نشست روز جهانی گردشگری ۲۰۲۳ در تاریخ ۲۷ سپتامبر (۵ مهر ۱۴۰۲) به میزبانی عربستان در شهر ریاض، برگزار شد. بهگفته مقامات UNWTO، این سازمان در این روز میزبان نمایندگان بیش از ۱۰۰ کشور عضو، از جمله بیش از ۵۰ وزیر گردشگری، و نمایندگان سطح بالای بخش خصوصی گردشگری جهانی بود.
زوراب پولولیکاشویلی، دبیرکل سازمان جهانی گردشگری، درباره اهمیت روز جهانی گردشگری ۲۰۲۳ گفته است: «گردشگری تا به امروز تا این حد برای اقتصاد یا جوامع ما مهم نبوده است. حوزه گردشگری پتانسیل بسیار بالایی دارد؛ بنابراین در روز جهانی گردشگری، ما توانایی گردشگری را برای رشد و توسعه جشن میگیریم و در عین حال نیاز حیاتی به آن را مورد تاکید قرار میدهیم؛ البته برای تضمین این رشد فراگیر و پایدار به سرمایهگذاری نیاز است.»
شعار روز جهانی گردشگری ۲۰۲۳
سازمان جهانی گردشگری (UNWTO)، شعار «گردشگری و سرمایهگذاری سبز» (Tourism and Green Investment) را بهعنوان شعار روز جهانی گردشگری در سال ۲۰۲۳ میلادی اعلام کرد.
این سازمان درباره چرایی انتخاب این شعار برای روز جهانی گردشگری در سال ۲۰۲۳ اینطور توضیح میدهد: «بدون شک تحقق گردشگری پایدار در گرو سرمایهگذاری پایدار است، اما همهگیری کرونا در ۳ سال گذشته باعث شد سرمایهگذاری خارجی در صنعت گردشگری از ۴۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۹ میلادی، به ۱۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۰ میلادی کاهش پیدا کند. این افت ناگهانی، موجب توقف بسیاری از پروژهها و طرحهای اقلیمی و کاهش ۷۰ درصدی فرصتهای شغلی در طول سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ میلادی شده است. علاوه بر این، سرمایهگذاری در استارتاپها و فناوریهای گردشگری نیز بهشدت کاهش یافته و به پایینترین سطح خود در سال ۲۰۲۲ میلادی در چهار سال گذشته رسید.»
به عقیده کارشناسان UNWTO، دیگر دوران سرمایهگذاریهای سنتی که تنها هدف آن رشد اقتصادی و بهرهوری بود، به سر رسیده و اکنون زمان راهحلهای نوآورانه و جدید است.در همین راستا UNWTO در روز جهانی گردشگری ۲۰۲۳، بر سرمایهگذاری بیشتر و هدفمندتر در ۳ حوزه زیر تمرکز خواهد کرد:
- سرمایهگذاری روی افراد (با سرمایهگذاری در آموزش و مهارت)،
- سرمایهگذاری روی کره زمین (با سرمایهگذاری در زیرساختهای پایدار و تسریع تحول سبز)
- سرمایهگذاری در تامین رفاه (با سرمایهگذاری در نوآوری، فناوری و کارآفرینی)
روز جهانی گردشگری ۲۰۲۲
چهلودومین نشست روز جهانی گردشگری در تاریخ ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۲ میلادی (۵ مهر ۱۴۰۱) به میزبانی اندوزی در شهر بالی، برگزار شد. در این روز که بهانهای برای افزایش آگاهی از اهمیت گردشگری و ارزشهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی آن است، ذینفعان زنجیره ارزش گردشگری، از رهبران سیاسی و خصوصی گرفته تا نمایندگان، جوانان و سفیران بومی، گرد هم میآیند و در مورد مباحث مهم صنعت سفر گفتگو کردند.
برخی از مهمترین سوالاتی که در این رویداد به آن پاسخ داده شد، عبارتند از:
- صنعت گردشگری به کدام سو خواهد رفت؟
- ما میخواهیم در این صنعت به کجا برویم؟
- و چگونه باید به آنجا برسیم؟
- اهداف و خروجیهای موردنظر سازمان جهانی گردشگری نیز به ترتیب زیر اعلام شده است:
- شناسایی راهحلهایی برای تنظیم مجدد گردشگری برای آینده
- تقویت اراده سیاسی دولتها برای اطمینان از قرار گرفتن گردشگری در اولویت سیاستگذاریها
- ایجاد بستر گفتگوی فراگیر برای شناسایی راهحلها و پتانسیلهای گردشگری بهعنوان وسیلهای برای بهبود و تحول
- تقویت پیام گردشگری به عنوان یک نیروی الهامبخش و تحولآفرین و تقویت نقش UNWTO در تحقق این هدف
شعار روز جهانی گردشگری ۲۰۲۲
سازمان جهانی گردشگری، شعار «تفکری دوباره برای گردشگری» یا به تعبیری نواندیشی برای گردشگری (Rethinking Tourism) را بهعنوان شعار روز جهانی گردشگری در سال ۲۰۲۲ میلادی اعلام کرده است.
UNWTO با تمرکز بر آینده گردشگری و توجه به وضعیت رو به بهبود این صنعت در جهان، روز جهانی گردشگری در سال ۲۰۲۲ میلادی را فرصتی برای تفکری دوباره برای گردشگری یا بازاندیشی و نواندیشی برای گردشگری عنوان کرده است.
هدف UNWTO از انتخاب این شعار، الهامبخشیدن و کمک به توسعه این بخش از طریق راههایی همچون آموزش و اشتغال و تاثیر گردشگری بر کره زمین و فرصتهای رشد پایدار است.
این سازمان تصریح کرده که با تفکری دوباره برای گردشگری، باید مردم و سیاره زمین را در اولویت قرار دهیم و همه بخشها، از دولتها و مشاغل گرفته تا جوامع محلی، را برای تحقق یک چشمانداز مشترک و ایجاد بخشی پایدارتر، فراگیرتر و انعطافپذیرتر گرد هم آوریم.
همچنین زوراب پولولیکاشویلی، دبیرکل سازمان جهانی گردشگری، بحران کرونا را فرصتی برای بازاندیشی درباره صنعت گردشگری و سهم آن در زندگی مردم و کره زمین عنوان کرده است؛ فرصتی که باعث بازگشت پایدارتر، فراگیرتر و انعطافپذیرتر گردشگری میشود و کمک خواهد کرد تا همه از مزایای گردشگری بهطور گسترده و عادلانه بهرهمند شوند.
بررسیهای سازمان جهانی گردشگری مبنی بر افزایش ۲ برابری تعداد گردشگران ورودی بینالمللی در ابتدای سال ۲۰۲۲ میلادی نسبت به سال ۲۰۲۱ و ثبت نزدیک به ۲۵۰ میلیون گردشگری بینالمللی در ۵ ماهه اول ۲۰۲۲ میلادی، نشان میدهد که لغو محدودیتهای سفر و افزایش اعتماد مصرفکنندگان، عوامل مهمی در بهبود صنعت گردشگری در آینده است و امید را برای میلیونها نفر در سراسر جهان زنده خواهد کرد. طبق بررسیهای UNWTO، در حال حاضر گردشگری در برخی از مقاصد به سطح قبل از همهگیری رسیده یا از آن فراتر رفته است.
شعارهای روز جهانی گردشگری از ابتدا تا به امروز
همانطور که پیش از این اشاره کردیم سازمان جهانی گردشگری هر ساله شعاری را برای گرامیداشت روز جهانی گردشگری اعلام میکند. شعارهای روز جهانی گردشگری از سال ۱۹۸۰ میلادی تا به امروز به شرح زیر است:
۱۹۸۰ میلادی: مشارکت گردشگری در حفاظت از میراث فرهنگی، صلح و درک متقابل
۱۹۸۱ میلادی: گردشگری و کیفیت زندگی
۱۹۸۲ میلادی: افتخار و سربلندی در سفر، میزبانان خوب و مهمانان خوب
۱۹۸۳ میلادی: سفر و تعطیلات، حق و مسئولیت همگانی
۱۹۸۴ میلادی: گردشگری برای درک بینالمللی، صلح و همکاری
۱۹۸۵ میلادی: گردشگری جوانان: میراث تاریخی و فرهنگی برای دوستی و صلح
۱۹۸۶ میلادی: گردشگری نیروی حیاتی برای صلح جهانی
۱۹۸۷ میلادی: گردشگری برای توسعه
۱۹۸۸ میلادی: گردشگری: آموزش برای همه
۱۹۸۹ میلادی: گردش آزادانه گردشگران، پدیدآورنده یک جهان
۱۹۹۰ میلادی: گردشگری: صنعتی ناشناخته و تجارتی خدماتی که باید عرضه شود
۱۹۹۱ میلادی: اطلاعات، ارتباطات و آموزش: نیروی محرکه توسعه گردشگری
۱۹۹۲ میلادی: گردشگری: عامل رشد همبستگی اجتماعی و اقتصادی و ارتباط بین مردم
۱۹۹۳ میلادی: توسعه گردشگری و حفاظت از محیطزیست: پیش بهسوی تعادل پایدار
۱۹۹۴ میلادی: پرسنل با کیفیت، گردشگری باکیفیت
۱۹۹۵ میلادی: سازمان جهانی گردشگری: ۲۰ سال در خدمت گردشگری جهان
۱۹۹۶ میلادی: گردشگری عاملی برای صلح و بردباری
۱۹۹۷ میلادی: گردشگری: فعالیت پیشتاز قرن ۲۱ در جهت اشتغالزایی و حفاظت محیط زیست
۱۹۹۸ میلادی: همکاری بخش خصوصی و دولتی کلید توسعه و ترویج گردشگری
۱۹۹۹ میلادی: گردشگری: حفاظت از میراث جهانی در هزاره جدید
۲۰۰۰ میلادی: فناوری و طبیعت: دو چالش گردشگری قرن ۲۱
۲۰۰۱ میلادی: گردشگری ابزاری برای صلح و گفتگوی تمدنها
۲۰۰۲ میلادی: اکوتوریسم کلید توسعه پایدار
۲۰۰۳ میلادی: گردشگری نیروی محرکه اشتغالزایی، هماهنگی اجتماعی و کاهش فقر
۲۰۰۴ میلادی: گردشگری و ورزش: دو نیروی زنده برای درک متقابل، فرهنگ و توسعه جوامع
۲۰۰۵ میلادی: سفر و حمل و نقل: از رویای ژول ورن تا واقعیت قرن ۲۱
۲۰۰۶ میلادی: گردشگری، غنا میبخشد
۲۰۰۷ میلادی: گردشگری، درها را به سوی زنان باز میکند
۲۰۰۸ میلادی: گردشگری: پاسخگویی به چالش تغییرات اقلیمی
۲۰۰۹ میلادی: گردشگری: گرامیداشت تنوعها
۲۰۱۰ میلادی: گردشگری و تنوع زیستی
۲۰۱۱ میلادی: گردشگری پیوند دهنده فرهنگها
۲۰۱۲ میلادی: گردشگری و انرژی پایدار: تقویت توسعه پایدار
۲۰۱۳ میلادی: گردشگری و آب: حفاظت از آینده مشترک
۲۰۱۴ میلادی: گردشگری و توسعه اجتماعی
۲۰۱۵ میلادی: یک میلیارد گردشگر، یک میلیارد فرصت
۲۰۱۶ میلادی: گردشگری برای همه: ترویج دسترسی جهانی
۲۰۱۷ میلادی: گردشگری پایدار ابزاری برای توسعه
۲۰۱۸ میلادی: گردشگری و تحول دیجیتال
۲۰۱۹ میلادی: گردشگری و مشاغل: آیندهای بهتر برای همه
۲۰۲۰ میلادی: گردشگری و توسعه روستایی
۲۰۲۱ میلادی: گردشگری برای رشد فراگیر
۲۰۲۲ میلادی: تفکری دوباره برای گردشگری
۲۰۲۳ میلادی: گردشگری و سرمایهگذاری سبز
۲۰۲۴ میلادی: گردشگری و صلح
روز گردشگری در ایران
هر ساله همزمان با روز جهانی جهانگردی، روز گردشگری در ایران نیز جشن گرفته میشود. ۲۷ سپتامبر در تقویم ایران معادل روز ۵ یا ۶ مهر هر سال است که با نام روز جهانی جهانگردی به ثبت رسیده است. امسال نیز، روز گردشگری در ایران برابر با ۶ مهر ۱۴۰۳ است.
پیش از این اشاره کردیم، ایران در سال ۲۰۰۱ میلادی میزبان روز جهانی گردشگری با شعار «گردشگری ابزاری برای صلح و گفتگوی تمدنها» بود. با اینهمه در سالهای اخیر، از فرصت روز جهانی گردشگری در ایران چندان استفاده نمیشود و گرامیداشت این روز، اغلب به چند گردهمایی یا برگزاری کارگاههای آموزشی خلاصه میشود. سهم مردم از این روز بزرگ نیز به بازدید نیمبها و شاید رایگان از اماکن گردشگری و برگزاری چند جشنواره خلاصه میشود. ۷ مهر ۱۳۹۹ بود که برای اولین بار روز ملی گردشگری در تقویم رسمی کشور ثبت و از برند ملی گردشگری و سند توسعه گردشگری کشور رونمایی شد. هدف از ثبت روز ملی گردشگری نیز استفاده از فرصت روز جهانی گردشگری برای معرفی جاذبهها و پتانسیلهای گردشگری عنوان شده است. امسال وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، همگام با سازمان جهان گردشگری، «گردشگری و صلح» را بهعنوان شعار روز ملی گردشگری ایران اعلام کرده است.
هفته گردشگری ۱۴۰۳ چه تاریخی است؟
در سالهای اخیر بهجای صرفا یک روز، یک هفته برای گرامیداشت روز گردشگری در ایران اختصاص داده و اغلب چند پروژه نیز در هفته گردشگری افتتاح یا رونمایی میشود. هفته گردشگری ۱۴۰۳، از ۵ تا ۱۱ مهرماه با هدف گرامیداشت روز جهانی جهانگردی در سراسر کشور برگزار خواهد شد.
قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور، در نشست خبری اعلام برنامههای روز جهانی و هفته گردشگری ۱۴۰۳ گفت: «در روز جهانی گردشگری بازدید از موزهها و بناهای تاریخی در سراسر کشور برای مردم رایگان است.»
علیاصغر شالبافیان، معاون گردشگری کشور، نیز همزیستی ادیان، تنوع اقوام، دوستی اقوام، حفظ فرهنگها، دیپلماسی صلح، موضوعات مورد اهمیت گردشگری، رویکرد دولت چهاردهم در حوزه گردشگری و ارتباط آن با وفاق ملی، ابتکارات استانها در حوزه تبلیغات و ایران هراسی، مشارکت جامعه علمی و دانشگاهی در ارائه طرحهای مرتبط با موضوع شعار سال را بهعنوان بندهای دستورالعمل ابلاغی برنامههای هفته گردشگری امسال برشمرد.
معاون گردشگری کشور با اشاره به اینکه بهمناسبت روز جهانی گردشگری، در سطح استانی ۳۰۰ برنامه در دستور کار قرار دارد، افزو: «در سطح ملی ۱۶۷ طرح گردشگری با حجم سرمایهگذاری بیش از ده هزار میلیارد تومان روز شنبه توسط وزیر افتتاح میشود.»
شالبافیان ادامه داد: «رویدادهای مرتبط با پیام صلح از جمله اقوام، ادیان، تنوع فرهنگی، میراث مشترک جهانی بین کشورها، زبان، طبیعت و خوراک در بیانیه سازمان گردشگری ملل متحد مورد توجه قرار گرفته و برنامههای ملی و استانی بر اساس این محورها تهیه شده است.»
او افزود: «در هفته گردشگری بخش دوم پروژه «ایرانسلام» را با حضور ۲۰ چهره تاثیرگذار خارجی و بیش از ۳۰ میلیون دنبال کننده اجرا خواهیم کرد. بازبینی و مرور عملکرد وزارتخانه و دستگاهها درباره شعار سال گذشته با عنوان سرمایهگذاری سبز را در دستور کار قرار دادهایم و روز یکشنبه ۸ مهر ماه گزارش عملکردی در این راستا ارائه خواهد شد. همچنین از مهمترین و مبتکرترین فعالان بخش خصوصی و فعالانی که در مدیریت مصرف انرژی، مصرف آب استفاه از آبهای خاکستری ابتکاراتی داشتند تقدیر میشود. همچنین آغاز دو طرح در حوزه سرمایهگزاری سبز را اعلام میکنیم.»
روز جهانی گردشگری مبارک
سفر و گردشگری یکی از بزرگترین و لذتبخشترین تجربیاتی است که هر فردی میتواند داشته باشد. در سالهای اخیر در کنار این لذت بزرگ، سفر و گردشگری به ابزاری برای تحقق اهداف توسعه پایدار نیز تبدیل شده است.
امروزه صنعت گردشگری بهعنوان پایه اساسی در توسعه شناخته میشود و بهخوبی در حال پیشرفت است؛ به همین دلیل، گردشگری در همه مناطق جهان در دستور کار دولتها و سازمانهای بینالمللی قرار گرفته است و در عین حال بسیاری از مقاصد و کسبوکارها، با چالشها و مسئولیتهای اجتماعی مانند نقش گردشگری در تغییرات اقلیمی، سازگار میشوند.
در نهایت روز جهانی گردشگری فرصتی است تا دولتها و ملتها بار دیگر به اهمیت سفر و گردشگری پی ببرند و زیرساختها را برای توسعه هر چه بیشتر این صنعت مهیا کنند.
به نظر شما جای چه برنامههایی در روز گردشگری در ایران خالی است؟
آخرین رویدادهای گردشگری را از «رسانه قطبنما» دنبال کنید.