رسانه قطبنما: «گردشگری پیوسته در حال بهبود است، اما چالشهای متعددی از مسائل ژئوپلیتیک گرفته تا اقتصادی بر سر راه بهبود این صنعت قرار گرفته است»؛ آخرین بارومتر سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) که در روز جهانی گردشگری منتشر شده، با تاکید بر این جمله، نشان میدهد صنعت گردشگری در حال بیرون آمدن از زیر سایه بحران کرونا است و با وجود همه چالشها به بهبود در مقاصد جهانی ادامه میدهد.
در گزارش سهماهه اول سال ۲۰۲۲ میلادی UNWTO تعداد گردشگران ورودی از ژانویه تا مارس ۲۰۲۲ میلادی، سه برابر مدتزمان مشابه در سال ۲۰۲۱ ذکر شده بود. چندی بعد، گزارش ۵ ماهه اول سال ۲۰۲۲ میلادی که توسط این سازمان منتشر شد نیز نشان میداد، گردشگری بینالمللی با ثبت نزدیک به ۲۵۰ میلیون سفر بینالمللی، به ۴۶ درصد از میزان گردشگران بینالمللی در مدت مشابه سال ۲۰۱۹ میلادی (یعنی قبل از بحران کرونا) رسیده است.
حالا، گزارش ۷ ماه سال ۲۰۲۲ میلادی حاکی از این است که این روند صعودی با قدرت ادامه دارد و گردشگری بینالمللی در ۷ ماه اول امسال، به میزان ۵۷ درصد از سطح قبل از همهگیری رسیده (سال ۲۰۱۹ میلادی) و در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۱، با رشد ۱۷۲ درصدی، حدود ۳ برابر شده است.
کارشناسان، این بهبود را ناشی از اشتیاق به سفرهای بینالمللی و کاهش یا لغو محدودیتهای سفر در سراسر جهان میدانند. بر اساس گزارش UNWTO تا ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۲ (۲۸ شهریور ۱۴۰۱)، ۸۶ کشور تمام محدودیتهای کرونایی را لغو کردهاند. در همین راستا زوراب پولولیکاشویلی، دبیر کل سازمان جهانی گردشگری، معتقد است اکنون زمان بازنگری درباره گردشگری است، اینکه این صنعت به کجا میرود و چگونه بر مردم و سیاره زمین تاثیر میگذارد.
اروپا مقصد محبوب گردشگران
در مجموع در ۷ ماه اول سال ۲۰۲۲ میلادی، ۴۷۴ میلیون گردشگر بینالمللی سفر کردهاند که در مقایسه با ۱۷۵ میلیون گردشگر در مدت مشابه سال ۲۰۲۱ میلادی، رشد ۲.۷ برابری را نشان میدهد. از این تعداد، ۲۰۷ میلیون گردشگر بینالمللی در فاصله ماههای ژوئن و جولای ۲۰۲۲ ثبت شده که حدود ۴۴ درصد از کل ورودیهای ثبت شده در ۷ ماهه اول سال ۲۰۲۲ میلادی و بیش از ۲ برابر مدت مشابه سال گذشته است؛ این یعنی یک تابستان طلایی برای گردشگری.
اما اروپا، میزبان ۳۰۹ میلیون نفر از این گردشگران بینالمللی بوده که ۶۵ درصد از کل گردشگران بینالمللی در ۷ ماه ۲۰۲۲ میلادی را تشکیل میدهند.
اروپا و خاورمیانه پرچمدار بهبود گردشگری
بر اساس گزارش UNWTO، اروپا و خاورمیانه در ۷ ماه اول سال ۲۰۲۲ میلادی، سریعترین بهبود را ثبت کردهاند و ورود به این مناطق به ترتیب به ۷۴ درصد و ۷۶ درصد از سطح سال ۲۰۱۹ میلادی رسیده است. ۴۴ کشور در اروپا تا ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۲ همه محدودیتهای کرونایی را لغو کردهاند. از این رو، طبق گزارش سازمان جهانی گردشگری، لغو محدودیتهای سفر، تقاضای قوی سفرهای درون منطقهای و افزایش تقاضای سفر از ایالات متحده به اروپا از دلایل اصلی بهبود گردشگری در اروپا است و تعداد گردشگران بینالمللی به اروپا با ۱۹۰ درصد رشد تقریبا ۳ برابر بیشتر از ۷ ماه اول سال ۲۰۲۱ بوده است؛ آماری که نشان میدهد روند افزایش ۴ برابری تعداد گردشگران ورودی این قاره در ۵ ماهه اول سال ۲۰۲۲ میلادی نسبت به مدت زمان مشابه در سال ۲۰۲۱ میلادی همچنان ادامه دارد.
اروپا همچنین در ماههای ژوئن (۷۹ درصد سطح سال ۲۰۱۹) و جولای (۸۴ درصد سطح سال ۲۰۱۹) عملکرد قویتری داشته که بازتاب فصل شلوغ تابستان ۲۰۲۲ است.
خاورمیانه نیز در ۷ ماه اول سال ۲۰۲۲ میلادی، با رشد تقریبا ۴ برابری ورود گردشگران بینالمللی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رشد ۲۸۷ درصدی گردشگران ورودی را تجربه کرده است. در گزارش ۵ ماهه سال ۲۰۲۲ میلادی، UNWTO تعداد گردشگران ورودی در خاورمیانه را ۲.۵ برابر مدتزمان مشابه در سال ۲۰۲۱ اعلام کرده بود. با فرارسیدن تابستان، خاورمیانه شاهد افزایش شدید تقاضای سفر بود؛ تا جایی که برگزاری مراسم حج در عربستان سبب شد که تعداد گردشگران بینالمللی خاورمیانه در ماه جولای ۳ درصد از سطح قبل از همهگیری نیز فراتر رود.
قاره آمریکا نیز با رشد ۱۰۳ درصدی و قاره آفریقا با رشد ۱۷۱ درصدی در ۷ ماهه اول سال ۲۰۲۲ میلادی در مقایسه با سال ۲۰۲۱ میلادی، رشدی قوی را ثبت کرده و گردشگری ورودی در این مناطق، به ترتیب به ۶۵ درصد و ۶۰ درصد از سطح سال ۲۰۱۹ رسیده است.
نگاهی به گزارش ۵ ماهه UNWTO نشان میدهد که تعداد گردشگران ورودی در قاره آمریکا ۴۰ درصد و آفریقا ۵۰ درصد کمتر از سال ۲۰۱۹ میلادی بود؛ حال با پشت سر گذاشتن تابستان این فاصله کمتر شده و این دو قاره نیز با سرعت روی ریل بهبودی، در حال حرکتند.
منطقه آسیا و اقیانوسیه نیز با رشد ۱۶۵ درصدی در ۷ ماهه اول سال ۲۰۲۲ میلادی در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۱ میلادی، رشد بیش از دو برابری گردشگری ورودی را تجربه کرده است؛ اما این قاره همچنان با معضل بسته بودن مرزها روی سفرهای غیرضروری دستوپنجه نرم میکند و به همین دلیل، هنوز ۸۶ درصد پایینتر از سطح سال ۲۰۱۹ باقی مانده است؛ آماری که نشان میدهد این منطقه باید تحولی اساسی در شرایط سفر ایجاد کند.
بر اساس گزارش UNWTO، در برخی مقاصد تعداد گردشگران ورودی نهتنها به سطح قبل از همهگیری رسیده، بلکه از این سطح نیز فراتر رفتهاند. جزایر ویرجین ایالات متحده، آلبانی، سانت مارتن، اتیوپی، هندوراس، آندورا، پورتوریکو، امارات متحده عربی، دومینیکن، سن مارینو، السالوادور و کوراسائو از جمله این مناطق هستند.
رشد همزمان درآمد گردشگری و چالشها
بر اساس این گزارش، بهبود گردشگری در هزینهکرد گردشگران نیز به چشم میخورد. برای مثال، در حال حاضر هزینه کرد گردشگران در فرانسه، آلمان، ایتالیا و ایالات متحده بهترتیب به ۸۸، ۸۶، ۷۷ و ۷۴ درصد از سطح سال ۲۰۱۹ میلادی رسیده است.
همچنین، دادههای مربوط به درآمدها از گردشگری بینالمللی در ۵ تا ۷ ماه اول سال ۲۰۲۲ میلادی نشان میدهد که این درآمدها در بسیاری از کشورها از جمله صربستان، سودان، رومانی، آلبانی، مقدونیه شمالی، پاکستان، ترکیه، بنگلادش، لتونی، مکزیک، پرتغال، کنیا و کلمبیا به بیش از سطح قبل از همهگیری رسیده است.
بر اساس گزارش یاتا، ترافیک هوایی نیز در ۷ ماه اول سال ۲۰۲۲ میلادی با افزایش ۲۳۴ درصدی، به ۵۵ درصد سطح سال ۲۰۱۹ میلادی رسیده و عملکردی چشمگیر را ثبت کرده است. با آغاز تابستان این روند بهبود سرعت گرفت و ترافیک هوایی در ماه جولای به حدود ۷۰ درصد سطح قبل از همهگیری رسید.
پیش از این در گزارش ۵ ماهه سال ۲۰۲۲ میلادی نیز «سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی» (ایکائو)، اعلام کرده بود ظرفیت هوایی بینالمللی در جهان رو به افزایش است و ظرفیت صندلیهای ارائهشده توسط خطوط هواپیمایی در سال ۲۰۲۲ میلادی، تنها ۲۰ تا ۲۵ درصد نسبت به سال ۲۰۱۹ کاهش خواهد داشت.
در گزارش ۷ ماهه سازمان جهانی گردشگری، اشارهای به آمار اشغال هتلها نشده است؛ اما پیش از این، گزارش ۵ ماهه ۲۰۲۲ میلادی UNWTO نشان داده بود که نرخ اشغال هتلها روند صعودی دارد؛ بهطوریکه طبق دادههای شرکت «STR Benchmarking»، میزان نرخ اشغال جهانی از ۴۳ درصد در ژانویه ۲۰۲۲ میلادی، به ۶۶ درصد در ماه ژوئن امسال رسید.
این افزایش تقاضا اگرچه موجب رشد درآمدها شده اما صنعت را با چالشهای عملیاتی و کمبود نیروی کار نیز مواجه کرده است. علاوه بر این چالشها، جنگ اوکراین، افزایش نرخ بهره در همه اقتصادهای بزرگ، افزایش قیمت انرژی و مواد غذایی و گمانهزنیهای بانک جهانی از رکود جهانی مهمترین نگرانیهایی است که بهبود گردشگری بینالمللی در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ میلادی را تهدید میکنند؛ نگرانیهایی که میتوان ردپای تاثیرات آن را در آهستهتر شدن روند رزروها مشاهده کرد.
چشمانداز محتاطانه کارشناسان گردشگری از آینده
کارشناسان گردشگری UNWTO، وضعیت صنعت سفر در بازه زمانی می تا آگوست ۲۰۲۲ میلادی را با امتیاز ۱۲۵ (از ۲۰۰) ارزیابی کردهاند؛ این در حالی است که بازه سپتامبر تا دسامبر ۲۰۲۲ امتیاز ۱۱۱ (از ۲۰۰) را کسب کرده است.
این افت، نشانگر کاهش سطح اطمینان به آینده است. ۴۷ درصد از کارشناسان، چشمانداز مثبتی را برای دوره سپتامبر تا دسامبر ۲۰۲۲ پیشبینی میکنند، در حالی که ۲۴ درصد انتظار تغییر خاصی ندارند و ۲۸ درصد معتقدند که شرایط میتواند بدتر شود. چشماندازها نسبت به سال ۲۰۲۳ میلادی مثبتتر است و ۶۵ درصد کارشناسان، بر این باورند که شرایط گردشگری نسبت به امسال بهتر خواهد شد.
در مجموع، شرایط اقتصادی نامطمئن، افزایش تورم، افزایش قیمت نفت و در نتیجه افزایش هزینههای حملونقل و اقامت و در عین حال کاهش قدرت خرید مصرفکننده، سبب شده تا ۶۱ درصد از کارشناسان بازگشت گردشگری به سطح سال ۲۰۱۹ میلادی را به سال ۲۰۲۴ میلادی موکول کنند.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: