بازاریابی محتوایی گردشگری چیست + اینفوگرافیک

بازاریابی محتوایی گردشگری چیست + اینفوگرافیک

رسانه قطبنما: در عصر مدرن، بازاریابی محتوایی گردشگری به یکی از پایه‌های موفقیت هر برند کوچک یا بزرگ در این عرصه تبدیل شده است. تاثیر کانتنت مارکتینگ یا بازاریابی محتوایی در گردشگری تا حدی است که می‌تواند شرکت شما را در بحبوحه بحران و حوادث ناگوار سرپا نگه دارد.

در دنیایی که تعامل با مخاطبان و کسب رضایت آن‌ها کلید موفقیت برند‌هاست، بازاریابی محتوایی گردشگری، با درگیر‌کردن و جذب گردشگران می‌تواند شرکت‌های کوچک یا بزرگ در صنعت سفر را به اهداف خود برساند. 

اما چه ایده‌‌هایی منجر به موفقیت استراتژی‌های بازاریابی محتوایی گردشگری خواهد شد؟ برای  تنظیم استراتژی‌های بازاریابی محتوایی گردشگری چه باید کرد؟

در این مقاله، کارشناسان بازاریابی مجموعه «رسانه قطبنما» مفهوم بازاریابی محتوایی گردشگری و اصول اساسی آن را بررسی کرده‌اند. 

بازاریابی محتوایی گردشگری چیست ؟

بازاریابی محتوایی گردشگری چیست؟

از هر کارشناس بازاریابی که بپرسید، «بازاریابی محتوایی چیست؟» احتمالا بدون معطلی دیدگاه دو تن از صاحب‌نظران این صنعت یعنی «جو پولیتزی» و «دمین رایان» را برایتان تعریف می‌کند.

«جو پولیتزی» (Joe Pullizzi)، بنیان‌گذار موسسه بازاریابی محتوا (Content Marketing Institute)، در تعریف بازاریابی محتوایی می‌گوید:

«بازاریابی محتوایی فرآیندی در کسب‌‌و‌کار‌ها است که به تولید و توزیع محتوای گیرا، مفید و مجاب‌کننده برای جلب توجه، جذب و درگیری‌کردن گروه مشخصی از مخاطبان می‌پردازد و هدف آن برانگیختن اقدام‌های سودآور توسط مشتریان است.»

همچنین «دمین رایان» (Damian Ryan) در کتاب «Understanding Digital Marketing» کانتنت مارکتینگ را اینگونه تعریف می‌کند:

«بازاریابی محتوایی، با ارضای سریع و لحظه‌ای نیاز به اطلاعات در مشتریان بالقوه، برای آن‌ها ارزش می‌‌آفریند. بازاریابی محتوایی، مشتریان بالقوه را بدون فشار برای خرید خدمات (یا محصول) جذب و درگیر می‌کند.»

علاوه بر این، بازاریابی محتوایی گردشگری و بازاریابی محتوایی در دیگر صنایع را می‌توان با ۳ ویژگی «ارزشمند»، «مرتبط» و «با‌ثبات» تعریف کرد؛ فرآیندی که برخلاف اطلاعات پوچ و بی‌هدف برخی شرکت‌ها که دائماً برای مشتریان ارسال می‌شود، ارزشمند است و به خواسته‌های برآورده‌ نشده مخاطبان پاسخ می‌دهد. 

محتوای تولید‌شده در بازاریابی محتوایی گردشگری مرتبط با علایق و نیاز‌های اطلاعاتی مخاطب است و استمرار در تولید محتوا طبق یک برنامه‌ زمانی مشخص، موفقیت کسب‌وکار را تضمین می‌کند.

اما همانطور که می‌بینیم، بازاریابی محتوایی (Content Marketing) از دو واژه «بازاریابی» (Marketing) و «محتوا» (Content) تشکیل شده است:

محتوا: شکلی از اطلاعات دارای ساختار مشخص است که برای انسان به‌عنوان مخاطب قابل درک و استفاده است. محتوای دیجیتال ویژگی‌ مهمی دارد و آن، این است که برای انتقال، ذخیره‌سازی و مصرف، از بستر و زیر‌ساخت‌های دیجیتال استفاده می‌کند.

با توجه به این تعریف کتاب‌ها، مقالات، فایل‌های صوتی و پادکست‌ها، ویدیو‌ها و انیمیشن‌ها، بسته‌ها و محصولات آموزشی، پست‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی و ایمیل‌های دیجیتال، از انواع محتوا (دیجیتالی یا غیر‌دیجیتالی) به شمار می‌‌آید.

بازاریابی: طبق تعریف «فیلیپ کاتلر»، پدر بازاریابی مدرن، «بازاریابی فرایندی مدیریتی- اجتماعی است که در آن افراد و گروه‌ها از طریق تولید و مبادله محصولات و ارزش، به نیاز‌ها و خواسته‌های خود پاسخ می‌دهند.»

ترکیب این دو واژه، مفهوم جدیدی را در بازاریابی به وجود می‌آورد که بر پایه‌ تولید و انتشار محتوا شکل گرفته است.

تاریخچه بازاریابی محتوا در صنعت گردشگری

تاریخچه بازاریابی محتوا در صنعت گردشگری

فرآیندی که امروزه ما به‌عنوان بازاریابی محتوایی گردشگری یا کانتنت مارکتینگ می‌شناسیم، یکی از زیرمجموعه‌های بازاریابی دیجیتال گردشگری است و تاریخچه آن به سال‌ها قبل بازمی‌گردد.

تحقیقات موسسه بازاریابی محتوایی نشان می‌‌دهد در سال‌های دور برند‌هایی مانند «Michelin» با انتشار کتاب راهنما و بعدها، گروه هتلداری ماریوت با راه‌اندازی استودیوی شخصی خود در سال ۲۰۱۴، پا به عرصه بازاریابی محتوایی گذاشتند. 

گذشت زمان، ظهور و پیشرفت تکنولوژی و دسترسی میلیارد‌ها نفر به اینترنت، موجب تغییر نحوه خرید و فروش محصولات و افزایش اهمیت تعامل با مخاطبان شد؛ اتفاقی که دیجیتال مارکتینگ گردشگری یا بازاریابی دیجیتال را به امری حیاتی برای کسب‌وکار‌ها تبدیل کرد و  شیوه‌های نوینی را در بازاریابی محتوایی گردشگری به وجود آورد. 

نمونه موفق بازاریابی محتوایی گردشگری

همه ما روز‌های ابتدایی همه‌گیری کرونا و ناامیدی همراه آن را در اوایل سال ۲۰۲۰ به یاد داریم؛ روزهایی که فعالان صنعت گردشگری با شوکی بزرگ و رکود باورنکردنی سفر‌ها مواجه شدند.

در همین شرایط اما برند هتلداری ماریوت ناامید نشد و سعی کرد به کمک بازاریابی محتوایی گردشگری از زاویه‌ای دیگر به مقوله سفر و گردشگری نگاه کند. این شرکت هتلداری با راه‌اندازی کمپین تورهای مجازی «Armchair Travel» در نشریه الکترونیکی «Marriott Bonvoy Traveler»، رویای قدم‌زدن در موزه لوور فرانسه، بازدید از تاج محل یا سفر به صحرای بزرگ آفریقا را دل مسافران زنده نگه داشت.

ابتکار و خلاقیت ماریوت در جذب مخاطب، نمونه‌ای از بازاریابی محتوایی گردشگری است که توانست توجه بسیاری از مسافران را به خود جلب کرد. 

کارآمدی بازاریابی محتوایی نه‌تنها در گردشگری، بلکه در همه حوزه‌ها دیده می‌شود. احتمالاً کمپین «Shot on iPhone» شرکت اپل در سال ۲۰۱۶ را به یاد می‌‌آورید. کمپینی که کاربران گوشی‌های اپل را تشویق می‌کرد تا مانند حرفه‌ای‌ها به کمک دوربین گوشی‌‌های خود عکس بگیرند. این کمپین نه‌تنها در بیلبورد‌های شهر‌های مختلف، بلکه در رسانه‌های اجتماعی هم سروصدای زیادی به‌ پا کرد و بسیاری از اینفلوئنسر‌ها به آن پیوستند.

«Shot on iPhone» اپل یکی از نمونه کمپین‌های بازاریابی محتوایی ماندگار بود که میلیون‌ها نفر را با خود همراه کرد و حس ارزشمندی را به مصرف‌کنندگان خود داد.

رشد کانتنت مارکتینگ در گردشگری

با آنکه تاریخچه بازاریابی محتوایی گردشگری به‌ ده‌ه‌های قبل برمی‌گردد، اما برخی عوامل باعث شکوفایی و افزایش اهمیت بازاریابی محتوایی در رشد کسب‌وکار‌ها شده است.

دسترسی کاربران جهانی به اینترنت و افزایش رزرو آنلاین، از دلایل مهم رونق بازاریابی محتوایی گردشگری است.

نتایج تحقیقات «Condor Ferries»، اپراتور خدمات مسافرتی، نشان‌ می‌دهد در حالی که بیش از ۸۰ درصد از رزرو‌های سفر در سال ۲۰۱۸ به‌صورت آنلاین انجام شد، پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۳ ، ۷۰۰ میلیون نفر خدمات خود را به‌صورت آنلاین رزرو کنند.

این آمار و ارقام نشان‌دهنده اهمیت حضور آژانس های مسافرتی، شرکت‌های مسافرتی و هتل‌ها در اینترنت است. اما صرفاً حضور آنلاین کافی نیست و برای جذب مخاطب و ترافیک مستقیم باید از استراتژی مشخصی برای بازاریابی محتوایی گردشگری نیز استفاده کرد. 

برخی دیگر از دلایل رونق‌ بازاریابی محتوایی در گردشگری در سال‌های اخیر عبارتند از:

  • تعاملی‌شدن محتوا و افزایش اهمیت درک و جذب بازخورد مشتریان
  • افزایش دسترسی کاربران جهانی به اینترنت و استفاده از ابزار‌های دیجیتال
  • کاهش هزینه انتشار محتوا با تولید محتوا در شبکه‌های اجتماعی و وبسایت
  • مشتری‌محور شدن کسب‌وکارها و اهمیت تسلط مشتریان در فرآیند تصمیم‌گیری و خرید
  • افزایش هزینه بازاریابی در رسانه‌های سنتی و کاهش اثربخشی آن‌ها با وجود توسعه رسانه‌های نوین 

اهمیت بازاریابی محتوایی در گردشگری

اهمیت بازاریابی محتوایی در گردشگری

امروزه به هر کسب‌وکار موفقی که نگاه کنیم، ردی از بازاریابی محتوایی در استراتژی‌های او می‌بینیم. چه استارت آپ نوپای گردشگری باشید و چه برند هتلداری مطرح در بازار‌های جهانی، استراتژی‌های بازاریابی محتوایی گردشگری عنصری حیاتی برای جذب مخاطب، آگاهی از برند و افزایش فروش کسب‌وکارتان خواهد بود.  

تحقیقات موسسه بازاریابی محتوایی در سال ۲۰۲۱ نیز نشان می‌دهد اکثر بازاریابان موفق B2B و B2C از بازاریابی محتوایی برای آگاهی از برند، ایجاد اعتبار، آموزش مخاطبان، ایجاد وفاداری و تولید سرنخ استفاده می‌کنند.

اهمیت این موضوع تا جایی است که به‌گزارش پلتفرم بازاریابی دیجیتال «Hubspot»، تولید محتوا، اولویت اصلی ۸۰ درصد از بازاریابان است و به‌طور متوسط بازاریابی محتوایی ۲۶ درصد از کل بودجه بازاریابی B2B را به خود اختصاص می‌دهد.

مزایای بازاریابی محتوایی گردشگری

آژانس‌ها، هتل‌ها و شرکت‌های مسافرتی از استراتژی‌های بازاریابی محتوایی گردشگری برای دستیابی به اهداف مختلفی استفاده می‌کنند و می‌تواند مزایای متعددی را برای آن‌ها به همراه داشته باشد:

  • آگاهی از برند: بازاریابی محتوایی به شما کمک می‌کند تا توسط مشتریان بالقوه شناخته و کشف شوید و تمام وقت و انرژی که برای برندینگ گردشگری صرف کرده‌اید به ثمر بنشیند.
  • تولید سرنخ (lead): با بازاریابی محتوایی در کانال‌های مختلف به طیف وسیعی از سرنخ‌ها دسترسی پیدا خواهید کرد؛ سرنخ‌هایی که با به‌کارگیری استراتژی‌های بازاریابی جذاب و درگیر‌کننده توسط شما، به مشتریان بالقوه تبدیل خواهند شد.
  • افزایش وفاداری: شناخت نیاز‌‌‌ها و خواسته‌های مشتریان فعلی و تولید محتوا برای رفع این نیاز‌ها، موجب افزایش رضایت و وفاداری مخاطبان می‌شود.
  • افزایش فروش و سودآوری: افزایش معاملات، کاهش هزینه‌های بازاریابی و ایجاد جریان‌های درآمدی جدید، همگی از عواملی است که موجب افزایش سودآوری شرکت خواهد شد.
  • افزایش ترافیک وب: تولید محتوا در کانال‌های مختلف مانند شبکه‌های اجتماعی و استفاده از لینک‌های ورودی به یک صفحه اینترنتی (Backlink)، موجب افزایش حجم ترافیک ورودی وب‌سایت و به‌دنبال آن افزایش فروش محصولات و خدمات می‌شود.
  • کاهش چرخه فروش: با یک بازاریابی محتوایی موثر، چرخه فروش کوتاه‌تر شده و مشتریان زودتر به قیف فروش وارد می‌شوند.

بازاریابی محتوایی یا بازاریابی محتوا؟

بازاریابی محتوایی و بازاریابی محتوا، دو واژه بسیار شبیه به هم هستند اما با مفاهیم متفاوت‌ و گاهی به اشتباه به‌جای یکدیگر استفاده می‌شوند. برای آشنایی با استراتژی‌های بازاریابی دیجیتال گردشگری بهتر است ابتدا تفاوت‌های این دو مفهوم را با یکدیگر بررسی کنیم:

بازاریابی محتوا، به‌معنای بازاریابی برای نوع خاصی از محتوای تولید‌ شده مانند ویدیو تبلیغاتی و جلب توجه مخاطبان است.

در حالی که بازاریابی محتوایی، فرآیندی است که به تولید محتوای جذاب، برای درگیر کردن مخاطبان و انجام اقدامی سودآور می‌پردازد.

انواع بازاریابی محتوایی گردشگری

همانطور که قبلاً به آن اشاره کردیم، بازاریابی محتوایی گردشگری یکی از زیرمجموعه‌های دیجیتال مارکتینگ گردشگری است و منابع موثق بازاریابی مانند پلتفرم «Hubspot» آن را به دسته‌های زیر تقسیم کرده‌اند:

۱. محتوای وب‌سایت 

محتوای وب‌سایت  در بازاریابی محتوایی

یکی از مهم‌ترین انواع بازاریابی محتوایی گردشگری، تولید محتوا در وب‌سایت است. پیش از این درباره ۹ ویژگی یک وب سایت کسب و کار گردشگری نوشته‌ایم. طراحی استراتژی‌های تولید محتوا و بهینه‌سازی و به‌روزرسانی آن، شما را به اهداف و برنامه‌های سازمان نزدیک‌تر می‌کند. 

۲. بازاریابی ویدیویی

در بازاریابی ویدیویی (Video Marketing)، از ویدیوها برای تبلیغ و بازاریابی محصول، افزایش تعاملات با مشتریان، آموزش مصرف‌کنندگان و در نهایت جذب مخاطبان بیشتر استفاده می‌شود. بر اساس گزارشی از پلتفرم تحقیقاتی «Hubspot»، بیش از ۵۰ درصد از مصرف‌کنندگان ترجیح می‌دهند به‌جای محتواهای دیگر، ویدیو‌های یک برند را تماشا کنند.

۳. بازاریابی اینفوگرافیک

اینفوگرافیک‌ها، محتوا، اطلاعات و داده‌هایی در قالب‌های گرافیکی هستند که با ترکیبی از عبارات ساده و تصاویر جذاب با مخاطب ارتباط برقرار می‌کنند. اگر می‌خواهید یک موضوع آموزشی پیچیده مانند CRM در گردشگری را به مخاطبان خود معرفی کنید، اینفوگرافیک‌ها با تفکیک جذاب محتوا، بهترین انتخاب برای شما هستند. 

۴. بازاریابی پادکست

خواندن سفر‌نامه‌ها، تجربه سفری هیجان‌انگیز و ماجراجویانه به قشم یا راهنمای بازدید از شهر دیدنی استانبول، همگی از نمونه پادکست‌هایی است که می‌توانید در بازاریابی محتوایی گردشگری استفاده کنید. 

این پادکست‌ها با ترکیب محتوا، موسیقی و داستان‌های جذاب، موضوعات جدی و جدید را برای مخاطبانتان سرگرم‌کننده می‌کند. 

۵. بازاریابی شبکه‌ های اجتماعی

بازاریابی شبکه‌ های اجتماعی

بر اساس تعریف «انجمن بازاریابی آمریکا»، بازاریابی شبکه‌ های اجتماعی (Social Media Marketing) یا (SMM)، استفاده از رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی برای تبلیغ محصولات یا خدمات تجاری برند است.

با نگاهی به آخرین آمار شرکت ارائه‌دهنده داده‌های مصرف‌کننده، «Statista»، مبنی بر وجود بیش از ۳.۶ میلیارد کاربر جهانی در شبکه‌های اجتماعی، سرمایه‌گذاری در بازاریابی شبکه‌های اجتماعی نه‌تنها یک نیاز، بلکه یک ضرورت برای موفقیت کسب‌وکارتان است.

این شبکه‌ها مانند اینستاگرام، توییتر و لینکدین، پلتفرم‌های مناسبی برای راه‌اندازی کمپین‌های ویروسی مانند پیروی از روندی خاص یا شرکت در چالش‌ها به شمار می‌آید. هر کدام از شبکه‌های اجتماعی متناسب با نوع مخاطبان و ظرفیت‌های آن پلتفرم، به استراتژی‌ها خاصی نیاز دارد و سرمایه‌گذاری روی چند کانال، ما را به تعداد بیشتری از مشتریان و سرنخ‌‌ها متصل می‌کند.

درباره اینستاگرام مارکتینگ یا بازاریابی اینستاگرامی، به عنوان یکی از انواع بازاریابی شبکه‌های اجتماعی، می‌توانید در این لینک بخوانید.

۶. اینفلوئنسر مارکتینگ 

دعوت هتل‌ها از مدل‌های معروف اینستاگرامی برای چند شب اقامت رویایی یا درخواست از یوتیوبر‌های معروف برای سفر به مقصدی خاص، شیوه جدیدی از بازاریابی محتوایی گردشگری است که به «اینفلوئنسر مارکتینگ» معروف است. 

طبق گفته «انجمن ملی تبلیغ‌کنندگان» (Association of National Advertisers)، بازاریابی اینفلوئنسر (Influencer Marketing) استفاده از افراد با‌نفوذ رسانه‌های اجتماعی که تاثیر زیادی بر خریداران بالقوه دارند، برای هدایت فعالیت‌های بازاریابی یک برند و رساندن پیام آن به بازار‌های بزرگ‌تر است. در این روش به جای بازاریابی مستقیم برای گروه بزرگی از مصرف‌کنندگان، یک فرد تاثیر‌گذار، خدمات یا محصولات برند را تجربه می‌کند و پیام شما را به مخاطبان می‌رساند.

۷. بازاریابی UGC

«محتوای تولید شده توسط کاربر» (User Generated Content)، به اختصار «UGC»، یکی از نمونه‌های بازاریابی محتوایی گردشگری است که به‌صورت رایگان یا با هزینه‌‌ اندک می‌توانید از آن استفاده کنید. این تبلیغات که طبق آمار‌ موثرتر از بازاریابی‌های حرفه‌ای و تبلیغات اینفلوئنسرها است، نقش تبلیغات دهان به دهان را در فضای الکترونیک بازی می‌کند.

از مشتریان خود بخواهید اگر از سفر با تور اختصاصی خود لذت برنده‌اند یا تجریه‌ خوبی از اقامت در هتل شما داشتند، تجربه خود را با انتشار عکس‌ یا ویدیو در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارند. قرعه‌کشی و اهدای جوایز ویژه یکی از ترفند‌هایی است که مشتریان شما را به تولید محتوا تشویق می‌کند. 

UGC با نشان‌دادن رضایت و خوشحالی مشتری، باعث افزایش ارزش برند و اعتماد مصرف‌کنندگان می‌شوند.

۸. بازاریابی تبلیغات پولی

بازاریابی تبلیغات پولی

 تبلیغات پولی در بازاریابی محتوایی به شما این امکان را می‌دهد تا به طیف بزرگ‌تری از مخاطبان  دسترسی پیدا کنید و در هر مکانی که می‌خواهید توسط مخاطبان دیده شوید. اگر کمپین‌های تبلیغات پولی شما با بازاریابی درون‌گرا همراه شود، به‌طوری که نیاز‌ها و خواسته‌های مشتریان را هدف قرار دهد، برای‌تان بسیار سودمند خواهد بود.

۹. بازاریابی مجدد 

بازاریابی مجدد (Remarketing) که به عنوان «هدف‌گذاری مجدد» (Retargeting)  نیز شناخته می‌شود، به‌معنای ارائه تبلیغات هدفمند به افرادی است که قبلاً از وب‌سایت شما بازدید کرده‌اند. با این روش بازاریابی افراد پس از ترک وب‌سایت، تبلیغ‌ شما را در وب‌سایت‌های مرتبط در سطح اینترنت مشاهده می‌کنند. از تبلیغات PPC گرفته تا بنر‌های تبلیغاتی در وب‌سایت‌های دیگر، از نمونه تبلیغاتی است که در بازاریابی مجدد انجام می‌شود. این کار ارتباط شما با مشتریان بالقوه را حفظ می‌کند. 

انواع محتوا در بازاریابی محتوایی گردشگری

پس از آشنا شدن با انواع بازاریابی محتوایی گردشگری، حدس‌زدن انواع محتوای تولیدی در این روش بازاریابی کار دشواری نیست. از محتواهای متنی مانند مقاله، کتاب الکترونیک، راهنماها، مقاله سفید (White Paper) و مطالعات موردی گرفته، تا اینفوگرافیک، پادکست، ویدیو‌های کوتاه و بلند، انیمیشن، موشن‌گرافی، استاپ‌موشن و وبینار‌ها، از انواع محتواهای مورد‌استفاده در بازاریابی محتوایی به شمار می‌‌آیند. 

اگر به نتایج تحقیقات موسسه بازاریابی محتوایی در سال ۲۰۲۰ نگاهی بیندازیم، پست‌های وبلاگ، مقاله‌های کوتاه و خبرنامه‌های ایمیلی، از پرکاربردترین محتواهایی هستند که بازاریابان B2B و B2C در سال ۲۰۲۰ استفاده کرده‌اند.

بعد از این‌ها، «مطالعات موردی» یا Case Study برای بازاریابان B2B و ویدیو برای بازاریابان B2C، پرکاربردترین محتواها در سال ۲۰۲۰ بوده‌ است.

تعیین استراتژی بازاریابی محتوایی در گردشگری

شاید به نظر برسد تعیین استراتژی بازاریابی محتوایی گردشگری کار بسیار آسانی است و تنها با تولید چند صفحه مطلب در وب‌سایت یا انتشار یک پست با عکس‌های با کیفیت در رسانه‌های اجتماعی، به هدفمان خواهیم رسید.

اما واقعیت چیز دیگری است؛ کافی است قدم اول را بردارید تا با انبوهی از چالش‌ها و سوالات بی‌جواب روبه‌رو شوید:

  • محتوایی که تولید می‌کنم برای چه کسانی است؟
  • محتوای تولید شده چه سودی برای مشتری دارد؟
  • هدف شرکت از تولید محتوای خاص چیست؟

و ده‌ها سوال بی‌جواب دیگر، که بدون حل‌کردن آن‌ها نمی‌توانید به راه خود ادامه دهید. مانند هر کار تخصصی دیگری همچون پزشکی و مهندسی، تعیین استراتژی‌ در بازاریابی محتوایی گردشگری هم به متخصص و کارشناس بازاریابی نیاز دارد و با کمک و مشاوره آژانس‌ها و کارشناسان بازاریابی می‌توان، بهترین نتیجه را به دست آورد.

هر کسب‌وکار به استراتژی مخصوص خود نیاز دارد؛ اما کارشناسان حرفه ای بازاریابی، برای راهنمایی بهتر کسب‌وکار‌ها، به معرفی ۱۰ مرحله مهم در تعیین استراتژی‌‌های بازاریابی پرداخته‌اند:

۱. تعیین هدف

تعیین هدف در بازاریابی محتوایی در گردشگری

اگرچه آژانس‌ها و مشاوران بازاریابی، استراتژی بازاریابی محتوایی شما را پیش می‌برند، اما اگر دقیقاً ندانید که به‌دنبال چه چیزی هستید، هرگز نمی‌توانید به اهداف بازاریابی خود دست پیدا کنید.

تعیین اهداف شرکت به شما کمک می‌کند تا دیگر وقت خود را روی موارد بیهوده تلف نکنید و دقیقاً بر همان‌ چیزی که می‌خواهید، سرمایه‌گذاری کنید.

استراتژی‌های بازاریابی محتوایی گردشگری باید بر پایه اهداف مشخص (Specific)، قابل‌اندازه‌گیری (Measurable) ، قابل دستیابی (Attainable) ، واقعی (Realistic) و محدود به زمان (Time-bound)، به‌ اختصار اهداف «SMART» تعیین شود. برای مثال:

  • شما می‌خواهید ترافیک ارگانیک وب‌سایت خود را در عرض ۶ ماه، ۲۰ درصد افزایش دهید؛
  • یا به‌دنبال افزایش ۵ درصدی سرنخ‌ها (Leads) در ۴ ماه آینده هستید.

این‌ها از نمونه اهداف SMART است که می‌توانید استراتژی‌های بازاریابی خود را بر اساس آن تنظیم کنید.

اما چگونه به اهداف خود برسیم؟ برای اهدافی که مستند و مشخص کرده‌اید، باید استراتژی و یک برنامه‌ عملی تنظیم کنید. برای مثال:

  • هدف: افزایش ۱۲ درصدی ترافیک ارگانیک وب‌سایت در طول ۶ ماه
  • استراتژی: تولید محتوای غنی سئویی بر اساس جستجوی کاربران

یا

  • هدف: افزایش ۵ درصدی سرنخ‌ها در طول ۴ ماه
  • استراتژی: بهینه‌سازی نقاط تبدیل (Conversion Points) در وب‌سایت برای راهنمایی بازدیدکنندگان برای اقدامی سودآور  

۲. مخاطب شناسی و شناخت مشتریان بالقوه

پس از شناخت اهداف، نوبت به آن رسیده تا مخاطبان خود را بشناسید. آیا تنها به‌دنبال مسافران لوکس‌پسند هستید؟ مدیران آژانس‌ها و هتلداری‌ها در کسب‌وکار شما چه جایگاهی دارند؟

شناخت «پرسونا» یا پرسونا‌ها در استراتژی‌ بازاریابی محتوایی گردشگری یکی از مهم‌ترین گام‌ها برای راه‌اندازی یک کمپین و هدف قرار دادن مخاطب است. فرض کنید بدون توجه به نیاز‌های مخاطبان اصلی خود، محتوایی عام‌پسند تولید کنید؛ با این کار هرگز نمی‌توانید جایگاه خاصی در صنعت گردشگری پیدا کنید و ارزش افزوده‌ای به بازار ارائه نخواهید کرد.

سعی کنید تمرکز خود را بر گروه مخاطبان خاصی معطوف کنید و از خودتان بپرسید:

  • مشتریان بالقوه کسب‌وکار ما چه کسانی هستند؟
  • این مشتریان چه نیاز‌هایی دارند و محتوای مورد‌نیاز خود را از چه منابعی دریافت می‌کنند؟
  • محتوای ما چه ارزشی برای مخاطب دارد؟ آیا می‌توانیم به یک منبع اطلاعاتی پیشرو برای مشتری‌هایمان تبدیل شویم؟

بعد از اینکه مشتریان اصلی خود را شناسایی کردید، تصویری واضح از همه نیاز‌ها، چالش‌ها و علایق آن‌ها برای همه اعضای تیم خود بسازید و شخصیت‌های کشف شده را به‌عنوان افراد واقعی تصور کنید. اینجاست که پرسونا‌ها به پروسه بازاریابی محتوایی شما وارد می‌شوند و به قالب‌های محتوا و رویکرد شما شکل می‌بخشند.

۳. بررسی رقبا

بررسی رقبا در بازاریابی محتوایی گردشگری

هرگز بدون شناخت رقبا خود، دست به اقدام نزنید. شناخت رقبای مستقیم و غیرمستقیم که در زمینه‌های مشابه فعالیت می‌کنند و مشتریان بالقوه شما را هدف قرار می‌دهند، به کسب‌وکارتان کمک می‌کند تا:

  • محتوای مورد‌علاقه مخاطبان را بشناسید؛
  • با کمبود‌ها و ضعف‌های موجود آشنا شوید؛
  • و از ایده‌های ناب همکاران خود الهام بگیرید.

۴. تحقیق کامل در مورد موضوع و کلمات کلیدی

فرض کنید بالای کوه بلندی ایستاده‌اید و فریاد می‌زنید، وقتی کسی صدای شما را نمی‌شنود چه اهمیتی دارد که چه می‌گویید! تولید محتوا و بازاریابی محتوایی گردشگری نیز همین‌گونه است؛ اگر بدون توجه به نیاز‌ها و موضوعات مورد‌علاقه مخاطبان خود محتوا تولید کنید، هرگز دیده یا شنیده نخواهید شد.

قبل از تعیین استراتژی‌ های بازاریابی محتوایی، به‌خوبی در مورد موضوعات و کلمات کلیدی که مخاطبانتان در اینترنت جستجو می‌کنند، تحقیق کنید. این کار ایده‌های جدیدی برای تولید محتوا به شما می‌دهد.

۵. مرور محتوای قبلی

از محتوای قبلی خود غافل نشوید، ممکن است اطلاعات ارزشمندی از آن‌ها کسب کنید:

  • چه پست‌های بیشتر مورد ‌توجه مخاطبان قرار گرفته است؟
  • کدام صفحات وب‌سایت بیشترین بازدید را دارند؟
  • مخاطبان با استفاده از چه کلمات کلیدی به وب‌سایت وارد شده‌اند؟

نحوه عملکرد محتوای موجود، راهنمای خوبی برای تنظیم برنامه بازاریابی آینده شما خواهد بود.

۶. تعیین نحوه بیان محتوا

یکی از گام‌های مهم در استراتژی بازاریابی محتوایی گردشگری و دیگر حوزه‌ها که اغلب شرکت‌ها به آن توجه نمی‌کنند، تعیین استایل و نحوه بیان محتوا برای درگیر‌ کردن و جذب‌کردن مخاطبان هدف است. این ترفند به شما کمک می‌کند تا هویت و شخصیت برند خود را بسازید و راحت‌تر با مخاطبان ارتباط برقرار کنید.

۷. تعیین کانال های انتشار

 تعیین کانال‌های انتشار در بازاریابی محتوایی

برای انتشار و نحوه استفاده از محتوای تولید شده، باید برنامه‌ریزی داشته باشید. در حین فرآیند تعیین استراتژی‌های بازاریابی، باید بدانید که محتوای خود را در کدام پلتفرم منتشر کنید و از چه روش‌هایی برای تبلیغ محتوا استفاده کنید.

دقت کنید، اغلب پلتفرم‌های انتشار متناسب با نوع مخاطبان موجود در آن‌ها و ظرفیت‌های پلتفرم تعیین می‌شود و هر یک استراتژی جداگانه‌ای دارد. 

۸. تنظیم تقویم محتوایی

اگر می‌خواهید به ایده‌های خود نظم بدهید، باید تقویم بازاریابی محتوایی خود را بر اساس فصول مختلف، رویداد‌ها یا اهداف خاص شرکت تنظیم کنید. در این تقویم زمان و تاریخ دقیق انتشار محتوا و نویسندگان و افراد مسئول مشخص می‌شوند. 

۹. انتشار و تبلیغ محتوا

برای هر محتوایی که تولید می‌کنید، باید هدفی داشته باشید. استفاده از کلمات کلیدی را از یاد نبرید و کیفیت محتوای خود را همیشه بالا نگه‌ دارید. پس از انتشار محتوا، نیاز به تبلیغ برای دیده‌شدن آن دارید. بنابراین، پست‌های خود را در شبکه‌های اجتماعی منتشر کنید و از مخاطبان بخواهید آن‌ها را برای دوستان خود ارسال کنند.

۱۰. ارزیابی عملکرد کمپین ها

تعیین استراتژی‌های بازاریابی گردشگری بدون نظارت و کنترل بر آن‌ها بی‌فایده است. برنامه‌ بازاریابی را دنبال کنید و میزان موفقیت کمپین های بازاریابی در تحقق اهداف را اندازه‌گیری کنید. استراتژی‌های بازاریابی محتوایی شما هرگز ثابت نخواهد بود و در طول زمان تکامل پیدا می‌کند. از اشتباه‌ کردن نترسید و در تصمیمات خود منعطف باشید. 

KPI در استراتژی بازاریابی محتوایی

KPI در استراتژی‌های بازاریابی محتوایی

بعد از تعیین استراتژی‌های بازاریابی محتوایی گردشگری، باید با انواع «شاخص کلیدی عملکرد» (KPI) مهم برای کسب‌ و کارتان آشنا شوید.

شاخص کلیدی عملکرد، از مهم‌ترین شاخص‌های اندازه‌گیری عملکرد یک سازمان است که متناسب با اهداف SMART برند‌ها در استراتژی‌های بازاریابی انتخاب می‌شوند. در واقع KPI داده‌های قابل اندازه‌گیری هستند که می‌توانید از آن‌ها برای ارزیابی عملکرد واقعی کمپین‌های بازاریابی خود استفاده کنید. برخی از نمونه KPI متناسب با اهداف برند عبارتند از:

  • هدف: آگاهی از برند
  • KPI مرتبط: ترافیک سایت، تعداد دنبال‌کننده‌های شبکه‌ اجتماعی، تعداد ثبت‌نام‌ها، میزان منشن‌ها توسط مشتریان یا شرکا  
  • هدف: درآمد
  • KPI مرتبط: فروش روزانه، ترافیک سایت
  • هدف: وفاداری به برند
  • KPI مرتبط: میزان مشتریان بازگشتی، تبلیغ‌کنندگان، بازخورد‌های محصولات
  • هدف: تعامل و درگیر‌کردن مشتری
  • KPI‍ مرتبط: میزان لایک، اشتراک‌گذاری، دنبال‌کردن، تعداد منشن‌ها، لینک‌های ورودی به فضای اینترنت (Backlink)

«قطبنما» و خدمات تولید محتوا برای بازاریابی محتوایی

بدون شک تا اینجا به اهمیت بازاریابی محتوایی در گردشگری و نقش مهم آن در موفقیت برند‌ها پی برده‌اید؛ استراتژی‌هایی که اگر در کنار یک تیم متخصص و کارشناس بازاریابی طراحی و تنظیم شود، می‌تواند شرکت‌ شما را ده‌ها پله جلوتر از زمان خود ببرد. «رسانه قطبنما» با بهره‌گیری از تجربه کارشناسان حرفه‌ای دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی محتوایی و ارائه خدمات شخصی‌سازی شده، شما را برای رسیدن به این هدف یاری خواهد کرد.

با خدمات «رسانه قطبنما» بیشتر آشنا شوید.

اینفوگرافیک بازاریابی محتوایی

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

دیجیتال مارکتینگ در گردشگری و اهمیت آن در کسب و کار

مطالب مرتبط