درس‌هایی از استراتژی‌های بازاریابی «پادشاه برگرهای جهان»

نسخه برگر کینگ برای بازاریابی رستوران ها و فست‌فود ها

 نسخه برگر کینگ برای بازاریابی رستوران ها و فست‌فود ها

تصویر فوق توسط هوش مصنوعی مولد تولید شده است.

رسانه قطبنما: «جسور»، «بی‌محابا» و «شوخ‌طبع»! همین ۳ واژه برای توصیف «برگر کینگ» (Burger King)، پادشاه فست‌فود جهان، کافی است اما این پادشاهی و این ۳ واژه که در واقع هویت این برند است، به‌همین راحتی‌ها به‌دست نیامده است. 

سفر برگر کینگ به‌سمت موفقیت، نتیجه سال‌ها تلاش‌ بی‌وقفه است. برگر کینگ در ابتدای فعالیت، رستورانی بی‌نام‌ونشان بود که رقیبی قدرتمند و پرآوازه مثل مک‌دونالد را بر سر راه داشت. هرچه برگر کینگ جلوتر می‌رفت، رقابت بین برندهای مطرح فست‌فودی نفس‌گیرتر می‌شد؛ بنابراین، برگر کینگ به‌دنبال راهی برای متمایز کردن خود و جذب مشتریان جدید بود.

این مسیر پر فراز و نشیب اما پر از درس‌های ارزشمند است که می‌تواند برای هر کسب‌وکاری اعم از فست‌فودها و رستوران‌ها چراغ راه باشد. در مطلب «داستان جذاب پادشاه برگرهای جهان!» می‌توانید با شکل‌گیری و تکامل برند برگر کینگ بیشتر آشنا شوید.

اما اگر به‌دنبال آموزش بازاریابی رستوران هستید، در این مقاله، روش بازاریابی رستوران به سبک برند برگر کینگ را بررسی و تاکتیک‌هایی را که این برند فست‌فود برای جلب مشارکت مصرف‌کنندگان و افزایش آگاهی از برند خود به کار می‌گیرد، معرفی می‌کنیم.

این استراتژی‌ها نه‌تنها منجر به افزایش فروش رستوران می‌شود و سرشار از ایده های جالب برای جذب مشتری در رستوران است، بلکه با ساختن یک هویت برند یکپارچه و موفق در ذهن مصرف‌کننده، شما را از سایر رقبا متمایز می‌کند.

استراتژی‌ بازاریابی رستوران به‌ سبک برگر کینگ

موفقیت یک برند بیش از هر چیزی مرهون استراتژی‌های بازاریابی آن است. استراتژی‌های بازاریابی برگر کینگ هم مبتنی بر مؤلفه‌ها و تاکتیک‌های کلیدی مختلفی است که یک هویت برند متمایز برای این برند ساخته، مشتریان را همیشه درگیر و اسباب رشد برگر کینگ را در یک صنعت بسیار رقابتی فراهم کرده است. اما مولفه‌های مهم طرح بازاریابی رستوران برگر کینگ چه بوده است؟ در ادامه، این مولفه‌ها را بررسی می‌کنیم.

نوآوری و تمایز محصول

یکی از اجزای کلیدی استراتژی بازاریابی رستوران برگر کینگ، نوآوری و تمایز محصول است. برگر کینگ دائما آیتم‌های منوی خود را به‌روز کرده و پیشنهاداتی با بازه زمانی محدود را معرفی می‌کند. این استراتژی، به این برند کمک می‌کند تا اولویت‌های در حال تغییر مصرف‌کننده را برآورده و توجه مخاطب را به محصولاتش جلب کند.

به‌طور مثال، برگر کینگ در سال ۱۹۷۳ میلادی، مجموعه‌ای از تبلیغات تلویزیونی با شعار «آن را به روش خودت داشته باش» (Have It Your Way) راه‌اندازی کرد. این آگهی‌ها، به مشتریان نشان می‌داد که می‌توانند برگرهای خود را با هر ترکیبی که دوست دارند، سفارش دهند.

این شعار مورد توجه مشتریان قرار گرفت و به سرعت به بخش مهمی از برندینگ برگر کینگ تبدیل شد. این کمپین در سال ۲۰۲۲ میلادی، این‌بار با شعار «شما حکومت می‌کنید» (You Rule)‌، بار دیگر با استفاده از ویدیو مارکتینگ و مانور روی سفارشی‌سازی، تاج پادشاهی را بر سر مصرف‌کننده گذاشت تا توجه نسل جوان را به‌سوی خود جلب کند.

معرفی برگرهای گیاهی، ارائه برگرهایی با کربوهیدرات کم، ارائه گزینه‌های بدون گلوتن، ارائه منو کودکان، معرفی منوی مخفی یا همان منوی بسیار پرکالری، راه‌اندازی منوی کم‌کالری، ارائه منوی ویژه تعطیلات و مناسبت‌ها، راه‌اندازی خط ویژه نوشیدنی و دسر، ارائه منوی وگان و منوی کتوژنیک از دیگر رویکردهای نوآورانه برگر کینگ بود که نه‌تنها مشتریان جدیدی را جذب کرد، بلکه برگر کینگ را به‌عنوان یک پیشرو در صنعت فست‌فود معرفی کرد.

تبلیغات جسورانه و تحریک‌آمیز

آموزش بازاریابی رستوران به سبک برگر کینگ - تبلیغات جسورانه و تحریک‌آمیز

برگر کینگ همیشه به کمپین‌های تبلیغاتی جسورانه و تحریک‌آمیزش معروف است که هدف آن‌ها جلب توجه و متمایز ساختن این برند از رقباست. این شرکت از طنز و گاهی اوقات جنجال‌آفرینی برای انتقال پیام خود و جلب توجه مصرف‌کنندگان استفاده می‌کند و اصلا از ریسک کردن و عبور از مرزها ترسی ندارد.

در سال ۱۹۸۱ میلادی، برگر کینگ دست به یک تبلیغ جسورانه زد. ماجرا از آنجا شروع شد که دختر بچه‌ای ۵ ساله به‌نام سارا میشل گلار (Sarah Michelle Gellar) که این روزها یکی از بازیگران هالیوود است، در تبلیغی تلویزیونی مدعی شد برگرهای برگر کینگ از برگرهای مک‌دونالد خوشمزه‌تر است و طعنه‌ای هم به اندازه کوچک برگرهای مک‌دونالد در مقایسه با برگر کینگ زد. اگرچه بعد از پخش این تبلیغات مک‌دونالد از برگر کینگ شکایت کرد؛ اما علی‌رغم تمام مشکلات حقوقی، این شیرین‌کاری تبلیغاتی به برگر کینگ در افزایش فروش و معرفی برند کمک زیادی کرد.

با همه‌گیری کرونا در سال ۲۰۲۰ میلادی، قرنطینه، تعطیلی شعبات در سراسر جهان و مشکلات اقتصادی گریبا برگر کینگ را گرفت؛ اما این برند خوش‌فکر، با اجرای یک کمپین توییتری ورق را برگرداند. برگر کینگ در توییتی از مشتریان خود خواست تا به مک دونالد سفارش دهند! این یک حرکت جسورانه توسط برگر کینگ بود که درخواست کمک به رقیبش را داشت و نشان داد این برند از مرزها هراسی ندارد. 

همگامی با فرهنگ عامه مردم

استراتژی بازاریابی رستوران برگر کینگ همیشه حاوی عناصری از فرهنگ عامه است تا با مخاطبان هدف خود تعامل ایجاد کند. فرهنگ پاپ (Popular Culture) یا فرهنگ عامه، اصطلاحی است که به نحوه زندگی، رفتارها و همچنین مفاهیم مشترک بین عامه مردم یک جامعه اشاره می‌کند که روزانه با آن سر و کار دارند.

به‌عنوان مثال، برگر کینگ با الهام از بازی ویدیویی محبوب «Fortnite»، کمپینی را راه‌اندازی و یک رستوران مجازی در این بازی ایجاد کرد که در آن بازیکنان می‌توانستند با این برند تعامل کنند. این رویکرد نوآورانه، یک تیر و دو نشان بود؛ هم به برگر کینگ اجازه داد تا با جوانان ارتباط برقرار کند و هم در فضای دیجیتالی حضور پیدا کرد که این قشر زمان قابل توجهی را در آن صرف می‌کنند.

در سال ۲۰۱۲ میلادی نیز برگر کینگ کمپینی را برای حذف ۱۲۰ ماده مصنوعی از آیتم‌های منوی خود راه‌اندازی کرد که نسل جوان را هدف قرار می‌داد. به‌عنوان بخشی از این کمپین، این برند سه آیتم غذایی جدید خود با نام سلبریتی را با حضور سلبریتی‌های جوان و مشهور آن روزها راه‌اندازی کردند. این وعده‌های غذایی سلبریتی‌پسند نیز مخاطبان جوان را هدف قرار می‌داد و با کمک اینفلوئنسر مارکتینگ منجر به افزایش فروش قابل‌توجهی برای برگر کینگ شد.

تاکتیک‌ های استراتژی بازاریابی رستوران برگر کینگ

حالا که با ۳ مولفه مهم در استراتژی‌های بازاریابی برگر کینگ آشنا شدیم این سوال پیش می‌آید که برگر کینگ از چه تاکتیک‌هایی در استراتژ‌ی‌های خود استفاده می‌کند؟ در اینجا، با ۳ تاکتیک در استراتژی بازاریابی رستوران به سبک برگر کینگ آشنا می‌شویم.

تعامل با مشتری در رسانه‌های اجتماعی

استفاده موثر از پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی برای تعامل با مخاطبان و خلق گفتگو پیرامون برند، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های استراتژی بازاریابی رستوران برگر کینگ است. این شرکت به‌خوبی از پلتفرم‌هایی مانند توییتر، اینستاگرام و فیسبوک برای به اشتراک‌گذاری محتوای طنز و چالشی، پاسخ به سوالات مشتریان و اجرای کمپین‌های تبلیغاتی خود استفاده می‌کند.

اما برگر کینگ برای بازاریابی اینترنتی رستوران خود از چه تکنیک‌هایی بهره می‌گیرد؟

تولید محتوای جذاب

استراتژی بازاریابی رستوران برگر کینگ - تولید محتوای جذاب

کمپین «Whopper Detour» برگر کینگ، یک مثال عالی برای درک اهمیت خلق محتوای جذاب در رسانه‌های اجتماعی است. برگر کینگ در این کمپین، با تشویق مشتریان به دانلود اپلیکیشن خود، از آن‌ها می‌خواست تا لوکیشن رستوران‌های مک دونالد را پیدا کنند! بعد از پیدا کردن لوکیشن رستوران مک‌دونالد، مشتری می‌توانست تنها با پرداخت یک سنت، از یکی از شعب برگر کینگ در همان نزدیکی‌ها یک ساندویچ سفارش دهد؛ یک سفارش تقریبا مجانی! این کمپین موفقیت بزرگی بود؛ چرا که دانلود اپلیکیشن برگر کینگ ۳۷ درصد و میزان فروش را ۱۸ درصد افزایش داد! 

این کمپین نه‌تنها توجه مخاطب را جلب کرد بلکه توانایی برگر کینگ در استفاده از فناوری و ایجاد تجربیات تعاملی در رسانه‌های اجتماعی را نیز به نمایش گذاشت. 

پاسخگویی قوی

تعامل و پاسخگویی، اولویت اصلی برگر کینگ در رسانه‌های اجتماعی است. این شرکت با پاسخ به نظرات، پاسخگویی به سوالات و شرکت در مکالمات، فعالانه با دنبال‌کنندگان خود ارتباط برقرار کرده و احساس تعلق اجتماعی را ایجاد می‌کند.

برگر کینگ همچنین از هر فرصتی برای تعامل با سایر برندها و اینفلوئنسرها در رسانه‌های اجتماعی استفاده می‌کند که گاهی منجر به همکاری‌ و افزایش دسترسی این برند می‌دهد. در واقع، این تاکتیک به برند اجازه می‌دهد تا هم از قدرت طرفداران موجود استفاده کند و هم دسترسی خود را به مخاطبان جدید گسترش دهد.

تشویق مخاطبان به تولید محتوا

برگر کینگ همواره از محتوای تولید شده توسط کاربر (UGC) در رسانه‌های اجتماعی استقبال و از مشتریان خود دعوت می‌کند تا تجربیات و خلاقیت‌های خود را در رابطه با این برند به اشتراک بگذارند. این استراتژی نه‌تنها منجر به خلق محتوای معتبر  می‌شود، بلکه به ایجاد جامعه‌ای از مشتریان وفادار کمک می‌کند که فعالانه با برند در ارتباطند.

به‌طور مثال، برگر کینگ در کمپین «Whopper-Shopper» از مشتریان خواست عکس‌های خود را با برگر واپر (Whopper) که امضای این برند است، ارسال کنند تا فرصتی برای نمایش در پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی برگر کینگ داشته باشند؛ کمپینی که به مخاطبان احساس مشارکت و اهمیت می‌داد.

مطلب «اینستاگرام مارکتینگ چیست (آموزش صفر تا صد)» به شما کمک می‌کند تا مسیر بازاریابی کسب‌وکارتان در شبکه‌های اجتماعی را درست آغاز کنید.

قیمت‌گذاری مبتنی بر ارزش و تبلیغات

قیمت‌گذاری مبتنی بر ارزش و تبلیغات بخش مهمی از استراتژی بازاریابی رستوران برگر کینگ برای جذب مشتریان حساس به قیمت است. در قیمت‌گذاری مبتنی بر ارزش (Value Pricing)، فروشنده قیمت محصول را طوری تعیین می‌کند که خریدار حاضر به پرداخت آن باشد؛ حتی اگر بتواند قیمت بالاتری مشخص کند.

این شرکت برای ارائه گزینه‌های مقرون‌به‌صرفه به مشتریان، همیشه طیف وسیعی از وعده‌های غذایی ارزان، پیشنهادات ترکیبی و تخفیف‌ها را در آستین دارد که البته سود خوبی را نیز عاید این برند می‌کند. 

راه‌اندازی منوهای یک دلاری و ۵ دلاری در دوران کرونا و پس از آن، دیگر شیوه این برند برای جذب مشتریان جدید بود که بسیار هم موفقیت‌آمیز ظاهر شد و مشتریان زیادی را به‌سوی این برند کشاند. مشتریانی که به‌دنبال پس‌انداز پول‌‌های خود بودند کم‌کم در اینترنت شروع به صحبت‌کردن از آیتم این منوها کردند، تجربه خود را به اشتراک گذاشتند و نام این برند بازهم بر سر زبان‌ها افتاد. 

بومی‌سازی

ایده های جالب برای جذب مشتری در رستوران - بومی سازی

برگر کینگ از همان ابتدای فعالیت به‌خوبی به ارزش و اهمیت ارزش بومی‌سازی استراتژی‌های بازاریابی برای پاسخگویی به بازارها و ترجیحات فرهنگی مختلف پی برده بود. این شرکت از منو گرفته تا پیام‌های تبلیغاتی خود را در هر بازار به‌گونه‌ای تنظیم می‌کند که با سلیقه‌ها و ترجیحات همان بازار همخوانی داشته باشد و اطمینان حاصل کند که برای مصرف‌کنندگان در سراسر جهان جذاب باقی می‌ماند.

ارائه گوشت حلال در کشورهای مسلمان مانند امارات و پاکستان، ارائه واپر کانادایی LTO، واپر ویندوز ۷ در ژاپن (windows 7 whopper)، ارائه برگرهای مرغ و ماهی در هند، سرو مرغ سوخاری در منوی کره جنوبی، سرو برنج با همبرگر در ویتنام، سرو نوشیدنی واپر در اسپانیا و غیره از جمله خلاقیت‌های این برند در توجه به ذائقه‌های محلی دیگر کشورها است تا ارتباط شخصی‌تر و عمیق‌تری با مشتریان مختلف برقرار کند. 

استراتژی‌های محتوایی برگر کینگ

اگر یک استراتژی محتوایی به‌خوبی اجرا شود می‌تواند با درگیرکردن مخاطب، ایجاد وفاداری به برند و هدایت مکالمات پیرامون برند، در موفقیت آن تأثیر بسزایی داشته باشد. برگر کینگ نیز با خلق یک استراتژی محتوایی قوی که همسو با هویت برند آن است، به‌خوبی توانسته از ظرفیت‌های محتوا و بازاریابی محتوایی برای جذب مخاطبان استفاده کند. در ادامه با بررسی استراتژی محتوای برگر کینگ، عناصر کلیدی و تاکتیک‌هایی که این شرکت برای ایجاد محتوای قانع‌کننده استفاده می‌کند را بررسی می‌کنیم.

داستان‌سرایی معتبر و مرتبط

بازاریابی برای رستوران به سبک برگر کینگ - استراتژی محتوایی برگر کینگ - داستان سرایی معتبر و مرتبط

استراتژی محتوای برگر کینگ با تمرکز بر داستان‌سرایی معتبر و مناسب، همواره ارزش‌های این برند را منعکس و مشتریان را درگیر و جرقه‌ای برای شروع گفت‌وگوها ایجاد می‌کند؛ درست مثل اتفاقی که در کمپین «قلدری جونیور» (Bullying Jr) افتاد.

در این کمپین، برگر کینگ چند بازیگر نوجوان را استخدام کرد تا بچه دیگری را در یک رستوران برگر کینگ واقع در لس‌آنجلس مورد قلدری قرار دهند. همزمان به مشتری‌های این رستوران که سفارش ساندویچ واپر، ساندویچ غول‌آسای برگر کینگ، داده بودند، یک ساندویچ واپر جونیور (Whopper Jr) که کمی کوچک‌تر از نسخه والد آن ساندویچ واپر است، دادند اما با یک تفاوت؛ ساندویچ له و لورده بود!

برگر کینگ در این کمپین می‌خواست مردم را تشویق کند که یاد بگیرند چگونه باید در برابر قلدری موضع بگیرند و همزمان قصد داشت ببیند آیا مشتریان برای دفاع از یک کودکی که مورد قلدری قرار گرفته، اعتراض بیشتری خواهند کرد یا یک ساندویچ واپر جونیور له و لورده؟ در نهایت، افراد حاضر در این رستوران بیشتر به قلدری معترض شدند، تا ظاهر ساندویچ!

هدف از این کمپین احساسی، افزایش آگاهی و آغاز بحث در مورد یک موضوع مهم اجتماعی در عین همسویی با ارزش های برگر کینگ بود که اتفاقا بسیار موفق بود.

تولید محتوای به موقع و واکنشی

افزایش فروش رستوران به سبک برگر کینگ - تولید محتوای به‌موقع و  واکنشی

برگر کینگ همیشه حاضر است تا از موضوعات ترند روز، رویدادهای مهم و غیره برای تولید محتوای هوشمندانه، جذاب و واکنشی استفاده کرده و ارتباط خود با مخاطب را حفظ کند. 

واکنش برگر کینگ به‌تعطیلی موقت شعبه‌های فست‌فود معروف ‌KFC در بریتانیا به دلیل کمبود مرغ، نمونه جذابی است که نشان می‌دهد این برند هوشمند چطور از حوادث ریز و و درشت برای جلب توجه مخاطب استفاده می‌کند.  

در سال ۲۰۱۸ میلادی یکی از طرفداران ناراضی KFC که یک فرد عادی بود، در یک مصاحبه تلویزیونی از اینکه به‌دلیل تعطیلی شعبه‌های این رستوران، نتوانسته غذای مورد علاقه خود را سفارش دهد و مجبور شده برای دومین بار در عمرش به یک شعبه برگر کینگ مراجعه کند، شکایت می‌کرد! 

اینجا بود که بلافاصله برگر کینگ در یک پیام توییتری از مخاطبانش خواست تا اگر این فرد را می‌شناسند به این شرکت معرفی کنند تا برگر کینگ یکسال برگر مرغ رایگان به این زن بدهد! برگر کینگ نیشی هم به ‌KFC، رقیب دیرینه‌اش زد و در انتهای توییت خود تاکید کرد برخلاف بعضی‌ها هرگز جا نمی‌زند!

فرمول به‌کارگیری استراتژی‌های برگر کینگ در برنامه بازاریابی رستوران

داستان استراتژی‌ های بازاریابی رستوران برگر کینگ بسیار جذاب است؛ اما چطور می‌توان این استراتژی‌ها را در هر کسب‌وکاری استفاده کرد؟ برای این کار، باید گام‌های زیر را بردارید:

مخاطب خود را درک کنید

برای اعمال استراتژی بازاریابی رستوران برگر کینگ در کسب‌وکارتان، شناخت کامل مخاطب هدف ضروری است. با انجام تحقیقات بازار و تجزیه و تحلیل داده‌های مشتری، به‌طور دقیق شخصیت مخاطبان خود را استخراج کنید. این کار شما را قادر می‌سازد تا محتوا و پیام خود را طوری تنظیم کنید که مخاطب هدفتان را درگیر کند.

خلاقیت و جسارت داشته باشید

برگر کینگ به رویکرد بازاریابی خلاقانه و جسورانه خود مشهور است. از تمایل برگر کینگ به ریسک کردن و فکر کردن خارج از چارچوب، الهام بگیرید و از ارائه ایده‌های غیرمتعارف، پیام‌های هوشمندانه و قالب‌های محتوای جذاب را برای متمایز کردن برند خود و جلب توجه مخاطبانتان، نترسید.

ثبات داشته باشید

فرمول به‌کارگیری استراتژی‌های برگر کینگ در برنامه بازاریابی رستوران

ثبات کلید موفقیت در بازاریابی است. در قدم اول یک هویت برند، عناصر بصری و لحنی را که با ارزش‌های برندتان همخوانی دارد، ایجاد کنید. حالا اطمینان حاصل کنید که هر محتوایی از برند شما در کانال‌های مختلف منتشر می‌شود، با این هویت همخوانی دارد و پیام و هویت برندتان را تقویت می‌کند.

از رسانه‌های اجتماعی استفاده کنید

رسانه‌های اجتماعی فرصت‌های بسیار خوبی برای جذب مخاطب و تقویت دامنه برند هستند. با تولید محتوای قابل اشتراک‌گذاری، تعامل با فالوورها و استفاده از موضوعات پرطرفدار روز برای آغاز مکالمه، می‌توانید مسیر استراتژی برگر کینگ در رسانه‌های اجتماعی را طی کنید.

بر اصالت تاکید کنید

امروزه در چشم‌انداز بازاریابی، اصالت امری حیاتی است. تلاش کنید صادق، واقعی و شفاف به نظر برسید و به ارزش‌های برند خود وفادار باشید. محتوایی تولید کنید که داستان برند شما را بازگو کند، نقاط فروش منحصر‌به‌فردتان را به نمایش بگذارد و با مخاطبان در سطح احساسی ارتباط برقرار کند.

مسیر بازاریابی رستوران هموار نیست!

روش بازاریابی رستوران به سبک برند برگر کینگ

مسیر بازاریابی و رشد برگر کینگ درست مثل هر برند پرآوازه‌ای هرگز خالی از مشکلات و اشتباهات نبوده است. برگر کینگ هم بارها اشتباهات زیادی کرده که به زیان این شرکت تمام شده؛ اما نکته مهم اینجا است که این برند، همواره با مشتریانش صادق بوده و در هفتاد سال فعالیتش، این مشتری است که همیشه تاج را بر سر دارد.

در نهایت، همه این کمپین‌های بازاریابی و استراتژ‌ی‌های هوشمندانه سبب شده تا برگر کینگ همیشه سایه به سایه رقیب دیرینه‌اش مک‌دونالد حرکت کند و سهم خود را از صنعت جهانی فست‌فود بگیرد. 

حالا به نظر شما نقطه قوت استراتژی بازاریابی برگر کینگ چیست؟ 

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

بهترین غذای دنیا چیست؟ + عکس

مطالب مرتبط