رسانه قطبنما: بهروزرسانی متدهای بازاریابی گردشگری برای برندهای مسافرتی که زمان بسیاری برای برندینگ گردشگری خود صرف کردهاند، تاثیر بهسزایی در موفقیت آنها و جذب مشتریان دارد. دنیای بزرگ بازاریابی هر لحظه در حال تکامل و پیشرفت است. تغییرات این حوزه بهخصوص در بازاریابی دیجیتال، با تکامل روشها، پلتفرمها و ویژگیها، با سرعت بیشتری پیشرفته و بسیار از صنایع را با چالش روبهرو کرده است.
صنعت سفر و مهماننوازی، یکی از حوزههایی است که طی دو سال اخیر با چالشهای بسیاری در روشهای بازاریابی خود مواجه شده است. اگرچه پیشبینی آینده با وجود پدیدههای نوظهوری مانند سویههای جدید کووید-۱۹ غیرممکن به نظر میرسد؛ با این حال بررسی بازارهای جهانی و تعیین روشهای بهروز، کمک بسیاری به نحوه سرمایهگذاری شرکتها و جذب مشتریان آینده خواهد کرد.
اما اولویتهای بازاریابی برندهای مسافرتی در سال ۲۰۲۲ چه خواهد بود؟
برترین ترندهای بازاریابی سفر و گردشگری
۱. تغییر انتظارات مسافران
یکی از مهمترین تاثیرات همهگیری بر مسافران، تغییرات نیازها و خواستههای آنها در طول سفر است. بر اساس بررسیها، دیدگاه سنتی مسافران در سفر با تغییرات بسیاری روبهرو شده؛ بهطوریکه دیگر قیمتهای پایین تاثیر چندانی در تصمیمگیری مسافران برای سفر نداشته و جای خود را به میزان انعطافپذیری رزروها و رعایت پروتکلهای بهداشتی داده است.
اولویتهای جدید مسافران نهتنها در مقاصد، بلکه در همه جنبههای سفر از رزرو هتلها گرفته تا جاذبهها، دیده میشود. طبق مطالعات گروه «اکسپدیا» از ملاحظات مسافران در هنگام رزرو هتلها، ۶ عامل زیر از مهمترین انتظارات آنها در رزرو هتلها به شمار میآید:
- امکان بازپرداخت کامل
- پروتکلهای بهداشتی پیشرفته
- قیمتهای پایین
- سیاستهای رزرو انعطافپذیر
- تجربیات بدون تماس دست
- مزایای فرست-کلاس و امکان ارتقا امکانات
- سیاستهای سازگار با محیطزیست
علاوه بر این، با بازگشت مسافران بینالمللی در سال ۲۰۲۲، ماهیت سفرها نیز تغییر خواهد کرد. سفرهای کاری-تفریحی (Blesiure) و عشایر دیجیتال، از نمونه سفرهایی است که انتظار میرود در سال آینده با افزیش چشمگیر تقاضای مسافران روبهرو شود. مسافران کاری-تفریحی، در واقع مسافرانی هستند که در کنار انجام وظایف کاری در سفر، از امکانات تفریحی هتلها نیز استفاده و جاذبههای دیدنی مقاصد بازدید میکنند.
بلیژر (Blesiure) تراول چیست؟ ۵ راهکار جذب مسافران بلیژر تراول
شرکتهای مسافرتی و هتلداریها میتوانند با توجه به روندهای جدید سفر و ملاحظات مسافران، قوانین و مزایای رزرو خود از طریق شبکههای اجتماعی و وبسایتها به اطلاع مشتریان برساند و توجه مسافران امروز را به خود جلب کنند.
۲. تکامل برنامههای وفادرای هتلها
برنامههای وفاداری، سالها است که برای جذب مسافران در حوزههای مختلف، بهخصوص در صنعت هواپیمایی و هتلداری، به کار گرفته میشود. با این حال، برنامههای وفادرای هتلها تمایز زیادی با یکدیگر ندارند و در افزایش درآمد هتلها و ترغیب مسافران برای خریدهای بیشتر، چندان موفق نبودهاند.
هتلها و ریزورتهای زنجیرهای بهدلیل امکان ارتقای پیشنهادات، مزایای بیشتری از برنامههای وفاداری کسب خواهند کرد؛ اما هتلهای کوچک و مستقل با چالشهای بیشتری روبهرو هستند. در راستای حل این مشکل، بسیاری از هتلداریها به یکپارچهسازی برنامههای وفاداری هتلهای زیرمجموعه خود روی آوردند.
برای مثال گروه اکسپدیا، برنامههای وفادرای برندهای زیر مجموعه خود (Expedia، Hotel.com، Orbitz، Vrbo و...) را با یکدیگر ادغام کرده تا عملکرد بهتری در برابر رقیبانی مانند Booking.com از خود نشان دهد. این برنامه وفاداری جدید شامل طیف گستردهای از هتلها، پروازها، آپارتمانها و ویلاهای اجاره کوتاهمدت، اجاره ماشین، سفر دریایی و فعالیتها میشود.
علاوه بر این، TripAdvisor نیز با راهاندازی برنامه اشتراک سالانه «TripAdvisor Plus» امکان دسترسی به هزاران هتل را برای مسافران فراهم کرده است.
بهنظر میرسد فعالیت و خلاقیت برندها در زمینه برنامههای وفادرای در آینده افزایش یابد؛ چراکه هتلها، رستورانها و سایر حوزههای مهماننوازی مایلند ویژگیهای منحصربهفرد خود را در دنیای برنامههای وفاداری حفظ و ارتقا ببخشند. در واقع تکامل برنامههای وفاداری هتلها، راهکاری مناسب برای افزایش رزروهای مستقیم در این صنعت است.
۳. افزایش رزروهای مستقیم
صنعت هتلداری همیشه در تلاش بوده تا مشتریان را به رزروهای مستقیم از طریق وبسایت رسمی هتلها، با قیمتهای پایینتر، ترغیب کند. این در حالی است که مسافران اغلب بهجای رزرو مستقیم هتلها، بهسراغ وبسایتهای شخصثالث مانند اکسپدیا یا Bookin.com با سطح کمیسیونهای بالا میروند.
از آنجایی که همهگیری کرونا، سفرهای داخلی را بهتنها گزینه در دسترس و ایمن تبدیل کرده است، نیاز مسافران به جستوجو در آژانسهای رزرو آنلاین «OTA» در هنگام رزروها محلی کاهش یافته و بسیاری از آنها اطمینان بیشتری به معاملات مستقیم با شرکتهای مهماننوازی دارند.
همچنین بر اساس دادههای اولیه گزارشات مختلف، درصد رزروهای مستقیم در سال ۲۰۲۰ با افزایش چشمگیری روبهرو شد و در سال ۲۰۲۱ نیز با کاهش اندکی نسبت به قبل، به کار خود ادامه داده است. بر اساس تحقیقات پیشبینی میشود رزروهای محلی در سال ۲۰۲۲، اغلب در وبسایت هتلها انجام و آژانسهای رزرو آنلاین بهطور کلی توسط مسافران بینالمللی استفاده شود.
بنابراین، رزروهای مستقیم، با کاهش اندکی نسبت به سال ۲۰۲۰، کماکان بهعنوان یکی از ترندهای مهم سال ۲۰۲۲ شناخته میشود.
۴. تبلیغات و بازاریابی در برنامه TikTok
پلتفرم «تیکتاک» (TikTok) در سالهای اخیر به یکی از محبوبترین برنامهها در میان مخاطبان تبدیل شده و یکی از ۵ برنامه برتر تلفن همراه در جهان است که به شرکت «متا» (فیسبوک سابق) تعلق ندارد. با افزایش مخاطبان تیکتاک در جهان، این برنامه یکی از پلتفرمهای جذاب تولید محتوا برای برندهای مسافرتی محسوب میشود. دلایل اهمیت این برنامه برای بازاریابان مسافرتی عبارتند از:
- حضور بیش از یک میلیارد کاربر فعال
- یکی از برترین برنامههای تلفن همراه دانلودشده در جهان در ۶ فصل متوالی
- دارای بیشترین سطوح تعامل با مخاطبان در هر پست
- دارای کاربران جوان ۲۵-۳۹ ساله
این پلتفرم دارای طیف گستردهای از محتوا از آموزش و نقد فیلم گرفته تا توصیههای سفر است و بهدلیل ماهیت و ویژگیهای موسیقی، رقص و ترندها، یکی از بهترین پلتفرمها برای جذب مخاطبان جوان به حساب میآید. علاوه بر این، این برنامه اخیراً ویژگیهای جدیدی را برای تولیدکنندگان محتوا و برندهای سرمایهگذار به اشتراک گذاشته؛ از تبلیغات آسان و در دسترس گرفته تا امکان بارگذاری ویدیوهای طولانیتر، برخی از امکانات جدید این برنامه است. تیکتاک به مرور زمان در حال تکامل و پیشرفت است؛ در نتیجه توجه و بازاریابی در آن، امری حیاتی برای برندهای مسافرتی در سال ۲۰۲۲ محسوب میشود. برخی از فرصتهای بازاریابی در این پلتفرم عبارتند از:
-
تولید محتوای منحصربهفرد
برنامه تیکتاک به کمک ویژگیها و افکتهای منحصربهفرد خود، امکان تولید محتوای منحصربهفرد و اشتراکگذاری آن در برنامههای دیگر مانند اینستاگرام یا متا، را برای برندهای مسافرتی فراهم میکند. الگوریتم این برنامه بر اساس مدتزمان صرفشده برای تماشای انواع محتوای مختلف و موردعلاقه کاربران است و عملکرد بسیار خوبی در ارائه محتوا موردعلاقه کاربران دارد.
-
ردیابی هشتگهای مختلف
امکان ردیابی هشتگهای مختلف، فرصتی عالی برای شرکتهای بازاریابی مقاصد است. یکی از معروفترین هشتگهای تیکتاک، «TicTokTravel» است و میتوان آن را در هر مقصدی جستوجو کرد؛ مانند «TikTokThailand» یا «TikTokAustralia». اگرچه این هشتگها مختص به سفر نیستند؛ اما میتوان محتوای جذابی را به کمک آنها تولید کرد و به اشتراک گذاشت.
-
استفاده از چالشهای تیکتاک
چالشهای تیکتاک، یکی از پرمخاطبترین و محبوبترین محتواها در میان کاربران به شمار میآید. در همین راستا، «TravelChallenge»، یکی از هشتگهای محبوبی است که بیش از ۱۸۰ میلیون بازدیدکننده دارد. برندهای مسافرتی با راهاندازی چالشها و مسابقات متنوع میتوانند کاربران خود را به تولید محتوا و تعامل با برند تشویق کنند.
-
همکاری با اینفلوئنسرهای تیکتاک
اینفلوئنسرهای تیکتاک، همانند اینفلوئنسرها در دیگر پلتفرمها مانند اینستاگرام یا یوتیوب، از محبوبیت بسیاری در میان کاربران برخوردارند. برندهای مسافرتی با همکاری اینفلوئنسرهای تیکتاک میتوانند محتوا و پیامهای خود را به مخاطبان جوان منتقل کنند.
-
تبلیغ و بازاریابی
اگرچه در حال حاضر، تبلیغات زیادی در برنامه تیکتاک انجام نمیشود؛ اما با پیشرفت این پلتفرم و ارائه ویژگیهای جدید انتظار میرود این روند در آینده با تغییرات بسیاری روبهرو شود. هماکنون، برندهای معروفی مانند «آدیداس»، «اپل» و... کمپینهای موفقی را در این پلتفرم راهاندازی کردهاند و پیشبینی میشود هتلها و برندهای مسافرتی نیز در آیندهای نهچندان دور، به تبلیغات در این پلتفرم روی آورند.
۵. توجه به شبکههای اجتماعی
نتایج تحقیقات «SocialBakers» از میزان مخاطبان متا و اینستاگرام در طول سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ نشان میدهد مخاطبان فیسبوک در سهماهه اول سال ۲۰۲۰ در مقایسه با سال ۲۰۱۹ کاهش یافته؛ این در حالی است که تعداد مخاطبان اینستاگرام در همین بازه زمانی، علیرغم پستهای کمتر، افزایش یافته است.
همچنین، میزان تعاملات مخاطبان در فیسبوک بسیار ضعیف است؛ در حالی که اینستاگرام سطوح تعاملات قوی دارد. علیرغم توسعه شبکه اجتماعی اینستاگرام و جذب مخاطبان جهانی، برندهای مسافرتی باید کماکان به شبکه متا نیز توجه کنند. متا عملاً به پایگاهی برای خدمات مشتری، اشتراکگذاری محتوا و ارتباط با جامعه مخاطبان تبدیل شده است.
ایجاد یک حساب کاربری پویا منجر به ارتقای عملکرد کمپینهای گردشگری برندها در برنامههای زیرمجموعه کمپانی متا مانند اینستاگرام، مسنجر و واتسآپ میشود. علاوه بر این، تولید محتوای خوب تاثیر بهسزایی در افزایش تعامل برندها با مخاطبان خواهد داشت. برندهای مسافرتی برای کسب سهم بازار، باید رویکرد آنلاین متنوعی در شبکههای اجتماعی در پیش بگیرند.
در مقاله «اینستاگرام مارکتینگ چیست (آموزش صفر تا صد)» جزئیات بازاریابی در این پلتفرم را بررسی کردهایم.
۶. خبرنامهها و بازاریابی ایمیل
در عصری که الگوریتمهای رسانههای اجتماعی، ۹۵ درصد از محتوای موجود را در بر میگیرند، برقراری ارتباط مستقیم با مخاطبان از طریق ارسال ایمیل، پیامک و خبرنامه از اهمیت بسیاری برخوردار است. در حالی که برندهای مسافرتی استراتژیهای خود را برای افزایش رزروهای مستقیم بهبود میبخشند و بهدنبال حفظ و افزایش وفاداری مشتریان هستند، اجرای استراتژی بازاریابی ایمیل کمک بسیاری به تقویت رابطه میان برندها و مشتریان خواهد کرد.
۷. اهمیت دوچندان سئو وبسایت
بررسیها نشان میدهد مسافران با استفاده از کلمات کلیدی مکانهای غذاخوری، تفریحی، فروشگاهها و... را در طول سفر خود جستوجو میکنند. سئو مناسب وبسایت برندها، موجب بهبود رتبهبندی آنها در لیست جستوجوی گوگل و در عین حال افزایش فروش خواهد شد. طراحی بهینه وبسایت برای گوشی همراه یکی دیگر از نکاتی است که برندهای مسافرتی باید به آن توجه کنند. در این خصوص میتوانید مطلب «۹ ویژگی یک وب سایت کسب و کار گردشگری» را نیز بخوانید.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: