رسانه قطبنما: کرونا آهسته آهسته از فهرست نگرانیهای مسافران خط میخورد و میل به سفر که دو سال و اندی سرکوب شده بود، دوباره در حال شعلهور شدن است. حالا که مسافران به بازار سفر باز میگردند تنور رقابت نیز بین کسب و کارها و سازمانهای مدیریت مقصد گردشگری در سراسر جهان داغ میشود و هر مقصدی سعی میکند سهم خود را از بازار گردشگری و درآمد سرشار آن افزایش دهد؛ اما چگونه میتوان به این هدف دست یافت؟
گردشگران امروزی دیگر نه بر اساس شنیدهها، بلکه بر مبنای آنچه میبینند مقصد خود را انتخاب میکنند. از سفرهای موضوعی گرفته تا تورهای غذایی، مسافران امروزی مشتاقند قبل از سفر به مقصد، پیشنمایشی کاملی از آن ببینند و با گشتوگذاری در دنیای مجازی، هرآنچه را میتوانند در آن مقصد تجربه کنند از نظر بگذرانند و قبل از سفر اطلاعات کافی داشته باشند.
اینجا است که طراحی وبسایتهای گردشگری، بهعنوان یکی از نخستین نقاط تماس مسافران با کسبوکارهای گردشگری، بیش از هر زمان دیگری اهمیت پیدا میکند.
این نکته را نیز در نظر بگیرید که با رشد استفاده از تکنولوژی در دوران کرونا، اکنون میزان اعتماد به پلتفرمهای آنلاین بهعنوان یک منبع قابل اعتماد برای الهامگرفتن در انتخاب مقصد یا رزرو یک تجربه نیز افزایش قابلتوجهی پیدا کرده است.
همچنین وبسایتهای گردشگری که طراحی خوبی دارند، راحتتر میتوانند در فضای پر رقابت بازار سفر خود را در معرض دید گردشگران قرار دهند و نظرشان را جلب کنند.
پیش از این در مقاله «۹ ویژگی یک وب سایت کسب و کار گردشگری» درباره اهمیت طراحی وب سایت نوشتهایم.
علاوه بر همه موارد گفته شده، نگاهی به رفتار مسافران «نسل زد» (Z)، نسلی که از کودکی با اینترنت و تکنولوژی بزرگ شدهاند، نشان میدهد فاصله برنامهریزی و انجام سفر در این نسل بسیار کاهش یافته است. گردشگران حالا با برنامهریزی سفر درست مانند یک تجربه خرید برخورد و اجزای سفر خود را ظرف چند ثانیه انتخاب و رزرو میکنند و دیگر دوست ندارند ساعتها یا روزها وقت صرف انتخاب یک مقصد یا رزرو یک اقامتگاه کنند.
حالا دیگر سازمانهای گردشگری دریافتهاند که روشهای قدیمی مثل پاراگرافهای بلند و طولانی، رنگهای کسالتآور، سایتهای پیچیده با ناوبری کند و تبلیغات متنی و خستهکننده که به هیچ یک از سوالات مهم گردشگران پاسخ نمیدهد، دیگر جوابگو نیست و نمیتواند نظر مسافران را جلب کند.
همین موضوع بهانهای شده تا رسانه تخصصی «اسکیفت» (Skift) به سراغ ۱۰ وبسایت برتر گردشگری از منظر طراحی برود و علت محبوبیت و موفقیت آنها را بررسی کند. وبسایتهایی که هم از نظر بصری و هم از نظر راحتی دسترسی موفق ظاهر شدهاند و هم خوب میدانند که مسافران مدرن چه میخواهند، چگونه فکر میکنند و مهمتر از همه چگونه رفتار میکنند.
وبسایتهایی که در این گزارش آنها را بررسی میکنیم:
وبسایت Visit Iceland
اگر در دنیای طراحی وبسایت بهدنبال برقراری ارتباط بصری جذاب، انتقال پیامهای مختصر اما واضح به مخاطب (مخلوط با چاشنی طنز) و برانگیختن حس کنجکاوی او با حداقل تلاش هستید، ظاهر تر و تمیز و مینیمالیستی طراحی گرافیکی اسکاندیناوی بهترین انتخاب است که همه این خواستهها را برآورده میکند.
نمونه بارز استفاده از این شیوه طراحی گرافیکی وبسایت «Visit Iceland» است. با ورود به این وبسایت در صفحه اصلی، با یک تصویر پسزمینه زیبا و یک جمله که چاشنی طنز دارد مخاطب با متن روی صفحه ارتباط برقرار و حس یک دعوت را دریافت میکند. در همان ابتدای ورود، صفحه اصلی آماده انتقال مخاطب به صفحه برنامهریزی سفر برای ادامه این دعوت است.
منوها نیز طوری طراحی شدهاند که قدم به قدم اطلاعات مورد نیاز برای سفر به ایسلند را در اختیار مخاطب قرار میدهند؛ ترتیبی که باعث میشود حس کنید این وبسایت زنده است و دارد شما را به سفر به ایسلند دعوت میکند.
همانطور که به سمت پایین صفحه اسکرول میکنید، یک پسزمینه سفید تمیز با فونت سیاه درشت پیش رویتان قرار میگیرد. اینجا است که نحوه چینش مطالب سبب میشود تا راحتتر به آنها دسترسی داشته باشید و بهسرعت هر آنچه را که میخواهید بخوانید، پیدا کنید؛ بدون اینکه درگیر بازی با منوهای تو در تو شوید.
نجوه چینش مقالات این وبسایت با مضامینی مثل برنامههای سفر بالقوه و نکات سفر به ایسلند مخاطب را به یاد یوتیوب میاندازد. نکته جالب اینجا است که استفاده از تکنیک کروسل سبب شده تا علاوه بر جذابیت، انتقال حجم زیادی داده در مدت زمانی کوتاه و جذابیت بصری این مطالب بهراحتی از طریق تلفنهمراه نیز قابل مشاهده باشد.
منظور از کروسل در طراحی وبسایت، المانی شامل چند عکس یا ویدیو با توضیحات متنی کوتاه است که قابلیت حرکت به سمت چپ و راست را دارد.
اگر باز هم به اسکرول کردن ادامه دهید خواهید دید که Visit Iceland، سفر سبز را نیز از قلم نینداخته و به مسافران کمک میکند تا به تعهد ایسلند برای حفظ طبیعت بپیوندند. برای رسیدن به این مقصود این وبسایت فهرستی از مشاغل با گواهی زیستمحیطی، یک ماشین حساب محاسبه ردپای کربن و یک صفحه از لیست نکاتی ساده برای تجربه یک سفر پایدار به ایسلند را در اختیار مخاطب قرار داده است.
وبسایت Visit California
اگرچه صفحه اصلی وبسایت «Visit California» در نگاه اول معمولی به نظر میرسد اما طراحی گرافیکی این سایت یکی از بهترین طراحیهای گرافیکی وبسایتهای گردشگری است.
در بدو ورود به وبسایت، ویدیویی خیالپردازانه از سفر به کالیفرنیا به نمایش درمیآید و متنی کنار این ویدیو قرار دارد که مخاطب را دعوت میکند از مرز رویا عبور کنند و از جنگلهای مهآلود شمال کالیفرنیا تا سواحل کالیفرنیای جنوبی، هر آنچه را در رویاهای خود میبینید، در واقعیت تجربه کند؛ جایی که ویدیو مارکتینگ به کمک بازاریابی مقصد آمده است.
حالا برای پیمایش سایت تنها کافی است صفحه را به سمت چپ بکشید (روشی جدید اما نه چندان پیچیده برای پیمایش در سایت، که بازدیدکنندگان را درگیر میکند) و کاربران بلافاصله به یک فضای سهبعدی هدایت میشوند تا ببینند کالیفرنیا چه خوابی برای گردشگران دیده و برای آنها چه جاذبهها و برنامههایی دارد؟
اگر این نکته را در گوشه ذهن خود داشته باشید که برای مسافران نسل هزاره و نسل Z، همان اندازه که اطلاعات درست و داشتن یک راهنمای سفر خوب مهم است، طراحی و زیباییشناسی نیز اهمیت دارد، خواهید دید که جلوههای بصری تعاملی و رنگهای جسورانه بهکار رفته در این وبسایت طوری انتخاب شدهاند تا نمایانگر شخصیت کالیفرنیا بهعنوان یک مقصد تعطیلات مملو از تجربیات فرهنگی در سطح جهانی و پیشرو در کسبوکارهای فناوری باشد و تصویر ذهنی بازدیدکنندگان از سفر به کالیفرنیا را تقویت کند.
Visit California برای معرفی جاذبههای کالیفرنیا و ایجاد یک تجربه سهبعدی جذاب، از محتوای تولیدشده توسط کاربر استفاده کرده و آن را بهعنوان یک ابزار تبلیغاتی تاثیرگذار پذیرفته است.
وبسایت Zürich Tourism
وبسایت رسمی گردشگری شهر زوریخ، «Zürich Tourism»، نمونه دیگری از استفاده عالی از رنگ سفید و چیدمان خلوت است. تایپوگرافی sans serif، استفاده از دو تا سه رنگ سرد و چیدمان بسیار ساده و تمیز این سایت، احساس رخوت و خستگی را از بازدیدکنندگان دور و فضایی را فراهم میکند تا هر آنچه را که قرار است در زوریخ تجربه کنید، ابتدا در قالب عکس، ویدیو و توضیحات متنی در این سایت مشاهده کنید.
منوهایی با طراحی ساده و سایز درشت نوشتهها، در همان نگاه اول نظر مخاطب را جلب میکند و او را به کندوکاو بخشهای دیگر سایت ترغیب خواهند کرد. این وبسایت در عین چیدمان ساده، هر اطلاعاتی را که برای سفر به زوریخ نیاز دارید در اختیارتان قرار میدهد.
Zürich Tourism یک اقدام جالب توجه دیگر نیز انجام داده و پس از معرفی فعالیتهای تفریحی پیشنهادی، رستورانها و بارها، نشان میدهد که آیا اکنون آن کسبوکار باز است یا خیر، ویژگی منحصربهفردی که میتواند برای مسافران بسیار مفید باشد. با استفاده از پیشنهادات این سایت میتوانید از یک سفر یک روزه لذت ببرید و خودتان برای سفر برنامهریزی کنید.
در میان گزینههای منوی بالای صفحه نیز یک علامت هشتگ جلب توجه میکند. روی این علامت که کلیک کنید، وارد صفحهای میشوید که مخصوص محتوای تولیدشده توسط کاربران با هشتگ «#VISITZURICH» است و علاوه بر آن تمام فعالیتهای سازمان گردشگری زوریخ در فیسبوک، توییتر و اینستاگرام را در یک صفحه در مقابل چشم مخاطب قرار میدهد.
وبسایت Visit Brazil
«Visit Brazil» تمام اطلاعات مورد نیاز برای سفر را صفحه اصلی خود دارد که به چهار بخش اصلی تقسیم شده است:
- تجربیات
- مقاصد
- مناطق
- و اطلاعات سفر
این چهار بخش در قالب منو در بالای صفحه اصلی قرار دارند.
از منظر زیباییشناختی نیز رنگ سبز و زرد در این سایت بیش از همه جلب توجه میکند و با مجموعهای از تصاویر و ویدیوهای هیجانانگیز و محتواهای اینستاگرامپسند صفحه را جذابتر کرده است.
طراحان این سایت قطعا بهخوبی بازدیدکنندگان را میشناسد و میدانند که محتوای ویدیویی برای آن دسته از مسافرانی که بهدنبال ماجراجویی هستند، جذابتر است. به همین دلیل، وقتی وارد این سایت میشوید یک ویدیوی بزرگ تمام صفحه را اشغال کرده و در حال پخش است؛ چراکه ویدیویی که کل صفحه اصلی را اشغال میکند، بازدیدکنندگان را در همان نگاه اول درگیر میکند.
نکته جالب توجه درباره سایت Visit Brazil این است که اگر چه هدف اصلی این وبسایت جذاب، تبلیغ فعالیتهای ماجراجویانه است اما طراحان آن رسالت آگاهیدادن به مخاطب و ارائه اطلاعات مورد نیاز را فراموش نکرده و اطمینان حاصل کردهاند که مسافران هر زمانی که به این کشور سفر میکنند، به راحتی به اطلاعات ایمنی که به آن نیاز دارند دسترسی پیدا کنند.
وبسایت NYCgo
نیویورک شهری بزرگ و دوستداشتنی است که خود به اندازه یک کشور تجربیات جذابی دارد، حالا وبسایت گردشگری «NYCgo» قرار است این تجربیات جذاب را به مسافران ارائه کند.
ساختار سایت NYCgo درست مانند یک سایت رزرو طراحی شده و چارچوب کلی تجربه کاربری آن (UX) برای مسافر مدرن کاملا آشنا است. در این وبسایت مانند وبسایتهای اجاره کوتاهمدت یا خطوط هوایی، مخاطب میتواند از طریق یک موتور جستجو اقدام به جستجوی هتلها یا مکانهای اقامتی و رزرو آنها کند. حتی میتواند پستها یا مقالهها را برای مراجعه بعدی ذخیره و آنها را لایک کند. علاوه بر همه این موارد، این سایت با فیلترهای مختلفی که دارد این امکان را برای مخاطبان فراهم میکند تا فعالیتها و مکانهای دیدنی مطابق با علایق شخصی خود را بهراحتی پیدا کنند.
همه چیز در این وبسایت ساده است. در طراحی NYCgo از فونت پررنگ (Bold) و گرافیتی مانندی استفاده شده که در نگاه اول تمام صفحه اصلی را گرفته و در سرتاسر وبسایت نیز از این فونت استفاده شده است. البته با توجه به حجم محتوای متنی و اطلاعات زیادی که در صفحه نخست سایت قرار دارد، انتخاب این فونت بسیار هوشمندانه است و مخاطب را گیج نمیکند؛ بلکه برعکس، مخاطب بهراحتی میتواند مطلب مورد نظر خود را پیدا کند.
از طرف دیگر، این فونت بهصورت غیرمستقیم مخاطب را به یاد بیلبوردها و تابلوهای بزرگ شهر نیویورک میاندازد.
وبسایت Visit Finland
از لوگو گرفته تا طراحی کلی سایت و انتخاب فونت، وبسایت «Visit Finland» بسیار شبیه سایتهای رزرو اقامتگاه است اما وقتی صحبت از قابلیت دسترسی و جذابیت بصری به میان میآید، Visit Finland یک قدم جلوتر است.
پیمایش ساده سایت بدون سردرگمی، رسالت اصلی این سایت ساده و شفاف است. وبسایت Visit Finland هم درست مانند سایر وبسایتها با طراحی گرافیکی اسکاندیناوی، رنگ سفید و طراحی مینیمالیستی را در اولویت قرار داده و استفاده از عکسهای تمامصفحه و خیرهکننده و همچنین طراحی واکنشگرا به هنگام اسکرول (حرکت در صفحه) در صفحه اصلی از دیگر نقاط برجسته این سایت است.
این وبسایت همچنین فعالیتهای تفریحی و مکانهای دیدنی مختلف فنلاند را با دو امکان ذخیره و لایک کردن نمایش میدهد که بسیار شبیه تجربه کاربری در خریدهای آنلاین یا ذخیره مطالب مورد علاقه در پینترست است. این ویژگی به علایق نسل Z که دوست دارند خیلی سریع پستها و ایدهها در رسانههای اجتماعی را ذخیره و یا لایک کنند، شباهت دارد و این موضوع، نیاز آنها را برطرف میکند.
وبسایت Visit Australia
«در تعطیلات بعدی چرا به یک مقصد کوچک بروید وقتی میتوانید به استرالیا سفر کنید؟»؛ این جمله نخستین مواجهه مخاطب با وبسایت «Visit Australia» است که با یک ویدیوی هیجانانگیز تمام صفحه که بهطور خودکار پخش میشود، بلافاصله شما را به برنامهریزی سفر هدایت میکند.
در طراحی گرافیکی وبسایت Visit Australia بیشتر از متد Tile استفاده شده است؛ به این معنا که شما عکسها و تصاویر متعدد مستطیل شکلی را در صفحه میبینید. استفاده از این متد میتواند خطرناک باشد و مخاطب را سردرگم کند اما Visit Australia توانسته با استفاده منسجم و ردیفبندی و تقسیمبندی درست تصاویر، مخاطب را راهنمایی کند تا بهسرعت هرآنچه برای برنامهریزی سفر و آشنایی با مقصد نیاز دارد را پیدا کند. در صفحه اصلی چندین کروسل با تصاویر عمودی تعبیه شده که نهتنها برای نسل جوان جذاب است بلکه برای فرمت موبایل نیز بهینه شده است.
منوهای کشویی با تصاویر زیبا نیز یکی از نکات برجسته طراحی این وبسایت است و به جای استفاده از حجم زیادی متن، با استفاده از عناصر بصری، سعی شده تا منو برای مخاطب قابل فهم و جذاب باشد.
وب سایت Visit Australia از برنامه سفر گرفته تا راهنمای فعالیتهای تفریحی-فرهنگی یا جغرافیایی، بودجه، دسترسی به گزینههای اقامتی و … را در دسترس مخاطب قرار میدهد. توجه به این موضوع که بودجه برای بسیاری از مسافران یک عامل مهم است، یک مزیت اصلی برای هر وبسایت گردشگری است؛ چرا که بازدیدکنندگان وبسایت را به جای جستجو در دیگر پلتفرمها برای یافتن «بهترین یا مقرون بهصرفهترین پیشنهادات» در وب سایت نگاه میدارد.
در نهایت برجستهترین بخش این سایت، امکان کاوش استرالیا (Explore Australia) در ۸ بعد مختلف است؛ یک تجربه اکتشافی تعاملی که به بازدیدکنندگان اجازه میدهد تا با استفاده از نقشه استرالیا، در این کشور حرکت کنند و ببینند هر منطقه چه جاذبهها، غذاها، اقامتگاهها و .. را به مسافران ارائه میدهد.
وبسایت Peru
کشور پرو در سالهای اخیر بهعنوان یک مقصد گردشگری جذاب توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. مقامات این کشور نیز بهخوبی میدانند که اطلاعرسانی درباره اقدامات و محدودیتهای ایمنی کووید-۱۹ به گردشگران بالقوه تا چه اندازه اهمیت دارد.
صفحه اصلی وبسایت گردشگری پرو در گام نخست به بازدیدکنندگان امکان دسترسی آسان به راههای آمادهسازی و برنامهریزی سفر به پرو از خانه را میدهد و این مسیر از اطلاعرسانی پروتکلهای بهروزشده مقابله با کرونا شروع میشود. پرو نهتنها پروتکلهای ایمنی را جدی میگیرد، بلکه به مسافران بینالمللی این امکان را میدهد تا نگرانیهای بالقوهشان درباره «الزامات آزمایش یا واکسیناسیون» را پشت سر بگذارند.
تیم گردشگری پرو همچنین از جوایزی که این کشور بهعنوان یک مقصد گردشگری موفق دریافت کرده است، بهره برده و آن را در خطمقدم طراحی وبسایت خود قرار داده است. هیجانانگیزترین بخش این وبسایت، صفحه واقعیت مجازی بهنام «Peru 360» است که در آن می توان از جاذبههای مختلف در سراسر پرو در یک محیط واقعیت مجازی بازدید کرد. اگرچه این روش در طول همهگیری در بین بسیاری از برندها محبوبیت پیدا کرد اما تعداد کمی از وبسایتهای رسمی گردشگری موفق شدند تجربهای را ارائه کنند که فراتر از نمایش تعدادی عکس و ویدیو باشد. پرو در این زمینه موفق بوده و توانسته احساس حضور در این کشور زیبا را به مخاطب منتقل کند.
وبسایت Visit Italy
ایتالیا سالها است که یک مقصد گردشگری محبوب است، موضوعی که تیم «Visit Italy» بهخوبی آن را میداند. بنابراین، در صفحه نخست این وب سایت، طراحان یکراست به سراغ دسترسی آسان به جستجو و رزرو جاذبههای گردشگری با قیمتهای جذاب رفتهاند تا جایی که مخاطب آنقدر سریع به مقصود خود میرسد که دیگر اغلب نیازی به پایینرفتن در صفحه ندارد.
قطعا Visit Italy یک پلتفرم بینقص نیست، اما شما به هر قسمت از سایت که مراجعه کنید دکمهای را خواهید یافت که مخاطب را بهراحتی به مرحله بعدی برنامهریزی سفر هدایت و پیمایش سایت را آسانتر میکند.
این وبسایت بهخوبی میداند بازدیدکنندگان برای یافتن بهترین قیمتها و استفاده بهینه از زمان خود در یکی از معروفترین شهرهای جهان به چه چیزهایی نیاز دارند و برای آن دسته از گردشگرانی که با دیدن تصاویر الهام میگیرند و اقدام به رزرو میکنند، ایدهآل است.
وبسایت Visit Italy همچنین بهعنوان یک موتور جستجو عمل میکند و از هدایت بازدیدکنندگان خود به سایر سایتها برای رزرو، ابایی ندارد.
وبسایت Visit Greenland
وبسایت «Visit Greenland» به ساده بودن و استفاده از فضای سفید وفادار است و به عناصر گرافیکی منحصربهفرد آن اجازه میدهد تا در این طراحی خاص بدرخشند.
تصاویر سهبعدی به کار رفته در این سایت نهتنها از منظر زیبایی جالب توجهاند، بلکه تعاملی نیز هستند و کار پیوند به صفحات دیگر را انجام میدهند.
جدای از گرافیک جذاب، این وبسایت تورهای مختلف سایتهای دیگر را در قالب بسته معرفی و از این طریق، مخاطب را به آن سایتهایی منتقل میکند که اطلاعات دقیقتری از جاذبهها دارند و میتوانند مسافر را در برنامهریزی بهتر سفر همراهی کنند.
از آنجایی که گرینلند یک مقصد طبیعتگردی است، وب سایت گردشگری این کشور بر نمایش انواع فعالیتهای تفریحی فضای باز، بر اساس علایق شخصی یا موقعیت جغرافیایی تمرکز دارد تا نشان دهد این مقصد تنوع زیادی دارد و تنها محدود به چند تجربه نیست.
علاوه بر وبسایتهایی که با آنها آشنا شدیم، سازمانهای گردشگری دیگری نیز در تلاش برای جلب توجه گردشگران از طریق راههای خلاقانه و نوآورانه هستند. بهطور مثال، بازیهای تعاملی، مانند کمپین گردشگری بازی مجازی کیپتاون، یکی از معدود راههایی است که این سازمانها امیدوارند بتوانند از طریق آن مخاطبان جوانتر را جذب کنند و طعم مقصد خود را از طریق دنیای مجازی به مسافران بالقوه بچشانند.
در نهایت با گسترش فضای رقابتی وبسایتهای گردشگری، به نظر میرسد سازمانهای گردشگری و طراحان با توجه به ظرفیت بالای فناوریهای دیجیتالی به استفاده از عناصر دیجیتال جدید برای حفظ پلتفرمهای خود و افزایش جذب مخاطبان ادامه خواهند داد.
شما چه نظری درباره این وبسایتهای گردشگری دارید؟ به نظر شما چگونه میتوان یک وبسایت گردشگری جذاب را طراحی کرد؟ از نظر شما این سایتها از منظر دسترسی آسان چه نمرهای دریافت میکنند؟
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: