فرمول جذب سرمایه برای استارت آپ (۵ راهکار)

فرمول جذب سرمایه برای استارت آپ (۵ راهکار)

رسانه قطبنما: جذب سرمایه برای استارتاپ موضوعی هیجان‌انگیز و البته چالش‌برانگیز در شرکت‌های نوپا است. بنیان‌گذاران شرکت‌های نوپا برای رشد کسب‌و‌کار خود به‌دنبال جذب سرمایه برای استارت آپ هستند و معمولا از سرمایه‌گذاران، وام‌ها، کمک‌های بلاعوض و سایر راه‌های جذب بودجه برای این کار استفاده می‌کنند. جذب سرمایه برای استارت آپ ها به‌منظور ادامه تولید محصولات یا ارائه خدمات جدید به مشتریان، انجام می‌شود. در صورت عدم جذب سرمایه، ممکن است شرکت‌های نوپا مجبور شوند کسب و کار خود را برای همیشه تعطیل کنند. 

بر اساس آماری که وب‌سایت Hubspot منتشر کرده، سرمایه‌گذاری خطرپذیر جهانی (Global Venture Funding) در ۳ ماه سوم سال ۲۰۲۱ به ۴۳۷ میلیارد دلار رسید؛ این در حالی است که در مدت مشابه در سال ۲۰۲۰، این سرمایه ۲۸۴ میلیارد دلار بود. استارتاپ ها نیز در سراسر جهان از سرمایه‌های بسیاری بهره‌مند می‌شوند؛ به طوری که بر اساس آمارها میانگین معاملات جهانی آن‌ها ۲۵ میلیون دلار گزارش شده است. همچنین آمارها نشان می‌دهد که استارت آپ ها در سراسر جهان در سال ۲۰۲۱، حدود ۶۴۱ میلیارد دلار سرمایه جمع‌آوری کردند.

پیش از این در مطلب «استارت آپ گردشگری چیست؟» درباره ایده های راه اندازی استارت آپ گردشگری و انواع استارتاپ های سفر در ایران و خارج از کشور توضیح دادیم اما همیشه یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های بنیان‌گذاران کسب‌و‌کارهای نوپا و به‌طور مشخص استارت آپ های گردشگری، جذب سرمایه استارتاپ است؛ اما جذب سرمایه گذار برای استارتاپ ها چگونه اتفاق می‌افتد؟ چه مراحلی برای جذب سرمایه استارتاپ وجود دارد؟

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

جذب سرمایه برای استارتاپ

بر اساس تعریف Startup.com، تامین مالی استارت آپ (Startup Funding) یا جذب سرمایه برای استارت آپ (Startup Capital)، سرمایه مورد نیاز برای راه‌اندازی یک کسب‌و‌کار نوپا است. 

وب‌سایت Hubspot نیز در تعریف خود از جذب سرمایه استارتاپ ها می‌گوید «تامین مالی استارت آپی یعنی افزایش سرمایه برای حمایت از یک کسب‌و‌کار.»

این سرمایه می‌تواند از منابع مختلفی تامین شود تا به استارت‌ آپ ها کمک کند از ایده اولیه، به کسب‌وکاری واقعی تبدیل شوند.

اما به طور کلی شرکت‌ها و استارت آپ ها، از راه‌های مختلفی سرمایه به دست می‌آورند. بودجه‌ای که بیشتر در اخبار درباره جذب سرمایه استارت آپ می‌شنوید شامل جمع‌آوری سرمایه از طریق سرمایه‌گذاری خارج از شرکت است که به‌عنوان دورهای تامین مالی شناخته می‌شوند. در این موارد، سرمایه‌گذاران سرمایه خود را با سهام یا مالکیت جزئی شرکت مبادله می‌کنند.

معمولا استارت‌ آپ‌ های با ظرفیت بالا، موفق می‌شوند بیشترین سرمایه‌گذاران را جذب کنند. اما این نکته نباید فراموش شود که جذب سرمایه برای استارتاپ ها همیشه با یک هشدار همراه است؛ چراکه سرمایه‌گذاران اغلب مالکیت جزئی کسب‌و‌کارها را به عهده می‌گیرند و در فرآیند تصمیم‌گیری شرکت‌ها نیز نقش فعالی دارند.

البته اگر بنیان‌گذاران نخواهند با سرمایه‌گذاران مشارکت کنند، می‌توانند از طریق وام‌ سرمایه جذب کنند. وام‌ها این امکان را به بنیان‌گذاران می‌دهند که مالکیت کامل کسب‌و‌کار خود را حفظ کنند، اما باید فوراً بازپرداخت آن‌ها را نیز شروع کنند. بنابراین، شاید دریافت وام برای استارتاپ هایی که جریان نقدی ندارند، بهترین گزینه نباشد. 

در عین حال، اگر کسب‌و‌کاری در حال کسب درآمد است، می‌تواند از طریق موسسات مالی سنتی یا حتی شرکت‌های وام‌دهی آنلاین به‌دنبال وام باشد.

همچنین، بنیان‌گذارانی که به‌دنبال جذب سرمایه‌گذار برای استارت آپ خود نیستند، می‌توانند از تامین مالی به‌روش بوت‌استرپ (Bootstrap) یا خودسرمایه‌گذاری استفاده کنند. برای این کار آن‌ها معمولا از پس‌انداز شخصی یا سرمایه خانواده و دوستان برای راه‌اندازی استارت آپ خود استفاده می‌کنند.

با وجود این که بوت استرپینگ موضوع بسیار بحث‌برانگیزی است، به بنیانگذاران کمک می‌کند تا به جای آن که سهام خود را به سرمایه گذاران بدهند یا مجبور به پرداخت سود وام شوند، کنترل کسب‌و‌کار خود را به دست گیرند. البته نکته منفی در اینجا این است که اگر استارت آپ شکست بخورد، بنیان‌گذار پس‌انداز خود یا خانواده و دوستانش را نیز از دست می‌دهد.

در نهایت، هر بنیان‌گذار باید بداند که کدام نوع بودجه برای استارتاپ او مناسب است. برای دانستن این موضوع، در ادامه نحوه فرآیند رایج جذب بودجه را طی خواهیم کرد.

نحوه کارکرد تامین مالی استارتاپ

نحوه کارکرد جذب سرمایه برای استارت آپ ها

اکنون که تا حدودی اصول جذب سرمایه استارتاپ را درک کردیم، نحوه عملکرد معمول فرآیند تامین مالی استارت‌ آپ ها را برای بنیان‌گذاران، سرمایه‌گذاران و شرکت بررسی خواهیم کرد.

فرض کنید شما بنیان‌گذار یک استارت آپ هستید. کسب و کار شما در حال رشد است و اکنون به‌دنبال استخدام کارمندان بیشتری هستید تا نمونه اولیه محصول خود را به یک محصول واقعی تبدیل کنید، اما برای تحقق آن باید بودجه جذب کنید. برای این کار نیاز به جذب سرمایه گذار به استارت آپ خود دارید؛ بنابراین سعی می‌کنید سرمایه‌گذاران علاقه‌مند را شناسایی کنید.

از طرفی، سرمایه‌گذاران می‌خواهند از استارت‌ آپ‌ هایی که به آن‌ها اعتقاد و اعتماد دارند، حمایت کنند و در عین حال، بازدهی سرمایه‌گذاری نیز برایشان مهم است. به همین دلیل است که تقریباً همه معاملات جذب سرمایه استارتاپ ها با سرمایه‌گذاران فرشته (Angel Investor)، سرمایه‌گذاران خطرپذیر یا شرکت‌های سهامی خاص انجام می‌شود. هنگامی که شرکت شروع به سودآوری می‌کند، سرمایه‌گذاران علاوه بر دریافت بودجه اولیه خود، بخشی از سهام شرکت را نیز به دست می‌آورند.

بنیان‌گذارانی که به‌دنبال تامین مالی استارت آپ خود از طریق سرمایه‌گذاران هستند، معمولا سرمایه‌گذاری خود را با یک دور سرمایه‌گذاری اولیه یا سرمایه‌ گذاری بذری شروع می‌کنند. اما قبل از شروع هر دور سرمایه‌گذاری، باید یک ارزیابی در شرکت انجام شود. این ارزیابی، بلوغ، مدیریت، اندازه بازار، سابقه، سود و ریسک استارت‌ آپ را در نظر می‌گیرد و می‌تواند بر نوع سرمایه‌گذاران علاقه‌مند به شرکت و میزان سرمایه جدیدی که می‌تواند وارد کنند، تأثیر بگذارد.

پس از تکمیل ارزیابی، استارت آپ ها می‌توانند یک دور سرمایه گذاری را آغاز کنند. جدول زمانی و فرآیند سرمایه گذاری استارتاپ بسته به نوع کسب‌و‌کار متفاوت است؛ برخی از بنیان‌گذاران ماه‌ها به‌دنبال سرمایه‌گذار می‌گردند، در حالی که برخی دیگر اولین دور سرمایه‌گذاری خود را در عرض چند هفته نهایی می‌کنند.

همچنین در حالی که برخی از استارتاپ‌ ها به آرامی در هر دور سرمایه‌ گذاری پیش می‌روند، برخی دیگر بسیار سریع‌تر جذب سرمایه می‌کنند. البته این موضوع اصلا غیرمعمول نیست؛ مثلا ممکن است که استارت آپ نوآوری، چند میلیون دلار را در یک تا دو دور سرمایه‌گذاری جمع‌آوری کند، در حالی که شرکت دیگری در دو دور سرمایه‌گذاری، ۲۵ میلیون دلار جذب کند.

اما اصلا منظور از هر دور سرمایه گذاری در یک استارت آپ چیست؟ چه مراحلی برای جذب سرمایه استارت آپ وجود دارد؟

مراحل سرمایه گذاری استارتاپ

جستجوی سرمایه جدید و اینکه هر استارت آپ باید چه مراحلی را طی کند می‌تواند برای بنیان‌گذاران سردرگم‌کننده باشد. برای درک این موضوع، بهتر است با هر دور سرمایه‌گذاری آشنا شوید:

۱. سرمایه گذاری پیش بذری

روش های جذب سرمایه برای استارت آپ

سرمایه گذاری پیش بذری (Pre-Seed Funding) اولین مرحله جذب سرمایه استارت آپ است که در آن یک استارت‌ آپ برای تأیید فرضیه‌ها و پیشنهادهای خود سرمایه جمع‌آوری می‌کند. مرحله پیش بذری معمولاً شامل سرمایه‌گذاری از پس‌انداز شخصی بنیان‌گذاران، خانواده، دوستان، حامیان یا شبکه سایر بنیانگذاران است. این دور می‌تواند همان‌طور که استارتاپ در حال راه‌اندازی است برای سال‌ها ادامه داشته باشد، یا اگر یک شرکت بتواند خود را به‌خوبی اثبات کند، به‌سرعت اتفاق بیفتد.

۲. سرمایه گذاری بذری

سرمایه گذاری بذری (Seed Funding) اولین سرمایه گذاری رسمی استارت آپ ها است و اغلب به سهام استارتاپ‌ ها ارتباط دارد. این سرمایه به استارت‌ آپ کمک می‌کند تا برای اولین گام‌های خود مانند انجام تحقیقات محصول، راه‌اندازی محصول، بازاریابی برای مخاطبان هدف و ایجاد مخاطب سرمایه جذب کند. این مرحله همان طور که از اسمش مشخص است، به‌عنوان بذری در نظر بگیرید که توسط آن بقیه شرکت قادر به رشد و شکوفایی خواهد بود. بدون سرمایه‌ گذاری بذری، یک بنیانگذار نمی‌تواند تیمی را استخدام کند یا ایده خود را در بازار آزمایش کند.

سرمایه گذاری بذری می‌تواند از خانواده، دوستان، سرمایه‌گذاران فرشته، انکوباتورها یا شرکت‌های سهامی خاص تامین شود. اما مبلغ آن بسیار متفاوت است؛ در این مرحله برخی از شرکت‌ها ۱۰ هزار دلار و برخی دیگر ۲ میلیون دلار جمع‌آوری می‌کنند. به‌طور متوسط، ارزش شرکت‌هایی که یک دور سرمایه بذری جذب می‌کنند بین ۳ تا ۶ میلیون دلار است.

۳. سرمایه گذاری دور A

مراحل سرمایه گذاری استارتاپ

هنگامی که یک کسب‌و‌کار از سرمایه گذاری بذری خود برای توسعه محصول و ایجاد پایگاه مشتریان استفاده می‌کند، می‌توانیم بگوییم زمان سرمایه گذاری دور A فرا رسیده است. این سرمایه اغلب برای گسترش محصولات یک شرکت، جذب مشتریان بیشتر و توسعه یک برنامه بلند مدت برای رشد و توسعه استارت آپ استفاده می‌شود.

به همین دلیل است که استارت‌ آپ‌ هایی که این دور سرمایه‌گذاری را پشت سر می‌گذارند، می‌توانند سرمایه‌گذاران شرکت‌های سهام خاص سنتی را جذب کنند.

سرمایه جمع‌آوری‌شده در دوره‌های سری A می‌تواند از ۲ میلیون دلار تا ۱۵ میلیون دلار متغیر باشد.

۴. سرمایه گذاری دور B

سرمایه گذاری دور B معمولا برای توسعه کسب‌و‌کار و چگونگی دستیابی به مراحل بعدی رشد استارت آپ انجام می‌شود. سرمایه جمع‌آوری‌شده در این دور به سمت حمایت از یک پایگاه مشتری مستقر با استخدام استعدادهای جدید و افزایش فروش، بازاریابی، توسعه فناوری و پشتیبانی مشتری می‌رود.

ارزش شرکت‌هایی که دورهای سری B را پشت سر می‌گذارند، بین ۳۰ تا ۶۰ میلیون دلار است و به‌طور متوسط ۳۳ میلیون دلار درآمد کسب می‌کنند.

۵. سرمایه گذاری دور C

سرمایه گذاری دور C برای استارت‌ آپ‌ های موفقی است که برای ایجاد محصولات جدید، به دست آوردن شرکت‌های دیگر، گسترش به بازارهای جدید یا استخدام یک تیم رهبری استثنایی به بودجه اضافه نیاز دارند. این سرمایه به‌منظور کمک به افزایش فعالیت‌های شرکت است تا بتواند در سریع‌ترین زمان ممکن رشد کند. از آنجایی که سرمایه‌ گذاری در این دور ریسک کمتری دارد، سرمایه‌گذاران جدیدی نیز وارد بازی می‌شوند.

سرمایه‌ گذاری دور C می‌تواند شامل شرکت‌های سهامی خاص، صندوق‌های پوششی (Hedge Funds)، بازار ثانویه یا بانک‌های سرمایه گذاری باشد که می‌خواهند جایگاه خود را در دنیای سرمایه گذاری موفق تثبیت کنند. این مرحله معمولا قبل از عرضه اولیه عمومی (IPO) انجام می‌شود و ارزش شرکت‌هایی که در مرحله سری C قرار می‌گیرند معمولاً ۱۱۸ میلیون دلار یا بالاتر از آن است. 

۶. سرمایه‌ گذاری دور D و فراتر از آن

به ندرت اتفاق می‌افتد که استارت آپ ها فراتر از سرمایه گذاری دور C یعنی دور D یا E دست یابند. آن دسته از شرکت‌هایی که در این مرحله قرار می‌گیرند، اغلب به‌دنبال جذب سرمایه نهایی قبل از عرضه اولیه عمومی IPO هستند یا برای دستیابی به اهدافی که در مرحله دور C تعیین کرده‌اند به بودجه بیشتری نیاز دارند. استارت آپ ها در این مرحله از جذب سرمایه، باید پایگاه مشتری ثابت، جریان‌های درآمدی، سابقه رشد و برنامه‌ای محکم برای نحوه استفاده از سرمایه جدید داشته باشند.

روش‌های جذب سرمایه گذار برای استارتاپ 

در حالی که اغلب درباره جذب سرمایه استارت آپ، از سرمایه گذاری خطرپذیر می‌شنویم، اما باید بدانیم این نوع سرمایه‌گذاری تنها یکی از ۶ منبع اصلی جذب سرمایه برای استارتاپ است. آمارهای وب‌سایت Startup.com نشان می‌دهد که از ۵۳۱ میلیارد دلار سرمایه استارت آپی که هر سال جمع‌آوری می‌شود، ۱۸۵.۵ میلیارد دلار از پس‌انداز شخصی بنیان‌گذاران، ۶۰ میلیارد دلار از دوستان و خانواده، ۲۲ میلیارد دلار سرمایه خطرپذیر، ۲۰ میلیارد دلار از سرمایه‌گذاران فرشته، ۱۴ میلیارد دلار از بانک‌ها و ۵.۱ میلیارد دلار از سرمایه‌گذاری جمعی است.

بنابراین گزینه‌های بسیاری برای جذب سرمایه استارتاپ جدید وجود دارد. اما استارت آپ ها چگونه می‌توانند بهترین گزینه جذب سرمایه را برای خود پیدا کنند؟ در ادامه به انواع متداول جذب سرمایه برای استارت آپ ها اشاره خواهیم کرد؛ قطعا آگاهی از انواع روش‌های جذب سرمایه به شرکت‌ها کمک می‌کند تا بهترین گزینه را همسو با اهداف کسب‌و‌کار خود پیدا کنند. 

۱. پس‌انداز شخصی، دوستان و خانواده

روش‌های جذب سرمایه گذار برای استارتاپ 

حساب پس‌انداز شخصی معمولا بیشترین بخش سرمایه اولیه استارت آپ را تشکیل می‌دهد. بنیان‌گذاران با این روش نیازی ندارند که کسی را اگر  متقاعد کنند تا در شرکتشان سرمایه‌گذاری کند. این روش در دسترس‌ترین شکل تأمین مالی است، چراکه برای استفاده از آن لازم نیست به کسی جز خودتان تکیه کنید.

بسیاری از بنیان‌گذاران برای جذب سرمایه استارتاپ خود به دوستان و خانواده مراجعه می کنند تا در تامین مالی اولیه به آن‌ها کمک کنند. این افراد نیز به کاری که شما انجام می‌دهید اعتقاد دارند و لازم نیست آن‌ها را همانند یک سرمایه‌گذار خطرپذیر، سرمایه‌گذار فرشته یا بانک متقاعد کنید.

دوستان و خانواده می‌توانند منبع خوبی برای شروع باشند، اما نباید فراموش کنید که بخش رابطه تجاری خود را به وضوح با بخش شخصی جدا کنید. برای همه مراحل مدارک قانونی دریافت کنید و به نزدیکان خود توضیح دهید که ممکن است به هیچ وجه از سرمایه خود بازدهی دریافت نکنند. البته برخی کارآفرینان به‌دلیل مشکلات شخصی، از جذب این نوع سرمایه اجتناب می‌کنند.

۲. سرمایه گذاری خطرپذیر

روش‌های جذب سرمایه گذار برای استارتاپ 

سرمایه‌ گذاری خطرپذیر (Venture capital) نوعی جذب سرمایه است که در استارت آپ ها و کسب‌و‌کارهای کوچکی انجام می‌شود که معمولا ریسک بالایی دارند، اما در کنار آن پتانسیل بسیاری برای رشد نیز دارند. در واقع اگر استارتاپی شکست بخورد، سرمایه گذاران بازدهی سرمایه‌گذاری خود را مشاهده نخواهند کرد، اما اگر استارت آپی موفق شود، می‌تواند به سودآوری قابل‌توجهی دست یابند. به همین دلیل هدف سرمایه گذاری خطرپذیر، دریافت بازدهی بسیار بالایی برای شرکت سرمایه گذاری خطرپذیر است.

شرکت‌های با رشد بالا و سرمایه‌گذاران خطرپذیر اغلب به خوبی با یکدیگر همکاری می‌کنند. سرمایه گذاری خطرپذیر یک گزینه مناسب برای استارت آپ هایی است که به‌دنبال دریافت بودجه‌ای کلان و سریع هستند. با توجه به آن که این نوع سرمایه‌ گذاری‌ نسبتاً بزرگ هستند، استارتاپ ها باید آماده باشند تا پس از دریافت بودجه، سریعا رشد کنند. 

۳. سرمایه گذاران فرشته

روش‌های جذب سرمایه گذار برای استارتاپ 

سرمایه‌ گذاران فرشته معمولاً افرادی هستند که ثروت بسیاری دارند و سرمایه‌گذاری نسبتاً کمی در استارت‌ آپ‌ انجام می‌دهند. این سرمایه گذاری معمولاً از چند هزار دلار تا یک میلیون دلار متغیر است.

سرمایه‌ گذاران فرشته اغلب یکی از در دسترس‌ترین نوع سرمایه‌گذاری اولیه برای کارآفرینان به شمار می‌روند و به همین دلیل بخش مهمی از اکوسیستم جذب سرمایه هستند. بزرگ‌ترین مزیت کار با یک سرمایه گذار فرشته آن است که آن‌ها معمولاً می‌توانند به‌طور شخصی تصمیم به سرمایه گذاری بگیرند؛ آن‌‌ها نیاز به مدیریت یک شرکت یا انجام سلسله مراتب شرکتی ندارند و همین امر به آن‌ها اجازه می‌دهد که شخصاً با احساس خود تصمیم‌گیری کنند. اغلب این همان چیزی است که یک کارآفرین در ابتدای توسعه استارتاپ خود به آن نیاز دارد.

۴. وام

روش‌های جذب سرمایه گذار برای استارتاپ 

دریافت وام روشی سنتی‌ برای جذب سرمایه استارتاپ است. دریافت وام برای برخی استارت‌ آپ‌ ها آسان‌تر از سرمایه‌گذاری خطرپذیر است. وام گزینه‌ای مناسب برای استارت آپ هایی که مقداری درآمد دارند؛ به این دلیل که در حالی که سرمایه گذاران خطرپذیر، برای سرمایه‌گذاری ریسک‌های بزرگی انجام می‌دهند تا به سودآوری بیشتری دست یابند، موسسات بانکی سنتی مراقب سرمایه‌های خود هستند. همچنین برخلاف سرمایه گذاری فرشته، دریافت وام برای کسب‌و‌کارهای کوچک به‌معنای حفظ مالکیت کامل استارتاپ ها است.

۵. تامین مالی جمعی

روش‌های جذب سرمایه گذار برای استارتاپ 

تامین مالی جمعی (Crowdfunding) روشی برای افزایش سرمایه از طریق تلاش جمعی دوستان، خانواده، مشتریان و سرمایه‌گذاران فردی است. این رویکرد با تلاش‌های جمعی گروه بزرگی از افراد، عمدتاً از طریق روش‌های آنلاین مانند شبکه‌های اجتماعی و پلتفرم‌های تامین مالی جمعی انجام می‌شود.

در جذب سرمایه استارتاپ به روش سنتی، کارآفرینان ماه‌ها صرف جستجوی شبکه‌های شخصی خود، بررسی سرمایه‌گذاران بالقوه می‌کنند، اما سرمایه‌گذاری جمعی، برای کارآفرینان بسیار آسان‌تر است؛ آن‌ها می‌توانند فرصت‌های بیشتری در مقابل افراد علاقه‌مند به سرمایه گذاری به دست آورند و از راه‌های بیشتری برای رشد کسب‌وکار خود بهره‌مند شوند. 

۶. انکوباتورها و شتاب‌دهنده‌ها

روش‌های جذب سرمایه گذار برای استارتاپ 

انکوباتورها (Incubators) و شتاب‌دهنده‌ها (Accelerators) برنامه‌هایی هستند که برای شرکت‌های نوپا سرمایه، راهنمایی و شبکه‌سازی فراهم می‌کنند. بین این دو تفاوتی جزئی وجود دارد که اگر به این نوع سرمایه گذاری برای استارتاپ خود فکر می‌کنید، باید آن را بدانید.

انکوباتورها به کارآفرینان کمک می‌کنند تا کسب‌و‌کار خود را بسازند؛ بنابراین آنها بر توسعه یک طرح تجاری، نام، وب‌سایت و حداقل محصول قابل عرضه (MVP) تمرکز می‌کنند. اما شتاب‌دهنده‌های استارت آپی نه تنها سرمایه استارت آپی ارائه می‌دهند، بلکه از استارتاپ هایی که در حال پیشرفت هستند نیز پشتیبانی می‌کنند. مثلا اگر شرکتی قبلاً یک MVP داشته باشد، یک شتاب‌دهنده رشد آن را سرعت می‌بخشد. هر شتاب‌دهنده متفاوت عمل می‌کند اما اغلب استارت آپ ها از آن‌ها، راهنمایی، بودجه و ارتباطات شبکه‌ای دریافت می‌کنند. 

۷. کمک‌های مالی

کمک‌های مالی (Grants) سرمایه‌ای است که توسط دولت، شرکت یا نهادی غیرانتفاعی به یک کسب‌و‌کار داده می شود. این کمک هزینه‌ها معمولا ماموریت‌محور هستند؛ یعنی اهداف یا ارزش‌های کسب‌و‌کار شما باید با سازمان‌ها هماهنگ باشد تا بتوانید برای جذب سرمایه درخواست کنید. از آنجایی که این کمک‌های بلاعوض به‌عنوان هدیه در نظر گرفته می‌شوند، نیازی به بازپرداخت نیز ندارند.

۵ نکته جذب سرمایه برای استارتاپ ها

جذب سرمایه برای استارتاپ تا حد بسیاری به ایده کسب‌و‌کار، سابقه و دسترسی بنیان‌گذاران به منابع مالی بستگی دارد. با توجه به عوامل مختلفی که می‌توانند بر تامین مالی استارتاپ ها تاثیر بگذارند، در ادامه به ۶ راه مهم برای جذب سرمایه اشاره خواهیم کرد که توجه به آن‌ها می‌‌تواند شانس شما را در جذب بودجه افزایش دهد.

۱. نیازهای مالی خود را محاسبه کنید

روش های جذب سرمایه

قبل از تماس با سرمایه گذاران یا درخواست وام، باید بدانید که برای دستیابی به اهداف تجاری خود به چه مقدار پول نیاز دارید. آیا به‌دنبال مبلغ اندکی هستید؟ وام یا کمک مالی تجاری ممکن است برای‌تان مناسب باشد. آیا سهم بیشتری می‌خواهید؟ یک سرمایه گذار فرشته ممکن است منطقی‌تر باشد. به‌طور کلی درک نیازهای مالی این امکان را می‌دهد که بهترین رویکرد را داشته باشید. 

۲. یک طرح تجاری ایجاد کنید

روش های جذب سرمایه

سرمایه گذاران، وام دهندگان و حتی اعضای خانواده می‌خواهند قبل از تحویل بودجه، یک طرح تجاری ببینند. این طرح باید فرصت، تیم، بازار هدف، صنعت، اجرا، طرح بازاریابی، خلاصه مالی و بودجه موردنیاز را مشخص کند.

۳. سلامت مالی خود را ارزیابی کنید

روش های جذب سرمایه

اگر ندانید امروز در چه جایگاهی قرار دارید، نمی‌توانید بفهمید که به چه نوع بودجه‌ای نیاز خواهید داشت. اظهارنامه‌های مالیاتی کسب‌وکار و شخصی، صورت‌حساب‌های بانکی، صورت سود و زیان و پیش‌بینی درآمد خود را جمع‌آوری کنید تا به شما (و سرمایه‌گذاران) کمک کند متوجه شوید چقدر سرمایه در اختیار دارید و چقدر به آن نیاز دارید.

۴. گزینه‌های جذب سرمایه را جستجو کنید 

این مطلب ممکن است چشمان شما را به انواع جذب سرمایه های موجود باز کرده باشد. قبل از اینکه نوع خاصی از جذب سرمایه را انتخاب کنید، تحقیقات گسترده‌ای انجام دهید تا ببینید آیا برای کسب‌و‌کار شما مناسب است یا خیر. به یاد داشته باشید که صدها منبع آنلاین درباره نحوه نزدیک شدن به سرمایه گذاران، درخواست کمک‌های مالی تجاری یا توزیع سهام وجود دارد.

۵. یک برنامه بازپرداخت تنظیم کنید

با وجود آنکه اکثر بنیان‌گذاران فقط به چند هزار دلار یا چند میلیون ریال برای شروع نیاز دارند، اما به عنوان بنیان‌گذا بهتر است که برنامه‌ای برای بازپرداخت پولی که قرض گرفته‌اید، ایجاد کنید. برای این کار می‌توانید میزان بازپرداخت خود را تخمین بزنید و آن‌ها را در بودجه خود بکار ببرید.

جذب سرمایه برای استارتاپ های گردشگری

جذب سرمایه برای استارتاپ های گردشگری

به‌گزارش وب‌سایت PhocusWire، مرجع معتبر اخبار و تحقیقات صنعت سفر و گردشگری، استارت‌ آپ‌ های مسافرتی که در بخش‌هایی نظیر تورها و فعالیت‌ها، فناوری هتلداری و حمل‌ونقل زمینی و… فعالیت می‌کنند، در سال‌های قبل از همه‌گیری کرونا جذب سرمایه فراوانی داشتند؛ اما یک بحران کافی بود تا دوران خوش استارت آپ های گردشگری به پایان رسد.

بر اساس آمارهای Crunchbase، پلتفرم اطلاعات تجاری درباره شرکت‌های خصوصی و دولتی، جذب سرمایه استارت‌ آپ‌ های گردشگری و مسافرتی در سال ۲۰۲۰  به کمترین میزان خود در ۵ سال گذشته‌اش رسید؛ سالی که با همه‌گیری کرونا و توقف بسیاری از بخش‌های گردشگری تعریف شد.

داده‌های Crunchbase نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در بخش سفر و گردشگری در سال ۲۰۲۰ حدود ۴.۸ میلیارد دلار در قالب ۶۲۹ معامله بوده است. در حالی که در سال ۲۰۱۹ سرمایه گذاری در استارت آپ های گردشگری رکورد زد و به ۱۰.۸ میلیارد دلار رسیده بود؛ این اعداد نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۰ هم میزان سرمایه و هم تعداد معاملات در ۵ سال گذشته به پایین‌ترین حد خود رسید.

با این همه و طبق همین داده‌ها، سرمایه‌گذاری و اشتیاق سرمایه‌گذاران به تامین مالی استارت آپ های گردشگری نشان می‌دهد که رفته‌رفته این روند را تغییر داد.

به‌گفته کریستی چوی، سرمایه‌گذار مرکز فناوری Plug and Play Ventures، کسب‌و‌کارهای گردشگری که از همه‌گیری کرونا جان سالم به در برده‌اند، یاد گرفته‌اند که چگونه انعطاف‌پذیر بمانند و از این بحران، برای ایجاد ارزش پیشنهادی خود استفاده کرده‌اند. 

در واقع بررسی‌ها نشان می‌دهد با وجود آنکه سفر و گردشگری یکی از صنایعی بوده که در طول همه‌گیری آسیب بسیاری متحمل شده است، شرکت‌های مسافرتی که جان سالم به در برده‌اند، قوی‌تر ظاهر شده‌اند. چوی که خود سرمایه‌گذار باتجربه‌ای است، اعتقاد دارد که وقتی بحران به یک صنعت ضربه می‌زند، می‌توان در آن سرمایه‌گذاری کرد.

در صنعت گردشگری، اقامتگاه‌های جایگزین مانند اجاره‌های کوتاه‌مدت و فناوری‌هایی که می‌توانند اقامتگاه‌های جایگزین را به گزینه‌ای جذاب‌تر تبدیل کنند، یکی از مواردی است که چوی به آن اشاره کرد. یکی دیگر از گزینه‌های محبوب سرمایه‌گذارها در بخش گردشگری، فناوری فین‌تک در شرکت‌ها و استارت آپ های گردشگری است؛ یکی از گزینه‌های فناوری فین‌تک، گزینه «اکنون بخرید، بعدا پرداخت کنید» است که در دوران کرونا محبوبیت ویژه‌ای پیدا کرد.

به‌طور کلی از اواسط سال ۲۰۲۱، شرکت‌ها و استارت آپ‌ های  گردشگری، نشانه‌هایی از علاقه سرمایه گذاران را مشاهده کردند. اواسط سال ۲۰۲۱، شرکت‌های حوزه سفر و گردشگری ۳.۴ میلیارد دلار جذب کردند. از جمله معاملات قابل توجه این استارت آپ ها می‌توان به جذب بودجه ۱۷۰ میلیون دلاری استارت آپ هاپر و جذب سرمایه ۱۶۰ میلیون دلاری TravelPerk اشاره کرد. در نهایت انتظار می‌رود همزمان با کمرنگ‌شدن ردپای کرونا بر صنعت گردشگری، سرمایه‌گذاران بیشتری در شرکت‌های نوپای این صنعت سرمایه‌ گذاری کنند.

هنر جذب سرمایه برای استارتاپ ها

هنر جذب سرمایه برای استارت آپ ها

بدون شک، جذب سرمایه برای استارتاپ ها یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های بنیان‌گذاران است، اما باید بدانیم بخشی از جذب سرمایه استارت‌ آپ هنر است و بخشی از آن علم. نکته‌ای که بنیان‌گذاران باید به آن توجه کنند آن است که کدام نوع جذب بودجه برای آن‌ها مناسب است. برخی از کسب‌و‌کارها به سرمایه هنگفتی از سرمایه گذاران خارجی نیاز دارند تا ایده خود را پرورش دهند و برخی با یک وام کوچک می‌توانند به‌سمت درآمد بالاتر و آزادی مالی حرکت کنند. 

همان طور که در این مطلب اشاره شد، منابع بالقوه برای جذب سرمایه استارت آپ ها و بودجه بسیاری روی میز وجود دارد. اما شما به عنوان بنیان‌گذار یک استارتاپ باید تعیین کنید که کدام نوع برای اهداف‌تان بهترین است. 

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

استارت آپ گردشگری چیست | ایده استارتاپ گردشگری + ویدیو

مطالب مرتبط