قطبنما در گفتگو با کاندیدای انتخابات انجمن صنفی دفاتر مسافرتی تهران بررسی کرد

آسیب شناسی فعالیت های صنفی گردشگری در ایران

آسیب شناسی فعالیت های صنفی گردشگری در ایران

رسانه قطبنما: بسیاری از صاحبان کسب و کارهای گردشگری و فعالان بخش خصوصی در این بخش معتقدند تاکنون فعالیت‌های صنفی گردشگری در ایران چندان کارآمد نبوده است. در حالی که چند انجمن و جامعه صنفی اعم از انجمن صنفی دفاتر مسافرتی تهران، انجمن صنفی دفاتر مسافرتی ایران، جامعه تورگردانان، جامعه گردشگری الکترونیک، جامعه هتلداران و… وجود دارد که در زمینه‌های مختلف گردشگری فعالیت می‌کنند اما بررسی‌ها نشان می دهد آن‌طور که باید برای کسب و کارهای گردشگری کارآیی نداشته‌اند. 

در آستانه انتخابات انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی تهران علاوه بر اینکه برخی از کاندیداها کلید موفقیت اصناف گردشگری را همگرایی می‌دانند، برخی دیگر نیز این فرصت را غنیمت دانسته‌اند تا با نگاهی آسیب‌شناسانه به فعالیت‌ های اصناف گردشگری و انجمن‌های این حوزه، مسیر بهتری را در دور جدید فعالیت‌های این انجمن در پیش بگیرند.

تقی حسین‌زاده، دبیر فعلی انجمن  صنفی  دفاتر  سفر  استان  تهران و مدیر عامل  آژانس  سرزمین  چهارفصل یکی از این افراد است که حالا برای انتخابات انجمن آژانس های مسافرتی تهران کاندید شده. او در گفتگو با «رسانه قطبنما»، فعالیت‌های اصناف گردشگری در ایران را آسیب شناسی کرده و عدم مشارکت و همکاری آژانس‌ها با هم را یکی از بزرگ‌ترین مشکلات می‌داند.

لزوم آموزش به آژانس‌ های سنتی

کاندیدای انتخابات انجمن آژانس های مسافرتی

یکی از چالش‌های آژانس‌های مسافرتی سنتی در ایران، ناآشنایی با روندهای جدید است. تقی حسین‌زاده، دبیر جامعه گردشگری الکترونیکی کشور، معتقد است که آژانس‌ های مسافرتی تهران، به‌ویژه آژانس‌های سنتی و غیرآنلاین، نیاز به آموزش دارند و باید با روندهای روز جهان آشنا شوند: «راه‌حل برخی مشکلات اعضای انجمن‌ صنفی، جدا از بحث‌ها و چالش‌های همیشگی مثل مالیات، دارایی، تامین اجتماعی و… ، دیجیتالی‌شدن آژانس‌های سنتی است. این موضوع نیازمند همگرایی اعضای جامعه گردشگری الکترونیک و انجمن دفاتر مسافرتی است. به این ترتیب، برنامه‌هایی برای آموزش به کسب‌وکارها در این زمینه شکل خواهد گرفت و با پیگیری محقق خواهد شد.» 

به گفته او، برگزیدگان انتخابات پیش‌رو باید تلاش کنند تا آژانس‌های سنتی از فناوری IT در کسب و کار خود بهره بگیرند: «این تکنولوژی‌های نوین می‌تواند در مباحثی چون تبلیغات، بازاریابی دیجیتال، مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)، باشگاه مشتریان و… به شرکت‌ها کمک کند.»

مشارکت اعضا: کلید حل مشکلات

نظراتی درباره انتخابات انجمن آژانس های گردشگری تهران

حسین‌زاده البته از چالش‌های فعالیت صنفی دفاتر مسافرتی هم می‌گوید: «در سال‌های اخیر اعضای انجمن تنها حق عضویت پرداخته‌اند و عملا دستاوردی دریافت نمی‌کنند. در واقع، امورات انجمن تنها از همین حق عضویت تامین می‌شود و همین امر، باعث شده که بیشترین دغدغه انجمن، تامین مالی باشد و کمتر درگیر کارهای اجرایی و حقوقی اعضا شود»؛ موضوعی که به گفته او باعث می‌شود عملا هیچ اتفاق خاصی در انجمن‌ها رخ ندهد و مورد انتقاد اعضا قرار گیرد.

این فعال گردشگری تاکید می‌کند که انجمن باید نگاه خصوصی با حمایت خود اعضا داشته باشد و اتحاد و همبستگی و همدلی میان اعضا، بسیاری از مشکلات را حل می‌کند.

به‌گفته حسین‌زاده، فعالیت‌های پیشین انجمن به جای آنکه جنبه اجرایی داشته باشد، بیشتر به‌صورت مصاحبه‌ و طرح مسئله در رسانه‌ها بوده و اعضای هیئت مدیره اغلب بعد از انتخاب شدن، کمتر در فعالیت‌های انجمن مشارکت دارند: «به نظر من، اعضای هیئت مدیره باید بدانند که همه کارها تنها وظیفه رئیس یا دبیر انجمن نیست، بلکه همه اعضا باید در فعالیت‌ها مشارکت داشته باشند و در عین حال، جلسات ماهانه انجمن به موضوعی تشریفاتی تبدیل نشود.»

بررسی‌های قطبنما نشان می‌دهد که در سال‌های اخیر بسیاری از اعضای انجمن‌های صنفی گردشگری، از جمله انجمن دفاتر مسافرتی تهران، به دلیل تجربه‌ای که از ناکارآمدی فعالیت انجمن داشته‌اند، کمتر در این فعالیت‌ها مشارکت کرده‌اند و همین موضوع، به تدریج این نهادهای صنفی را تضعیف کرده. 

حسین‌زاده این موضوع را با بیان مثالی تشریح می‌کند: «ما قصد داشتیم با یکی از شرکت‌های بیمه همکاری و شرایطی را فراهم کنیم که اعضای انجمن با نرخ پایین‌تری بتوانند خدمات بیمه تکمیلی دریافت کنند؛ اما به این دلیل که همکاری لازم صورت نگرفت، این مسئله نیز به نتیجه نرسید.»

او هم مانند برخی دیگر از کاندیداهای این دوره انتخابات انجمن دفاتر مسافرتی تهران  تعامل و همدلی بین اصناف گردشگری را راه موفقیت همه کسب و کارهای گردشگری می‌داند: «در حال حاضر نیز ما با جوامع و انجمن‌های دیگر تعامل داریم اما کمتر می‌توانیم به خروجی مشترک برسیم و یک صدا با هم برای مطالبات صنفی خود قدم برداریم.»

دبیر انجمن صنفی دفاتر سفر استان تهران درحالی این موضوع را مطرح می‌کند که چند سال قبل، تشکلی با عنوان «مجمع ملی تشکل های گردشگری» در راستای همکاری و هماهنگی بهتر و بیشتر بین اصناف گردشگری ایران شکل گرفت؛ تشکلی که مدت‌هاست خروجی مشخصی نداشته و به نظر می‌رسد نتوانسته رسالت خود را به درستی به‌جا آورد. 

یک صدای واحد برای مطالبات صنفی

حسین‌زاده یکی دیگر از آسیب‌های فعالیت صنفی میان اصناف گردشگری را تشتت و پرداختن به حاشیه به‌جای متن می‌داند: «متاسفانه گاهی می‌بینیم همکاران ما درگیر رقابت‌های نادرست می‌شوند و پای این رقابت‌ها به میدان فعالیت‌های صنفی نیز باز می‌شود. این موضوع، مانع مهمی در رسیدگی به مطالبات ما از دولت و مجلس است.»

این فعال گردشگری، چنین تشتتی را دلیل اصلی این عنوان می‌کند که نمایندگان مجلس هم از خود جدیتی برای رسیدگی به خواسته‌های اصناف نشان نمی‌دهند: «از آنجایی که یک صدای واحد و یک نهاد واحد برای پیگیری مطالبات فعالان گردشگری وجود ندارد و هر بار، اعضای یکی از انجمن‌ها این مطالبات را از مجلس یا دولت پیگیری می‌کنند، بارها از نمایندگان مجلس شنیده‌ایم که مگر شما چند تشکل هستید که هر بار یک گروه به مجلس مراجعه می‌کند؟! به این ترتیب، نشست‌ها در این سطح اغلب به‌جای اینکه فرصتی مغتنم برای طرح دغدغه همه فعالان باشد، به نشست‌های شخصی و موردی تبدیل می‌شود»؛ امری که به باور کارشناسان گردشگری، باعث می‌شود در سطح مذاکرات با دولت و مجلس، اصناف گردشگری به عنوان یک «کل واحد» به رسمیت شناخته نشوند و این تشتت، دست‌مایه بهره‌برداری‌های سوء قرار گیرد.

خوش‌بینی به دوره جدید

تقی حسین‌زاده اما به انتخابات امسال امیدوار است: «با توجه به آنکه در انتخابات امسال حدود ۹۵ درصد کاندیداها با هم تعامل خوبی دارند، پیش‌بینی می‌شود که نتایج خوبی در انتظار انجمن باشد. ما از همه کاندیداها خواسته‌ایم که تنها با برنامه وارد انتخابات شوند و برای هر کدام از برنامه‌های خود ددلاین تعیین کنند تا به‌جای برنامه‌هایی که ضمانت اجرای درستی ندارند، بتوانیم با برنامه‌ای مدون پیش برویم.»

مدیر عامل  آژانس  سرزمین  چهارفصل تاکید می‌کند که مهم نیست چه کسانی در این انتخابات به هیئت مدیره انجمن صنفی دفاتر مسافرتی تهران راه پیدا کنند؛ مهم این است که هرکسی انتخاب شد، با برنامه‌ای روشن و همکاری دیگر اعضا، تلاش کند تا همه آژانس‌های مسافرتی تهران بتوانند در کار خود موفق باشند: «اگر این الگو جواب بدهد، انجمن تهران می‌تواند الگویی برای دیگر اصناف گردشگری در سراسر کشور باشد.»

به گزارش «رسانه قطبنما»، انتخابات انجمن صنفی دفاتر مسافرتی تهران روز چهارشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۱ برگزار خواهد شد.

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

فرمول همگرایی اصناف گردشگری 

مطالب مرتبط