نگاهی کوتاه به کارنامه مالی ابرقدرتهای هتلداری
مهمترین دلیلی که باعث افزایش درآمدزایی ناگهانی برخی از شرکتها در سه ماهه اول سال ۲۰۲۱ شده است، افزایش میزان رزروهای «سفرهای تابستانی» است. اما در این میان نمیتوان از ضرر مالی سال گذشته چشمپوشی کرد. در این قسمت به ضرر مالی برخی از شرکتهایی و مقایسه آنها خواهیم پرداخت. این شرکتها عبارتند از: گروه هتلداری هایت (Hyatt): این گروه مالی در کارنامه مالی سه ماهه اول سال ۲۰۲۱، گزارش داده است که دچار ضرری معادل ۳۰۴ میلیون دلار شده است. گروه هتلداری هیلتون (Hilton): میزان ضرر ثبت شده در گزارش هیلتون مبلغی حدود ۱۰۹ میلیون دلار ذکر شده است که نشان میدهد این گروه در وضعیت بهتری نسبت به سایرین قرار دارد. گروه هتلداری آکور (Accor): در گزارش کارنامه مالی درآمد تلفیقی این سه ماهه برای آکور مبلغی معادل ۳۶۱ میلیون یورو بوده که بیش از ۵۳ درصد نسبت به دوره مشابه در سال گذشته کاهش داشته است.برای اطلاعات بیشتر درخصوص جزئیات کارنامه مالی شرکتهایی مانند آکور و ماریوت، دو مطلب زیر را بخوانید:
بررسی عملکرد ابرقدرتهای صنعت هتلداری در ابتدای سال ۲۰۲۱
همانطور که اشاره شد، عمده تمرکز هتلداران بر سفرهای تابستانی است. صاحبان این شرکتها با همکاری دولتها اقدامات گستردهای برای تحرک دوباره صنعت گردشگری در تابستان پیش رو انجام دادهاند که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:- کمک به تسریع توزیع واکسن کرونا
- برگزاری کمپینهای واکسیناسیون
- در اختیار قرار دادن فضای هتلها برای واکسیناسیون
اقدامات هتلداران در بخش اجاره اقامتگاهها
اکنون، استراحتگاهها و اقامتگاههای مخصوص اجارههای طولانیمدت که زیرمجموعه صنعت هتلداری محسوب میشوند، تبدیل به ترندی محبوب در میان مسافران شدهاند. افراد در سفرهای «پساکرونا» علاقه بیشتری به اقامت در محیطهای خصوصی و کم جمعیت دارند. چنین مواردی باعث شده که ابرقدرتهای صنعت هتلداری به سمت این شاخه جذب شده و برای جبران ضربه مالی بحران کرونا سرمایهگذاری برای توسعه بخش اجاره اقامتگاهها و استراحتگاههای خود را افزایش دهند.
- موفقیت پلتفرم «هومز اند ویلاز» (Homes & Villas) که پلتفرمی جهت اجاره اقامتگاه بود و با ترند شدن اقامت طولانیمدت توانست درآمدزایی مناسبی داشته باشد.
- اجاره کوتاهمدت «فرانت دسک» (Frontdesk) و بستن قرارداد همکاری با این شرکت جهت اضافه شدن ۶۰۰ شرکت از ۳۲ شهر جهان به پلتفرم هومز اند ویلاز
- ارتقا و بهبود پلتفرم همکاری با شرکا
افزایش تمایل هتلداران به آسیا
تحلیلگران صنعت گردشگری عقیده دارند که توسعه جهانی شعب مختلف ابرقدرتهای هتلداری به سمت سرمایهگذاری در «آسیا» متمایل شده است. یکی از دلایل این امر، تفاوت قیمت مصالح ساخت و استخدام نیروی کار در آسیا نسبت به اروپا و آمریکا است. از سویی دیگر نیز بازار وام توسعه هتلداری آمریکا بسیار فشرده و محدود بوده و به کمتر شرکتی چنین وامهایی داده میشود. حال با توجه به افزایش قیمت ساختوساز در سایر بازارهای تحت پوشش ماریوت، هیلتون، آکور و غیره، طبیعی است که صاحبان این شرکتها به سمت توسعه شعب هتلهای خود در آسیا علاقه داشته باشند. برای مثال از جمله شرکتهایی که بهسرعت موقعیت مناسب بازار ساختوساز چین را تشخیص داده، هتلهای «هیلتون» بود که بیش از هزار شعبه و ملک جدید را در سال ۲۰۲۰ از سراسر چین به زیرمجموعه «هوم تو سوئیت» (Home2Suites) اضافه کرد.
بیشتر بخوانید: سرمایهگذاری عظیم چهار برند هتلداری در منطقه آسیا
صنعت هتلداری و نیروهای کار
بحران کرونا و پیامدهای آن که شامل تعطیلی گسترده مشاغل، تعلیق و اخراج گسترده کارمندان را بهدنبال داشت باعث بروز مشکل «کمبود نیروی انسانی» در صنعت هتلداری شده است. هرچند که استفاده از تکنولوژیهای روز تا حدی میتواند جبران این نیروهای از دست رفته باشد، اما باز هم هتلداری، صنعتی است که نیاز به نیروی انسانی برای ارتباط بهتر با مخاطب و مسافران دارد. براساس گزارشهای رسیده از عملکرد ابرقدرتهای هتلداری از سراسر جهان، بیش از ۵۴ هزار شغل جدید در صنعت هتلداری، میزبانی و مهماننوازی ایجاد شده است که نرخ بیکاری را نسبت به ماه گذشته (اردیبهشت ماه ۱۴۰۰) از ۱۹.۹ درصد به ۱۳.۳ درصد رسانده است. اما مشکل کمبود نیروی انسانی همچنان موردی است که هتلداران با آن روبهرو هستند. در صورتی که طبق پیشبینیها، میزان سفرهای تابستان ۲۰۲۱ (۱۴۰۰) افزایش یابد، بسیاری از هتلداران نیاز به کارمندان مختلف و ماهر دارند. پیدا کردن چنین نیروهایی نیز بهنوبه خود مشکلی است که بهخصوص هتلداران لوکس با آن روبهرو خواهند بود. اما در این میان شرکتهایی از جمله ماریوت و آکور و غیره نیز بودند که کارمندان خود را تنها نگذاشته و همچنان در بحران کرونا با آنها ماندند. از جمله اقدامات این شرکتها برای حفظ نیروی کار، عبارتند از:- تعیین بودجه مدیریت و تقویت روحیه کارمندان
- توجه به تامین تجهیزات مورد نیاز آنها جهت دورکاری
- تسریع واکسیناسیون کارمندان
- در نظر گرفتن خدمات ویژه برای کارمندان مانند وامها و بستههای حمایتی
- عدم اخراج و تنها کاهش دستمزد برای حمایت از کارمندان
- تامین تجهیزات امنیتی بهداشتی برای کارمندان
بیشتر بخوانید: ۵ دلیل رشد هتل های هیلتون در بحران کرونا
آیا رقابت جدیدی در راه است؟
قطعا ارائه کارنامههای مالی ابرقدرتهای صنعت هتلداری باعث بیشتر شدن رقابت میان این شرکتها میشود. هیچکدام از این ابرقدرتها دوست ندارند دچار کاهش ارزش سهام، از دست دادن ملک یا جایگاه خود در بازار بورس جهانی شوند، بنابراین پیشبینی میشود رقابت جدیدی در این صنعت در راه باشد. از سویی دیگر بازار اقتصادی صنعت هتلداری با وجود وامهای سنگینی که صاحبان شرکتهای مختلف از بانکها دریافت کردهو بازپرداخت آنها به تعویق افتاده است دچار مشکل بوده و ممکن است باعث افزایش فروش برخی از املاک و مستغلات هتلها شود.
پیشنهاد رسانه قطبنما: مهمترین ترندهای صنعت گردشگری در سال ۲۰۲۱