رسانه قطبنما: این روزها با شروع مجدد نمایشگاههای حضوری و بینالمللی در جهان و ایران، بسیاری از کسبوکارها و استارتاپها مشتاقاند با حضور در این نمایشگاهها در زمینههای تجاری پیشرفت کنند؛ اما برای شرکت در یک رویداد به چه نکاتی باید توجه کرد؟ بهترین راه شناخت یک نمایشگاه مناسب چیست؟
نمایشگاههای تجاری و رویدادها، فرصت مناسبی برای جذب مشتریان، توسعه برند و آشنایی با روندهای نوظهور صنعت است. با بهبود شرایط همهگیری کرونا و آغاز مجدد نمایشگاههای حضوری مانند نمایشگاه گردشگری فیتور و نمایشگاه گردشگری تهران، بسیاری از برندها و استارتاپها، از جمله استارت آپ های گردشگری، مایلند با شرکت در این رویدادها بار دیگر پا در عرصه رقابت بگذارند و با مشتریان و رقبای خود از نزدیک آشنا شوند. اما شرکت در این نمایشگاهها و نحوه نمایش محصولات و نام تجاری، یکی از مهمترین چالشهای مدیران شرکتها است و بسیاری از آنها نمیدانند چگونه برند و محصولات خود را معرفی کنند. در این مطلب، پس از بررسی مزیت شرکت در نمایشگاهها، به مهمترین نکات حضور کسبوکارها در چنین رویدادهایی میپردازیم.
مزیت شرکت در نمایشگاههای تجاری
شرکت در یک رویداد تجاری یا نمایشگاه، گام بزرگی برای کسبوکارها است. حضور در نمایشگاه ضمن افزایش آگاهی از برند و چشمانداز عملکرد رقبا، به شرکتها کمک خواهد کرد تا به مشتریان جدیدی دست یابند. شرکتها زمان بسیاری را صرف برندسازی کردهاند و چنین موقعیتی، فرصت و زمان بسیار ارزشمندی برای بازاریابی رو در رو با مخاطبان است. این امکان به کسبوکارها اجازه میدهد تا با اهداف و نیازهای اصلی بازار هدف خود بیشتر آشنا شوند و راه جذب آنها را دریابند. مهمترین مزیتهای شرکت در نمایشگاهها عبارتند از:
- امکان تحلیل بازار
- شناخت رقبا
- تعامل رو در رو با مخاطبان و افزایش فروش
- امکان دسترسی به بازخوردهای بدون واسطه
- افزایش آگاهی از برند و جذب مخاطبان هدف
- بهروزرسانی و افزایش کارآمدی استراتژیهای بازاریابی
- حضور مخاطبان آگاه و هدفمند در نمایشگاه و شرایط مناسب برای جذب سرنخهای مفید
اما کسبوکارها برای حضور در رویدادهای نمایشگاهی باید به چه نکاتی توجه داشته باشند؟
۱. نحوه انتخاب نمایشگاه مناسب
علیرغم همه نکات مثبت شرکت در نمایشگاهها، حضور در این رویدادها بهنوعی سرمایهگذاری بر پول و زمان است. بنابراین، کسبوکارها باید از میزان تاثیرگذاری یک نمایشگاه برای رشد تجاری خود اطمینان حاصل کنند. استارتاپها برای انتخاب یک نمایشگاه مناسب و دریافت نتیجه عالی، باید استراتژی فکری درستی داشته باشند. برخی از نکات اولیه و مهم برای شرکت در نمایشگاه به شرح زیر است:
- آمادگی کامل برای شرکت در یک رویداد
- تعیین ابزار بازاریابی
- تعیین هزینه و بودجه شرکت در نمایشگاه
- تعیین اهداف و مقصود از شرکت در رویداد
- وظایف کارکنان در مدیریت غرفه و برنامه آنها
- شناسایی محصولات و خدمات برتر و تعیین یک محصول خاص در نمایشگاه
ایدههایی که به انتخاب نمایشگاه درست کمک میکند، عبارتند از:
- شناخت مخاطبان هدف- شناخت افرادی که در نمایشگاه شرکت میکنند، اعم از B2B یا B2C، به کسبوکارها کمک خواهد تا نمایشگاه مناسب را بر اساس مخاطبان هدف خود انتخاب کنند.
- شناخت رویدادهای محلی و منطقهای از طریق اصناف، کتابخانهها و گروههای اجتماعی
- ثبتنام در شبکهها و وبسایتهای رویدادها مانند «Meetup» برای آگاهی از نمایشگاههای مختلف
- ارتباط با انجمنهای آنلاین صنعت.
۲. تبلیغات حضور در نمایشگاه
کسبوکارهایی که مایلند در نمایشگاههای تجاری شرکت کنند، باید کمپینهای بازاریابی را چند هفته یا یک ماه پیش از شروع نمایشگاه آغاز کنند و حضور خود در نمایشگاه را به مشتریان بالقوه اطلاع دهند. کمپینهای بازاریابی کسبوکارها میتواند در رسانهها و محیطهای اجتماعی متنوع برگزار شود؛ برای مثال:
- رسانههای اجتماعی، بستری مناسب برای تبلیغات و افزایش آگاهی مخاطبان از برنامههای برندها است. شرکتها میتوانند هشتگهای مرتبط با رویداد را پیدا و در همه پستهای خود در کانالهای توئیتر، فیسبوک، اینستاگرام و کانالهای دیگر، از آن استفاده کنند. این برندها حتی میتوانند پیشنهادات ویژهای را برای مشتریانی که آنها را از طریق رسانههای اجتماعی پیدا میکنند، ارائه دهند. این استراتژی نهتنها تعداد بازدیدکنندگان غرفهها را افزایش میدهد، بلکه به کسبوکارها کمک میکند تا بهترین کانالها را برای دسترسی به مخاطبان هدف خود شناسایی کنند. در مقاله «اینستاگرام مارکتینگ چیست (آموزش صفر تا صد)» به شیوههای بازاریابی در این زمینه بیشتر پرداختهایم.
- تبلیغات برندها نیز تا حد زیادی به بودجه کسبوکارها بستگی دارد. برای مثال، تبلیغات در مجلات تجاری، گزینهای عالی برای نمایشگاههای تخصصی است. علاوه بر این، بروشورهای نمایشگاه یا وبسایت آن، از دیگر فرصتهای تبلیغات است.
- خبرنامه ایمیلی هم راه مناسبی برای اطلاعرسانی برنامههای یک کسبوکار در نمایشگاه به شمار میرود. شرکتها میتوانند به کمک خبرنامه ایمیل خود، جزئیات بیشتری در مورد روز و زمان برنامه، محصولات موجود، آدرس غرفه، کارگاههای آموزشی، برنامه ملاقات با کارشناسان و... را به مخاطبان ارائه دهند.
- در همین حال، برندهای مسافرتی در صورت فروش محصولات فیزیکی میتوانند بروشور حضور در نمایشگاه را در پکیجها قرار دهند و به مخاطبان خود هدیه کنند. علاوه بر این، ارائه تخفیفات ویژه برای خرید محصولات در غرفه، راه دیگری برای جذب مخاطبان بیشتر است.
- اتفاقات بعد از رویداد، موضوع مهمی است که کسبوکارها باید بدان توجه کنند. شرکتکنندگان پس از حضور در نمایشگاه با انبوهی از اطلاعات جدید به خانه میروند، آنها کسبوکارهای زیادی را دیده و با ایدههای زیادی آشنا شدهاند. در این میان، برندها باید با درنظرگرفتن یک استراتژی خوب، پیام خود را ساده و خاص نگه دارند. آنها باید بر یک محصول یا خدمات خاص تمرکز و در طراحی و بازاریابی غرفه نمایشگاهی، از یک پیام بازاریابی منحصربهفرد استفاده کنند.
۳. طراحی هدفمند غرفه و جلب توجه مخاطبان
مهمترین عنصر نمایش هر کسبوکارها، نام تجاری برند و پیام واضح آن است. یک غرفه جذاب، راهی مناسب برای نشاندادن شخصیت برند استارتاپها و راهکاری مناسب برای متمایزکردن یک برند از دیگر غرفههای موجود است. کمک از طراحان متخصص در حوزه طراحی غرفه، پیشنهاد خوبی برای برندهایی است که میخواهند کسبوکار خود را به بهترین شکل به مخاطبان خود معرفی کنند. برخی از ویژگیهای مهم یک غرفه نمایشگاهی موفق عبارتند از:
- طراحی متناسب
- قرعهکشی و اعطای جوایز
- وجود فضای تعاملی برای ارتباط با مشتریان
- ارائه محصولات رایگان و خلاقانه با لوگوی برند
- پرهیز از شلوغکردن غرفهها با محصولات و مبلمان
- لوکیشن مناسب و قابلدسترس و نزدیکی به مکان رویدادها و جلسات تخصصی حوزه کسبوکار
- امکان استفاده از محصولات و تعامل با مشتریان و ارائه راهحلهای دیجیتالی برای تجربه محصولات و خدمات برند
۴. ارتباط و جذب بازدیدکنندگان
حضور نمایندگان خوشبرخورد و اجتماعی در غرفه برندها، میزان ارتباط با مشتریان را افزایش میدهد و خاطرهای ماندگار را در ذهن مخاطبان شکل میدهد. اما چگونه میتوان یک تعامل و گفتوگوی موثر را با مخاطبان رقم زد؟
- شناخت درست مخاطبان
شرکتکنندگان در نمایشگاههای تجاری به دستههای مختلفی تقسیم میشوند؛ از بازدیدکنندگان عمومی گرفته تا بازدیدکنندگان متخصصی که بهدنبال غرفههای مرتبط با علایق و حوزه شغلی خود میگردند. کسبوکارها برای جذب گروه گستردهای از مخاطبان، باید انگیزه و هدف گروههای مختلف را بهخوبی شناسایی کنند. وجود یک جذابیت کلی در غرفهها، از جمله طراحی جذاب غرفه یا نمایندگان خوشبرخورد و همچنین نمایش خیرهکننده محصولات و ارائه گزینههای ویژه برای مخاطبان تخصصی، همگی از مواردی هستند که موجب جذب مخاطبان بیشتری در نمایشگاهها خواهد شد.
- تلاش برای ایجاد یک ارتباط مداوم
کسبوکارهای حاضر در نمایشگاههای تجاری این شانس را دارند تا یک ارتباط مداوم با مشتریان خود برقرار و آن را به یک فرصت تجاری جدید یا کار مشترک تبدیل کنند. برای این هدف باید یک مکالمه معمولی را به یک ارتباط هدفمند تبدیل کرد. برخی از راهکارهای موثر عبارتند از:
- لبخندزدن و تشویق مخاطبان برای بازدید از غرفه
- شناسایی اهداف و علایق آنها در بازدید از نمایشگاه
- شناسایی سرنخها و مشتریان بالقوه و برقراری ارتباط عمیقتر با آنها
- درخواست از مخاطبان برای دنبالکردن کسبوکار در رسانههای اجتماعی یا دریافت ایمیل
- پیشنهاد فعالیتهای تعاملی
شرکتکنندگان نمایشگاههای تجاری خواهان یک تجربه تعاملی با برندها هستند. در کنار فروش محصولات، پیشنهاد فعالیتهای تعاملی مانند بازیهای مرتبط با تجارت برند یا نسخه نمایشی محصولات، علاوه بر معرفی اهداف و محصولات برند به مخاطبان، به رشد آن نیز کمک خواهد کرد.
- متمایزکردن کسبوکار از دیگر رقبا
در کنار طراحی خاص غرفه، کسبوکارها برای جذب مخاطبان و اعتبار بخشیدن به محصولات خود میتواند از نظرات و تجربههای مشتریان معروف خود استفاده کنند. معرفی جوایز یا رسانههایی که به معرفی محصولات برند پرداختهاند، از نمونه اقداماتی است که موجب افزایش اعتماد مشتریان نسبت به برند و محصولات آن خواهد شد.
- تمرکز بر نقاط قوت
کپیکردن محصولات و خدمات دیگر شرکتها، کار آسانی است اما استراتژی خوبی برای جلب نظر مخاطبان در نمایشگاهها به شمار نمیرود. در این میان، نوآوری و خلاقیت در ارائه محصولات یا پیشنهاد خدمات جدید، راهکار مفیدی برای جذب مشتریان بیشتر به حساب میآید. کسبوکارها با تمرکز بر نقاط قوت خود و تعیین استراتژیهای مشخص قبل از آغاز نمایشگاه میتوانند عملکرد بهتری از خود نشان دهند و خود را از رقبا متمایز کنند. گفتنی است، شناخت مشتریان هدف و نیازهای آنها، در تعیین استراتژی و ارائه محصولات و خدمات نوآورانه تاثیر بهسزایی دارد و موجب موفقیت بیشتر شرکتها خواهد شد.
۵. ارتباط با مشتریان بالقوه پس از نمایشگاه
یکی از اقداماتی که کسبوکارها نباید پس از اتمام نمایشگاه از آن غافل شوند، برقراری ارتباط با مشتریان بالقوه است. جمعآوری و دستهبندی ایمیل و مشخصات سرنخهای نمایشگاه و ارائه آن به تیمهای اختصاصی، به اعضای تیم اجازه میدهد هر کدام بر مشتریان بالقوه و سرنخهای اختصاصی خود تمرکز و برای ارتباط مجدد با آنها برنامهریزی کنند. کسبوکارها برای تاثیرگذاری بیشتر بر مخاطبان خود، باید ظرف مدت کوتاهی پس از نمایشگاه با آنها تماس برقرار کنند. از ارسال یک ایمیل گرفته تا استفاده از رسانههای اجتماعی یا تماس تلفنی، همگی نشاندهنده اشتیاق کسبوکارها برای تعامل بیشتر با مشتریان است. علاوه بر این، شخصیسازی پیامها برای مشتریان و توجه به اطلاعات جزئی، تاثیر دوچندانی بر مخاطبان خواهد داشت.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: