افزایش استفاده از اپلیکیشنهای تلفن همراه و تاثیر آن در شکلگیری سفرهای آینده
شیوع بیماری «کووید-۱۹»، بحران «کرونا» و اعمال قانونهای قرنطینه خانگی منجر به افزایش استفاده از اپلیکیشنهای تلفن همراه و پلتفرمهای مجازی شده است، حال این مورد میتواند تاثیر چشمگیری بر سرنوشت و شکلگیری سفرهای آینده داشته باشد، اما چطور؟
رسانه قطبنما- پر واضح است که شیوع بیماری «کووید-۱۹» و پیامدهای آن، بزرگترین ضربه اقتصادی سالهای اخیر را به صنعت گردشگری و سفر وارد کرده است. با شروع همهگیری و اعمال قانونهای مختلف از جمله ممنوعیت پروازهای بینالمللی، بسته شدن مرزها و در یک کلمه «ممنوعیت سفر رفتن»، خانهنشین شدن افراد و هزاران مورد دیگر، منجر به کاهش چشمگیر استفاده از اپلیکیشنهای مسافرتی و در عوض افزایش استفاده از پلتفرمهای مجازی و نرمافزارهای مدیریت از راه دور مشاغل و کسبوکارها مانند برنامههای برگزاری «جلسات مجازی» شد.
حال شرکت «اکتا» (Okta) که در زمینه مدیریت دسترسی به دادهها و تجزیهوتحلیل رفتار مخاطبان فعالیت دارد، اخیرا تحقیقاتی در زمینه میزان کاهش یا افزایش استفاده از اپلیکیشنهای مختلف تلفن همراه و تاثیر آن بر آینده صنعت گردشگری و سرنوشت بهبودی سفرهای سال ۲۰۲۱ انجام داده است.
براساس این تحقیقات از اواسط ماه فوریه و مارچ سال ۲۰۲۰ میلادی (بهمن و اسفندماه ۱۳۹۸) و با شروع قوانین قرنطینه خانگی در شهرها و کشورهای مختلف میزان استفاده از اپلیکیشنهای مربوط به سفر بسیار کاهش یافت.
برای مثال میزان استفاده مخاطبان از اپلیکیشن وفاداری هتلهای زنجیرهای «ماریوت» با نام «بونوی» (Bonvoy) ۱ درصد کاهش داشته است، در حالکه اپلیکیشن هتلهای «هایت» (Hyatt ) و «هیلتون» بهترتیب با رشد ۱ و ۳ درصدی میزان مخاطبان خود نسبت به سال ۲۰۱۹ روبهرو بودهاند.
اما در میان تمام اپلیکیشنهای مربوط به سفر و گردشگری در تحقیقات «اکتا»، دو مورد بیش از سایرین با رشد چشمگیر مخاطبان روبهرو بودهاند که یک مورد اپلیکیشن «ایر بیانبی» با رشد ۱۱ درصدی و دیگری اپلیکیشن مجموعه هتلها و ریزورتهای «دیزنیلند» (Disneyland Resorts & Hotels) با رشد ۱۴ درصدی نسبت به دوره مشابه در سال قبل هستند.
میتوان مهمترین عامل افزایش استفاده مخاطبان از اپلیکیشن «ایربیانبی» را تاثیر شیوع بیماری «کووید-۱۹» بر تغییر رفتار رزرو مخاطبان و افزایش علاقه آنها نسبت به استفاده از خدمات «اجاره کوتاهمدت املاک» بهجای رزرو هتلها و استقبال از «گردشگری داخلی و بومی» در مناطق کمجمعیتتر دانست.
درخصوص اپلیکیشن «دیزنیلند» نیز میتوان به اضافه کردن خدماتی مانند تورهای مجازی از هتلها و مجموعه پارکهای موضوعی و ارائه محتوای بصری و جذاب برای مخاطبان در پلتفرم آنلاین خود و ارائه خدمات ویژه در هتلها مانند انجام پروتکلهای بهداشتی با امکان تغییر این اقدامات برحسب سلیقه مخاطب (ارائه خدمات شخصیسازی شده در اتاقها) همزمان با بازگشایی تدریجی مرزها و از سرگیری سفرهای داخلی در ماه ژوئن و جولای ۲۰۲۰ (خرداد و تیرماه ۱۳۹۹) دانست.
شرکت «اکتا» در هفتمین دوره گزارش سالیانه خود علاوهبر موارد فوق، به این مورد اشاره میکند که: «با خانهنشینی کارمندان و افزایش دورکاری و کار از خانه، استفاده از اپلیکیشنهای برگزاری جلسات مجازی مانند «زوم» (Zoom) بهطرز چشمگیری، بیش از ۴۵ درصد، بین ماه مارچ تا اکتبر سال ۲۰۲۰ (اسفندماه ۱۳۹۸ تا مهرماه ۱۳۹۹)رشد داشته است. براساس این گزارش رشد سهام شرکت زوم در بازار بورس در ماه می ۲۰۲۰ (اردیبهشتماه ۱۳۹۹) حتی از هفت ابرقدرت صنعت هواپیمایی در جهان نیز بیشتر بوده است.»
در همین اثنا، شرکت دیگری با نام «اپ آنی» (AppAnnie) نیز که در زمینه بررسی دادههای تلفن همراه مخاطبان فعالیت دارد، در اوایل ژانویه ۲۰۲۱ (دیماه ۱۳۹۹) گزارش داد که در سال ۲۰۲۰، بیش از ۲۱۸ میلیارد مورد جدید، اپلیکیشن تلفن همراه در این سال دانلود شده است که این میزان نسبت به سال ۲۰۱۹، ۷ درصد افزایش داشته است. این افزایش و رشد چشمگیر میزان دانلودها از برنامههایی مانند «گوگلپلی» یا «اپ استور» باعث افزایش ۲۰ درصدی ارزش سهام و درآمدزایی معادل ۱۴۳ میلیارد دلار برای این شرکتها شده است.
علاوهبر این، مدت زمانی که افراد در شبکههای مجازی و اپلیکیشنهای تلفن همراه نیز سپری میکنند با ۲۰ درصد رشد، بهطور متوسط بهبیش از ۴ ساعت و ۲۰ دقیقه در طول روز رسیده است.
تحقیقات شرکت «اپ توپیا» (Apptopia) نیز حاکی از آن است که اپلیکیشن «اوبر» (Uber) به کمک افزایش خدمات خود مانند تحویل غذا درب منزل، با بیش از ۹۵ میلیون مورد دانلود جدید در سال ۲۰۲۰، رتبه اول محبوبترین اپلیکیشن گردشگری است.
در اواخر ماه ژوئن ۲۰۲۰ (تیرماه ۱۳۹۹)، اپ توپیا، گزارش دیگری نیز منتشر کرد که در آن اپلیکیشن «وربو» (Vrbo)، زیرمجموعه گروه بزرگ «اکسپدیا» که در زمینه ارائه خدمات اجاره کوتاهمدت املاک فعالیت میکند، نسبت به دو ماه گذشته بهکمک حفظ تعامل با مخاطبان و مشتریان خود، ۱۱۳ درصد بیشتر نسبت به سال ۲۰۱۹ توسط کاربران دانلود و نصب شده است.
براساس این گزارش، بیش از ۵۰ درصد دانلودهای این برنامه توسط کاربران «بریتانیایی» صورت گرفته بود که دلیل این افزایش چشمگیر را میتوان، کاهش موقت محدودیتهای سفر در آمریکا و اروپا در ماه ژوئن ۲۰۲۰ و افزایش علاقه مخاطبان نسبت به اجاره کوتاهمدت املاکی که بر پاکیزگی و نظافت آن کنترل داشته و در مناطق کم جمعیت واقع بودند، دانست.
باتوجه به رتبهبندی محبوبترین اپلیکیشنهای گردشگری اپ توپیا در سال ۲۰۲۰، پس از «اوبر»، «گوگل مپ» (Google Map) و «گوگل ارت» (Google Earth) بهترتیب در رتبههای دوم و سوم و «بوکینگ دات کام» و «ایربیانبی» بهترتیب با ۵۰ و ۴۲ میلیون مورد دانلود جدید، در رتبههای چهارم و پنجم قرار دارند.
جالب است بدانید، در رتبهبندی سال گذشته اپ توپیا، بوکینگ دات کام در رتبه سوم، اپلیکیشن «گرب» (Grab) در رتبه چهارم و «ایربیانبی» در رتبه ششم قرار داشت.
ممنوعیت سفرها و قرنطینه خانگی باعث شد که شرکتهای هوشمند فعال در زمینه گردشگری از «اوبر» تا «ایربیانبی» بهفکر آن باشند تا با بررسی تاثیر شیوع بیماری «کووید-۱۹» و پروتکلهای بهداشتی بر تغییر سلیقه مخاطبان و ظهور ترندهای جدید در سفرهای سال ۲۰۲۱، خدمات جدیدی به اپلیکیشنهای خود اضافه کرده و با جذب مخاطبان بیشتر مانع از ورشکستگی خود در بحران اقتصادی «کووید-۱۹» و دوران «پساکرونا» شوند. بههمین دلیل باید گفت: «افزایش استفاده از اپلیکیشنهای مسافرتی به بهبود سریعتر صنعت گردشگری و رونق دوباره سفرها کمک خواهد کرد.»
کافی است نگاهی به کارنامه مالی شرکتهای مانند «تریپ دات کام» یا «اوبر» انداخته و تاثیر همگرایی عملکرد این شرکتها در راستای هوش و سلیقه مخاطبان بر درآمدزایی چشمگیرشان را بررسی کرد. برای مثال «اوبر» در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۰ (تابستان ۱۳۹۹) اعلام کرد توانسته با رشد چشمگیر میزان دانلودهای اپلیکیشن خود به درآمدزایی معادل سال ۲۰۱۹ رسیده و با بحران مالی روبهرو نشود.
در این میان ظاهرا، خلاء بزرگی که وجود دارد، آن است که اغلب شرکتهای هواپیمایی و ابرقدرتهای هتلداری جهان از قافله طراحی و تغییر نحوه ارائه خدمات خود مطابق با سلیقه مخاطبان خود عقب ماندهاند. از آنجایی که این دسته از کسبوکارهای فعال در صنعت گردشگری جزء مهمترین برندهای مورداعتماد مسافران در سالهای گذشته بودهاند، لذا اقدامات و توجه بیشتر آنها به همراه شدن با موج نوآوری در اپلیکیشنهای تلفن همراه و ارائه خدمات شخصیسازی شده میتواند تاثیر چشمگیری در بازگشت هرچه سریعتر اعتمادبهنفس مسافران و رونق دوباره صنعت گردشگری و جبران ضربه اقتصادی بحران «کووید-۱۹» در جهان شود.
بیشتر بخوانید: ۵ گام موثر برای موفقیت صنعت گردشگری در سال ۲۰۲۱