رسانه قطبنما: بحران «کرونا» همهچیز از جمله تسلط ابرقدرتهای تکنولوژی در صنعت گردشگری آنلاین را تغییر داد، حال با وقوع چنین تغییری آیا فرصتی برای نوآوری در این حوزه از صنعت گسترده گردشگری بهوجود خواهد آمد؟ بهجرات میتوان گفت که صنعت گردشگری آنلاین در جهان متاثر از عملکرد ابرقدرتهای تکنولوژی در «اروپا»، «چین» و «ایالات متحده آمریکا» است. نوآوری در این صنعت زمانی اتفاق میافتد که شرکتهای بزرگی مانند گوگل به سایرین اجازه خودنمایی، رشد و ایجاد تغییر دهند.
بحران «کرونا» تاثیر بسیار زیادی بر رواج صنعت گردشگری آنلاین و بهدنبال آن استفاده از پلتفرمهای مرتبط با ابرقدرتهای تکنولوژی جهان داشت. در شرایط کنونی تنها زمانی نوآوری وارد صنعت گردشگری آنلاین میشود که چین، اروپا و آمریکا تسلط ابرقدرتهایی که به «بیگ تک» (Big Tech) معروف هستند را کاهش دهند، با این شرایط فضا برای نوآوری و ظهور شرکتهایی که ایدههای خلاقانه دارند، فراهم خواهد شد.
در این مطلب نگاهی به عملکرد این سه منطقه موثر در صنعت گردشگری آنلاین در کاهش تسلط ابرقدرتهای بر این حوزه خواهیم انداخت.
چین و کمک به نوآوری در صنعت گردشگری آنلاین
صحبت در مورد تغییرات تکنولوژی و استراتژیهای کنترل ابرقدرتهای صنعت گردشگری آنلاین در چین، از آن جهت اهمیت دارد که «هرگونه نوآوری در این بازار، نوآوری جهانی را به دنبال خواهد داشت.»
کشور «چین»، در جدیدترین اقدام خود استفاده از خدمات شرکتهایی مانند «گوگل» و «فیس بوک» را در منطقه خود بسیار کاهش داده است و در عوض به شرکتهای کوچکتر مانند «تریپ ادوایزر» (TripAdvisor)، «بوکینگ» (Booking.com)، «آگودا» (Agoda) و «ایر بی ان بی» (Airbnb)، «ماریوت» (Marriott)، «ایرآسیا» (AirAsia) و «آکور» (Accor) اجازه فعالیت بیشتری میدهد.
بهنقل از خبرگزاری «رویترز»، اداره امور تنظیمات مقررات بازار چین، در جدیدترین بیانیه خود، مقررات و تعدیلنامهای برای شرکتهایی مانند «علی بابا» (Alibaba) که صاحب برندهایی مانند «فلیگی» (Fliggy: آژانس گردشگری آنلاین) و «علی پی» (AliPay: پلتفرم و شرکت واسطه پرداختهای آنلاین با تلفن همراه مربوط به خریدهای وبسایت «علی بابا») که رقبای اصلی ابرقدرتهایی مانند «نرمافزار تنسنت» (Tencent : چهارمین غول تکنولوژی در چین)، «تریپ دات کام» (Trip.com) و تحویل غذا و سرویسدهی هتلهای «میتاون» (Meiٰtuan) صادر کرده است.
در این تعدیلنامه، چین، بودجه ۳۷ میلیارد دلاری حق پخش شبکههای خانگی گروه رسانهای چینی «آنت گروپ» (AntGroup) را به بهانه «افزایش امنیت مصرفکنندگان» کاهش داده است.
ظاهرا چنین اقدامی برای کاهش تسلط ابرقدرتهای تکنولوژی در چین، نشانهای از ورود یک نوآوری و استفاده از هوش مصنوعی و ارائه سیستمعاملهای شخصیسازی شده دیجیتال و خانگی باشد که میتواند با مزایایی که در اختیار افراد میگذارد، جایگزین پلتفرمهای گذشته و ابرقدرتهای حال حاضر در صنعت گردشگری آنلاین باشد.
در خصوص قدرت کشور چین و تاثیر سیاستهای آن بر کاهش تسلط ابرقدرتهای تکنولوژی در صنعت گردشگری آنلاین باید به چند نکته توجه داشت، که عبارتند از:
- تکنولوژی و شبکه جهانی اینترنت «چین» بزرگترین و قویترین «فایروال» (Firewall) جهان را دارد که سنگری بدون رقیب و فیرقابلنفوذ است.
- «چین» آنقدر قدرت دارد که میتوان آن را بهتنهایی یک قاره مستقل دانست.
- مصرفکنندگان در این کشور از پلتفرمهای اینترنتی مخصوص یا موتورهای جستجوی چینی استفاده میکنند.
- این کشور یکی از چهار ابرقدرت جهانی در زمینه تکنولوژی است.
بنابراین بهراحتی میتوان نتیجه گرفت تا چه حد سیاستها و استراتژیهای این کشور میتواند کنترل و تسلط ابرقدرتهای تکنولوژی را کاسته و زمینه را برای نوآوری طولانیمدت در صنعت گردشگری آنلاین فراهم کند.
باید منتظر نشست و دید تا پس از پایان بحران «کرونا» چه اتفاقی میافتد. تنها چیزی که بهطور قطع میتوان از آن صحبت کرد، این است :
«دهه جدیدی در حال آغاز شدن است که پر از نوآوری و تکنولوژیهای جدید است، دههای که زندگی در آن مانند گذشته نخواهد بود. نوآوری، بهخصوص برای صنعت گردشگری آنلاین در راه است و سفرها به شکلی تازه به زندگی ما باز میگردند.»
اروپا و ایالات متحده آمریکا چطور دست بهکار شدهاند؟
در این میان، علاوهبر چین، «اروپا» و «ایالات متحده آمریکا» نیز وارد بازی شده و برای کاهش قدرت غولهای تکنولوژی جهان دست به کار شدهاند.
برای مثال در آخرین نشست «اتحادیه اروپا» که در «بروکسل» برگزار شد، قوانین و مقرراتی برای کاهش دسترسی شرکتهایی مانند «گوگل» و سایر پلتفرمهایی مانند «اینستاگرام» و «فیس بوک» به اطلاعات شخصی کاربران و استفاده از آنها وضع شد.
ظاهرا در اروپا قرار است دو شرکت «بوکینگ دات کام» (Booking.com) و «ایر بی ان بی» (Airbnb) بهعنوان رقبای گوگل برای کاهش و کنترل قدرت آن در نظر گرفته شوند.
در واقع بهنوعی این دو شرکت قرار است از صنعت گردشگری «اروپا» در مقابل «گوگل» محافظت کنند. ظاهرا مسئولین «گوگل» بهنحوی از این استراتژی باخبر شده و در اوایل بحران «کرونا» بارها برای خرید و تبدیل کردن «بوکینگ دات کام» به زیرمجموعه خود اقدام کردند که چندان در این زمینه موفق نبودند.
در «ایالات متحده آمریکا» هم شرایط برای بزرگترین غول دنیای مجازی، «گوگل»، چندان خوب نیست. اخیرا ۱۲ ایالت در آمریکا بهدلایل ضدانحصاری و نقض قراردادها توسط «گوگل» به «وزارت دادگستری واشنگتن» شکایت کردند.
«رسیدگی به ایجاد فضای رقابتی برای سایر شرکتها از طرف گوگل» بخشی از این درخواست است، چرا که ظاهرا گوگل به شرکتی اجازه شکلگیری یا تبدیل شدن به رقیب را نمیدهد.
در این شکایت، گوگل بهتنهایی محکوم نشده است. بزرگترین و پراستفادهترین اپلیکیشن این شرکت یعنی «گوگل مپ» بههمراه شرکتهایی همچون «آمازون» (Amazon)، «اپل» (Apple) و «فیس بوک» (Facebook) نیز بهدلیل «سوء استفاده از قدرت خود در بازار دیجیتال» برای حذف رقبا یا خرید آنها و تبدیل کردنشان به زیرمجموعه خود متهم شدهاند.
هنوز نمیتوان در مورد نتیجه چنین پروندههایی نظر قطعی اعلام کرد، چرا که روند رسیدگی به این شکایتهای بزرگ بسیار طولانی خواهد بود، اما بهیقین میتوان گفت این شرایط تاثیر خوبی بر ارزش سهام غولهای تکنولوژی یا همان «چهار سوارکار دره سیلیکون» نخواهد داشت.
«چهار سوارکار دره سیلیکون»: اشاره به ابرقدرتهای تکنولوژی جهان آمازون، اپل، آلفابت، فیسبوک و مایکروسافت دارد. این شرکتها همگی در «سیلیکون ولی» (silicon valley) آمریکا قرار دارند و تمام دنیای مجازی زیر نظر آنها میگذرد.
از سوی دیگر شرایط جدید و انتخاب «جو بایدن» به ریاست جمهوری آمریکا نیز تاثیر چشمگیری در آینده صنعت گردشگری خواهد داشت. براساس گزارشها، ظاهرا «جو بایدن» در خصوص انتصاب مدیرعامل سابق گوگل «اریک اشمیت» (Eric Schmidt) شک و شبههایی دارد که خود میتواند دلیلی برای تشویق کمیسیون در بررسی لایحهای ضدانحصاری علیه گوگل و تصویب آن باشد که پیش از این در دوره ریاست جمهوری «اوباما» مطرح شده بود.
نوآوری در صنعت گردشگری آنلاین چه بهایی دارد؟
قطعا هر نوآوری نیازمند خداحافظی با تکنولوژی و روشهای سنتی است. برای مثال شاید ما دیگر بیش از مراجعه به آژانس های مسافرتی حضوری، تنها از طریق تلفن همراه خود اقدام به خرید کلیه موارد مربوط به سفرمان کنیم. این یکی از بارزترین نمونههای نوآوری بود که بسیار آهسته اما موثر و پیوسته راه خود را به زندگی ما باز کرد.
نهادهای نظارتی در چین، اروپا و ایالات متحده آمریکا میتوانند با تنظیم مقررات، تعدیلنامهها و ابتکاراتی در صنعت گردشگری آنلاین، بدون آن که ابرقدرتها را بهصورت مستقیم نشانه بگیرند، به هدف خود رسیده و زمینه را برای نوآوری در صنعت گردشگری آنلاین فراهم کنند.
بدون شک دوران جدیدی در راه است و بحران «کرونا» همه چیز را تغییر داده، شاید دوران برخی از ابرقدرتها بهسر رسیده و وقت وارد شدن شرکتها و بازیکنان تازه نفسی به صنعت گردشگری باشد. قطعا پس از بحران کرونا بازار این صنعت بهشدت رقابتی خواهد شد. باید دید که تولید موفقیتآمیز واکسن کرونا چه تاثیری در این بازی خواهد داشت.
اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید.