آمارهایی جالب از دنیای دیجیتال کسب و کارهای ایران و جهان

داده‌هایی جادویی که دانستن آن کسب و کارتان را رونق می‌ دهد

داده‌هایی جادویی که دانستن آن کسب و کارتان را رونق می‌ دهد

رسانه قطبنما: «بیش از نیمی از جمعیت جهان از اینترنت استفاده می‌کنند»؛ همین جمله کافی است تا به جایگاه اینترنت و شبکه‌های اجتماعی در زندگی مردم و ظرفیت آن، برای توسعه کسب ‌و کار‌ها پی ببریم. سهم ۶۶ درصدی فروش آنلاین در بازار‌ جهانی گردشگری در سال ۲۰۲۱ میلادی نیز نشان می‌دهد مسافران بیشتر از همیشه به سمت خرید آنلاین محصولات و خدمات سفر روی آورده‌اند.

اما این فقط یک آمار کوتاه از یکی از بخش‌های اقتصاد جهانی، یعنی گردشگری است. این تنها شرکت‌های مسافرتی نیستند که باید بیش از پیش بازاریابی و تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی را جدی بگیرند یا با برنامه‌ای جدی‌تر، از فضای مجازی برای توسعه فعالیت‌های خود بهره ببرند. نوین هاب، پلتفرم جامع مدیریت شبکه‌های اجتماعی کسب‌وکار‌ها در ایران، در گزارش عمومی سالانه خود به بررسی تعداد کاربران جهانی اینترنت، شبکه‌های اجتماعی محبوب کاربران و کسب‌وکار‌ها، محتواهای محبوب آن‌ها و... پرداخته است. 

بررسی بخش‌های مهم این گزارش، می‌تواند چراغ راهی برای همه کسب‌وکارها از جمله کسب و کارهای گردشگری باشد.

در این مطلب، با نگاهی به گزارش نوین هاب، با زبان آمار از اهمیت اینترنت و شبکه‌های اجتماعی در زندگی مردم و برای کسب‌وکار‌ها نوشته‌ایم.

آنچه در این مقاله می‌خوانید: 

چرا مردم از اینترنت استفاده می‌ کنند؟ 

چرا مردم از اینترنت استفاده می‌ کنند- نوین هاب

گزارش «HootSuite»، از پلتفرم‌‌های پیشرو در مدیریت شبکه‌های اجتماعی، نشان می‌دهد تعداد کاربران اینترنت در سراسر جهان در سال ۲۰۲۲ میلادی، به ۴ میلیارد و ۹۵۰ میلیون نفر، بیش از نیمی از جمعیت جهان، رسیده است. اما جالب است بدانید پیدا‌کردن اطلاعات، مهم ترین دلیل کاربران برای استفاده از اینترنت است. 

طبق گزارش نوین هاب، «پیدا‌کردن اطلاعات» (با ۶۱ درصد)، «در ارتباط بودن با خانواده و دوستان» (با ۵۵.۲ درصد) و «در جریان اخبار و حوادث بودن» (با ۵۳.۱ درصد) به ترتیب در جایگاه‌های اول تا سوم دلایل اصلی استفاده مردم دنیا از اینترنت جای گرفته‌اند. همچنین، «تماشای ویدیو، برنامه‌های تلویزیونی و فیلم» و «جستجوی چگونه انجام دادن یک کار» نیز به ترتیب از دلایل اصلی استفاده ۵۱.۵ درصد و ۵۱.۳ درصد مردم از اینترنت است. 

براین اساس، به نظر می‌رسد بسیاری از کاربران به دلایل متعددی به سراغ استفاده از اینترنت می‌روند. 

پر‌بازدیدترین وب‌ سایت های جهان 

طبق گزارش نوین هاب و با استناد به تحقیقات پلتفرم «Semrush»، یکی از پلتفرم‌های کاربری برای جستجوی کلمات کلیدی و داده‌های رتبه‌‌بندی آنلاین، وب‌سایت «گوگل» پر‌بازدید‌ترین وب‌سایت در سراسر جهان است. 

بعد از گوگل، یوتیوب، فیس‌بوک، ویکی‌ پدیا و آمازون، به ترتیب از دیگر وب‌سایت‌های پربازدید جهان به شمار می‌‌آیند. 

جذاب‌ ترین نوع محتوا در اینترنت 

کاربران در فضای اینترنت با محتوای گوناگونی روبه‌رو هستند. اما سوال اینجاست که کدام نوع از انواع محتواها در اینترنت، برای مردم جذاب‌تر است؟ 

گزارش نوین هاب در این باره نشان می‌دهد در سال گذشته، محتوا‌های ویدیویی محبو‌ب‌ترین نوع محتوا در سطح اینترنت بوده است؛ به‌طوریکه حدود ۹۱.۹ درصد از افراد ۱۶ تا ۶۴ ساله، در هفته حداقل یک ویدیو را به‌ صورت آنلاین تماشا کرده‌اند. 

همچنین ۵۱.۴ درصد از این افراد حداقل یک موزیک ویدیو را در طول هفته دیده‌اند  و ویدیو‌های کمدی، میم‌ها و ویدیوهای وایرال شده در جایگاه بعدی محبوب‌ترین محتوای ویدیویی قرار دارند. 

در این گزارش، کمترین درصد متعلق به ویدیو معرفی محصول و بعد از آن ویدیو آموزشی گام به گام است. 
جذاب ترین نوع محتوا در اینترنت- نوین هاب

اینجاست که اهمیت ویدیو مارکتینگ در بازاریابی و توسعه خدمات و محصولات کسب‌وکار‌ها مشخص می‌شود. 

محبوب ترین رسانه های اجتماعی در دنیا 

هر روزه کاربران ساعت‌های زیادی را صرف جستجو در شبکه‌های اجتماعی مختلف می‌کنند. آمار جالبی در گزارش اخیر نوین هاب وجود دارد که نشان می‌دهد تعداد کاربران شبکه‌های اجتماعی از ژانویه ۲۰۲۱ تا ژانویه ۲۰۲۲ میلادی تقریباً ۱۰ درصد رشد داشته است. این در حالی است که این رقم در سال گذشته (یعنی از ژانویه ۲۰۲۰ تا ژانویه ۲۰۲۱ میلادی) حدود ۱۳ درصد بوده است. 

طبق گزارش هاب‌اسپات (Hubspot)، مجموع کاربران شبکه‌های اجتماعی در جهان، به ۴ میلیارد و ۶۲۰ میلیون نفر، یعنی حدود ۵۸.۴ درصد از کل جمعیت کره زمین، می‌رسد. جالب است بدانید برخلاف تصور‌ها، مردان با ۵۳.۹ درصد، سهم بیشتری از این جمعیت را به خود اختصاص داده‌اند و زنان نیز حدود ۴۶.۱ درصد در آن سهم دارند. 

در همین حال، گزارش نوین هاب نشان داده که رسانه اجتماعی «واتس آپ»، محبوب‌ ترین رسانه اجتماعی در میان کاربران دنیا است. لیست محبوب ‌ترین رسانه ‌های اجتماعی در میان کاربران دنیا بر اساس گزارش نوین هاب عبارتند از: 

  • واتس آپ
  • اینستاگرام 
  • فیس‌بوک
  • تیک تاک
  • توئیتر
  • تلگرام
  • پینترست
  • دیسکورد

با این‌همه، اگرچه واتس آپ محبوب ‌ترین رسانه اجتماعی در میان کاربران دنیا است، اما رکورد بیشترین تعداد کاربران ماهانه در میان رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی به فیس‌بوک تعلق دارد؛ با ۲ میلیارد و ۹۱۰ میلیون نفر.  پس از فیس‌بوک، یوتیوب با اختلاف ۳۴۸ میلیون نفری و با ۲ میلیارد و ۵۶۲ میلیون در مقام دوم قرار گرفته است. واتس آپ نیز با ۲ میلیارد کاربر ماهانه در مقام سوم قرار دارند. 

برنامه اینستاگرام علی‌رغم همه محبوبیت جهانی خود، نتوانسته گوی رقابت را از رقبای خود بگیرد و با ۱ میلیارد و ۴۷۸ میلیون کاربر ماهانه، در جایگاه چهارم جای گرفته است. پس از آن نیز، تیک تاک با ۱ میلیارد نفر، لینکدین با ۸۳۰ میلیون کاربر، تلگرام با ۵۵۰ میلیون کاربر، پینترست با ۴۴۴ میلیون و توئیتر با ۴۳۶ میلیون کاربر ماهانه در جایگاه پنجم تا هشتم قرار دارند. 

محبوب ترین رسانه های اجتماعی در دنیا- نوین هاب

محبوب‌ ترین شبکه‌ های اجتماعی برای کسب‌ و کار‌ها در جهان 

اهمیت شبکه‌های اجتماعی و حضور فعالانه میلیارد‌ها کاربر در آن، باعث شده تا بسیاری از کسب‌وکار‌ها، از جمله کسب و کارهای گردشگری از این شبکه‌ها برای بازاریابی و تعاملات بیشتر با مخاطبان استفاده کنند. 

در این خصوص، نتایج بررسی‌هایی که در گزارشی دیگر در رسانه قطبنما منتشر شده نیز نشان می‌دهد بیش از یک سوم مردم، از رسانه‌های اجتماعی برای الهام‌ گرفتن و ایده‌های سفر استفاده می‌کنند و ۶۰ درصد از آن‌ها نیز از تعطیلات یا سفر خود محتوایی را به اشتراک می‌گذارند.

در همین حال، گزارش نوین هاب نیز در گزارش خود محبوب‌‌ترین شبکه‌های اجتماعی در میان کسب‌وکار‌های جهان را نیز معرفی کرده است. طبق این گزارش، لیست محبوب ‌ترین شبکه ‌های اجتماعی در میان کسب‌ وکار‌ها به شرح زیر است: 

  • فیس بوک با ۹۳ درصد
  • اینستاگرام با ۷۸ درصد
  • لینکدین با ۶۱ درصد
  • یوتیوب با ۵۵ درصد
  • توئیتر با ۴۸ درصد
  • تیک تاک با ۹ درصد
  • اسنپ چت با ۹ درصد

پیش از این رسانه قطبنما در مقاله بازاریابی دیجیتال نیز به اهمیت بازاریابی در این شبکه اجتماعی و تعامل کسب‌وکار‌ها با مشتریان پرداخته است. 

چرا کاربران از شبکه‌ های اجتماعی استفاده می‌کنند؟ 

دلایل بسیاری برای استفاده کاربران از شبکه‌های اجتماعی وجود دارد؛ برخی برای جستجوی مطالب و اطلاعات جدید و برخی دیگر، برای پر‌کردن اوقات فراغت خود به سراغ این شبکه‌ها می‌روند. 

اما بررسی‌های نوین هاب نشان می‌دهد مهم‌ترین دلیل استفاده کاربران از شبکه‌های اجتماعی، ارتباط با دوستان و خانواده (با ۴۷.۶ درصد) است. در عین حال، پرکردن وقت خالی با ۳۶.۳ درصد، دنبال‌کردن اخبار با ۳۵.۱ درصد و پیدا‌کردن محتوای جدید با ۳۱.۶ درصد از دیگر دلایلی است که کاربران را به سمت شبکه‌های اجتماعی می‌کشاند. در آخر پیدا‌کردن ترند‌های روز با ۲۹.۵ درصد دلیل مهم دیگری است که در این گزارش به آن اشاره شده است. 

چرا کاربران از شبکه‌ های اجتماعی استفاده می‌کنند- نوین هاب

با این‌همه، اغلب مجموعه‌ای از این دلایل در استفاده کاربران از شبکه‌های اجتماعی دخیل هستند. 

مردم چه اکانت‌ هایی را بیشتر دنبال می‌کنند؟ 

با توجه به اینکه ارتباط با دوستان و خانواده، مهم‌ترین دلیل استفاده کاربران از شبکه‌‌های اجتماعی است، حدس زدن اکانت‌های موردعلاقه آن‌‌ها کار سختی به نظر نمی‌رسد. 

نوین هاب در گزارش خود اعلام کرده که اکانت‌های دوستان، خانواده و آشنایان دور با ۴۵.۵ درصد، بیشترین صفحاتی را تشکیل می‌دهند که توسط کاربران شبکه‌های اجتماعی دنبال می‌شود. 

در ادامه اکانت بازیگران و کمدین‌ها، پیج‌‌های سرگرم‌کننده و میم‌ها، گروه‌های موسیقی و خواننده‌ها، برنامه‌های تلویزیونی و رستوران‌ها و پیج‌های آشپزی، به ترتیب با ۲۹.۹، ۲۸.۹، ۲۸.۴، ۲۷.۷ و ۲۵.۱ درصد در رتبه‌های بعدی قرار دارند. 

جالب است بدانید شرکت‌های و برند‌هایی که کاربران از آن‌ها خرید می‌کنند با ۲۳ درصد، بالاتر از اکانت‌ اینفلوئنسر‌ها با ۲۲.۶ درصد قرار دارد. 

درباره اینفلوئنسر مارکتینگ نیز بد نیست بدانید زنان ۱۶ تا ۲۴ سال با ۳۴.۱ درصد بزرگ‌ترین گروه و مردان ۵۵ تا ۶۵ سال با ۱۰.۲ درصد، کوچک‌ترین گروهی هستند که اکانت‌ اینفلوئنسر‌ها را دنبال می‌کنند. 

گزارش نوین هاب، دنبا‌ل‌کنندگان اینفلوئنسر‌ها را به ۵ گروه سنی مختلف تقسیم و درصد دنبال‌کنندگان را به تفکیک جنسیت بیان کرده است. 

افراد دنبال کننده اینفلوئنسر‌ها- نوین هاب

بعد از اکانت اینفلوئنسر‌ها، اکانت تیم‌های ورزشی و ورزشکاران با ۲۲.۵ درصد و اکانت برند‌هایی که قصد خرید از آن را دارند با ۲۱.۵ درصد در جایگاه نهم و دهم قرار دارند. 

در نتیجه، می‌توان گفت که کسب و کارها اگر به دنبال جذب مشتریان جدید و در عین حال، حفظ مشتریان وفادار خود هستند، نباید بازاریابی در شبکه‌ های اجتماعی را دست کم بگیرند. 

رتبه‌های بعدی در گزارش نوین هاب، به اکانت‌های‌ افراد مرتبط با شغل کاربران، شرکت‌های مرتبط با شغل کاربران، پیج‌های تناسب اندام، بازی و استودیو‌های بازی‌سازی، پیج‌‌های آرایشی و بهداشتی و خبرنگاران و پیج‌‌های خبری به‌ترتیب با ۲۰.۸، ۱۹.۹، ۱۷.۶، ۱۷.۶، ۱۷.۵ و ۱۷.۵ درصد تعلق دارد. 

مردم چه اکانت‌ هایی را بیشتر دنبال می‌کنند- نوین هاب

رفتار خرید آنلاین کاربران

امروزه خرید‌های آنلاین، به بخش جدانشدنی زندگی کاربران تبدیل شده است؛ از خرید محصول و خدمات گرفته تا اقلام ضروری زندگی، گزارش‌های متعددی از نحوه رفتار کاربران در خرید آنلاین وجود دارد. در همین راستا نوین هاب نیز در گزارش خود اعلام کرده‌ است ۵۸.۴ درصد از کاربران اینترنت، یک سرویس یا خدمات را به‌صورت اینترنتی خریداری کرده‌اند. دسترسی آنلاین مردم جهان به اینترنت باعث شده تا ۲۴.۶ درصد از کاربران قبل از خرید محصول، قیمت آن را به‌صورت آنلاین جستجو کنند. 

در عین حال، ۲۸.۳ درصد از کاربران برای خرید میوه و سبزی از مراکز خرید آنلاین استفاده کرده‌اند. جالب اینجاست که ۱۴.۴ درصد از کاربران نیز، یک وسیله دست دوم را از مراکز خرید آنلاین سفارش داده‌اند. 

دلایل ترغیب کاربران به خرید آنلاین 

اما چه عواملی باعث ترغیب کاربران به خرید آنلاین از فروشگاه‌ها یا وب‌سایت‌ها می‌شود؟ ارسال رایگان، یکی از مهم‌ترین دلیلی است که نوین هاب آن را به‌ عنوان عامل ترغیب کاربران به خرید آنلاین معرفی کرده است. سایر دلایل ترغیب کاربران به خرید آنلاین نیز عبارتند از:

  • ارسال رایگان
  • کد تخفیف
  • مطالعه نقد خریداران قبلی
  • امکان مرجوع‌ کردن کالا
  • فرآیند تسویه حساب آنلاین سریع و قابل اعتماد

دلایل ترغیب کاربران به خرید آنلاین- نوین هاب

بیشترین محصول خریداری شده توسط کاربران آنلاین کدام است؟  

وسایل الکترونیک، لباس و پوشاک و لوازم منزل و مبلمان، به‌ترتیب بیشترین محصولاتی هستند که توسط کاربران خریداری شده است. نوین هاب در گزارش خود، ۶ مورد از محصولات برتر خریداری شده توسط کاربران اینترنت را به ترتیب، اینگونه معرفی کرده است: 

  • وسایل الکترونیکی 
  • لباس و پوشاک 
  • لوازم منزل و مبلمان 
  • وسایل سرگرمی 
  • لوازم شخصی 
  • غذا 

راه‌های آشنایی کاربران با خدمات و کالای مورد نیاز

کانال‌های بسیاری برای بازاریابی و تبلیغ محصول و خدمات کسب‌وکار‌ها وجود دارد، اما کاربران چگونه خدمات و کالای موردنیاز خود را پیدا می‌کنند؟ 

بررسی‌های این پلتفرم مدیریت شبکه‌های اجتماعی در ایران، حاکی از آن است که موتورهای جستجو با ۳۱.۷ درصد، مهم‌ترین کانالی است که کاربران خدمات مورد نیاز خود را در آن پیدا می‌کنند. به همین، دلیل سئو (بهینه سازی موتور‌های جستجو) در وب‌سایت و تولید محتوای به‌روز، با کیفیت و اصیل در آن، از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ چراکه هرچه رتبه وب‌سایت در موتور‌های جستجو، به‌ویژه گوگل، بالاتر باشد، توسط کاربران بیشتری دیده می‌شود و در عین حال، فروش بهتری خواهد داشت. 

پس از موتور‌های جستجو، تبلیغات تلویزیونی، توصیه‌های خانواده و دوستان، تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌های برند‌های و محصولات در رتبه‌های دوم تا پنجم قرار دارند. 

نکته جالب این گزارش، اهمیت نظر مشتریان قبلی و تاثیرگذاری کامنت‌ آن‌ها در وب‌سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی است. نتایج موجود نشان می‌دهد که کامنت‌های شبکه‌های اجتماعی با ۲۲.۸ درصد و نظرات مشتریان در وب‌سایت‌ها با ۲۲.۵ درصد توانسته‌اند در جایگاه نهم و دهم مهم‌ترین کانال‌هایی قرار بگیرند که کاربران از طریق آن، به کالا و خدمات مورد نیاز خود دسترسی پیدا می‌کنند. خرده فروشگاه‌های اینترنتی، تبلیغات در سایت‌ها و فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی نیز رتبه‌های ششم تا هشتم را در این فهرست به خود اختصاص داده‌اند.

به همین دلیل است که بسیاری از کسب‌وکار‌ها مشتریان خود را تشویق می‌کنند تا نظرات و تجربیات خود را در مورد استفاده از محصولات ثبت کنند و از این نظرات، برای بازاریابی خدمات استفاده می‌کنند. 

تبلیغات در اپ‌های موبایل، نمایش و تبلیغات در فروشگاه‌ها، سایت‌های مقایسه‌ محصول، تبلیغات قبل از پخش ویدیو‌ها و نمونه و تست محصولات از دیگر کانال‌هایی هستند که مشتریان از آن طریق خدمات و کاهای مورد نظر خود را پیدا می‌کنند. در این گزارش شبکه اجتماعی برند‌ها، در آخرین جایگاه قرار گرفته است. 

راه‌های آشنایی کاربران با خدمات و کالای مورد نیاز- نوین هاب

وضعیت کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی 

نوین هاب همچنین در گزارش خود با ارجاع به تحقیق DataReportal، کتابخانه مرجع آنلاین با صدها گزارش و داده‌ رایگان، اطلاعات کاربران ایرانی در اینترنت و شبکه‌های اجتماعی را تا تاریخ ژانویه ۲۰۲۲ (دی ۱۴۰۰) ، این‌گونه اعلام کرده است:

  • تعداد کاربران ایرانی اینترنت ۷۱.۹۴ میلیون نفر بوده؛ آن هم در حالی که جمعیت ایران در آن زمان ۸۵.۵۲ میلیون نفر گزارش شده بود. 
  • بیش از ۵۵ درصد ایرانی‌ها در شبکه‌های اجتماعی فعالیت داشته‌اند.

همچنین «Statcounter»، سرویس تجزیه‌وتحلیل وب، طی گزارشی به بررسی سهم رشد استفاده از شبکه‌های اجتماعی توسط کاربران ایرانی در حد فاصل ژوئن ۲۰۲۱ تا ژوئن ۲۰۲۲ (خرداد ۱۴۰۰ تا خرداد ۱۴۰۱) پرداخته است. بر اساس آمار این وب‌سایت، شبکه‌ اجتماعی اینستاگرام با ۶۶.۶۸ درصد، شاهد بیشترین رشد در این بازه‌ یک‌ساله بوده است. پس از اینستاگرام، پینترست تنها شبکه‌ای است که شاهد رشد دو رقمی (۲۲.۱۳ درصدی) در این بازه بوده است. فیس‌بوک با ۴.۳۹ درصد، یوتیوب با ۲.۷۸ درصد، توئیتر با ۲.۵۵ درصد و لینکدین با ۱.۲۶ درصد، در رتبه‌های بعدی رشد استفاده از شبکه‌های اجتماعی درمیان کاربران ایرانی قرار دارند. 

نتایج این گزارش، اهمیت اینستاگرام مارکتینگ برای کسب و کارها را بیشتر عیان می‌کند.

محبوب‌ ترین شبکه‌ های اجتماعی در ایران 

محبوب‌ ترین شبکه‌ های اجتماعی در ایران- نوین هاب

مرکز افکارسنجی ایران (ایسپا) نیز با بررسی‌هایی درخرداد ۱۴۰۱، برنامه واتس آپ (با ۷۱.۱ درصد) را پرمخاطب‌ترین رسانه اجتماعی در میان کاربران ایران اعلام کرد. 

 اینستاگرام نیز که یکی از رسانه‌های محبوب در ایران است، با ۴۹.۴ درصد از ایرانی‌ها از آن استفاده می‌کنند و در جایگاه دوم قرار گرفته است. همچنین، تلگرام با وجود فیلترینگ در ایران، با مورد استفاده ۳۱.۶ درصد از ایرانی‌ها است و در جایگاه سوم ایستاده است. 

رسانه‌های اجتماعی ایرانی همانطور که انتظار می‌رفت نتوانسته‌اند مردم را به خود جلب کنند؛ به‌طوریکه روبیکا با مورد استفاده ۵.۷ درصد از ایرانی‌ها و ایتا با ۴.۶ درصد در مقام‌های چهارم و پنجم قرار دارند. 

نسبت استفاده از سایر رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی به جمعیت نیز به ترتیب زیر اعلام شده است:

  • فیس‌بوک با ۳.۷ درصد
  • سروش ۳.۶ درصد
  • توئیتر ۳ درصد
  • بله ۲.۲ درصد
  • کلاب‌هاوس ۱.۳
  • تیک‌تاک ۰.۶ درصد 

با این حال، به گزارش نوین هاب، اینستاگرام با جمعیتی معادل ۴۸ میلیون کاربر ایرانی، محبوب‌‌ترین شبکه اجتماعی در بین ایرانی‌‌ها به شمار می‌رود. در بین پیام‌ رسان‌ها نیز همانطور که انتظار می‌رود، واتس آپ با بیشترین تعداد کاربر ایرانی، از محبوب‌ترین‌ها در بین ایرانیان شناخته می‌شود. 

ایرانی‌ های پرطرفدار در اینستاگرام

از میان ۴۸ میلیون کاربر ایرانی در اینستاگرام، هنرمندان، اینفلوئنسر‌ها و خوانندگان زیادی هستند که با تعداد زیادی دنبال‌کننده در میان کاربران ایرانی معروف‌اند. 

برخی از پرمخاطب‌ترین آن‌ها عبارتند از: 

  • حسن ریوندی با ۱۹.۶ میلیون دنبال‌کننده 
  • bbcpersian با ۱۷.۶میلیون دنبال‌کننده 
  • radiojavan با ۱۷.۶ میلیون دنبال‌کننده 
  • مهناز افشار با ۱۶.۴ میلیون دنبال‌کننده 
  • Donya با ۱۵.۲ میلیون دنبال‌‌کننده 
  • گلشیفته فراهانی با ۱۳.۵ میلیون دنبال‌کننده 
  • رضا گلزار با ۱۲.۲ میلیون دنبال‌کننده 
  • Tohi با ۱۲ میلیون دنبال‌کننده 
  • رامبد جوان با ۱۱.۹ میلیون دنبال‌کننده 
  • سحر قریشی یا ۱۱.۵ میلیون دنبال‌کننده 
  • Ebi با ۱۰.۸ میلیون دنبال‌کننده 
  • آرمین رضایی با ۹.۸ میلیون دنبال‌کننده 

۹ میلیون ایرانی از اینستاگرام نان می‌خورند

جالب است بدانید ۱۱ میلیون ایرانی از طریق شبکه‌های اجتماعی به درآمدزایی رسیده‌اند. نوین هاب نیز در گزارش خود اشاره می‌کند اینستاگرام با امکان تبلیغ و بازاریابی محصولات، بسیاری از هزینه‌های اجاره مغازه‌ و فروشگاه، هزینه‌های استهلاکی، سرمایه‌گذاری‌های اولیه و.. را کاهش داده است. 

براین اساس، تعداد سفارشات ثبت‌شده در اینستاگرام به‌ صورت روزانه ۳۱۰ تا ۴۷۰ هزار مورد است. همچنین، اندازه بازار خرید و فروش محصول در اینستاگرام چیزی حدود ۱۸ تا ۳۱ هزار میلیارد اعلام شده است. 

طبق آمار مرکز پژوهشی بتا، ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار کسب‌وکار ایرانی در اینستاگرام فعالیت دارند که ۲۰۰ هزار مورد آن به کسب‌وکار‌های بزرگ و ۵۰۰ هزار مورد از آن‌ها نیز به کسب‌وکارهای بومی استانی تعلق دارند. این صفحات در اینستاگرام منبع در آمد یک یا چند نفر هستند؛ در حقیقت درآمد ۹ میلیون نفر از جمعیت ایران به صورت مستقیم به اینستاگرام وابسته است.

آمارهای قابل توجه از اهمیت اینستاگرام برای‌ کسب‌وکار‌های ایرانی، به همین‌جا ختم نمی‌شود. بررسی‌های تکراسا، رسانه تکنولوژی و استارتاپی ایران، نشان می‌دهد کسب و کارهای پوشاک با ۱۱۳ هزار فروشگاه، بیشترین تعداد فروشگاه‌های اینستاگرامی ایران را تشکیل داده‌اند. خوردنی و آشامیدنی با ۷۳ هزار، لوازم آرایشی، بهداشتی و سلامت با ۴۲ هزار، اکسسوری با ۳۸ هزار، کیف و کفش با ۳۲ هزار، خانه و آشپزخانه با ۲۶ هزار و لوازم دیجیتالی با ۸ هزار و ۵۰۰، بیشترین فروشگاه‌های اینستاگرامی در ایران هستند. سایر لوازم نیز، ۸۲ هزار فروشگاه را در اینستاگرام شامل می‌شود. 

محبوب‌ ترین هشتگ‌‌ کسب‌ و کار‌ها در نوین هاب 

هشتگ‌ها یکی از راه‌های بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی است که محصولات و خدمات شما را در صفحات جستجو کاربران نمایش می‌دهد. کافی است کاربری هشتگ مورد نظر را سرچ کند تا به انبوهی از محصولات و خدمات مشابه در آن دسته دسترسی پیدا کند. 

بررسی‌های نوین هاب نشان می‌دهد، هشتگ تور‌-خارجی، یکی از ۵ تگ محبوب استفاده شده توسط کسب‌وکار‌ها در پلتفرم نوین هاب بوده است. آنطور که در گزارش آمده است هشتگ تخفیف، تهران و داخلی، ۳ هشتگ برتر کسب‌وکار‌ها در پلتفرم نوین هاب است و پس از تور-خارجی، تگ ایران در رتبه پنجم قرار دارد. 

محبو‌ب‌ ترین فرم محتوایی منتشر شده توسط کسب‌ و کار‌ها 

استوری، تک تصویر و آلبوم با ۴۳، ۳۱.۳۲ و ۱۴.۶۵ درصد، به‌ ترتیب در مقام اول تا سوم محبوب‌ترین فرم محتوای منتشر شده توسط کسب‌و‌کار‌ها در پلتفرم نوین هاب قرار گرفته‌اند. 

براساس داده‌های به دست آمده از کاربران این پلتفرم، محتوای ویدیویی با ۸.۷۳ درصد، محتوای متنی با ۲.۵۴ درصد و داکیومنت با ۰.۱۲ درصد از دیگر محتوا‌های محبوب منتشر شده توسط کسب‌وکار‌ها بوده است. 

محبو‌ب‌ ترین فرم محتوایی منتشر شده توسط کسب‌ و کار‌ها- نوین هاب

طرح صیانت و تاثیر آن بر کسب‌ و کار‌ها 

با وجود تمام آمارهایی که خواندیم و به رغم اهمیتی که فضای مجازی و اینترنت در زندگی مردم و توسعه کسب و کارهای ایرانی دارد، در طول سال‌های گذشته‌ بار‌ها موضوع اعمال نظارت بیشتر بر محتوای اینترنتی از سوی مقام‌های دولتی مطرح شده است؛ موضوعی که با اجرایی شدن آن، ضربه‌های جبران‌ناپذیری متوجه کاربران و کسب و کارها خواهد بود. 

براساس گزارش نوین هاب، این موضوع از سال ۱۳۹۷ با عنوان «سامان‌دهی فضای مجازی» در مجلس شورای اسلامی کلید خورد و تاکنون، چندین بار مورد ویرایش قرار گرفته است. در سال ۱۳۹۹، این طرح به «طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی» تغییر نام داد و در سال ۱۴۰۰ دو بار با عناوینی مانند «طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی و خدمات پایه‌ کاربردی» و «نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» مطرح شد؛ طرحی که در صورت اجرا، درآمدزایی و معیشت کسب‌وکار‌های بسیاری را تحت شعاع قرار می‌دهد و منتقدان زیادی مخالفت خود را با آن اعلام کرده‌اند. 

به باور کارشناسان، بیکاری، تبعات اجتماعی و سیاسی، پس‌رفت، کاهش دسترسی به دانش و افزایش مهاجرت برخی از مهم‌ترین اثرات مخرب طرح صنانت خواهد بود. 

اینترنت، تکنولوژی که نمی توان در برابر آن ایستاد 

اینترنت، تکنولوژی که نمی توان در برابر آن ایستاد- نوین هاب

اینترنت و فضای مجازی برای خدمت به بشر راه‌اندازی شده است؛ فناوری‌ که می‌توان به کمک آن علایق و نیاز‌های مشتریان را بهتر از قبل شناسایی و به کمک استراتژی‌های دیجیتال مارکتینگ در وب‌سایت و بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی، توجه و نظر مخاطبان را به خود جلب کرد. 

صنعت گردشگری و سفر نیز از این قاعده مستثنی نیست. طبق گزارش اپراتور خدمات مسافرتی «Condor Ferries»، هر ساله بیش از ۱۴۸ میلیون رزرو آنلاین انجام می‌شود و بیش از ۳۷ درصد از مردم از شبکه های اجتماعی برای الهام گرفتن از سفر استفاده می‌کنند. 

همانطور که کسب و کارها باید به اهمیت این تکنولوژی در توسعه فعالیت‌های خود آگاه باشند، دولت‌ها نیز نمی‌توانند نقش آن را در زندگی مردم و کسب‌وکار‌ها نادیده بگیرند و به نظر می‌رسد که تلاش برای محدود‌کردن آن، بی‌فایده‌ و زیان‌بار خواهد بود. 

شما در این باره چه فکر می‌کنید؟

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

جدیدترین آمارهای تحول دیجیتال در صنعت گردشگری + اینفوگرافیک

مطالب مرتبط