IOT چگونه به کمک هتلداری می‌آید؟

«اینترنت اشیا»، ابزار فناوری در هتل‌ها

«اینترنت اشیا»، ابزار فناوری در هتل‌ها

اینترنت اشیا (IOT) امروزه به یکی از ترندهای مهم و فناوری‌های مورد‌نیاز در بخش‌های مختلف صنعت گردشگری از جمله هتلداری تبدیل شده است. این تکنولوژی با امکان پیش‌بینی نیاز گردشگران، تنظیم خودکار تجهیزات و تسهیل کارهای روزمره افراد، به یک مزیت رقابتی در صنعت سفر تبدیل شده است.

رسانه قطب‌نما: امروزه کاربرد «اینترنت اشیا» دنیای فناوری و بسیاری از صنایع جهان را فرا گرفته و موجب بروز مفاهیم جدیدی مانند خانه‌های هوشمند، اتاق‌های هوشمند، انرژی هوشمند و.. غیره شده است. این تکنولوژی با راهکار‌های هوشمندانه خود موجب افزایش کارآمدی و اثربخشی کارها شده و به شرکت‌ها و صنایع کمک می‌کند درک بهتری نسبت به نیاز‌های مشتریان خود پیدا کنند و خدمات بهینه‌تری به آن‌ها ارائه دهند. امروزه اینترنت اشیا در صنعت هتلدرای نیز جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده و با ارتقای تجربه مهمانان به یک مزیت رقابتی برای شرکت‌های هتلداری تبدیل شده است. اما اینترنت اشیا دقیقاً چیست و چه تاثیری بر صنعت هتلدرای گذاشته است؟

اینترنت اشیا چیست؟

اینترنت اشیا چیست؟اینترنت اشیا که به‌اختصار «IOT (Internet of Things)» نامیده می‌شود، به‌معنای اتصال یک دستگاه به اینترنت به منظور کنترل یک فرآیند، جمع‌آوری داده‌ها یا تبادل اطلاعات با دستگاه دیگر است. تقریباً تمام اجسام فیزیکی می‌توانند به شرط اتصال به اینترنت، امکان کنترل از طریق آن و امکان اشتراک‌گذاری داده‌ها با سایر دستگاه‌ها و کاربران، با یک دستگاه مجهز به اینترنت اشیا داشته باشند. در واقع اکوسیستم IOT مجموعه‌ای از دستگاه‌‌های هوشمند مبتنی بر وب است که به کمک سنسور‌ها و پردازنده‌های خود، به گرد‌‌آوری و ارسال داده‌های محیط و اقدام بر اساس آن‌ها می‌پردازد. برنامه‌های اینترنت اشیا علاوه بر اتصال دستگاه‌ها به اینترنت، آن‌ها را به یکدیگر نیز متصل و امکان ارتباط، اشتراک‌گذاری داده‌ها و بهینه‌سازی کارهای روزمره را فراهم می‌کند. الکسا، گوگل هوم، ساعت‌‌های هوشمند و دستگاه‌های روشنایی هوشمند از نمونه دستگاه‌‌های اینترنت اشیا به شمار می‌‌آیند.

اینترنت اشیا چگونه عمل می‌کند؟

داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط حسگر‌های دستگاه‌های مجهز به اینترنت اشیا، برای تحلیل به یک فضای ابری ارسال و یا به‌صورت محلی تحلیل می‌شوند. این دستگاه‌ها می‌توانند با دستگاه‌های دیگر نیز ارتباط برقرار و بر اساس داده‌های دریافتی خود، عمل کنند. اغلب اقدامات اینترنت اشیا به‌طور خودکار است؛ با این حال افراد نیز می‌توانند تنظیمات دستگاه را تغییر و به آن دستور دهند یا به داده‌های آن دسترسی پیدا کنند. یکی از ساده‌ترین مثال‌های اینترنت اشیا، ساعت‌های هوشمند است. این ساعت‌ها علاوه بر زمان‌سنجی، خدمات متنوع دیگری را مانند دریافت پیام، ارزیابی فعالیت‌های ورزشی و پخش موسیقی به کاربران ارائه می‌دهد. خانه‌های هوشمند نیز نمونه‌ای پیشرفته‌تر از اینترنت اشیا است. در این خانه‌ها دستگاهی مانند «Google Nest» کلیه وسایل الکترونیکی مانند سیستم امنیتی، ترموستات، بلند‌گو‌ها و دستیار مجازی شما را در یک سیستم جامع به یکدیگر متصل می‌کند و با ارزیابی رفتار کاربران و به‌خاطرسپردن عادات روزانه آن‌ها، به تنظیم خودکار بخش‌های مختلف می‌پردازد. علاوه بر این، اپلیکیشن اختصاصی Nest به کاربران اجازه می‌دهد از طریق گوشی همراه و از هر کجا که هستند، تنظیمات دستگاه را تغییر دهند. با این حال، اینترنت اشیا به عنوان چیزی فراتر از تنظیمات خودکار دما و کنترل صدا عمل می‌کند و می‌توان گفت، هدف اصلی آن ترجمه داده‌های بیرونی به زبان دیجیتالی و ارتباط مستقیم کامپیوتر‌ با جهان اطراف است. تجزیه‌وتحلیل شرکت مشاوره «Mckinsey» نشان می‌دهد تعداد مشاغلی که از فناوری‌ اینترنت اشیا استفاده می‌کنند، روبه‌روز در حال افزایش است و از ۱۳ درصد در سال ۲۰۱۴ به حدود ۲۵ درصد در سال ۲۰۱۹ افزایش یافته است. این شرکت پیش‌بینی می‌‌کند تعداد دستگاه‌های متصل به اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۳، به ۴۳ میلیارد افزایش خواهد یافت. بدین‌ترتیب، ردپای اینترنت اشیا را می‌توان در بسیاری از صنایع از جمله صنعت مهمان‌نوازی نیز مشاهده کرد.

IOT در هتل‌ها

اینترنت اشیا در صنعت هتلدرایعلی‌رغم انتقادات همیشگی کارشناسان بر کند‌بودن صنعت هتلداری در پذیرش فناوری‌های جدید، این صنعت یکی از اولین حوزه‌هایی بود که از فناوری IOT استفاده کرد. نتایج نظرسنجی شرکت «PwC»، شبکه ارائه خدمات حرفه‌ای و چند‌ملیتی، در سال ۲۰۱۹ نشان می‌دهد که ۷۰ درصد از مدیران هتل‌ها، پروژه‌های فعال IOT را در دستور کار خود دارند و کارکنان رباتیک و دستگاه‌های هوشمند، صنعت هتلداری را کاملاً متحول کرده است. نتایج این نظرسنجی حاکی از آن است که بسیاری از مدیران هتل‌ها از داده‌های اینترنت اشیا و دستگاه‌های هوشمند خود برای پیش‌بینی نیاز مهمانان، ارتقای کیفیت خدمات و بهبود تجربه مهمانان استفاده می‌کنند. برای مثال، وجود سنسور‌های اشغال در اتاق‌ها، تیم‌ خانه‌داری را از خالی‌بودن یا پر‌شدن اتاق‌ها مطلع و در صورت نبود مهمان‌ها، با تنظیم دما و خاموش‌کردن لامپ‌ها در مصرف انرژی صرفه‌جویی می‌کند. از طرف دیگر نصب دستگاه ردیابی GPS بر چمدان‌ها، مهمانان را از مکان چمدان‌های خود در هر لحظه مطلع می‌کند. مزایای دستگاه‌های مجهز به اینترنت اشیا، تنها به ارتقا تجربه مهمانان محدود نشده؛ تاثیر به‌سزایی در کاهش هزینه‌های عملیاتی هتل‌ها نیز دارد. برای مثال، سیستم رزرواسیون مرکزی «Travel Outlook» با هدف کاهش هزینه‌های نیروی کار در بخش تماس با مشتری، یک دستیار مجازی صوتی، به نام «Bella»، طراحی کرده است. همچنین، هتلدارن از اینترنت اشیا برای بهبود عملکرد خود نیز استفاده می‌کنند. آن‌ها می‌توانند با کسب اجازه از مهمانان، از داده‌های جمع‌‌آوری‌شده در دستگاه‌های مجهز به هوش‌مصنوعی استفاه کرده و خدمات‌ شخصی‌سازی‌شده و باکیفیت‌تری به مهمانان خود ارائه دهند. علاوه بر این، فناوری به پیش‌بینی مشکلات تجهیزات اتاق‌ها مانند دستگاه‌های تهویه هوا نیز کمک خواهد کرد و مدیران را از دردسر‌های جابه‌جایی اتاق در آخرین لحظات نجات می‌دهد.

ظهور هتل‌های هوشمند

اینترنت اشیا در صنعت هتلدرای منجر به بروز املاک جدیدی به نام «هتل‌های هوشمند» شده است. این هتل‌ها از دستگاه‌های متصل به اینترنت اشیا، برای ارتقا تجربه مهمانان و تسهیل سیستم مدیریتی هتل برای کارکنان و مدیران استفاده می‌کند. در این هتل‌ها، مهمانان از راحتی و آسایش بیشتری برخوردار هستند و راهکار‌های هوشمند و خودکار هتل‌ در اتاق‌ها و دیگر بخش‌های هتل موجب کاهش عملیات‌های وقت‌گیر دستی، افزایش بهره‌وری کارکنان و صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌شود. Check-in بدون تماس، استفاده از کلید‌های الکترونیکی در گوشی‌های همراه و دستگاه‌های کنترل دما و صدا در اتاق‌ها، از نمونه اقداماتی است که هتل‌های هوشمند برای ارتقا تجریه مهمانمان خود انجام می‌ده‌ند.

ترند‌ سال ۲۰۲۲

اتاق‌های هوشمندتوسعه اینترنت اشیا در صنعت هتلداری تا جایی پیش رفته که اتاق‌های هوشمند در هتل‌ها را به یکی از ترند‌های مهم سال ۲۰۲۲ تبدیل کرده است. بدین‌ترتیب، امکانات ضروری اتاق‌های هتل به‌طور فزاینده‌ای دیجیتالی شده و مهمانان می‌توانند تنها با فشردن یک دکمه یا درخواست ساده صوتی از دستیار مجازی مانند «الکسا»، خدمات موردنیاز خود را دریافت کنند. درنتیجه، توجه به روند‌های نوظهور در هتل‌ها و اهمیت روز‌افزورن تکنولوژی و اینترنت اشیا، امری ضروری برای هتلداران آینده‌ محسوب می‌شود. آخرین مقالت صنعت هتلداری و تحولات دیجیتال را در وب‌سایت «رسانه قطب‌نما» بخوانید.
پیشنهاد قطب‌نما 

مطالب مرتبط