در سال ۲۰۲۵ ترجیح مسافران در پرداختهای آنلاین بهکدام سمت خواهد بود؟ کدام شرکتهای گردشگری در چند سال آینده سود بیشتری را از آن خود خواهند کرد؟
رسانه قطبنما- شیوع ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰ بهانهای شد تا جهان پس از گذر ۲۵ سال، بار دیگر شاهد موجی از اختلال دیجیتال باشد. موجی که با قرنطینههای سراسری آغاز شد و سبب شد تا خرید آنلاین، پرداختهای غیر حضوری و ... تبدیل به یکی از ضروریترین گزینهها برای رفع نیاز مردم سراسر جهان شود.
منظور از اختلال دیجیتال تاثیر تکنولوژی بر فرهنگ و نیاز مصرف کننده است. بارزترین نمونه اختلال دیجیتال ظهور تلفنهای همراه هوشمند و تغییر سلیقه مشتری به دریافت خدمات آنلاین است.
رفته رفته بسیاری از اپلیکیشنها ارائه چندین خدمت مختلف در قالب یک برنامه (همانند نمونه ایرانی اسنپ) را در محور فعالیتهای خود قرار دادند. تلاشی که در نهایت سبب ظهور «سوپراپها» در سراسر جهان بهخصوص در «آسیا» شد. اما در کنار رشد و ظهور سوپراپها استفاده از کیف پولهای موبایلی نیز روزبهروز محبوبتر شد و نشان داد که نسل بعدی شیوههای پرداخت کمکم راهخود را هموارتر کرده و حالا تعداد بیشتری از مردم به این فناوری جدید اعتماد کردهاند.
انقلاب دیجیتال در شیوههای پرداخت
یکی از مهمترین بخشهای صنعت گردشگری که از صنعت هواپیمایی، رزرو تور، هتل، اتومبیل گرفته تا جزئیترین فعالیتها را در بر میگیرد، مسئله پرداخت هزینه از سوی مشتری است. درست همانند سایر بخشهای صنعت گردشگری، با شیوع ویروس کرونا مبحث پرداخت هزینه نیز با تغییرات گستردهای همراه بوده است. تا جاییکه بهگفتهی «متیو پارسونز» از کارشناسان گردشگری؛ «شیوع کرونا آغازی است بر انقلابی در نحوه پرداختها و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۵، مسافران کنترل بیشتری روی نحوهی رزرو سفرها و خرج کردن پول خود داشته باشند.» توسعه و محبوبیت روزافزون کیف پولهای موبایلی مصداق بارز این پیشبینی است.
منظور از کیف پول موبایلی (mobile wallets) چیست؟
کیف پول موبایلی اپلیکیشنی است که اطلاعات کارتهای بانکی را ذخیره کرده و امکان پرداخت بدون کارت و پول نقد را به کاربر میدهد. برخی کیف پولهای موبایلی علاوه بر ذخیره اطلاعات کارتهای بانکی، امکان افزایش اعتبار نیز دارند. استفاده از کیف پول موبایلی درست مثل آن است که به جای استفاده از کارت، نقدی پرداخت کنید با این تفاوت که پول به صورت مجازی در گوشی تلفنهمراه قرار گرفته است، اما چرا کیف پولهای موبایلی نسل بعدی شیوههای پرداخت خواهند بود؟
رمزارزها و رونق والت رمزارزها تا سال ۲۰۲۵
موج اختلال دیجیتال تنها به ظهور سوپراپ ها محدود نشد. رشد قابلتوجه رمزارزهایی همچون «بیتکوین» و «اتریوم« و استقبال مردم در سراسر جهان از این ارزها از دیگر تاثیرات این اختلال دیجیتال بود. اگرچه در ابتدا مخالفت برخی کشورها ازجمله «چین» و سازمانهای جهانی با ارزهای دیجیتال، سبب شد تا رمزارزهایی همچون بیتکوین پس از یک رشد خیرهکننده، بهشدت سقوط کنند اما بازهم این رمزارزها توانستند راه خود را هموار کرده و به یک گزینه عالی برای سرمایهگذاری و پرداخت هزینه تبدیل شوند.
یکی از ملزومات فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال کیف پول رمزارزی (crypto wallet) است که به کاربران امکان ارسال و دریافت ارزهای دیجیتال را میدهد. از آنجا که شرکتها و سازمانهای مختلفی در صنعت گردشگری این روزها از شیوه پرداخت با ارزهای دیجیتال حمایت میکنند، بنابراین کیف پولهای رمزارزی و در نهایت کیف پولهای موبایلی رفتهرفته محبوبیت بیشتر محبوب شده و توسعه پیدا خواهند کرد.
رشد شبکه های اجتماعی چندمنظوره تا سال ۲۰۲۵
شبکههای اجتماعی و تغییرات قابل توجه آنها همزمان با تغییر نیازهای مصرفکنندگان دوران کرونا از دیگر مظاهر اختلال دیجیتال است. شبکه اجتماعی «وی چت» نمونه بارز همراهی با این تغییرات است. این سرویس پیامرسان چندمنظوره علاوه بر انتقال پیام، با راهاندازی سرویس «وی چت پی» (WeChat Pay) عملا به یک کیف پول الکترونیکی تبدیل شده و امکان پرداختهای الکترونیکی را فراهم کرده است.
وی چت پی همچنین از رمزارز بومی چین، با نام «یوآن دیجیتال»، در کنار چندین رمزارز دیگر پشتیبانی میکند. تجربه وی چت پی و استقبال کاربران از این امکان نشان میدهد که احتمالا تا سال ۲۰۲۵ تعداد بیشتری از شبکههای اجتماعی ارزهای خود را طراحی کنند. رمزارز شبکه اجتماعی مشهور «فیسبوک» با نام «دیم» (Diem) نمونه دیگری از امکان تحقق این پیشبینی است. این رمز ارز سبب شده تا بازار جدیدی از اینفلوئنسرهای اینستاگرام شکل بگیرد که مستقیماً بر روی همین پلتفرم فروش دارند.
رشد پرداخت با تلفنهمراه (Mobile payment) تا سال ۲۰۲۵
کارشناسان پیشبینی میکنند تا سال ۲۰۲۵ سازندگان گوشیهای هوشمند و طراحان سیستمعاملها نیز در زمینهی پرداختهای آنلاین رشد بسیاری خواهند داشت. آمارها نشان میدهد در سال ۲۰۲۰ چیزی در حدود ۵درصد از کل تراکنشهای کارتهای اعتباری از طریق «اپل پی» (Apple Pay) صورت گرفته است و پیشبینی میشود این رقم در ۵ سال آینده، حدودا دو برابر شود. در این بین پرداختهای موبایلی با قابلیت تشخیص بیومتریک، با ویژگیهایی مثل اسکن شبکیه چشم که امنیت بالاتری نسبت به کیف پولهای تلفنهای همراه دارد، به سود بازار گوشیهای هوشمند خواهد بود.
نکته دیگری که باید به آن توجه کرد بخش سفرهای کاری است. تا سال ۲۰۲۵ ترکیب کارتهای پرداخت مجازی و کیفپولهای تلفن همراه، در سفرهای کاری رواج بیشتری پیدا خواهند کرد. در نتیجه، این تغییرات صنعت گردشگری را وادار به قبول پرداخت از طریق کیفپول تلفنهمراه خواهد کرد و برندهایی که وارد این میدان شدند، سود خواهند برد.
البته پذیرش این فناوریهای جدید همواره آسان نبوده است. بهطور مثال بسیاری از فعالان خطوط هوایی و هتلها در برابر امکان پرداخت با تلفنهمراه مقاومت میکنند اما نظرات کریستین گردینگ(Kristian Gjerding)، مدیر عامل شرکت «سلپوینت دیجیتال» (CellPoint digital)، زمانی که به ادغام «اپل پی» (Apple Pay)با خدمات پرداخت خطوط هوایی « ساوتوست ایرلاینز» (Southwest Airlines) کمک میکرد، نشان میدهد که ۱۵ تا ۲۰ درصد مشتریان، در صورت قبول نکردن روش ترجیحی پرداخت خود، از رزرو کردن منصرف میشوند، حتی اگر پرداخت با کارت اعتباری یا سایر روشهای پرداخت جایگزین باشد.
این امر نشان میدهد که مقاومت در برابر شیوههای جدید پرداخت در نهایت تنها به ضرر فعالان صنعت گردشگری خواهد بود.
محبوبیت پرداختهای بدون تماس تا سال ۲۰۲۵
رشد پرداختهای بدون تماس یکی دیگر از تغییراتی است که در دوران شیوع کرونا شاهد آن بودیم. نظرسنجی دو شرکت «اسکیفت» و «اوراکل» در طول شیوع کرونا، نشان میدهد پرداختهای بدون تماس، کلیدهای دیجیتال و خدمات پیامرسانی دیجیتال از اصلیترین فاکتورهایی بودند که به مسافران در طول اقامت خود احساس راحتی میبخشیدند، چراکه اجرای فاصلهگذاری اجتماعی را راحتتر میکردند. کیف پولهای موبایلی یکی از بهترین شیوههای پرداخت بدونتماس است که دو گزینه امنیت و سهولت را در کنار یکدیگر ارائه میدهد.
سیستمهای توزیع جهانی و استقبال از شیوههای جدید پرداخت
حذف واسطهها یکی دیگر از ترندهایی بود که در موج اختلال دیجیتال شاهد سرعت گرفتن آن بودیم. بهطور مثال خطوط هوایی سعی کردند تا کنترل بیشتری بر خردهفروشیهای مستقیم خود پیدا کنند. همین مسئله نیز سیستمهای توزیع جهانی را تحت تاثیر قرار داد و آنها را به این فکر انداخت تا حضور خود را در بخش خدمات مالی، به سرعت گسترش دهند. بهطور مثال «بارت تامپکینز» (Bart Tompkins)، مدیر اجرایی پرداختهای آمادئوس (Amadeus)، اظهار داشته است تا سال ۲۰۲۵ روشهای پرداخت جایگزین، از روشهای پرداخت نقدی و کارتی، پیشی خواهند گرفت. کیف پول بیتوبی آمادئوس (Amadeus B2B Wallet) هم نمونهای از تلاش سیستمهاس توزیع جهانی برای هماهنگی با این شیوههای پرداخت جدید است. در مجموع چنین میتوان برداشت کرد که تا سال ۲۰۲۵، شرکتهای گردشگری باید خود را با انواع روشهای پرداخت جایگزین، از جمله کیف پولهای موبایلی (mobile wallets) وفق دهند.
سال ۲۰۲۵ سالی طلایی برای صنعت گردشگری است. بسیاری از کارشناسان معتقدند بهبود صنعت گردشگری تا سال ۲۰۲۵ بهطول خواهد انجامید. از سویی دیگر در فاصله سال ۲۰۲۰ تا سال ۲۰۲۵ شاهد ظهور فناوریها و تکنولوژیهای متفاوتی خواهیم بود که نهتنها سبب تولد شرکتها و خدمات جدیدی خواهند شد بلکه صنعت گردشگری و شرکتهای فعلی را به چالش خواهند کشید. در این بین تنها شرکتهای موفق خواهند بود که از این تغییرات و پیشرفتها مطلع بوده و خود را بهسرعت با شرایط جدید وفق دهند.