معنی استیکیشن یا Staycation چیست + ۱۲ نمونه

معنی استیکیشن یا Staycation چیست + ۱۲ نمونه

رسانه قطبنما: «استیکیشن» (Staycation)، مفهومی است که با همه‌گیری ویروس «کرونا»، بیش‌ از پیش مورد استقبال گردشگران قرار گرفت.

شاید بارها وا‌‌ژه‌ «استیکیشن» (Staycation) را شنیده باشید. اما Staycation دقیقا چیست و به چه نوعی از گردشگری Staycation می‌گویند؟ چرا در دوران کرونا، بسیاری از مصرف‌کنندگان به‌سوی استیکیشن سوق پیدا کردند؟

در این مطلب همراه «رسانه قطبنما» باشید، تا با این نوع از گردشگری بیشتر آشنا شویم.

استیکیشن (Staycation) چیست؟

استیکیشن (Staycation) چیست؟

«استیکیشن» (Staycation) مفهومی نسبتاً جدید در صنعت گردشگری است. برای درک بهتر این مفهوم ابتدا بهتر است به‌سراغ  وا‌‌ژه‌ «Staycation» برویم. Staycation از دو وا‌ژه‌ «Stay» به‌معنی «اقامت» و «Vacation» به‌معنی «تعطیلات» تشکیل شده است. در واقع Staycation هم به معنای ماندن است و هم به معنای سفرکردن!

ایده اصلی «استیکیشن» (Staycation) به این صورت است که شخص، به جای آنکه برای سفرکردن از کشور خود یا منطقه محل زندگی خارج شود، در داخل کشور یا منطقه می‌ماند و از شهری به شهر دیگر یا اطراف شهر سفر می‌کند.

به بیان دیگر، «استیکیشن» (Staycation) نوعی از گردشگری داخلی به شمار می‌رود که اساساً شامل انجام فعالیت‌های توریستی است که در فاصله‌‌ نسبتا کمی از محل زندگی افراد انجام می‌شود.

تاریخچه مفهوم «استیکیشن» (Staycation)

مفهوم Staycation اولین بار در «ایالات متحده» در طی بحران مالی ۲۰۱۰-۲۰۰۷ محبوبیت پیدا کرد و در سال ۲۰۰۹ با کاهش ارزش پوند و گران شدن سفرهای بین‌المللی، در انگلیس مورد استقبال قرار گرفت. با همه‌گیری کرونا در سال ۲۰۲۰، جهان دوباره شاهد افزایش محبوبیت استیکیشن شد؛ چراکه با بسته‌شدن مرزها، سفرهای داخلی گزینه اول بسیاری از مسافران بود.

نمونه‌هایی از گردشگری Staycation

چند مثال از Staycation

فعالیت‌هایی که در قالب Staycation انجام می‌شود، دامنه‌‌ گسترده‌ای دارند. برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

  1. تماشا یا شرکت‌کردن در یک رویداد ورزشی
  2. گشت‌ و‌ گذار در یک مکان طبیعی
  3. بازدید از یک موزه یا پارک موضوعی
  4. گردش در حومه شهر
  5. گردشگری مجازی از منزل
  6. رفتن به سینما
  7. شرکت در فعالیت‌هایی مانند سوارکاری، دوچرخه‌سواری، موتورسواری یا اتومبیل‌رانی
  8. حضور در یک رویداد یا جشنواره
  9. اقامت در یک هتل محلی
  10. استراحت در یک آبگرم
  11. پیاده‌روی
  12. کمپینگ یا گلمپینگ

مزایای استیکیشن (Staycation)

  • کاهش هزینه‌ی سفر
  • سهولت سفرکردن
  • حمایت از جامعه محلی
  • کمک به حفظ محیط‌زیست و ارتقای گردشگری پایدار

معایب استیکیشن (Staycation)

  • محدودیت انتخاب محل اقامت
  • تکراری بودن مقاصد
  • کمترشدن هیجان و جذابیت سفر

دلایل محبوبیت استیکیشن

شاید جالب‌ترین مسئله درباره‌ Staycation آن باشد که این نوع از سفرکردن گاه در میان مصرف‌کنندگان بسیار محبوب است و گاه از محبوبیت چندانی برخوردار نیست. آیا می‌دانید تقاضای Staycation از سوی افراد به چه عاملی بستگی دارد؟

جالب است که بدانید محبوبیت Staycation تا حد بسیاری به شرایط خارجی مانند شرایط اقتصادی و سیاسی حاکم بر یک جامعه بستگی دارد. به‌عنوان مثال، در اوج رکود اقتصادی جهانی سال ۲۰۰۸، بسیاری از مردم به Staycation روی آوردند، چراکه توانایی سفر به خارج از کشور را نداشتند.

به همین ترتیب، در هنگام شیوع ویروس کرونا، زمانی که سفرکردن در بسیاری از مناطق جهان با محدودیت‌های بسیاری روبه‌رو شده بود، استیکیشن ترند محبوبی در میان مصرف‌کنندگان به شمار می‌رفت. به جز موارد گفته‌شده، عواملی چون:

  • میزان سهولت سفر
  • در دسترس‌ بودن گزینه‌های سفر
  • حمایت از جوامع محلی
  • امنیت و خطر
  • اپیدمی‌ها و پاندمی‌ها
  • و...
  • نیز بر میزان تقاضای استیکیشن تاثیرگذار است.

چرا Staycation محبوب است؟

اهمیت Staycation برای برندهای گردشگری

همان طور که گفته شد، فضای جامعه تاثیر زیادی در افزایش تقاضای استیکیشن دارد. همه‌گیری کرونا در سال ۲۰۲۰ بسیاری از مصرف‌کنندگان را به‌سمت استیکیشن سوق داده است. به‌عنوان مثال، بیش از ۷۱درصد از پاسخ‌دهندگان به یک نظرسنجی در انگلستان، قصد دارند در سال ۲۰۲۱ در داخل کشور خود به مسافرت بروند.

این تغییر رفتار مصرف‌کنندگان یک فرصت طلایی برای برندها است که با برطرف‌کردن نیاز مشتریان خود، ارتباط خود را با آن‌ها قوی‌تر کنند. برندها برای جلب مصرف‌کنندگان استیکیشن باید دقیقا بدانند که مشتریانشان چه کسانی هستند و چه نیازهایی دارند. اگر برندها ارزیابی مناسبی از مشتریان خود نداشته باشند، در نهایت باعث هدررفت بودجه‌ خود می‌شوند.  

راه‌های جذب گردشگران Staycation

Staycation و برندهای گردشگری

 کسب و کارهای گردشگری پس از ارزیابی مخاطبان استیکیشن، باید برای برطرف‌سازی خواسته‌های آن‌ها تلاش کنند. داشتن یک برنامه بازاریابی استراتژیک برای جلب نظر مسافران Staycation می‌تواند نتایج مثبتی برای برندهای گردشگری به همراه داشته باشد.

در ادامه به چند روش بازاریابی گردشگری برای مسافران استیکیشن اشاره خواهیم کرد:

  • حمایت از جوامع محلی یکی از موارد پراهمیت برای مسافران Staycation است. بنابراین واضح است که برندهایی که با این جوامع کار کرده یا از جاذبه‌های بومی حمایت می‌کنند، بسیار موردتوجه مسافران Staycation قرار می‌گیرند.
  • با وجود آنکه، همه‌گیری کرونا تقریبا به رو به پایان است، همچنان توجه به نکات ایمنی و بهداشتی، از اولویت‌های مسافران است. بنابراین برندهایی که سیاست‌های ایمنی خود را به‌طور کامل برای مصرف‌کنندگان مشخص می‌کنند، بسیار موردتوجه آن‌ها قرار می‌‌گیرند. به‌عنوان مثال، هتل‌ها در دوران کرونا با ارتقای امکانات خود از جمله رعایت اصول بهداشتی و فاصله‌گذاری اجتماعی، سعی داشتند که اطمینان مهمانان را به خود جلب کنند.
  • برندها باید همیشه برای خدمات‌رسانی به مشتری خود آماده باشند. اکثر مسافران استیکیشن به‌دنبال سفرهای یک روزه یا تجربه‌های چندساعته هستند و تا حد زیادی خود را به تاریخ رزرو یا در دسترس‌بودن اتاق‌ها محدود نمی‌کنند. بنابراین، اگر اطلاعات موردنظر و پاسخ سوال‌های خود را به‌سرعت دریافت نکنند، احتمالا به‌سراغ گزینه‌های بعدی می‌روند.
  • بهترین روش برای بازاریابی مسافران Staycation، استفاده از رسانه‌های اجتماعی مانند «فیس‌بوک» و «اینستاگرام» است. استفاده از استراتژی های بازاریابی محتوایی، دیجیتال مارکتینگ گردشگری به جلب نظر مصرف‌کنندگان کمک خواهد کرد.
  • ایده‌ دیگری که بسیاری از برندها به‌ویژه هتل‌ها می‌توانند برای مسافران Staycation استفاده کنند، ارائه‌ پکیج‌ها و پیشنهادهای انعطاف‌پذیر به این نوع مسافرانی است که می‌خواهد اقامت خود را برای چند شب بیشتر تمدید کنند.

Staycation مانند سایر شاخه‌های گردشگری همیشه محبوب نیست و محبوبیت آن متناسب با شرایط، دستخوش تغییرات زیادی می‌شود. با این وجود، در زمان‌های بحرانی که سفرکردن با چالش‌های پیش‌بینی‌نشده‌ای روبه‌رو می‌شود، Staycation یکی از بهترین گزینه‌ها برای مصرف‌کنندگان به شمار می‌رود.

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

گردشگری مسئولانه چیست؟

مطالب مرتبط