رسانه قطبنما: دو هفته از فیلترینگ گسترده پلتفرمهای اجتماعی و اختلال بی سابقه در اینترنت ایران میگذرد؛ تصمیمی که به گفته مقامات مسئول بنا بر صلاحدید وضعیت امنیتی فعلی اتخاذ شده است. به گزارش «فردای اقتصاد»، نت بلاکس خسارت ناشی از قطعی اینترنت در ایران را ۱.۵ میلیون دلار در ساعت اعلام کرده؛ ولی منابع داخلی هم در حال تخمین خسارتهای وارد آمده هستند. به گزارش راه پرداخت، کاهش ۵۰ تا ۷۰ درصدی تراکنشهای پرداختیارها، ریزش ۹۰ درصدی تجارت اجتماعی و خسارت ۵۰ میلیون تومانی به هر فروشگاه اینستاگرامی بخشی از خسارات ملموس اعلام شده است.
همچنین، بر اساس گزارش پایگاه خبری اکسیوس، محدودیتهای اخیر اینترنت در ایران باعث رشد ۳۰۰۰ ٪ استفاده از فیلترشکن در کشور شده است. این میزان رشد استفاده از فیلترشکن، بعد از قطع دسترسی به شبکههای اجتماعی صورت گرفته است. در همین حال به گفته نتلینک، میزان درخواست روزانه ۴۰ هزار کاربر این سرویس، به یک میلیون درخواست رسیده که ۱۰ برابر میزان عادی است.
هفته نامه اکونومیست در تازهترین شماره خود، نتایجی را از تشدید فیلترینگ اینترنت در چین منتشر کرده که نشان میدهد حتی در کشوری چون چین هم مسدودسازی نتیجهای جز رشد استفاده از فیلترشکن را به همراه نداشته است.
کارشناسان معتقدند، سوق دادن انبوه جامعه به سمت استفاده از فیلترشکنها نه تنها عواقب امنیتی و به خطر افتادن اطلاعات کاربران را به همراه دارد، بلکه نتایج آن دقیقا بر خلاف اهداف و گفتههای سیاستگذاران برای برخی اقشار جامعه مثل کودکان است. با این حال به نظر میرسد که در هنگام تصمیم برای قطع اینترنت برآورد دقیقی از میزان خسارات ناشی از مسدودسازی روی میز قرار نمیگیرد و همین باعث کوچک انگاری سطح خسارات این اقدام شده است.
آیا هدف فیلترینگ محقق شده است؟
براساس این گزارش، اگر هدف از فیلترینگ و محدودسازی اینترنت جلوگیری از انتشار محتوای مربوط به اعتراضات باشد، به نظر میرسد توفیقی در این زمینه حاصل نشده است. نگاهی به وضعیت شبکههای اجتماعی حتی در فضای اختلال شدید نشاندهنده انتشار محتواهای مختلف اعتراضات در همین شرایط است. به نظر میرسد حتی توسل به تمهیداتی مثل ایران اکسس کردن (قطع اینترنت بینالملل) برای ساعات طولانی روی شبکه موبایل هم در بهترین شرایط باعث تاخیر در انتشار این محتواها شده است.
از سوی دیگر، سابقه نحوه مواجهه با موضوعات حساس نشانگر این است که جامعه با سیاستهای محدودکننده سازگاری ندارد و این سیاستها معمولا نتیجه برعکس میدهد. نتیجه سیاستهای محدودکننده اینترنت در دو هفته اخیر، چیزی به جز روی آوردن مردم به شبکههای ماهوارهای فارسی زبان نداشته است.
مهاجرت نیروهای متخصص تکنولوژی یکی از مهمترین عواقب مسدودسازی و فیلترینگ اینترنت است که معمولا خسارات آن در محاسبات در نظر گرفته نمیشود.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: