رسانه قطبنما: اگرچه بسیاری از مردم، گردشگران، فعالان حوزه گردشگری و دولتهای جهان به این آگاهی رسیدهاند که چگونه ردپای انسانها بر کره زمین تاثیر میگذارد و همچنین، چگونه رفتار مثبت انسانها به حفاظت از کره زمین کمک میکند، اما همزمان با روز جهانی حیات وحش هنوز نگرانیهای متعددی برای حفاظت از گونههای در حال انقراض وجود دارد. با اینهمه، تکنولوژیهای جدیدی همچون هوش مصنوعی چگونه بشر را در این مسیر یاری میکنند؟
روز جهانی حیات وحش در سال ۲۰۲۲ با شعار «بهبود گونههای کلیدی برای بازسازی اکوسیستم» گرامی داشته میشود؛ تاکنون گردشگری تا حد بسیاری مقصر افزایش خطر انقراض حیات وحش شناخته شده است، اما در کنار آن سفرها و پروژههای مسئولانه بسیاری وجود دارند که ممکن است در به حداقل رساندن آسیبهای وارده، کمککننده باشند.
با وجود آنکه، آینده بسیاری از موجودات زنده در خطر است، اگر فعالیتهای انسانها برای حفظ محیط زیست ادامه پیدا کند، پروژههای سفرهای مسوولانه و اخلاقی در واقع به افزایش آگاهی سیاستگذاران و گردشگران نیز کمک میکند. اما فناوری چگونه به یاری حفاظت از حیات وحش میآید؟
فناوری و کمک به حفظ حیات وحش
در حال حاضر انقراض گونههای حیات وحش حداقل هزار برابر بیشتر از نرخ انقراض طبیعی موجودات تخمین زده میشود. اما از طرفی، هوش مصنوعی (AI) و پیشرفت مداوم فناوری، به کشورها، سازمانها و افراد مختلف اجازه میدهد تا بهسوی یک سیاره پاکتر (در زمین، هوا و آب) حرکت کنند.
یادگیری ماشینی، دادهکاوی، حسگرهای هوشمند، الگوریتمهای تشخیص تصویر، هواپیماهای هدایتشونده از راه دور و دستگاههای اندازهگیری هوشمند تنها برخی از ابزارهای در حال توسعه هستند که میتوانند در راستای تلاش برای دستیابی به پایداری استفاده شوند.
شرکتهای متعهد به حفاظت از حیات وحش از این ابزارها و موارد دیگر استفاده میکنند و میکوشند تا کارایی و اثربخشی تعداد بسیاری از این برنامهها و پروژهها را بهبود بخشند. این نوآوریها برای حفاظت از حیات وحش و مبارزه با فعالیتهای ناپایدار انسانی که منجر به بهرهبرداری بیش از حد، تغییرات آبوهوا و از بین رفتن زیستگاهها میشوند، ایجاد شدهاند.
وضعیت حیات وحش به زبان آمار
بر اساس گزارش مهمی از هیئت تغییرات آبوهوایی سازمان ملل متحد (IPCC) که بیش از ۱۰۰ دانشمند از ۳۶ کشور روی آن کار کردند، آسیبهای آینده بهدلیل بالا آمدن آب دریاها و ذوب یخچالهای طبیعی که ۸۰ درصد از زمین را پوشش میدهند، امری اجتنابناپذیر است. بررسیها نشان میدهد از سال ۱۹۵۰، نزدیک به ۶.۶ میلیارد تن غذای دریایی (ماهی، میگو و...) از اقیانوسها گرفته شده است.
با این حال، گزارش ویژهای درباره اقیانوسها و تغییرات آبوهوایی این امید را به ما میدهد که جهان هنوز زمان دارد تا از آسیب وارده به مرجانها و سایر موجودات دریایی جلوگیری کند. این امر در پی انتشار آخرین گزارش Living Planet است که توسط صندوق جهانی حیات وحش (WWF) هر ۲ سال یکبار منتشر میشود و نشان میدهد جمعیت حیات وحش بین سالهای ۱۹۷۰ تا ۲۰۱۶ حدود ۶۸ درصد در کل جهان کاهش یافته است.
اقداماتی برای جلوگیری از انقراض حیات وحش
توانایی اندازهگیری، ردیابی و کمک به حفاظت و افزایش عمر گونههای حیات وحش، زمانی که شرکتها و دانشمندان از فناوریهای موجود استفاده کنند، روزبهروز در دسترستر و مؤثرتر میشود. «Snow Leopard Trust» مستقر در سیاتل، یک گروه غیرانتفاعی است که برای محافظت از گربه در حال انقراض در چین، قرقیزستان، هند، مغولستان و پاکستان فعالیت میکند.
این سازمان با همکاری مایکروسافت از یک راهحل هوش مصنوعی برای بهبود جمعآوری دادهها از دوربینهای از راه دور استفاده میکند که به شناسایی پلنگهای برفی از حیوانات دیگر کمک میکند. حسگرهای این دوربین میتوانند صدها هزار عکس را در عرض چند دقیقه طبقهبندی کند. روش دیگری که برای ردیابی رفتارهایی مانند الگوی خواب و سفر گونههای جانوری موجود در خشکی استفاده میشود، قلادههای هوشمند است. این دستگاهها حرکات حیوانات وحشتزده یا آنهایی که موردحمله قرار گرفتهاند را شناسایی میکند و به محیطبانها اطلاع میدهد.
گروههایی مانند «Save the Elephants»، مستقر در کنیا معتقدند که این قلادهها به پیشیگرفتن از شکارچیان غیرقانونی کمک میکنند. در اقیانوسها نیز پروژههایی برای حفاظت از موجودات دریایی انجام میشود؛ بهعنوان مثال، «Ocean Mind» با اطلاعرسانیهای خود درباره غذاهای دریایی به رعایت قوانین مربوط به ماهیگیری در سراسر جهان کمک میکند. این گروه، از فناوریهای پیشرفته برای شناسایی کشتیهای تاریک که بدون مجوز ماهیگیری میکنند، بهره میبرد.
حالا همانطور که جهان از تأثیرات بشر بر محیط زیست و اکوسیستم آگاهتر میشود، فناوری نقش مهمتری در جلوگیری از انقراض حیات وحش ایفا خواهد کرد. وقتی صحبت از فعالیتهای مرتبط با هوش مصنوعی میشود، روشهای مختلفی برای کاهش آسیب به محیط زیست و حفاظت از حیات وحش بر سر راه بشر قرار میگیرد.
بدون شک در آینده، با پیشرفت بیشتر فناوری، اطلاعات بیشتری از زندگی حیات وحش و بهدنبال آن روشهای بهتری برای حفاظت از آنها در اختیار انسان قرار خواهد گرفت.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: