رسانه قطبنما: غذایی که ما امروز بهعنوان پیتزا میشناسیم و هر نقطه از دنیا دستورپخت خاص خود را برای آن بهکار میگیرد، در قرنهای گذشته به این شکل نبود؛ یعنی پیتزا وجود داشت اما به این شکل و بو و مزه نبود.
شاید مارگاریتا ماریا ترزا، ملکه ایتالیایی که هنگام سفرش به شهر ناپل سفارش پیتزا داد، حتی تصورش را هم نمیکرد که دارد با سفارش خود فصل جدیدی از تاریخ این غذا را رقم میزند؛ اما دقیقا همینطور شد.
در سال ۱۸۸۹ میلادی، ایتالیا با هنرمندی رافائل اسپوسیتو که آشپز دربار بود، با پیتزایی آشنا شد که امروز بهعنوان یکی از محبوبترین غذاهای سراسر جهان شناخته میشود و کشوری در دنیا نیست که منوی رستورانهایش از انواع پیتزا خالی باشد. با این حال، این ایتالیاییها نیستند که بیشترین سود مالی را از این خوراک پرکالری و لذیذ میبرند و طبق معمول، همیشه پای یک آمریکایی در میان است! البته درباره پیتزا باید بگوییم پای چندین آمریکایی در میان است.
در ادامه این مقاله سراغ برترین برندهای پیتزا در جهان میرویم که براساس نظرات کارشناسان حوزه خوراک و مقالههای برتر بینالمللی در این زمینه، انتخاب شدهاند.
۱۰ برند برتر پیتزا در جهان
پیتزا دومینو
مجموعه زنجیرهای دومینو (Domino’s) که در ابتدا یک رستوران کوچک به نام دومینک در ایالت میشیگان آمریکا بود، در سال ۱۹۶۰ میلادی توسط تام و جیمز موناگان خریداری شد. ۵ سال بعد که تام موناگان بدون همراهی برادرش ۳ رستوران دیگر خرید بود، بهدلیل ممانعت صاحب برند، نام رستورانهای خود را به دومینو تغییر داد.
دومینو حالا، روزانه بیش از یک میلیون پیتزا میفروشد و شعار آن که اصلیترین ویژگی تبلیغاتی آن است، رساندن پیتزا به دست مشتری در کمتر از ۳۰ دقیقه است. عمده مدل درآمدزایی برند، از طریق فروش حق امتیاز است و در حال حاضر، این برند در ۸۵ کشور جهان شعبه دارد.
پیتزا هات
پیتزا هات (Pizza Hut) هم آمریکایی است. این برند در سال ۱۹۵۸ میلادی توسط دو برادر به نامهای دان و فرانک کارنی ایجاد شد که در آن زمان دانشجو بودند. این دو برادر برای شروع، ۶۰۰ دلار از مادرشان قرض گرفتند و در شب افتتاحیه به مشتریان خودشان پیتزای رایگان دادند.
تعداد شعبههای پیتزا هات طی یکسال، به ۶ شعبه رسید. برادران کارنی پس از سال اول یعنی در سال ۱۹۵۹ میلادی، شروع به فروختن حق امتیاز کردند و نوآوری آنها، پیتزا تابهای و کراستهای پر و پیمان بود که مشتریان خودش را داشت.
این برند حالا در بیش از ۱۰۰ کشور جهان شعبه دارد.
پاپا جونز
پاپا جونز (Papa John’s) حاصل یک خلاقیت و البته زحمت بسیار است. در سال ۱۹۸۴ میلادی، پسری بهنام جان اشناتر کمدی پشت مغازه پدرش در ایالت ایندیانای آمریکا، مکانی برای پخت پیتزا ایجاد کرد. او ماشینش را برای تامین وسایل پختوپز فروخت و بعد از ۲۵ سال، زمانی که میلیاردر شده بود، دوباره همان ماشین را خرید و به این ترتیب، اولین وسیله طبخ پیتزای خود را پس گرفت.
پاپا جونز ۹ سال بدون فروختن حق امتیاز فعالیت کرد و در سال ۱۹۹۳ میلادی، عمومی شد. یک سال بعد، ۵۰۰ شعبه داشت و به چهار سال نرسیده بود که تعداد شعباتش به عدد ۱۵۰۰ رسید.
حالا علت این محبوبیت، تمرکز بر بیرونبر بودن غذا است. با اینکه در بعضی شعبهها میز و صندلی هم تعبیه شده اما مدل بازاریابی ساده و کمهزینه بودن آن برای صاحبان شعبهها بهصرفه است. این برند هماکنون در ۳۰ کشور جهان شعبه دارد.
سزار کوچولو
برند سراز کوچولو یا همان Little Caesars را یک زوج آمریکایی به نام مایک و ماریان لیتیچ در سال ۱۹۵۹ میلادی در ایالت دیترویت ساختند. سزار کوچولو بهدلیل شعارش مشهور شد: پیتزا! پیتزا!
یکی دیگر از امتیازهای این برند معروف پیتزا نسبت به رقبا، شکل بستهبندی متفاوت آن بوده که مخروطی شکل است و از طرف دیگر، قیمت پایین آن طرفداران این برند را روزبهروز بیشتر کرده. سراز کوچولو در دهه ۱۹۹۰ میلادی رستورانهای سرزمین بازی خود را هم که شامل تجهیزات بازی تعاملی، انواع زمین ورزشی و بازیهای ویدیویی میشد، بهنام سزارلند افتتاح کرد.
شعبههای این برند در حال حاضر، در بیش از ۳۰ کشور جهان وجود دارند.
پیتزای میز گرد یا راند تیبل
ویلیام آر لاسون آمریکایی، اولین رستوران پیتزافروشی خود را در سال ۱۹۵۹ در ایالت کالیفرنیای آمریکا افتتاح کرد. میز گرد (Round Table Pizza) اسمی بود که او بهخاطر میزهای گرد قرمز رنگی که با پدرش میساختند، روی این رستوران گذاشت.
علت محبوبیت این برند استراتژی بازاریابی ویلیام در آن زمان بود. او شعار میزگرد را اینطور تعریف کرد: «یک پیتزای کوچک را با کسی که دوستش داری، شریک شو!» و این شعار را بعدا به «آخرین پیتزای صادقانه» تغییر داد.
این برند در حال حاضر نزدیک به ۴۰۰ شعبه در سراسر جهان دارد.
مود پیتزا
مود پیتزا (Mod Pizza) نسبت به برندهایی که تا اینجا معرفی کردیم جوانتر است؛ اما این برند هم زاده آمریکاست. اسکات و آلی سونسون در سال ۲۰۰۸ میلادی در سیاتل آمریکا این برند را ایجاد کردند. این زوج و تیم مود پیتزا در شعبههای مختلف بر ارزشمند بودن در جامعه تاکید دارند و به همین دلیل سعی میکنند کیفیت محصولات خود را بالا نگه دارند.
این برند هم مانند پیتزا میز گرد نزدیک به ۴۰۰ شعبه در سراسر جهان دارد.
پیتزا مارکو
بالاخره یک ایتالیایی وارد میدان بهترین برندهای پیتزا شد؛ اما نه در رم، میلان یا دیگر شهرهای این کشور، بلکه باز هم در آمریکا! پاسکواله پت جیامارکو که یک مهاجر ایتالیایی در ایالت اوهایو آمریکا بود، اولین رستوران خود را در سال ۱۹۷۸ میلادی افتتاح کرد.
کیفیت بالای پیتزا مارکو (MARCO’S PIZZA) شهره آمریکاییهاست. بسیاری از مجلات، نشریات و دیگر رسانههای حوزه خوراک و کسبوکارهای این حوزه در آمریکا که سالانه به برترینها امتیاز میدهند، تاکنون توجه ویژه خود را به پیتزا مارکو نشان دادهاند.
این برند به شعبههای مختلفش خمیر، مخلوط سه پنیر و سس پیتزای مخصوص خود را میدهد که کیفیت و استانداردهای ویژه خود را حفظ کند. برخلاف بسیاری از برندهای زنجیرهای پیتزا، خمیر پیتزا مارکو هر روز از ابتدا درست میشود و هرگز از پنیرهای یخچالی استفاده نمیکند. این برند حالا صاحب ۱۰۰۰ شعبه در سراسر دنیاست.
پیتزا کیچن کالیفرنیا
طعم باربیکیو که همه میشناسیم را برای اولین بار پیتزا کیچن کالیفرنیا (California Pizza Kitchen) در پیتزا پیاده کرد و اختراع پیتزا باربیکیو بهنام این برند ثبت شده است. درباره این برند میگویند که پیتزاهای او از پیتزاهای اصیل ایتالیا هم باکیفیتتر است؛ چرا که سعی میکند دائما در طعم پیتزاهای خودش نوآوری داشته باشد.
پیتزا کیچن کالیفرنیا که در سال ۱۹۸۵ میلادی توسط دو جوان بهنامهای فلکس و روزنفیلد در بورلی هیلز آمریکا متولد شد، یکبار در سال ۲۰۲۰ میلادی اعلام ورشکستگی کرد؛ اما دوباره خودش را جمعوجور کرد و به عرصه بازگشت.
تجربه خوردن یک پیتزای مجلل با میزآرایی و فضای نسبتا شیک از ویژگیهای این برند است که حس گران بودن را به مشتریان خود میدهد. پیتزا کیچن کالیفرنیا هماکنون در ۱۵ کشور جهان شعبه دارد.
ملو ماشروم
ملو ماشروم (Mellow Mushroom) آدم را یاد هرچیزی میاندازد بهجز پیتزا! این را خود آمریکاییها میگویند. ملو ماشروم هم یک برند پیتزای آمریکایی است که در سال ۱۹۷۴ میلادی توسط دو دانشجوی همکلاسی در ایالت جورجیا راهاندازی شد.
با اینکه این برند بهنام پیتزا فعالیت میکند اما وجود غذاهای دیگر مانند کالزون، هوگی و انواع سالاد و آبجو، این برند را برای مخاطبان متمایز کرده است. پیتزایی هم که این برند عرضه میکند خاص است و در اکثر آنها از پنیر پارمزان و یک لایه سبک از روغن زیتون استفاده میشود.
ویژگی دیگر این برند، طراحی خاص با تم انواع قارچ در تمامی شعبهها است که با محل و فرهنگ مردم بومی آنجا هماهنگی دارد.
این برند تاکنون ۲۰۰ شعبه در ۲۰ ایالت آمریکا راهاندازی کرده است.
جتز پیتزا
آخرین برند پیتزای این لیست هم زاده آمریکاست. برادران یوجین و جان جتز در سال ۱۹۷۸ میلادی یک فروشگاه وسایل مهمانی را در ایالت میشیگان تبدیل به اولین رستوران خود کردند و بعدتر، بهدلیل اینکه برادران جتز شعبههای بیشتری افتتاح کردند، توانستند شرکت Jet's America را ثبت کنند.
پیتزا جتز (Jet’s Pizza) بهخاطر شکل مربعیشکل و پیتزای ۸ گوشهای که دارد معروف است. زمانی که این برند فعالیت خود را آغاز کرد، پیتزای مربعی شکل یک اتفاق جدید بود و بنابراین، کسبوکار صاحبان آن خیلی زود سکه شد. جت پیتزا هماکنون بیش از ۴۰۰ شعبه در ۲۰ ایالت آمریکا دارد.
ترتیب برندهایی که در این مقاله لیست شد بدون اولویتبندی است و ویژگی خاص هر برند آن را از دیگر رقبا متمایز میکند. با این حال، همانطور که مشاهده شد بازار برندینگ حوزه پیتزا در اختیار آمریکاییهاست. گرچه کشورهایی مانند ایتالیا، اسپانیا، هند و بریتانیا هم سعی میکنند بازار خود را در این حوزه گسترش دهند اما فعلا جای پای آمریکاییها از بقیه بزرگتر است.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: