رسانه قطبنما: هفدهمین نمایشگاه گردشگری تهران صبح امروز دوشنبه ۲۳ بهمنماه، با حضور رئیسجمهور، دبیرکل گردشگری سازمان ملل متحد (UN Tourism) و جمعی از مقامات رسمی کشور در سالن اجلاس سران آغاز شد. در ادامه با حضور تعدادی از سفیران کشورهای مقیم و علی دارابی، قائممقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در محل برپایی نمایشگاه گردشگری تهران، روبان افتتاح این نمایشگاه بریده شد.
بهگزارش ایسنا، وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی در آیین افتتاح هفدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران، از رئیسجمهور درخواست کرد معاون اول ریاست جمهوری، مسئولیت مشخصی درباره حلوفصل مشکلات پروژههای گردشگری به عهده بگیرد. ضرغامی همچنین گفت: «کارنامه دولت مردمی در حوزه گردشگری موفق است. دهها کار ریز و درشت در حوزه گردشگری انجام شده است که در گزارش معاون گردشگری فقط به بخشی از آن اشاره شد.»
ضرغامی اضافه کرد: «شاید مهمترین و اولین کاری که در این دولت انجام شد، از سرگیری صدور روادید گردشگری بود که از زمان دوران کرونا حدود ۲۰ ماه متوقف شده بود و نگاههای انقباضی و محافظهکارانه اجازه نمیداد صادر شود؛ اما نظر کارشناسی ما در دولت مؤثر واقع شد و صدور ویزا را از سر گرفتند. تصمیم تاریخی دیگر لغو یکطرفه روادید بود که با درایت رییسجمهور اتفاق افتاد و با تمهیدات وزارت امور خارجه از ۱۵ بهمنماه با ۲۸ کشور به اجرا گذاشته شده است.»
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: «با آمارهای قبلی اکنون بیش از ۵۰ درصد کشورهای دنیا میتوانند بدون دریافت روادید با خرید یک بلیط به جمهوری اسلامی ایران سفر کنند و جاذبههای گردشگری کشور را ببینند. ما درهای ایران را به روی دنیا باز کردهایم و علیرغم تبلیغات منفی معاندان این شرایط فراهم شده است.»
او همچنین اختصاص فصلی مستقل به گردشگری در برنامه هفتم توسعه را یادآور شد و این اقدام را در شمار توجه دولت به گردشگری قرار داد. ضرغامی در ادامه بیان کرد: «اگر حال گردشگری خوب باشد، حال همه بخشها را خوب میکند و خیلی از آسیبها را در کشور برطرف میکند؛ چون پیشران است.»
او با اشاره به تشکیل ۳۰ میز گردشگری با توجه به ظرفیتهای کشور اظهار کرد: «اگر در این حوزه سرمایهگذاری انجام شود میتواند در اقتصاد، فرهنگ و دیپلماسی جهانی و حتی در حوزههای امنیت نقش جدی داشته باشد. اگر به آن معتقد باشیم و آن سرمایهگذاری شایسته انجام شود بیشتر مسائل حل خواهد شد. امسال قرار است رشد ۸ درصدی اقتصاد اتفاق بیافتد که بخش بسیار مهم آن گردشگری است؛ هرچند در محاسبات بانک مرکزی گردشگری بهعنوان بخش مستقل محاسبه نمیشود. درحالی که بیش از دوبرابر رشد اقتصادی هدفگذاریشده در کشور با وجود تمام مشکلات در گردشگری حاصل شده است.»
ضرغامی بیان کرد: «عقل سلیم و تدبیر درست حکم میکند در حوزه گردشگری با وجود بالاترین مزیت نسبی، سرمایهگذاری بیشتری شود؛ درحالی که بهعنوان بخش خدمات فرهنگی و اجتماعی که بهمراتب شادی همراه دارد، بهنسبت بخش صنعت، سرمایهگذاری کمتری در آن صورت میگیرد. اگر درهای ایران باز شود باید زیرساختها آنطور که شایسته است، آماده شود.»
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با یادآوری سفرهایش به ۲۰۱ شهر ایران، گفت: «در این سفرها بخشی از پروژههای بزرگ مقیاس را حل کردیم و ۵۰ پروژه بزرگ مقیاس دیگر نیز رفع مانع شده است و پروژههای با ارزش ۴۰۰ همت سرمایه درحال اجراست که بیشتر آنها درحال ساختوساز هستند و تا پایان دولت سیزدهم بیشتر ۱۰۰ همت این پروژهها افتتاح میشود که بیشتر آنها هتل ۵ ستاره است.»
ضرغامی خطاب به رئیسجمهور اظهار کرد: «هر سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مهم است، ولی برای گردشگری درخواست داریم در دولت نسبت به این موضوع جهشی و انقلابی عمل شود. مجموعه حاضر گردشگری بخش توانمندی است که با وجود همه مشکلات کارهای بزرگی انجام داده است، اما به یک توجه کوچک نیاز دارد. همان توجه کوچک و راهبرد دولت میتواند بسیار موثر باشد و جهشهای مورد انتظار را ایجاد کند.»
او ادامه داد: «ارقامی که گردشگری توقع دارد بسیار کوچک است و با رقمهای بالا و نجومی که در حوزههای دیگر هزینه میشود خیلی فرق دارد و خیلی پایینتر است. در حوزههای دیگر رقمهای چند همتی هزینه میشود، اما در حوزه گردشگری با رقمهای کوچک میتوان گشایشهای بزرگ ایجاد کرد. از رئیسجمهور درخواست دارم عنایت همیشگی خود را به گردشگری بیشتر کنند.»
بهگزارش خبرنگار ایلنا، رئیس جمهور نیز در مراسم افتتاحیه هفدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران تاکید کرد: «جذب سرمایهداران در حوزه گردشگری باید بهگونهای باشد که سرمایهگذاران احساس کنند سرمایه آنها تضمین شده و این سرمایه به او بر میگردد. سید ابراهیم رئیسی، با اشاره اینکه دولتها نسبت به توسعه و فعال شدن گردشگری در کشورهای خود تاکید دارند چراکه پیشران و شتابدهنده اقتصادی است، گفت: «اگر بخواهیم در اقتصاد تک محصولی نباشیم و فقط به نفت اتکا نکنیم، یکی از حوزههای مهم توجه به گردشگری است. افراد زیادی تمایل دارند از طبیعت زیبا و آثار تمدنی و فرهنگی ایران اسلامی بازدید کنند. برخی قصد دارند با ایرانهراسی این افراد را منصرف کنند اما مسوولان وظیفه دارند که حضور گردشگران را در ایران تسهیل و آسان کنند.»
رییس جمهور، لغو روادید گردشگری را یکی از اقدامات مهمی که در کشور انجام شده اعلام کرد و گفت: «لغو روادید گردشگری زمینه بسیار خوبی برای توسعه فراهم کرده است، رشد صنعت گردشگری القائات دشمنان را نقش بر آب خواهد کرده و موجب ارائه تصویر درست از ایران خواهد شد.»
وی با بیان اینکه ما در کنار گردشگری طبیعی و فرهنگی، گردشگری سلامت نیز داریم، ادامه داد: «۲۷۷ مرکز درمانی کشور آماده پذیرش گردشگران سلامت است، بسیاری از کشورهای منطقه برای درمان جمهوری اسلامی ایران را به اروپا ترجیح میدهند. آنها درمان در جمهوری اسلامی ایران را ارزانتر، سهلتر و موثرتر میدانند.»
رییسجمهور کشورمان گفت: «پارکهای علم و فناوری در جمهوری اسلامی ایران برای پژوهشگران و دانشمندان، میتواند یکی از جاذبههای گردشگری باشد که موجب فعال شدن گردشگری باشد. تمام ایران اسلامی زمینه توسعه گردشگری را دارد و از همه استانداران و وزرا میخواهم که به حوزه گردشگری به عنوان اقتصاد پیشران و شتابدهنده سایر حوزههای اقتصادی توجه کنند.»
رئیسی گفت: «اینکه برخی بهانه میآورند که اگر بخواهیم گردشگری را توسعه بدهیم، پس در اصول و مبانی تجدیدنظر کنیم، کاملاً نادرست است. امروز جاذبههای بسیاری در ایران وجود دارد که با حفظ همین اصول و مبانی، گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند.»
رییس جمهور کشورمان تسهیل رفتوآمد، اسکان در جای مناسب و تغذیه در توسعه گردشگری را بسیار با اهمیت دانست و گفت: «کسی که به ایران اسلامی سفر میکند، باید از لحظه ورود تا لحظه خروج احساس آرامش کند. نحوه برخورد با گردشگران در کشور بسیار اهمیت دارد تا گردشگر احساس آرامش داشته باشد. توسعه گردشگری میتواند تصاویر نادرستی که از ایران اسلامی در برخی رسانهها ساخته شده را تغییر داده و به تصاویر صحیح و دقیق تغییر دهد.»
آیت الله رئیسی ادامه داد: «یکی از سفرا که در ایران دفتر نمایندگی دارد در دیدار سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گفت که ماموریتم در ایران به اتمام رسیده است؛ تا دیروز سفیر کشورم در ایران بودم، اما از امروز سفیر جمهوری اسلامی ایران در تمام دنیا خواهم بود.»
زوراب پولولیکاشویلی، دبیرکل سازمان گردشگری ملل متحد، نیز با اشاره به آخرین آمار سازمان گردشگری ملل متحد گفت: «آمار گردشگری جهان به ۸۴درصد قبل از شیوع کرونا رسیده است و گردشگری جهان در مسیر بازیابی قرار دارد. در دسامبر و اکتبر میزان گردشگران ایران ۵ درصد بیشتر از زمان مشابه قبل از شیوع کرونا بوده است، که جای خوشحالی دارد.»
پولولیکاشویلی با اشاره به لغو روادید ایران با ۳۳ کشور، این رویکرد را پیشرفتی بزرگ در راستای گشودن درهای ایران و رشد گردشگری کشور عنوان و ابراز امیدواری کرد که انجام این مهم به ترویج تبادلات فرهنگی و همکاریهای اقتصادی منجر شود. او افرود: «ایران با فرهنگ و تمدنی غنی و جاذبههای بسیار پذیرای گردشگران از سرتاسر جهان است. گردشگری موجب ترویج همبستگی میشود و ایران محل زندگی اقوام مختلف بوده است. گردشگری رکن اقتصادی و اشتغال است.»
پولولیکاشویلی با تبریک انتخاب کندوان بهعنوان یکی از بهترین روستاهای جهان افزود: «روستاهای بسیاری در ایران ظرفیت جهانیشدن را دارند و ما برای کمک به این روستاها آماده هستیم. قدردان مردم ایران برای صمیمیتشان هستم. ما با هم میتوانیم آینده خوبی را برای آینده گردشگری ایران رقم بزنیم.»
معاون گردشگری کشور نیز در آیین افتتاحیه نمایشگاه گردشگری تهران، از رشد ۵۲ درصدی ورود گردشگران خارجی به کشور در ۱۰ ماهه ۱۴۰۲ خبر داد. علیاصغر شالبافیان اظهار کرد: «در ۱۰ ماه نخست امسال ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار گردشگر خارجی به ایران سفر کردند که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۵۲ درصد رشد داشته است.»
محل برگزاری این نمایشگاه مانند دورههای دیگر در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران است. نخستین روز نمایشگاه دوشنبه، ۲۳ بهمنماه ۱۴۰۲، بازدید عمومی نداشت و ویژه متخصصان و فعالان گردشگری بود. نمایشگاه گردشگری از فردا سهشنبه، ۲۴ بهمنماه ۱۴۰۲، بهمدت سه روز به بازدیدهای عمومی و مردمی اختصاص دارد.
گروههای موسیقی آیینی و سنتی استانها از ۲۳ تا ۲۶ بهمنماه هر روز با ۵ اجرا، از صبح ساعت ۰۹:۳۰ تا ۱۲:۰۰ و در عصر از ساعت ۱۳:۰۰ تا ۱۵:۰۰ در محل نمایشگاه گردشگری تهران حضور دارند. همچنین سالنهای ۱۱، ۱۰، ۶ و ۵ به گردشگری خوراک اختصاص داده شده است.
۵۰۰ متر از فضای نمایشگاه هم به اقامتگاه های بوم گردی اختصاص داده شده است که در روز ۲۴ بهمنماه قرار است کاراکترهای بومگردی نیز معرفی شوند. همچنین بخشی از فضای باز نمایشگاه به چادرهای عشایری، کمپرها و خودروهای کلاسیک اختصاص داده شده است.
این نمایشگاه علاوهبر اینکه فرصتی برای برنامهریزی سفرهای نوروز و حتی یک سال آینده است، در حاشیه با برگزاری کارگاهها، آموزشهای رایگان را در اختیار فعالان و علاقهمندان گردشگری قرار میدهد. برخی از مهمترین این نمایشگاههای آموزشی عبارتند از «چالشهای تامین مالی و سرمایهگذاری در طرحها و پروژههای گردشگری»، «آشنایی با کسب و کارهای تعاونی در حوزه گردشگری»، «آسیبشناسی اقامتگاههای سنتی و بومگردی ایران» و «واکاوی ظرفیت بازارهای نوظهور و لغو روادیدشده ایران».
علاوهبر اینها، قرار است کارگاههای آموزشی نشستهای تشریک تجربه با حضور و ارائه پژوهشگران با موضوعات تخصصی همچون گردشگری ریلی، ادبی، نجوم، کشاورزی، عشایری، گردشگری خلاق، سبز، مدیریت مقاصد، گردشگری کودک و نوجوان و آینده گردشگری در عصر هوش مصنوعی برگزار شود. همچنین تاثیر خبر و خبرنگاری در توسعه گردشگری، استفاده از ظرفیتهای میراث فرهنگی در توسعه گردشگری، چالشهای موزهها در گردشگری و نقش مشارکت زنان در توسعه صنعت گردشگری از دیگر موضوعات کارگاههای آموزشی حاشیه نمایشگاه امسال است.
برگزاری سمپوزیوم ملی گردشگری و سرمایه گذاری سبز، نشست سفرای مجمع کشورهای آسیایی، جشنواره کاراکترهای بومگردی و گردشگری، همایش برندهای گردشگری خوراک، همایش ملی گردشگری سلامت و گردشگری الکترونیک و پیش نشست همایش بینالمللی صنعت گردشگری، از دیگر رویدادها در حاشیه نمایشگاه گردشگری امسال خواهد بود.
وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی همچنین از حضور نمایندگان ۱۲ کشور در نمایشگاه امسال خبر داده است که روسیه، ترکیه، مالزی، اندونزی، ونزوئلا، تایلند، ازبکستان، ویتنام، تاجیکستان، زیمبابوه، تانزانیا و سریلانکا از این جمله هستند. اگرچه تاکید نمایشگاه گردشگری تهران بیشتر روی سفرهای داخلی و تبادل مسافر با کشورهای شرکتکننده است، اما بیشتر این کشورها معمولا به انگیزه جذب گردشگران ایرانی در نمایشگاه تهران حضور دارند.
نمایشگاه گردشگری تهران تا ۲۶ بهمنماه ۱۴۰۲ هر روز از ساعت ۸ صبح تا ۱۷ عصر امکان بازدید دارد.
اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید.