رسانه قطبنما: «راهنمای گردشگری تهران، ری و شمیران» کتابی نوشته احسان میرابزاده (با همکاری علی رفیعی و مرتضی رحیمنواز) است که در ۵۵۲ صفحه توسط انتشارات حیات هزار افسان منتشر و توسط ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان تهران عرضه شد.
به گزارش «رسانه قطبنما»، کتاب «راهنمای گردشگری تهران، ری و شمیران» یک راهنمای جامع و کاربردی بر مبنای مسیرهای پیاده گردشگری در بافت تاریخی تهران، ری و شمیران است. همچنین، ۴ محور گردشگری خارج از بافت تاریخی شهر تهران نیز تعریف شده تا روایت کتاب ناقص نماند. اما باتوجه به گستردگی تهران، علاوه بر ۱۳۶ جاذبه گردشگری در مسیرها و محورهای تهران، ری و شمیران، ۷۲ جاذبه پیرامونی این مسیرها و محورها به اضافه ۳۰ جاذبه گردشگری پراکنده در سطح مناطق شهری تهران، ۷ مسیر کوهنوردی و جاذبههای گردشگری پراکنده خارج از این مسیرها و محورها نیز در این کتاب معرفی شده است.
احسان میرابزاده، نویسنده و مجری طرح تولید و انتشار کتاب «راهنمای گردشگری تهران، ری و شمیران» میگوید: «شهری را که حتی برخی کوچهها و گذرها و خانهها و کافهها و دکانها و درختها و آدمهایش هم روایتی شنیدنی برای گردشگر دارند، نمیتوان در یک کتاب روایت کرد؛ در عینحال که نمیتوان به یک معرفی ساده هم بسنده کرد. هرچه از این شهر بنویسیم، بازهم برای ادای حق مطلب کم است. امیدواریم بیان روایی که در این کتاب به آن دست یافتهایم، بر شیرینی گشتوگذارتان در پایتخت بیافزاید.»
کتاب «راهنمای گردشگری تهران، ری و شمیران»، مرجعی برای تورگردانان، تهرانگردها، ریگردها و شمیرانگردها به شمار میآید.
درباره نویسندگان
احسان میرابزاده با همکاری علی رفیعی، از ۱۵ سال پیش به این سو در عرصه پژوهش، تألیف، برندسازی گردشگری و تولید محتوای کتابهای راهنمای گردشگری در استان تهران فعالیت دارند. برندسازی گردشگری، یکی از مهمترین فعالیتها برای سیاستگذاری و تبلیغات گردشگری در شهرها به شمار میآید و برندهای گردشگری شهرستانهای استان تهران، محصول فکری این دو فعال تولید محتوا هستند.
احسان میرابزاده، نویسنده تخصصی کتابهای راهنمای گردشگری با موضوع استان تهران و پایتخت ایران، درباره این برندها میگوید: «۱۵ سال پیش بود که برای شهرستانهای استان تهران براساس ظرفیتهای گردشگری آنها برندسازی کردیم. تهران؛ قلب تپنده ایران، ری؛ میراثدار کهن ایران، شمیرانات؛ نگین البرز، رباطکریم؛ سرزمین تپههای باستانی، ورامین؛ وارنای کهن، دماوند سرزمین اسطورههای ایرانزمین، فیروزکوه؛ سرزمین قلعههای باستانی، پاکدشت؛ شهر گل و گیاه، اسلامشهر؛ سرزمین یادگارهای کهن برندهایی هستند که از سال ۱۳۸۸ و براساس ظرفیتهای میراثفرهنگی، تاریخی و طبیعی هر شهرستان خلق شدند و نوروز امسال ۱۴ ساله شدند.»
وی ادامه میدهد: «آن موقع، البته هنوز استان البرز از تهران جدا نشده بود و بعدها با تشکیل شهرستانهای جدید، این برندسازی به این شکل ادامه یافت: شهریار؛ گهواره روستاهای شگفتانگیز، قرچک؛ گنجینه زبان و فرهنگهای گوناگون، بهارستان؛ گذرگاه اقوام ایرانزمین، پردیس؛ بهشت ییلاقی، قدس؛ سرزمین خوش آبوهوا.»
به گفته این نویسنده کتابهای راهنمای گردشگری، برندسازی گردشگری وظیفه آشناییزدایی برای گردشگر را برعهده دارد. به عنوان مثال، وقتی از پاکدشت صحبت میکنیم کمتر کسی میداند که ۱۲۰۰ هکتار گلخانه در پاکدشت وجود دارد و اینها یعنی یک ظرفیت نهفته برای گردشگری در این شهرستان؛ درحالیکه پاکدشت در ذهن عموم به عنوان شهرستانی صنعتی آشناست. حال وقتی برند «شهر گل و گیاه» را برای پاکدشت ترویج میکنیم، میتواند کارکرد گردشگری تجربهگرا را به این شهرستان بیفزاید و از صرفاً صنعتیبودن آن نزد مخاطب آشناییزدایی کند که اتفاقی خوب برای رونق گردشگری در پاکدشت است.»
این اتفاق، یعنی گردشگری کشاورزی در پاکدشت که نوعی از گردشگری تجربهگراست، همان چیزی است که شاهدیم اخیرا در ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان تهران مورد توجه و سیاستگذاری قرار گرفته است.
معرفی کتب گردشگری و میراث فرهنگی را در «رسانه قطبنما» بخوانید.