رسانه «قطبنما»: پیش از این رسانه «قطبنما» با استارت آپ های حوزه سفر و گردشگری ایرانی گفتوگوهایی داشته و به این نتیجه رسیده است که بسیاری از این کسبوکارهای نوپا در مرحله بازاریابی و جذب مشتری دچار مشکل میشود. آنچه که مهم است، بنیانگذاران استارت آپ ها در مراحل اولیه فعالیت خود، باید راهبردهای موثری بهمنظور افزایش سهم بازار، دستیابی به نتایج درست و در نهایت سودآوری ارائه دهند. رسانه «فوربز»، ۵ استراتژی بازاریابی کلیدی و ساده برای استارت آپ ها معرفی کرده است که میتواند به بسیاری از کسبوکارهای نوپا از جمله استارت آپ های فعال در حوزه فناوری، بلاکچین، فرآیندهای پرداخت، گردشگری، فناوریهای تبلیغاتی، حقوقی و... کمک کند تا کسبوکار خود را به شکلی موثر توسعه دهند.
۱. هدف قراردادن احساسات مخاطب
کارشناسان معتقدند که علم روانشناسی نقش مهمی در تبلیغات و بازاریابی ایفا میکند؛ بهعقیده آنها، در عرصه بازاریابی، اصول اولیه روانشناختی میتواند به جلب توجه مخاطبان کمک کند. هدف نهایی از تبلیغات، تحریک و ترغیب مخاطبان هدف به استفاده از خدمات یا محصولات کسبوکارها است. استارت آپ ها میتوانند از راههای گوناگونی نظیر یادآوری خاطرات خوشایند، جلب اعتماد مصرفکنندگان از طرق مختلف و بازی با رنگ و فونت نگارش به این مهم دست یابند. بهعنوان مثال، «ترس» میتواند یک انگیزه قوی ایجاد کند. اصطلاح FOMO یا ترس از دست دادن (fear of missing out) بخشی از ادراک یا احساسات رایج در مبحث فروش و بازاریابی است؛ FOMO به این معنی است که افراد در بخشهای مختلف زندگی خود تصور میکند که زندگی دیگران بهتر و سرگرمکنندهتر است یا دیگران چیزهای بهتری را در زندگی تجربه میکنند. FOMO در نهایت میتواند سبب ایجاد حسادت عمیق در انسانها شود و بر اعتمادبهنفس آنها تاثیر بگذارد. این نوع ترس، معمولا توسط رسانههای اجتماعی مانند اینستاگرام و فیس بوک، تشدید میشود. حال این ترس چه تاثیری میتواند در بازاریابی کسبوکارها داشته باشد؟ این روزها بسیاری از مصرفکنندگان بهدنبال خدمات آماده، ساده و مدرن هستند. اگر محصول شما محدود باشد و شما بخواهید از احساسات مخاطبان برای دریافت یک نتیجه مطلوب بهره ببرید، میتوانید از عباراتی مانند «نسخه محدود» یا «تنها چند عدد باقی مانده است» استفاده کنید؛ این عبارات احساسات مخاطب را بر میانگیزد و مصرفکننده احساس میکند در حال از دست دادن محصول شما است و سعی میکند بهسرعت با شما ارتباط برقرار کند.
۲. استفاده از انواع روشهای تبلیغاتی آنلاین
در عصر مدرن تکنولوژی، راههای بسیاری برای اجرای «تبلیغات بر اساس پرداخت» یا Paid advertising برای کسبوکارهای آنلاین وجود دارد که یکی از آنها شبکههای اجتماعی است. بازاریابی در شبکههای اجتماعی این امکان را برای کسبوکارهای نوپا فراهم میکند که بخشی از بودجه خود را برای تبلیغات روزانه، هفتگی یا ماهانه هزینه کنند. یکی از مزایای استفاده از تبلیغات در سیستمهای شبکههای اجتماعی مانند فیس بوک، اینستاگرام یا توییتر آن است که این پلتفرمها برای شما این امکان را فراهم میکند که مخاطبان موردنظر خود را با در نظر گرفتن جزییات، انتخاب کنید. در واقع صاحبان کسبوکارهای کوچک میتوانند برای به حداکثر رساندن بازدهی تبلیغات خود، جزییاتی مانند محل زندگی، جنسیت، سن و سایر ویژگیهای مخاطبان موردنظر خود را در شبکههای اجتماعی در نظر بگیرند.
۳. شبکهسازی
شبکهسازی و ایجاد اتصالات یا برقراری ارتباط، برای موفقیت استارت آپ ها یا کسبوکارهای آنلاین بسیار مهم است. شبکهسازی میتواند به کسبوکارهای نوپا کمک کند تا فرآیندهای مدیریتی جدیدی ایجاد و ارتباطات خود را با مخاطبان تقویت کنند و در کنار آن از آخرین وقایع در بازار خود مطلع شوند. شبکهسازی به استارت آپ ها کمک میکند تا مهارتهای ارتباطی و فروش خود را تقویت کنند. علاوه بر آن، شبکهسازی منجر به برقراری ارتباط با صاحبان کسبوکارهای کوچک دیگر میشود و جنبه حمایتی نیز دارد. همچنین، شبکهسازی کسبوکارها را در صنعت و جامعه درگیر و توجهات بیشتری را بهسوی استارت آپ های نوظهور جلب میکند.
۴. تعیین اهداف قابل دستیابی
در دنیای فناوریها، کلید موفقیت کسبوکارهای آنلاین باقیماندن در بازار است؛ انجام حرکتهای کوچک، اما هوشمندانه میتواند به موفقیتهای بزرگ برای استارت آپ ها تبدیل شود. تعیین اهداف مشخص در کسبوکارها و اطمینان از دستیابی به آنها در درازمدت، یکی از مهمترین استراتژیهای کسبوکارهای نوپا است. تعیین هدف سالانه، سپس اهداف سه ماهه، ماهانه و در نهایت اهداف هفتگی میتواند یکی از بهترین برنامهریزیها برای دستیابی به اهداف باشد. بدون شک برای دستیابی به این مهم، استارت آپ ها نیاز به یک طرح جامع و در صورت نیاز ایجاد تغییرات لازم در زمان مناسب دارند.
۵. سیستمسازی کسبوکارها
رویای صاحبان کسبوکارهای آنلاین آن است که کسبوکار خود را رشد دهند و به درآمد کافی دست یابند؛ با این حال، با رشد یک کسبوکار، میزان کار و فعالیت آن هم افزایش مییابد. بنابراین با گسترش یک کسبوکار، سیستمسازی میتواند به مدیریت بخشهای مختلف آن کمک کند. سیستمسازی کسبوکار بهمعنای طراحی روشهای عملیاتی استاندارد (SOP) برای اطمینان از سازگاری و کارایی یک سازمان است. به عبارت دیگر، شما ویژگیهای مختلفی از کسبوکار خود را مستند میکنید و آنها بهطور خودکار اجرا میشوند. جدیدترین مقالات و تحلیلهای حوزه بازاریابی و فروش را از «رسانه قطبنما» دنبال کنید.