۲۵ برند ملی گردشگری برتر جهان در سال ۲۰۲۴ میلادی | سقوط ۱۲ پله ای برند ایران

۲۵ برند ملی گردشگری برتر جهان در سال ۲۰۲۴ میلادی | سقوط ۱۲ پله ای برند ایران

رسانه قطبنما: ایتالیا بهترین برند ملی گردشگری جهان و ژاپن، بهترین برند ملی گردشگری آسیا شد. شرکت «مشاوره بلوم» (Bloom Consulting) که در سال ۲۰۰۳ میلادی تاسیس شده است، در زمینه برندینگ کشورها، شهرها و مقاصد سراسر جهان فعالیت می‌کند. این شرکت به‌تازگی رتبه‌بندی برترین برندهای ملی‌ گردشگری جهان در سال ۲۰۲۴-۲۰۲۵ میلادی را منتشر کرده است.

 این گزارش که هر سال منتشر می‌شود، با بررسی بیش از ۲۰۰ کشور جهان، به رتبه‌بندی برندهای ملی کشورهای جهان پرداخته است. در ادامه به بررسی برندهای ملی کشورهای جهان در سال ۲۰۲۴ میلادی می‌پردازیم.


برندینگ کشوری یعنی چه

براساس تعریف وب‌سایت شرکت «مشاوره بلوم» (Bloom Consulting)، منظور از «برندینگ کشوری» (Country Branding) که به آن «برندسازی ملی» (Nation Branding) نیز گفته می‌شود، مدیریت سازمان‌یافته و منسجم ادراکات پیرامون یک کشور، ملت یا شهر است که بخش جدایی‌ناپذیری از حوزه‌های سیاسی و اجتماعی است. به‌عبارت دیگر، برندینگ کشور و شهر نه‌تنها اهداف اقتصادی را دنبال می‌کند، بلکه ابزاری برای توسعه کشورها از طریق سیاست‌های اجتماعی، فرهنگی و زیست‌محیطی است.

اگرچه تعریف واحدی از برندسازی ملی و برندسازی شهری وجود ندارد اما کارشناسان معتقدند برندسازی کشورها رویه‌ای مرتبط با فرآیندهای شکل‌گیری یک ملت و بازسازی هویت ملی آن کشور در یک بستر فراملی است.

نحوه رتبه بندی کشورها

نحوه رتبه بندی کشورها

شرکت مشاوره بلوم برای رتبه‌بندی بردینگ کشورها، ۵ هدف یا بعد مختلف برندسازی کشور را تعریف کرده است که عبارتند از:

۱. جذب سرمایه گذاری

۲. جاذبه گردشگری

۳. جذب نیروهای مستعد

۴. تقویت شهرت (تقویت  تلاش‌های دیپلماسی عمومی)

۵. تقویت صادرات

هر یک از این ۵ بعد، مخاطبان خاصی با نیازهای متمایز را هدف قرار می‌دهند. به‌عنوان مثال، مخاطبین هدف گردشگری، گردشگرانی هستند که هنگام بازدید از یک کشور، منطقه یا شهر، به‌دنبال تجربه‌ای بی‌نظیر از سفر هستند. علاوه‌بر این ابعاد که به‌صورت کلی برند کشورها را رتبه‌بندی می‌کنند، شرکت مشاوره بلوم برای رتبه‌بندی برند ملی کشورها در شاخه گردشگری ۴ متغیر را نیز لحاظ کرده است که عبارتند از:

  • متغیر ۱: عملکرد اقتصادی
  • متغیر ۲:  تقاضای دیجیتال
  • متغیر ۳: رتبه‌بندی CBS
  • متغیر ۴: عملکرد آنلاین

منظور از عملکرد اقتصادی، فعالیت‌های اقتصادی موثر در رشد گردشگری بین‌المللی هر کشور است که توسط سازمان جهانی گردشگری از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ میلادی گزارش شده است. متغیر تقاضاهای دیجیتال نیز به اندازه‌گیری جذابیت دیجیتال یک کشور در جامعه جهانی می‌پردازد. 

برای اندازه‌گیری جذابیت دیجیتال کشورها که در این گزارش از آن به‌عنوان تقاضای دیجیتال یاد شده است، حجم جستجوی آنلاین برای فعالیت‌های گردشگری و جاذبه‌های مرتبط با هر کشور را اندازه‌گیری کرده است. برای رسیدن به این منظور، مشاوره بلوم بیش از ۵۵ میلیون ترکیب کلمات کلیدی را در بیش از ۲۰ زبان بر اساس داده‌های سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ میلادی را تجزیه‌وتحلیل کرده است.

رتبه‌بندی CBS نیز به بررسی استراتژی برند کشورها (Country Brand Strategy) می‌پردازد و همسویی بین استراتژی‌های  ملی و تقاضای گردشگران بین‌المللی را بررسی می‌کند. اگر استراتژی گردشگری کشورها  با بیشترین تقاضا از نظر حجم جستجو شکل گرفته باشد، یک برند کشوری رتبه بالاتری دریافت می‌کند. عملکرد آنلاین نیز میزان دسترس‌پذیری و نفوذ کلی یک برند کشوری را تعیین می‌کند. این روزها، موفقیت یا عدم موفقیت یک برند ارتباط زیادی با عملکرد آن در پلتفرم‌های آنلاین مختلف دارد. بیایید ببینیم کدام کشورها برند ملی قوی‌تری دارند.

۲۵ برند ملی برتر جهان در سال ۲۰۲۴ میلادی

۲۵ برند ملی برتر جهان در سال ۲۰۲۴ میلادی

طبق گزارش شرکت مشاوره بلوم، کشورهای اروپایی و آسیایی همچنان در صدر رتبه‌بندی برترین برندهای ملی گردشگری جهان قرار دارند. طبق گزارش امسال، ایتالیا برای نخستین‌بار به صدر فهرست بهترین برندهای ملی گردشگری جهان صعود کرده است و پس از آن اسپانیا قرار دارد. ایتالیا در سال‌های اخیر با تقاضای توریستی چشمگیر، حضور قوی در رسانه‌های اجتماعی و رتبه‌ خوب CBS عملکرد فوق‌العاده‌ای داشته است. ایالات متحده آمریکا نیز از رتبه ۳ سقوط کرده و امسال جای خود را به ژاپن داده است. ژاپن همچنین بالاترین تقاضای دیجیتال در جهان را دارد و المپیک توکیو به‌طور قابل توجهی برند ژاپن را ارتقا داده است.

پایگاه‌های توریستی اروپایی مثل فرانسه، آلمان یا بریتانیا همچنان در بین ۱۰ کشور برتر جهان قرار دارند. ترکیه نیز با یک جهش پنج پله‌ای، خود را به ۱۰ برند کشور گردشگری برتر جهان رسانده است. افزایش رشد تقاضای توریستی، رتبه‌بندی بسیار خوب CBS و حضور قوی در رسانه‌های اجتماعی سبب شده است تا ترکیه با وجود تنش‌های اخیر با نهادهای اروپایی و بین‌المللی ناشی از جنگ روسیه در اوکراین، جایگاه خود را در رده‌بندی حفظ کرده است و همچنان به پیشرفت‌های چشمگیر خود ادامه می‌دهد.

در آسیا نیز هند و مالزی به‌ترتیب به رتبه‌های ۲۰ و ۲۵ برتر راه یافتند اما هنگ‌کنگ با ۱۶ پله سقوط به رتبه ۲۴ رسیده است. مصر نیز با جهش ۶ رتبه‌ای تنها کشور آفریقایی است که در بین ۲۰ برند ملی برتر گردشگری جهان قرار دارد.

فهرست ۲۵ برند ملی گردشگری برتر جهان عبارت است از:

۱. ایتالیا

۲. اسپانیا

۳. ژاپن

۴. ایالات متحده 

۵. آلمان

۶. ترکیه

۷. فرانسه

۸. انگلستان

۹. تایلند

۱۰. استرالیا

۱۱. پرتغال

۱۲. مکزیک

۱۳. اتریش

۱۴. کرواسی

۱۵. کانادا

۱۶. سوئیس

۱۷. هند

۱۸. سنگاپور

۱۹. مصر

۲۰. کره جنوبی

۲۱. یونان

۲۲. هلند

۲۳. نروژ

۲۴. هنگ کنگ

۲۵. مالزی

بهترین برندهای ملی گردشگری آسیا

بهترین برندهای ملی گردشگری برتر آسیا

گزارش مشاوره بلوم نشان می‌دهد، در سال ۲۰۲۴-۲۰۲۵ میلادی، ژاپن برترین برند ملی گردشگری آسیا است و از تایلند و سنگاپور پیشی گرفته است. عملکرد خوب ژاپن در همه زمینه‌ها، از جمله درآمد گردشگری، تقاضای دیجیتال، حضور آنلاین و نمایش قوی در رسانه‌های اجتماعی، موقعیت قوی این کشور را در آسیا و جهان تقویت کرده است. تاثیرات بازی‌های المپیک توکیو همچنان جذابیت ژاپن را تقویت می‌کند و آن را به یک هدف چالش‌برانگیز برای رقبای منطقه‌ای خود تبدیل کرده است.

هند دیگر کشور آسیایی است که با ۵ پله جهش ناشی از بهبود حضور در رسانه‌های اجتماعی و عملکرد آنلاین به‌سرعت در حال رشد است. این مقصد جذاب هم درآمدهای گردشگری خود را حفظ کرده و هم جذابیت‌های توریستی خود را افزایش داده است. عربستان هم با ۷ پله صعود برای اولین‌بار به جمع ۱۰ تیم برتر صعود کرده است. بازگشایی مرزها به‌روی گردشگران بین‌المللی و اجرای پروژه‌های بزرگی مثل نئوم، توسعه سریع شهر ریاض و تحولات دریای سرخ در حال تغییر چشم‌انداز گردشگری عربستان و جلب توجه جهان است. عربستان که شاهد افزایش تقاضای دیجیتال بوده است، در زمینه رسانه‌های اجتماعی و عملکرد آنلاین قوی ظاهر شده است. شکی نیست که اهداف بلندپروازانه چشم‌انداز عربستان ۲۰۳۰ میلادی در زمینه گردشگری در حال به ثمر نشستن است و با اعلام پروژه‌های گردشگری جدیدتر، بهبود رتبه عربستان در سال‌های آینده بسیار محتمل است.

قطر نیز با صعود ۳ پله‌ای پیشرفت قابل توجهی از خود نشان داده است اما نتوانسته به جمع ۱۰ تیم برتر آسیا راه یابد. برگزاری جام جهانی ۲۰۲۲ میلادی توجه بی‌سابقه‌ای را در فضای دیجیتال و رسانه‌های اجتماعی برای این مقصد به ارمغان آورده است.  در مقایسه با کشورهای عربی و خاورمیانه‌، هنگ‌کنگ، ماکائو و تایوان شاهد سقوط قابل‌توجهی بودند که ناشی از همه‌گیری کرونا و محدودیت‌های سفر است. ایران نیز با ۱۲ پله سقوط در مقایسه با سال گذشته میلادی، امسال در رتبه ۳۷ آسیا و رتبه ۱۳۹ جهان قرار گرفته است.

بر این اساس فهرست ۲۰ برند ملی برتر گردشگری آسیا در سال ۲۰۲۴ میلادی عبارت است از:

 ۱. ژاپن

 ۲. تایلند

 ۳. هند

۴. سنگاپور

۵. کره جنوبی

۶. هنگ کنگ

۷. مالزی

۸. چین

۹. اندونزی

۱۰. عربستان

۱۱. مالدیو

۱۲. ماکائو

۱۳. قطر

۱۴. تایوان

۱۵. فیلیپین

آخرین اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید.

مطالب مرتبط