رسانه قطبنما: داشتن کسب و کار آنلاین گردشگری این روزها به یکی از روندهای صنعت سفر و گردشگری تبدیل شده. کسب و کارهای نوپا، اغلب خود را به عنوان کسب و کار آنلاین گردشگری معرفی میکنند و حتی بسیاری از کسب و کارهای سنتی با استفاده از فضای اینترنت برای توسعه کسب و کار خود، ارتباط با مشتریان، بازاریابی و سایر فرآیندها، وارد دنیای کسب و کار آنلاین گردشگری شدهاند.
اما چرا کسب و کار آنلاین گردشگری این همه اهمیت پیدا کرده و به یک روند جهانی تبدیل شده است؟
یک آژانس مسافرتی را تصور کنید که خدمات خود از جمله فروش تور، هتل، پرواز و... را بهصورت تماس تلفنی یا تبلیغات در روزنامه و سایر روشهای سنتی به مشتریان ارائه میدهد. خدمات این آژانس انعطافپذیری ندارد و مشتریان نمیتوانند بهراحتی تفاوت نرخ تورهای مختلف را بدانند یا گزینههای موجود را با هم مقایسه کنند.
آنها باید ساعتها پشت تلفن به گزینههای این نوع آژانسهای مسافرتی گوش کنند و در نهایت بدون آنکه بهراحتی به نرخها و جزئیات خدمات دسترسی داشته باشد، بهناچار توری را انتخاب میکنند که احتمالا چندان هم برای آنها ایدآل نباشد.
این تصویر ما را یاد ۱۰-۱۵ سال قبل میاندازد که چیزی به نام کسب و کار آنلاین گردشگری کمتر شناخته شده بود. حالا اما دیگر خبری از ساعتها انتظار و سردرگمی مسافران نیست و آنلاین شدن کسب و کارها به کمک صنعت گردشگری آمده.
اما دقیقا منظور از کسب و کار آنلاین گردشگری چیست؟ کسب و کار آنلاین گردشگری چه مزایا و معایبی دارد؟ در این مقاله به این سوالات پاسخ دادهایم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
کسب و کار آنلاین گردشگری چیست؟
بهطور کلی کسب و کار آنلاین یا کسب و کار الکترونیک (E-business) به استفاده از وب، اینترنت، اینترانت، اکسترانت یا ترکیبی از آنها برای انجام انواع فرآیند کسب و کارها اشاره دارد. کسب و کار الکترونیک شباهت بسیاری به تجارت الکترونیک دارد، اما فرآیند آن فراتر از خرید و فروش ساده محصولات و خدمات آنلاین است.
هنگامی که کسب و کارهای گردشگری از فضای اینترنت برای انجام فعالیتهای خود و ارائه خدمت به مشتریان استفاده میکنند، کسب و کار آنلاین گردشگری نام میگیرند. کسب و کار آنلاین در گردشگری، تاثیرات بسیاری بر نحوه انجام تجارت گردشگری دارد. در حال حاضر اکثر مشاغل گردشگری و بخش بزرگی از بازاریابی گردشگری بهصورت آنلاین انجام میشود. مسافران و مشتریان نیز اغلب از اینترنت برای جستجوی اطلاعات مورد نیاز خود درباره سفر یا مقاصد استفاده میکنند.
کسب و کار آنلاین گردشگری طیف وسیعی از فرآیندهای کسب و کار، مانند مدیریت زنجیره تامین، مدیریت ارتباط با مشتری، خرید و فروش کالاها و خدمات، ارائه خدمات به مشتریان، پردازش پرداخت، مدیریت تولید، همکاری با شرکای تجاری، بهاشتراکگذاری اطلاعات، اجرای خدمات کارکنان، استخدام و... را شامل میشود. در نهایت فرآیندهای کسب و کار آنلاین به شرکتها کمک میکند تا بهتر و کارآمدتر عمل کنند.
تاریخچه کسب و کار آنلاین
سرآغاز کسب و کار آنلاین به دهه ۱۹۸۰ میلادی بر میگردد؛ زمانی که انسانها شروع به استفاده از کامپیوترهای شخصی کردند. این کامپیوترها اغلب برای اهداف تجاری مورد استفاده قرار میگرفتند و به شرکتها اجازه میدادند از پروندههای ثبتشده کاغذی، به ذخیرهسازی الکترونیکی معاملات و دادهها روی آورند؛ پایگاههایی که قابلیت جستجو، جمعآوری و تجزیهوتحلیل بسیار سریعتری نسبت به یک کارمند داشتند.
در حدود سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۱ اختراعی که ما اکنون آن را به نام «اینترنت» میشناسیم، محبوبیت پیدا کرد. در آن زمان، اینترنت بهسرعت رشد کرد؛ بهطوری که در این دهه شاهد ایجاد ابزارهایی نظیر مرورگرهای وب، گوگل، E-Bay، آمازون، پی پال و همچنین بازیهای کامپیوترهای شخصی بودیم. سرانجام کامپیوترها و فناوریهای آنلاین دست به دست هم دادند و این پیشرفتها سبب ایجاد نوآوریهای جدید شد.
دیری نگذشت که شرکتها متوجه شدند که تجارت آنلاین میتواند به آنها کمک کند که به آن دسته از بازارهای هدف دست یابند که قبلاً در دسترس نبودند. این روند به رشد خود ادامه داد و این توسعه سریع، نهتنها به دلیل توسعه فناوری کامپیوتر و اینترنت، بلکه بهدلیل روشهایی بود که صنایع بانکی و مالی ایجاد کرده بودند؛ روشهایی که برای مصرفکنندگان و شرکتها، فرآیند خرید بهصورت الکترونیکی را آسانتر میکرد.
پیشرفت فناوری در دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ به توسعه کسب و کار الکترونیک نیز کمک کرد و رفتهرفته در سالهای ۲۰۰۰ و پس از آن، با ورود اینترنت بیسیم به کسب و کارها، کسب و کار آنلاین توسعه بیشتری پیدا کرد.
در دهه اخیر، کسب و کار الکترونیک، بهویژه کسب و کار آنلاین گردشگری شاهد رشد و تغییرات قابل توجهی بود و بسیاری از شرکتها با حضور قدرتمند در فضای آنلاین، انواع جدیدی از کسب و کار آنلاین را ارائه کردند که راههای رقابتی جدیدی به بازارهای قبلی معرفی میکند.
رشد کسب و کار آنلاین گردشگری در دهههای اخیر موجب افزایش نیاز و انتظار مشتریان و مسافران برای دریافت تجربیات شخصی، سریع و امن شده است. به همین دلیل در سالهای اخیر با شتاب کسب و کار الکترونیک، شرکتها پروتکلها و ابزارهای امنیتی دقیق، از جمله رمزگذاریها و گواهینامههای دیجیتال را به تصویب رساندهاند تا از سودجویی هکرها و سرقت اطلاعات محافظت کنند.
اهمیت کسب و کار آنلاین گردشگری
تصور کنید شما صاحب یک هتل هستید، برای افزایش فروش خود چه ایدهای به ذهنتان میرسد؟ نیاز اولیه شما در این رابطه، تبلیغات و بازاریابی است، اما آیا امروز بدون اینترنت و فناوریهای دیجیتال میتوانید فروش خود را افزایش دهید؟ یا بهتر است این سوال را اینگونه مطرح کنیم؛ چگونه میتوانید با کمترین هزینه، گردشگران بیشتری جذب کنید؟
پاسخ کارشناسان، استفاده از استراتژی های بازاریابی دیجیتال گردشگری است.
حقیقت آن است که چنین فرآیندی برای یک کسب و کار آنلاین گردشگری آسانتر است و این امکان را فراهم میکند که در یک بازار بسیار گستردهتر به مشتریان بیشتری دست یابند. کسب و کارهای گردشگری میتوانند با استفاده از یک وبسایت، محصولات و خدمات خود را در بازارهای داخلی و بینالمللی به فروش برسانند.
از سوی دیگر، اهمیت کسب و کار آنلاین گردشگری آنجا آشکارتر میشود که شرکتها میتوانند از این نوع کسب و کار برای کاهش برخی هزینههای تجاری خود استفاده کنند. در واقع تولید و ارائه کالاها و خدمات با استفاده از کسب و کار آنلاین گردشگری بسیار آسانتر است.
براساس گزارشهای سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) نیز کسب و کار آنلاین گردشگری فرصتهای بسیاری را برای همه مقاصد گردشگری و تامینکنندگان بزرگ و کوچک و بهبود و بازسازی آنها به روشهای جدید و مقرونبهصرفهتر فراهم میکند. به همین، دلیل کسب و کارهای گردشگری و سازمانهای بازاریابی مقاصد باید بیش از هر زمان دیگری آماده پذیرش تغییرات تکنولوژیک برای به حداکثر رساندن بازدهی خود باشند.
مزایای کسب و کار آنلاین گردشگری
بزرگترین مزیت کسب و کار آنلاین آن است که امکان دسترسی ۲۴ ساعته در تمام روزهای هفته را برای مشتریان فراهم میکند. علاوه بر آن، کسب و کارهای گردشگری از طریق کسب و کار آنلاین گردشگری با هزینه کم و با حداقل تلاش، به پایگاه مشتریان وسیعی دسترسی دارند. از دیگر مزایای کسب و کار الکترونیک گردشگری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. صرفهجویی بیشتر
با داشتن کسب و کار آنلاین انجام کارها سریعتر، ارزانتر و کارآمدتر است. کسب و کار آنلاین گردشگری میتواند در زمان، بودجه و استخدام نیروی انسانی صرفهجویی کنند. علاوه بر آن، آنلاین بودن کسب و کار سبب صرفهجویی در استفاده از کاغذ نیز میشود و فرآیندها را برای مشتریان سادهتر میکند.
۲. بهروزرسانیهای آنی
یکی از بزرگترین مزیت های کسب و کار آنلاین گردشگری، سرعت واقعی انتقال اطلاعات است. زندگی پرشتاب امروز، اغلب نیاز به تصمیمگیریهای سریع و آنی دارد. شرکتها نیز برای آنکه بتوانند پیشتر از رقبای خود باشند، باید به سرعت انجام کارها توجه کنند. کسب و کار آنلاین بر ارتباطات الکترونیکی متکی است که امکان تصمیمگیری بهموقع و تبادل سریع اطلاعات را فراهم میکند.
۳. دفتر کار مجازی
این روزها دفتر کار، دیگر تنها فضایی فیزیکی متعلق به ادارات و شرکتها نیست و شرکتهای بسیاری در سراسر جهان بهصورت مجازی و دورکار فعالیت میکنند. در این دنیای پرسرعت که نیاز به تصمیمگیریهای سریع دارد، کسب و کار آنلاین این امکان را به شرکتها میدهد تا از فناوریهایی مانند ایمیل و اینترنت برای برقراری ارتباط موثر با یکدیگر و از سیستمهای ابری برای ذخیرهسازی اطلاعات، استفاده کنند.
۴. بازاریابی موثرتر
با رواج بیشتر و بیشتر بازاریابی دیجیتال، شرکتها توانستهاند روزبهروز از مزایای بیشتری بهرهمند شوند. یکی از این مزیتها، کاهش هزینه بازاریابی و بهدنبال آن ارائه هزینه کمتر به مشتریان و در نهایت فروش بیشتر است.
مزیت دیگر بازاریابی دیجیتال گردشگری، کنترل بیشتر شرکتها بر برند خودشان است. در واقع کسب و کارهای گردشگری میتوانند از طریق تولید محتوای گردشگری در رسانههای اجتماعی نحوه نمایش برند خود را در وبسایتهای مختلف بررسی کنند، که همین امر منجر به افزایش نظرات مثبت مشتریان و تبلیغات دهانبهدهان میشود.
۵. ایجاد راههای بیشتر برای کسب درآمد
کسب و کار آنلاین راههای مختلفی را برای کسب درآمد افراد فراهم میکند. این روزها، بسیاری از افراد از طریق اینترنت امرار معاش میکنند. در اغلب اوقات، سادهترین راه برای کسب درآمد از اینترنت، ایجاد یک حساب کاربری و تبلیغ محصولاتی است که به ایجاد ترافیک وبسایت کمک میکند. در واقع هنگامی که کاربران شروع به بازدید از وبسایت و خرید خدمات و محصولات میکنند، افراد بهراحتی میتوانند کسب درآمد داشته باشند.
۶. دسترسی و آزادی بیشتر
امروزه کسب و کار آنلاین سریعترین و ارزانترین شکل سرمایهگذاری است. با آنلاین کردن کسب و کار میتوانید بهراحتی در خانه و یا هر مکان دیگری به اداره امور بپردازید.
همچنین میتوانید از پلتفرمهای تجارت الکترونیک بهصورت آنلاین استفاده کنید. علاوه بر آن، با توجه به آنکه کسب و کار الکترونیک، روش نسبتا جدیدی است، تاکنون تغییرات بسیاری را پشت سر گذاشته و همچنان گزینههای بسیاری برای ارائه دارد.
معایب کسب و کار آنلاین گردشگری
همه وبسایتها، پلتفرمها، اپلیکیشنها و کسبوکارهای آنلاین به داشتن ویژگیهای مثبت معروف نیستند. یکی از بزرگترین شکایات مردم این است که در برخورد با یک کسب و کار آنلاین، احساس امنیت کمتری میکنند؛ چراکه نمیدانند چه کسی طرف معامله آنها است. همچنین نگرانیهای امنیتی سایبری بسیاری وجود دارد که میتواند منجر به سرقت اطلاعات حساس افراد یا شرکتها توسط هکرها شود. از دیگر معایب کسب و کار الکترونیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. نداشتن تماس شخصی
کسب و کار آنلاین امکان ارتباط چهرهبهچهره را برای افراد فراهم نمیکند. بهعنوان مثال، هنگامی که بهدنبال یک محصول مناسب هستید، کسی در اندازه، رنگ یا حتی نوع خاصی از محصول به شما کمک نمیکند.
۲. نگرانیهای امنیتی و نقض حریم خصوصی
بزرگترین نقطه ضعف کسب و کار آنلاین مسائل امنیتی است. بهعنوان مثال، جرایم سایبری موضوعی است که کسب و کارها هر روز نسبت به آن حساسیت بیشتری نشان میدهند. مجرمان سایبری از ترفندهای بسیاری برای فریب قربانیان ناآگاه استفاده میکنند. یکی از استراتژیهای آنها ایجاد یک وبسایت جعلی است که ساز و کاری شبیه به معامله واقعی دارد و حساب کاربران را تصرف میکند یا اطلاعات شخصی افراد را سرقت میکنند.
۳. غیرقابل دسترس برای همه
یکی از معایب کسب و کار آنلاین غیرقابل دسترس بودن آن برای همه است. دسترسی به اینترنت، سختافزار و نرمافزار رایانهها، خدمات اینترنت پهن باند و حتی تلفنهای هوشمند ممکن است برای برخی از افراد گران باشد. همین امر سبب میشود که آنها نتوانند از مزایای کسب و کار آنلاین استفاده کنند.
کسب و کار آنلاین گردشگری در ایران
امروزه در صنعت گردشگری ایران نیز بهطور چشمگیری شاهد رشد کسب و کار آنلاین گردشگری هستیم. در سالهای گذشته افزایش استفـاده از اینترنت و فضای آنلاین توسط کسب و کارهای گردشگری ایرانی، سبب ایجاد رقابت میان آنها شده است و بدون شک شرکتهایی که سریعتر از این روند استفاده میکنند، از مزیت رقابتی بیشتری برخوردار خواهند شد.
در ایران بسیاری از کسب و کارهای گردشگری از شیوههای جدید تجارت و بازاریابی که الهامگرفته از پیشرفت سریع تکنولوژی است، استفاده میکنند. علاوه بر آن، این روزها شاهد رشد استارت آپ های گردشگری و شرکتهای کوچکی در ایران هستیم که از طریق کسب و کار آنلاین وارد بازارها و صنایع مختلف شدهاند. از سوی دیگر، همهگیری کرونا نیز، در سراسر جهان و البته ایران، نیاز به رشد کسب و کار آنلاین را افزایش داده است.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: