قطبنما: در قسمت اول این گزارش، به معرفی ۵ حوزه برتر شامل زیرساختهای فیزیکی و بهبود ارتباطات، زیرساختهای دیجیتالی، گردشگری پزشکی، گردشگری سلامت و سفرهای کاری پرداختیم و فرصتهای سرمایهگذاری در این حوزهها را برشمردیم. در ادامه به بررسی ۵ حوزه دیگر میپردازیم.
-
گردشگری پایدار
شیوع کرونا، موجب افزایش آگاهی جوامع انسانی درباره مسائل اقلیمی، محیطی و اجتماعی، از توسعه پایدار مقاصد گرفته تا مدیریت زباله، کاهش انتشار کربندیاکسید و سلامت روانی شده است. از طرف دیگر، تمایل مسافران برای ایجاد تاثیرات مثبت در مقاصد، یکی دیگر از دلایلی است که موجب توسعه گردشگری پایدار در آینده خواهد شد. با توجه به افزایش تعداد گردشگرانی که بهدنبال گزینههای پایدار برای حملونقل و اقامت هستند، سرمایهگذاری در محصولات و گزینههای پایدار امری ضروری برای کسبوکارهای گردشگری است. برای مثال، سرمایهگذاری شرکتهای حملونقل در سوختهای پایدار و طراحی اقامتگاههای سازگار با محیطزیست توسط شرکتهای هتلداری، فناوریهای تجدیدپذیر، کاهش انتشار کربن، از نمونه اقداماتی است که میتوان در مقیاسهای کوچک و بزرگ در آن سرمایهگذاری کرد. دولتها نیز میتوانند با ارائه گواهینامههای زیستمحیطی، شرکتهای املاک را به رعایت استاندارهای زیستمحیطی تشویق کنند. علاوه بر این، دولتها و مقاصد باید با سرمایهگذاری در ارتباطات و حملونقل چندوجهی، دسترسی به مقاصد سازگار با محیط زیست را تسهیل کنند.
-
طبیعت و حیاتوحش
بحران کرونا موجب افزایش تمایل انسانها برای ارتباط دوباره با طبیعت شد. در همین راستا مقاصدی که در عین محافظت از محیطزیست، تجربیات اصیل مبتنی بر طبیعت ارائه میدهند، موفق به جذب سرمایه و گردشگر بیشتری خواهند شد. در همین راستا، اکوتوریسم یکی از شاخههای گردشگری است که با سفری مسئولانه به مناطق طبیعی، از محیطزیست حفاظت میکند و رفاه جوامع محلی را بهبود میبخشد. گردشگری حیاتوحش و طبیعت، با توجه به اهداف مشترک خود با اکوتوریسم رابطه تنگاتنگی دارند. گردشگری حیاتوحش با ایجاد فرصتهای جدید، موجب بهبود اقتصاد جوامع خواهد شد؛ بهطوریکه در سال ۲۰۱۸، گردشگری حیاتوحش دارای ۲۱/۸ میلیون شغل، معادل ۶/۸ درصد از کل مشاغل حوزه گردشگری و سفر در سطح جهان بود و بیش از یکسوم درآمد گردشگری آفریقا، از طریق گردشگری حیاتوحش تامین میشود. این نوع از گردشگری، از گونههای در معرض خطر و زیستگاههای حیاتوحش نیز محافظت میکند. همچنین، سرمایهگذاری در حوزههای زیر تاثیر بهسزایی در رشد گردشگری طبیعت ایفا خواهد کرد:
- ارائه تجربیات و جاذبههای اصیل و معتبر
- تبلیغات و اجرای استراتژیهای بازاریابی هدفمند
- تاسیس اقامتگاههای سازگار با طبیعت مانند بوتیکهتلها، کمپها و اقامتگاههای اجارههای کوتاهمدت
- حملونقل چندوجهی (حملونقل کالاها به چند روش مختلف) و اتصال به مناطق سازگار با طبیعت (اکو فرندلی) و پارکهای طبیعی
-
گردشگری ماجراجویانه
در طول دوران پاندمی، بسیاری از مسافران از مکانهای شلوغ پرهیز کردند و برای بهبود سلامت ذهنی و جسمی خود به طبیعت و فعالیتهای طبیعتمحور روی آوردند. همین امر موجب افزایش فعالیتهای جستوجوی آنلاین سفرهای ماجراجویانه شد و آن را به یکی از بخشهای پیشرو در صنعت گردشگری تبدیل کرده است. بر اساس تحقیقات کارشناسان WTTC، انتظار میرود این روند در میانمدت و بلندمدت نیز ادامه یابد. طبق گفته انجمن تجاری سفرهای ماجراجویانه، فناوری یکی از مهمترین حوزههایی گردشگری ماجراجویانه است که نیاز به بهبود و سرمایهگذاری دارد. از آنجا که مسافران بهطور فزایندهای بهدنبال راهحلهای ساده و خودکار رزرو هستند، راهحلهای فناورانه جدید و کاربرپسند باید به کمک روشهای مقرونبهصرفه توسعه یابد و در دسترس مسافران قرار بگیرد. علاوه بر این، ضروری است دولتها و مقاصد گردشگری در زمینههایی مانند ایجاد تجربیات معتبر جدید، جاذبههای منحصربهفرد و بهبود ارتباطات و حملونقل برای تسهیل دسترسی به مقاصد سفر ماجراجویانه سرمایهگذاری کنند. مقاصد گردشگری میتوانند با انجام فعالیتهای تبلیغاتی و بازاریابی هدفمند و معرفی خود بهعنوان «نقاط ماجراجویانه»، فرصتهای سرمایهگذاری و مسافران بیشتری را جذب کنند.
-
گردشگری فرهنگی
رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال، تنها برخی از مزایای گردشگری فرهنگی است. آنچه که در گردشگری فرهنگی مهم است، تجربه فرهنگ مقاصد، درک تنوع فرهنگی، افزایش سازگاری با محیط و کمک به حفظ میراث فرهنگی است. مکانهای مذهبی، صنایع دستی، هنرهای نمایشی، غذا، جشنوارهها، رویدادهای ویژه و دعوت گردشگران برای تجربه زندگی افراد بومی، برخی از مهم ترین بخشهای گردشگری فرهنگی به شمار میآید. پیش از همهگیری، گردشگری فرهنگی یکی از بزرگترین و سریعترین بخشهای در حال توسعه صنعت گردشگری جهان بود؛ بهطوریکه از هر ۱۰ گردشگر، ۴ نفر از آنها مقاصد خود را بر اساس فاکتورهای فرهنگی انتخاب میکردند. اگرچه گردشگری مذهبی و برگزاری جشنها و فستیوالها در دوران همهگیری کاملاً متوقف شد؛ اما با بهبود شرایط این سبک گردشگری بار دیگر رشد خواهد کرد و قادر به جذب بازدیدکنندگان و سرمایهگذاری جدید خواهد بود. در همین راستا، مقاصد گردشگری میتوانند با سرمایهگذاری بر تجربیات فرهنگی معتبر، استفاده مؤثر از فناوریهای جدید و ایجاد کمپینهای بازاریابی گردشگری فرهنگی هدفمندتر، سهم بازار صنعت گردشگری آینده را از آن خود کنند. بر اساس نتایج بررسیها، بهدنبال سفرهای پایدار و تاثیرات مثبت اقتصادی- اجتماعی آن، گردشگری مبتنی بر جامعه و گردشگری داوطلبانه نیز بهشدت رشد خواهد کرد. این نوع گردشگری از میراث فرهنگی، جوامع و اکوسیستمهای تخریبشده حفاظت و از احیای آنها حمایت میکند.
-
گردشگری هدفمند
ایجاد تنوع در اکوسیستم سفر از نظر نژاد، قومیت، فرهنگ، مذهب و توانایی جسمی و ذهنی، برای موفقیت کسبوکارها و ارتقا تجربه سفر ضروری است. بدینترتیب، سرمایهگذاری در محصولات و خدمات مختلف برای پاسخگویی به نیازهای گروههای اجتماعی مختلف، امری حیاتی برای مقاصد و مشاغل گردشگری محسوب میشود. برای مثال، حدود ۵۰ درصد از نیروهای کار گردشگری و اکثریت مسافران انفرادی شامل زنان هستند و ۸۰ درصد از تصمیمات سفر را بر عهده دارند. در همین راستا، مقاصد گردشگری برای افزایش جذابیت و جذب مسافران زن، باید بر مسائل مهمی مانند تامین ایمنی، گزینههای اقامتی برای مسافران انفرادی، ارائه تجربههای معتبر سفر و جاذبهها سرمایهگذاری کنند. علاوه بر این، مقاصد میتوانند از طریق فعالیتهای تبلیغاتی و اجرای کمپینهای بازاریابی هدفمند، سرمایهگذار و مسافران بیشتری را جذب کنند. یکی دیگر از مسائل مهم، دسترسی آسان به امکانات برای مسافران با ناتوانی جسمی است. برای ارتقای این بخش، دولتها و مقاصد گردشگری باید در محصولات و خدمات مخصوص مسافران دارای معلولیت سرمایهگذاری کنند. علاوه بر این، حدود ۴۶ درصد از افراد مسن بالای ۶۰ سال، دارای معلولیت هستند و تمایل کمتری به سفر در فصلهای شلوغ دارند؛ به این ترتیب مقاصد میتوانند با جذب این دسته از مسافران در اوقات خلوت سال، از فصلیشدن گردشگری در مقاصد پرهیز کنند.
اهمیت تنوع و نوآوری مقاصد
صنعت سفر و گردشگری یکی از بخشهای مهمی است که در پی شیوع کرونا، با کاهش تولید ناخالص داخلی و ضررهای زیانبار روبهرو شده است. این صنعت برای بهبود و توسعه منافع اقتصادی- اجتماعی، نیازمند یک سرمایهگذاری هدفمند است. در این میان، مشارکتهای عمومی- خصوصی جوامع موجب افزایش پایداری و فراگیری در سرمایهگذاری خواهد شد. فرصتهای سرمایهگذاری نیز با توجه به ویژگیها و اولویتهای مقاصد، در مناطق مختلف متفاوت است. امروزه مقاصد نباید خود را به اولویتبندیهای گذشته محدود کنند؛ بلکه باید از چارچوبهای گذشته خارج شوند و از حداکثر پتانسیل خود برای نوآوری در این صنعت استفاده کنند. در همین میان، تنوع در ارائه محصول و خدمات موجب افزایش انعطافپذیری مقاصد و پیشیگرفتن آنها از سایر مقاصد خواهد شد.
از این پس میتوانید آخرین گزارشات و مقالات مربوط به سرمایهگذاری در صنعت گردشگری را روزهای شنبه در وبسایت «قطبنما» بخوانید.