رسانه قطبنما: «ورکیشن» (Workation) مفهومی است که در سالهای اخیر پا به عرصه سفر و گردشگری گذاشته است. با افزایش دورکاری و فریلنسری در بسیاری از کشورهای جهان، صنعت گردشگری شاهد توسعه مفهوم جدیدی باعنوان «ورکیشن» شده است. مفهومی که با شیوع کرونا و نیاز به کار از راه دور بیش از پیش تقویت شد. اما منظور از «ورکیشن» چیست؟ در ادامه مطلب علاوه بر معرفی مفهوم ورکیشن، دلایل رشد و محبوبیت آن را در سالهای اخیر بررسی خواهیم کرد. پس از آن به انواع مختلف ورکیشن و ویژگیهای مناسبترین مقاصد ورکیشن اشاره خواهیم کرد.
ورکیشن چیست؟
اصطلاح «ورکیشن» (Workation) که در زبان انگلیسی گاهی بهصورت "Worcation" نیز نوشته میشود، از دو واژه «ورک» (Work) بهمعنای «کارکردن» و «وکیشن» (Vacation) بهمعنای «تعطیلات» تشکیل شده است، اما کار و تعطیلات چگونه در کنار یکدیگر قرار میگیرند؟ مفهوم ورکیشن هم بهمعنای کارکردن و هم بهمعنای تعطیلات است. در واقع به تجربه کارکردن در خارج از دفتر کار که همزمان با تفریح و استراحت همراه است، ورکیشن میگویند. یعنی افراد میتوانند در عین حال که در جایی به غیر از محل کار، همچنان به کار خود ادامه میدهند، استراحت و تفریح نیز کنند.
فرد باید چقدر کار یا استراحت کند تا بتوان ادعا کرد که او در حال انجام ورکیشن است؟ آیا باید همان مقدار، بیشتر یا کمتر از زمان معمول خود، کار کند؟ اگر ۵۰درصد از خروجی معمول خود را تولید کند، چطور؟ با توجه به آنکه ورکیشن مفهوم بسیار جدیدی است، هنوز پاسخ دقیقی برای این پرسشها وجود ندارد. با این وجود ورکیشن یک گزینه محبوب و روبهشد در دنیای سفر و گردشگری است. بهویژه آنکه با همهگیری کرونا، هنوز هم افراد زیادی بهصورت دورکار فعالیت کاری خود را انجام میدهند و البته نیاز به سفرکردن نیز دارند.
افزایش محبوبیت ورکیشن
آسیبهای فراوانی که همهگیری کرونا در سال ۲۰۲۰ از بسیاری جهات به زندگی انسانها و صنایع مختلف وارد کرد، امری انکارناپذیر است، اما این همهگیری با برخی نکات مثبت نیز همراه بوده است. بهعنوان مثال بسیاری از نیروهای کاری دیگر مانند سالهای گذشته به میز کار خود وابسته نیستند و با استفاده از فناوریهای پیشرفته میتوانند در هر نقطهای از جهان وظایف خود را انجام دهند.بسیاری از افراد، به کارفرمایان خود ثابت کردند که احتیاجی به کنترل و مراقبت مداوم آنها ندارند و میتوانند بهصورت مستقل کارهای خود را انجام دهند.
در این دوران بسیاری از کارفرمایان نیز بهدلیل کاهش بسیاری از هزینهها، از دورکاری استقبال کردند. تمامی این موارد دلیل بسیار خوبی برای افزایش محبوبیت مفهوم ورکیشن در سال ۲۰۲۰ شد. بسیاری از مردم دریافتند میتوانند بهراحتی کار خود را با تعطیلات و تفریح ادغام کنند. افرادی که چندین ماه از خانه کار کردهاند، اکنون از تغییر مکان کار خود بسیار استقبال میکنند. بسیاری از دورکاران از یکنواختی محل کار در خانه خود فرار کرده و دوست دارند مدتی را جای دیگری کار کنند. البته مفهوم ورکیشن گاهی مورد انتقاد نیز قرار میگیرد، چراکه برخی افراد معتقدند که این مفهوم مرزهای بین کار و تفریح را از بین میبرد، اما با مزایایی که ورکیشن به همراه دارد، به یکی از محبوبترین شیوههای کار و سفر تبدیل شده است.
انواع ورکیشن
ورکیشن میتواند متناسب با مدت زمان سفرکردن افراد، انواع مختلفی داشته باشد. بهطور کلی، ما میتوانیم انواع ورکیشن را به سه گروه زیر تقسیم کنیم.
ورکیشن کوتاهمدت
ورکیشن کوتاهمدت، سفری است که تنها چند روز به طول میانجامد. بهعنوان مثال، میتواند یک تعطیلات آخر هفته یا یک سفر سهروزه در اواسط هفته باشد. این نوع ورکیشن معمولا نزدیک به خانه افراد بوده و ممکن است با ماشین شخصی، قطار یا یک پرواز کوتاه انجام شود.
ورکیشن میانمدت
ورکیشن میانمدت بهاحتمال زیاد چند هفته طول خواهد کشید. بهعنوان مثال فرد تصمیم میگیرد مدتی را در اقامتگاهی در کشور خود یا حتی کشورهای دیگر سپری کند.
ورکیشن طولانیمدت
ورکیشن طولانیمدت، بیشترین از موارد دیگر، موردبحث قرار میگیرد. ورکیشن طولانیمدت، هنگامی انجام میشود که فرد بهطور موقت به منطقه دیگری نقل مکان کرده و از آن بهعنوان پایگاه خود برای کار کردن استفاده میکند. ورکیشن طولانیمدت میتواند در هر نقطهای از جهان انجام شود و معمولا بین چند ماه تا چند سال به طول میانجامد. ورکیشن طولانیمدت بسته به مقصد موردنظر افراد، اغلب به ویزا یا مجوزهای خاصی نیاز دارد. در حال حاضر بسیاری از کشورهای جهان، مانند امارات متحده عربی، به کارمندان دورکار ویزای دورکاری ارائه میدهند. این امر علاوه بر اینکه به رشد اقتصادی مقاصد کمک میکند، سبب محبوبیت بیشتر ورکیشن نیز میشود.
مکان مناسب ورکیشن چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
در سراسر جهان مقاصد بسیار مناسبی برای کارکردن وجود دارد. هر فرد با توجه به نیازها و خواستههای شخصی خود میتواند محل کار مناسبی را پیدا کند، اما بهطور کلی متداولترین ویژگیهایی که افراد بهدنبال آن هستند، عبارتاند از:
- آرامش
- هزینه پایین زندگی
- دسترسی عالی به اینترنت
علاوه بر آن شخص باید از برخی اطلاعات دیگر نیز درباره مقصد خود آگاه باشد، از جمله:
- برآورد کلی از میزان هزینه سفر و اقامت
- چگونگی دسترسی به مقصد
- برخورداری مقاصد از تمهیدات خاصی برای دورکاران
- نیاز به دریافت ویزا یا مجوزهای دیگر
در حال حاضر ارائه ویزای دورکاری در بسیاری از کشورهای سراسر جهان در حال افزایش است. در برخی از کشورها این نوع ویزا، ویزای «دیجیتال نومد» (Digital Nomad) یا «کوچگردی دیجیتال» نامیده میشود. کشورهای زیادی به دورکاران ویزای دورکاری ارائه میدهند و انتظار میرود که در آینده بر تعداد این کشورها افزوده شود. البته نکتهای که نباید فراموش شود آن است که این ویزا به تمام دورکاران ارائه نمیشود، بلکه این افراد باید از برخی شرایط نظیر، حداقل حقوق ماهیانه و اثبات مدارک درآمد خود و برخی شرایط دیگر نیز برخوردار باشند. چند نمونه از کشورهایی که در حال حاضر به کارکنان دورکار، ویزای دورکاری ارائه میدهند، عبارتاند از:
- امارات متحده عربی، دبی
- کاستاریکا
- کرواسی
- جمهوری چک
- گرجستان
- آلمان
- جامائیکا
- مکزیک
- نروژ
- پرتغال
- اسپانیا
- و...
مزایای ورکیشن
ورکیشن یکی از بهترین ایدههای چند سال اخیر برای کار و سفر است. این مفهوم از کمک به آرامش کارکنان تا افزایش کیفیت کارها میتواند مزایای بسیاری داشته باشد. برخی از مزایای ورکیشن بهطور خلاصه عبارتاند از:
- بهرهوری بیشتر کارکنان
- ارتقای کیفیت کارها
- افزایش خلاقیت افراد
- کمک به بهبود اقتصادی مقاصد
- اشتغالزایی در مقاصد
معایب ورکیشن
البته، مفهوم ورکیشن در کنار، مزایای بسیاری که دارد گاهی بهدلیل بهوجودآمدن اشکالاتی در مرز بین کارکردن و تفریح، ممکن است با معایبی نیز همراه باشد. از این معایب میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- از دست رفتن تعادل بین کار و زندگی
- دوری از آسایش خانه
- هزینه بالای زندگی
- مشکلاتی در دریافت ویزا و مجوز ورود به برخی از کشورها
- مالیات
این روزها نحوه کارکردن افراد بهشدت در حال تغییر است و همین امر باعث بهوجود آمدن انواع جدیدی از سفر و کار میشود. بدون شک با افزایش کشورهایی که شرایط مناسبی برای دورکاران فراهم میکنند، مفهوم ورکیشن با سرعت بیشتری در سراسر جهان رشد خواهد کرد.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: