رسانه قطبنما: «سفر لوکس» یا همان «سفر لاکچری» (Luxury Travel) در ذهن شما چگونه است؟ جالب است بدانید سفر لوکس در ذهن هر فردی با دیگری متفاوت است. گاهی یک نفر یک کمپ بیابانی در نقطهای دورافتاده را یک سفر لوکس میداند اما دیگری معتقد است سفر لاکچری، سفری پر زرقوبرق در یک مقصد ساحلی شناخته شده است.
واژه لوکس و بهتبع آن سفر لوکس یکی از پرمصرفترین عبارات در سالهای اخیر، بهخصوص با رونق شبکههای اجتماعی، است؛ تا جاییکه عبارت «عکس سفر لوکس» یکی از پرتکرارترین عبارات جستجوشده در گوگل است.
سفرهای لوکس یکی از شاخههای در حال رشد صنعت گردشگری است که ثبات کرده با بحران بیگانه است و حتی اگر سایر شاخههای گردشگری دستخوش تغییرات شدید شوند، بازار سفرهای لوکس همواره پر رونق است.
اما چه نوع سفرهایی در دسته سفرهای لوکس یا همان سفرهای لاکچری قرار میگیرند؟ مسافران لوکس چه انتظاراتی دارند؟ در ادامه با بررسی سفرهای لوکس به سراغ نیازهای مسافران لاکچری رفته و در نهایت روندهای سفرهای لوکس در سال ۲۰۲۲ را با یکدیگر مرور میکنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
سفر لوکس چیست؟
اگر بخواهیم یک تعریف کلی از سفرهای لوکس ارائه دهیم، شاید اولین چیزی که به ذهنمان برسد آن باشد که سفر لوکس بهمعنای صرف هزینهی بسیار زیاد در ازای دریافت باکیفیتترین خدمات باشد. در واقع سفرهای لاکچری بهترینِ بهترینها را به مسافران ارائه میدهد؛ تجربیات منحصربهفرد، خدمات شخصی، وعدههای غذایی عالی و محیطی دلنشین و در کل خدماتی که حداکثر لذت و حداقل نگرانی را برای مسافر به ارمغان میآورد، بیانگر تجربهی یک سفر لوکس است.
حال این تجربهها میتواند از صرف نوشیدنی و غذا در یک رستوران لوکس گرفته تا داشتن یک تخت بزرگ و حمام مرمر در اتاق هتل و سوارشدن در وسایل حملونقل فوقلوکس مثل سفر با کشتی لوکس، سفر با قطار لوکس یا جتهای شخصی و دهها خدمات دیگر، با یکدیگر متفاوت باشند. نکتهای که نباید فراموش شود آن است که معنای لوکس یا لاکچری بودن برای هر شخص متفاوت است، اما برخی معیارها از نظر مسافران ثروتمند یا لاکچریپسند از اهمیت بیشتری برخوردارند.
بهطور کلی یک مسافر لوکس، مبلغ زیادی را صرف هزینههای سفر خود میکند. غالباً، این سفرها شامل بیمه مسافرتی با پوشش فوقالعاده برای درمانهای پزشکی اضطراری نیز هستند. این نکته نشاندهندهی آن است که مسافران لوکس بیش از هرچیزی بهدنبال دریافت بهترین هستند. اما نکتهی مهمتر آن است که سفرهای لوکس در دنیای امروز با تغییرات گستردهای روبهرو شده و عمدهی این تغییرات در سال ۲۰۲۰ و پس از شیوع ویروس کرونا به وجود آمده است.
ویژگی های مسافران لوکس
در زمانهای نهچندان دور، مسافران لوکس ترجیح میدادند که در یک هتل ۵ ستاره اقامت کرده و بهندرت اقدام به بیرونرفتن و گشتوگذار میکردند. این روزها، سفرهای لوکس تغییر کردهاند و بسیاری از مسافران بهدنبال تجربههای ماجراجویانه هستند.
مسافر لوکس امروز، بیش از گذشته به آداب و رسوم و غذاهای محلی مقاصد علاقهمندند. بهطور کلی دامنهی سفرهای لاکچری بسیار گستردهتر شده است و تنها محدود به اقامت در هتل ۵ ستاره و دریافت بهترین خدمات نمیشود. این گستردگی، یک چالش برای برندهای گردشگری لوکس است که میخواهند نظر مصرفکنندگان را بهسوی خود جلب کنند.
برندهای گردشگری و مسافران لوکس
گزارشها نشان میدهند که تا سال ۲۰۲۴، ارزش بازار جهانی سفرهای لوکس به ۸۴۶۰ میلیون دلار افزایش مییابد، این در حالی است که این میزان در سال ۲۰۱۹، ۵۲۰۰ میلیون دلار بوده است. از سوی دیگر یک نظرسنجی نشان میدهد که ۵درصد از ثروتمندان، بهطور متوسط سالانه ۱۴.۳ سفر انجام میدهند، که نیمی از آن برای اهداف تجاری و نیمی سفرهای تفریحی است. این آمار نشاندهندهی تقاضای قابلتوجه سفرهای لوکس در حال حاضر و در آیندهی نهچندان دور است.
بنابراین، یکی از مهمترین چالشهای برندهای گردشگری تلاش برای جذب مسافر لاکچری امروز است، اما چگونه؟
روندهای سفر لوکس در سال ۲۰۲۲
آگاهی از اولویتهای جدید مسافران لوکس و توجه به برطرفکردن نیازهای آنها، کلید اصلی جذب و حفظ این گونه مسافران است. در ادامه به جدیدترین روندهای سفرهای لوکس در سال ۲۰۲۲ اشاره میکنیم.
سفر ایمن
همهگیری ویروس کرونا سبب شد که اغلب مسافران، از جمله مسافران لاکچری، مقاصد، هتلها، پروازها و سایر موارد مربوط به سفر را بر اساس میزان ایمنی و بهداشت آنها انتخاب کنند. برندهای گردشگری باید در سالهای آینده، این مهم را موردتوجه قرار دهند. بهطور خلاصه مواردی که بیش از همه مورداستقبال مسافران لاکچری قرار میگیرد، عبارتاند از:
- میزان ایمنی و حتی واکسیناسیون در مقاصد
- سهولت انجام تست پیسیآر
- محل اقامت و ویلاهای لوکس بههمراه استخرها و کلاب خصوصی
- رعایت اصول بهداشتی مانند نظافت فضاها و...
سفرهای شخصیسازیشده
مسلما مهمترین عنصر یک سفر لوکس، ایجاد تجربههای شخصی برای مسافر است. مطالعات اخیر نشان میدهد که ۸۰درصد از مسافران برای برندهایی که محصولاتی متناسب با سلیقهی آنها ارائه میدهند، هزینه بیشتری را صرف میکنند. شخصیسازی سفرها ایدهی نوظهوری است که باعث تولد بسیاری از استارتاپ های گردشگری مانند استارتاپ گردشگری «اسمارت نومد» (SmartNomad) در سالهای اخیر شده است.
انعطافپذیری سفرها
استفاده از روشهای قدیمی، برای مسافران لوکس امروز کارایی نخواهد داشت. در عوض، لاکچریپسندان بهدنبال انعطافپذیری و یک نگرش جدید در برندهای لوکس هستند. یکی از مهمترین عناصر جلب اعتماد مسافران در دوران کرونا، امکان لغو رایگان رزروها یا تغییر رزرو بود. بهطور کلی انعطافپذیری در سفرها، از مهمترین خواستههای مسافران امروز است که باید تا چندین سال آینده یا حتی تا همیشه، موردتوجه برندهای گردشگری قرار بگیرد.
تورهای سفارشی و خصوصی
مسافران لاکچری، بیش از هرچیزی ترجیح میدهند بهجای شرکتکردن در تورهای گروهی بزرگ، در تورهای سفارشی و خصوصی شرکت کنند. بر اساس نظرسنجی «تریپادوایزر» (TripAdvisor)، تورهای خانوادگی، محبوبترین تورها در میان مسافران هستند. بهطوری که در سال گذشته، رزرو این تورها بیش از ۲۰۰درصد و برای مسافران آمریکایی ۲۹۱درصد افزایش یافته است.
علاوه بر آن، شرکت در کلاسها و کارگاههای آموزشی، فعالیتهای فرهنگی و تجربههای مربوط به سلامتی نیز در سال گذشته با افزایش چشمگیری روبهرو شده است. این امر نشاندهندهی آن است که مسافران تمایل دارند، مهارتهای مختلفی را در سفرها تجربه کنند. بنابراین برندهایی که اینگونه خدمات را ارائه نمیدهند نیز میتوانند با ارائهدهندگان این تجربهها همکاری کرده و تجربهی مصرفکنندگان لوکس را بهبود بخشند.
سفر تجربی
بر اساس نظرسنجیها، سفرهای تجربی و منحصربهفرد، یکی از ترندهای موردعلاقهی گردشگران، بهویژه لاکچریپسندان است، بهطوری که حدود دوسوم از مسافران لوکس تمایل دارند که در سفرهای خود، در فعالیتهای تجربی و محلی شرکت کنند. این امر بهویژه دربارهی مسافران نسل زد و هزاره نیز صدق میکند. ارائهی فعالیتهای تجربی و برقراری ارتباط با بومیان، از جمله ایدههایی است که به ارتقای سفرهای پایدار نیز کمک میکند. به همین دلیل، بسیاری از استارتاپهای گردشگری، مانند استارتاپ "MakeYourTripBetter" سعی در ارائهی اینگونه تجارب به گردشگران دارند.
سادهسازی سفرها
با توجه به آنکه این روزها سفرکردن به امری پیچیده تبدیل شده است، مسافران لاکچری بهدنبال راههایی برای سادهسازی سفرهای خود هستند. برندهایی که به این نیاز مسافران پاسخ میدهند، از وفاداری و اعتماد آنها در طولانیمدت بهرهمند خواهند شد. رزرو اتومبیل شخصی برای رساندن مسافر به فرودگاه، انجام فرآیندهای چکاین سریع از طریق اپلیکیشنهای سفر و سایر موارد، از جمله راههایی است که به سادهسازی سفرها کمک میکند. استفاده از تکنولوژیهای هوشمند نیز نقش مهمی در ایجاد سفرهای بدون دردسر برای مسافران، بهویژه مسافران کاری دارد.
مقاصد کمترشناختهشده
اگرچه مقاصد شاخص گردشگری مانند پاریس یا ونیز همچنان از محبوبیت بسیاری برخورداند، بسیاری از مصرفکنندگان لاکچری بهدنبال مقاصد کمترشناختهشده و شناخت فرهنگ بومی مقاصد هستند. البته این امر تا حدی بهدلیل تلاش سازمانهای گردشگری برای کاهش ازدحام بیش از حد گردشگران یا همان «اورتوریسم» (overtourism) است.
آینده روشن سفرهای لوکس
تا همین چند سال پیش سفر لوکس محدود به یک سری گزینههای خاص مثل هتلهای ۵ ستاره، استخرهای خصوصی، کشتیهای کروز و .. بود، اما ذائقه مسافران لوکس امروزی تغییر کرده و حالا مواردی مثل اقامت شخصیسازی شده، تجربههای محلی و اصیل، توجه به پایداری و .. نیز به انتظارات مسافران از یک سفر لاکچری افزوده شده است.
کارشناسان معتقدند در آینده نزدیک تنها برندهایی که بر تجربیات شخصیسازی شده لوکس تمرکز کرده و نوآوری بیشتری داشته باشند، خواهند توانست از این بخش رو به رشد و جذاب صنعت سفر و گردشگری بیشترین بهره را ببرند.
آیا شما هم از طرفداران سفرهای لاکچری هستید؟ به نظر شما صنعت سفرهای لوکس در آینده چه تغییراتی خواهد کرد؟
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: