معرفی انواع مختلف گردشگری

گردشگری داخلی چیست و چه سهمی در صنعت گردشگری دارد؟

گردشگری داخلی چیست و چه سهمی در صنعت گردشگری دارد؟

«گردشگری داخلی» (Domestic tourism) برخلاف سایر شاخه‌های گردشگری، در دوران کرونا با رشد قابل‌توجهی روبه‌رو شد، دلیل این امر چیست؟

قطب‌نما- گردشگری داخلی در برخی از کشورها یکی از راه‌های مهم رونق اقتصاد است و درآمد قابل‌توجهی را برای اقتصاد منطقه و سراسر کشور به ارمغان می‌آورد، اما گردشگری داخلی چیست؟

گردشگری داخلی چیست؟

گردشگری داخلی به معنی سفر برای کار یا تفریح در داخل کشور محل اقامت است. بر اساس تعریف «سازمان جهانی گردشگری» (UNWTO)، یک فرد باید حداقل یک شب از محل زندگی معمول خود (در داخل کشور خود) دور باشد تا بتواند به‌عنوان یک گردشگر داخلی شناخته شود. اما یک فرد چند کیلومتر باید از خانه‌ی خود دور شود تا یک گردشگر داخلی محسوب شود؟ به‌طور کلی یک گردشگر داخلی فردی است که به شهر یا منطقه‌ی دیگری از کشور خود سفر کرده و فعالیت‌های مسافرتی را در آن مقصد انجام می‌دهد. مثلا فردی که در لندن زندگی می‌کند و برای یک روز یا چند روز اقامت به گلاسکو سفر می‌کند یک گردشگر داخلی است. یا کسی که در تهران زندگی می‌کند و برای چند روز به اصفهان سفر می‌کند، یک گردشگر داخلی است. ایالات متحده، هند و چین از مقاصد محبوب گردشگری داخلی به شمار می‌روند.

گردشگری داخلی چیست

چرا گردشگری داخلی مهم است؟

بر اساس گزارشاتی که در سال‌های اخیر توسط «شورای جهانی سفر و گردشگری» (WTTC)، منتشر شده است، درصد زیادی از کل درآمد سفر و گردشگری در سطح جهان را گردشگری داخلی تشکیل می‌دهد. بنابراین گردشگری داخلی یک شاخه‌ی اصلی و مهم در صنعت گردشگری است. بسیاری از کشورها به برای کاهش فقر، بهبود زیرساخت‌ها، اشتغال‌زایی و مهم‌تر از همه برای رشد اقتصادی خود به گردشگری داخلی تکیه می‌کنند. فعالیت‌های گردشگران داخلی اهمیت اقتصادی بسیار بالایی برای کشورها دارد، چراکه پول صرف‌شده توسط گردشگری داخلی به اقتصاد آن کشور باز می‌گردد. این امر می‌تواند در رفاه جوامع بومی و بهبود اقتصاد کشورها بسیار موثر باشد. قبل از همه‌گیری کرونا گردشگری داخلی، سهم بزرگی از درآمد کشورها را به خود اختصاص داده بود. به‌عنوان مثال، در ایالات متحده، گردشگری داخلی ۸۶ درصد از کل درآمد سفر و گردشگری را در سال ۲۰۱۹، به خود اختصاص داده بود.

همه‌گیری ویروس کرونا و تاثیر آن بر گردشگری داخلی

 کرونا و تاثیر آن بر گردشگری داخلی

همه‌گیری ویروس کرونا در سراسر جهان، ضربات جبران‌ناپذیری به صنعت گردشگری جهانی وارد کرد. بسیاری از کشورها برای احیای صنعت گردشگری خود، تمرکز کمپین‌های بازاریابی و استراتژی‌های بازار هدف خود را بر گردشگری داخلی قرار دادند. آمارها نشان می‌دهد که گردشگری داخلی توانسته است در سال ۲۰۲۰ با وجود همه‌گیری کرونا، در مقایسه با گردشگری بین‌المللی، سریع‌تر بهبود یابد. در همین راستا، بسیاری از کارشناسان معتقدند که مقاصدی که در دوران کرونا بر گردشگری داخلی خود تمرکز کرده‌اند، بسیار سریع‌تر توانسته‌اند به بهبود اقتصادی موردنظر خود دست یابد. مقاصد گردشگری، شرکت‌های گردشگری و بازاریابی مقاصد می‌توانند از کمپین‌های بازاریابی گرفته تا ارائه‌ی تخفیف و پیشنهادهای رایگان، از روش‌های مختلفی برای ارتقای گردشگری داخلی استفاده کنند. در ادامه نگاه کوتاهی می‌اندازیم به کشورهایی که در دوران همه‌گیری کرونا و محدودیت سفرها، بر گردشگری داخلی خود تمرکز کردند.

مقاصدی که در دوران کرونا بر گردشگری داخلی تمرکز کردند:

  • ایالات متحده امریکا، نیویورک

نیویورک از جمله ایالت‌هایی است که در دوران کرونا بر گردشگری داخلی تمرکز کرده است. این ایالت یک برنامه بازیابی چند مرحله‌ای ایجاد کرد که با تمرکز بر مشارکت نیویورکی‌ها آغاز شد، اما رفته‌رفته برای بازدید سایر بازدیدکنندگان از این ایالت توسعه یافت.
  • استرالیا

استرالیا از جمله کشورهایی است که در دوران کرونا سخت‌ترین محدودیت‌ها را برای سفرهای بین‌المللی در نظر گرفت و پس از ۱۸ ماه ممنوعیت سفر، در ماه اکتبر ۲۰۲۱ (مهر ۱۴۰۰) نخستین گام‌های خود را برای بازگشایی مرزهایش برداشت که باز هم شامل گردشگران خارجی نمی‌شود. همین امر سبب شد که گردشگری داخلی تنها گزینه برای مردم استرالیا باشد و به همین دلیل، بسیاری از شرکت‌های گردشگری استرالیایی، تخفیف‌های تابستانی و پیشنهادهای ویژه‌ای را برای تشویق مردم به سفرهای داخلی به اجرا درآوردند.
  • ژاپن

ژاپن نیز از جمله کشورهایی است که در دوران کرونا مرزهای خود را به‌روی گردشگران خارجی بسته است و تنها با شرایط قرنطینه و... امکان ورود مسافران بین‌المللی را فراهم می‌کند. در همین راستا ریزورت‌های هوشینو در ژاپن، به گردشگری کوچک و داخلی توجه کرده و اقامتگاه‌های خود را به‌عنوان راهی برای ارتباط مجدد مردم ژاپن با منطقه و فرهنگ خود، در اختیار آن‌ها قرار دادند.
  • سنگاپور

سنگاپور نیز از جمله مقاصدی است که به‌مدت طولانی مرزهای خود را به‌روی مسافران بسته بود و در اکتبر ۲۰۲۱ (مهر ۱۴۰۰) خبرهایی از بازگشایی مرزهای خود داد. این کشور نیز در دوران کرونا به‌منظور جذب‌ گردشگران داخلی، پکیج‌های «ورکیشن» (Workcation) را ارائه داد تا مردم را تشویق کند برای تنوع، از اتاق‌های هتل‌ها، به جای کار در خانه استفاده کنند. این پیشنهاد سنگاپور شامل امتیازهایی مانند خدمات اتاق، سرو میان وعده‌های اتاق و چک‌این زودهنگام نیز بود.

سهم ورکیشن و استیکیشن در گردشگری داخلی

یکی از مهم‌ترین کارهایی که صاحبان هتل‌ها، اقامتگاه‌ها و ریزورت‌ها، برای جلب توجه مهمانان داخلی باید انجام دهند، یافتن راه‌هایی برای تبلیغات و ارائه‌ی پیشنهادهایی است که می‌تواند در آن‌ها برای رزرو اقامتگاه در نزدیک محل زندگی یا در کشور خود، ایجاد انگیزه کند. نکته مهم دیگر آن است که خدماتی که به مسافران داخلی ارائه می‌شود باید به‌صورتی باشد که آن‌ها را برای بازگشت دوباره به آن هتل یا اقامتگاه ترغیب کند. «ورکیشن» (Workcation) و «استیکیشن» (Staycations) یکی از بهترین روش‌ها برای جلب‌توجه گردشگران داخلی است. البته درست است که ورکیشن به‌معنای ترکیب کار و تفریح، در یک مقصد دیگر، به‌ویژه در یک کشور دیگر است، اما بسیاری از هتل‌ها، به‌ویژه در دوران کرونا با راه‌اندازی کمپین‌ها و برنامه‌های مختلفی، افراد را به کار در هتل‌های محل زندگی خودشان تشویق می‌کنند. از سوی دیگر، استیکیشن نیز نوعی سفر داخلی در نزدیکی محل زندگی یا اقامت افراد است که شامل مشارکت در فعالیت‌های گردشگری نیز می‌شود. استیکیشن در زمان‌های بحرانی چون کرونا، هم برای مسافران و هم برای شرکت‌های گردشگری مزایایی بسیاری به همراه دارد. این نوع گردشگری داخلی این فرصت را به افراد می‌دهد که اطراف محل زندگی خود را کشف کنند.

سخن پایانی

بسیاری از افراد در مقطعی از زندگی خود، بدون آنکه خودشان بدانند یک گردشگر داخلی بوده‌اند. گردشگری داخلی یکی از شاخه‌های مهم گردشگری است که به‌ویژه در دوران کرونا اهمیت بیشتری نیز پیدا کرده است، همان طور که در این مطلب گفته شده است، صنعت گردشگری داخلی در بسیاری از مقاصد، به‌ویژه در کشورهای بزرگ یا مقاصدی که مردم محلی اغلب هزینه‌ی سفرهای بین‌المللی را نمی‌توانند پرداخت کنند، یک منبع اقتصادی بسیار بزرگ است. قطب‌نما در تلاش است که هر هفته شاخه‌های مختلف گردشگری، که در سال‌های اخیر بسیار موردتوجه قرار گرفته‌اند، را معرفی کند. اگر به این مباحث علاقه‌مندید، مقاله‌های سفر و گردشگری قطب‌نما را در روزهای یکشنبه مطالعه کنید.
آخرین مقاله‌ی سفر و گردشگری قطب‌نما

مطالب مرتبط