تمایل ۷۷ درصد از شاغلین به مهاجرت

فعالان گردشگری و هتلداری، در صف اول مهاجرت + اینفوگرافیک

فعالان گردشگری و هتلداری، در صف اول مهاجرت + اینفوگرافیک

رسانه قطبنما: بر اساس گزارشی که «جاب‌ ویژن»،  پلتفرم‌ ارائه‌دهنده بسته جامع خدمات کاریابی و استخدام، در رابطه با مهاجرت کارکنان در بخش‌‌های مختلف کسب‌و‌کار منتشر کرده است، گروه‌های شغلی «گردشگری و هتلداری»، «خدمات برگزاری همایش‌ و مجالس»، «ترجمه» و «ورزشی/تفریح و سرگرمی»، ۴ گروه شغلی هستند که بیشترین تمایل به مهاجرت را دارند. 

در این بین، گروه‌های شغلی املاک و مستغلات، تلکام، بانکداری و بازاریابی و تبلیغات، کمترین تمایل به مهاجرت را دارند.

به گزارش «رسانه قطبنما»، جاب ويژن برای آگاهی از وضعیت پدیده مهاجرت در سازمان‌ها و فضای کسب‌وکارهای کشور، پیمایشی را با همکاری مشترک رصدخانه مهاجرت ایران انجام داده است. در این پیمایش، بیش از ۶ هزار نفر از افراد فعال در بخش‌های مختلف اقتصادی (صنعت یا تولید، خدمات یا مشاوره و کشاورزی) و گروه‌های شغلی نظیر گردشگری و هتلداری شرکت کرده‌اند. 

تحلیل جاب ویژن از وضعیت تمایل شرکت‌کنندگان به مهاجرت و پاسخ آن‌ها به سوال «تمایل شما برای مهاجرت از کشور چه میزان است؟» نشان می‌دهد که ۴۸.۷ درصد از پاسخ‌دهندگان تمایل بسیار زیاد و ۲۸.۳ درصد تمایل زیاد به مهاجرت داشته‌اند. به طور کلی، ۷۷ درصد از شاغلین در بخش‌های مختلف کسب‌و‌کار، تمایل زیاد یا خیلی زیاد به مهاجرت دارند. در این بین، تنها ۶ درصد از پاسخ‌دهندگان تمایل کم یا خیلی کم به مهاجرت داشتند. داد‌ه‌های مهم از آمار مهاجرت فعالان گردشگری و هتلداری، بر اساس گزارش ۱۴۰۱ جاب ویژن و رصدخانه مهاجرت ایران، را می‌توانید به صورت اینفوگرافیک در اینجا ببینید.

تمایل بالای فعالان گردشگری به مهاجرت

مهاجرت راهنمایان گردشگری

علاوه بر این، طبق بررسی‌های انجام‌شده در زمینه «تصمیم به مهاجرت به تفکیک حوزه های شغلی»، اکثریت افراد فعال در گروه‌های شغلی گردشگری و هتلداری تصمیم به مهاجرت دارند، اما هنوز اقدامی برای آن نکرده‌اند. این در حالی است که تعداد کمی از شاغلین بخش گردشگری و هتلداری مایل‌اند در ایران بمانند. 

به گزارش «رسانه قطبنما»، پیش از این نیز محسن حاجی سعید، رئیس کانون انجمن‌های صنفی راهنمایان گردشگری سراسر کشور، از افزایش شمار مهاجرت راهنمایان گردشگری و چالش‌های آن‌ها در پی قطعی اینترنت خبر داده بود. به گفته محسن حاجی سعید، راهنمایان گردشگری به دلیل تسلط به زبان خارجی و روابط عمومی بالایی که دارند، به سادگی در کشورهای دیگر جذب کار می‌شوند.

بدین ترتیب، بررسی‌ها از موج مهاجرت راهنمایان گردشگری و کارکنان فعال در این صنعت نشان می‌دهد صنعت گردشگری و سفر در آینده‌ای نه‌چندان دور با بحران جدی کمبود نیروی انسانی ماهر و متخصص مواجه خواهد شد. 

ورود به فاز توده‌وار مهاجرت

همانطور که اشاره شد به طور کلی، ۷۷ درصد از شاغلین در بخش‌های مختلف کسب‌و‌کار، تمایل زیاد یا خیلی زیاد به مهاجرت دارند. اما براساس این گزارش، از میان افراد مایل به مهاجرت، ۷۹ درصد تصمیم به مهاجرت گرفته‌اند و از این بین:

  • ۴۸ درصد فعلا اقدامی انجام نداده‌اند؛
  • ۲۲ درصد برای مهاجرت برنامه‌ریزی کرده‌اند؛
  • ۹ درصد اقدامات عملی لازم جهت مهاجرت را انجام داده‌اند.

یکی از نکات قابل تامل در این گزارش این است که ۴۶.۲ درصد افراد مایل به مهاجرت، تصمیم به بازگشت ندارند و ۴۰ درصد از افراد فعلا تصمیم مشخصی برای بازگشت نگرفته‌اند.

گزارش جاب ویژه همچنین نشان می‌دهد که تصمیم به مهاجرت به تفکیک جنسیت یا وضعیت تاهل، تفاوت چندانی نداشته است. از سوی دیگر، تصمیم به مهاجرت در میان کارکنان و مدیران میانی بیشتر از مدیران ارشد بوده است؛ اما با این وجود، درصد افرادی که برای مهاجرت برنامه‌ریزی و اقدام کرده‌اند، در سطوح سازمانی بالا بیشتر بوده است.

طبق گزارش جاب ویژن، تصمیم به مهاجرت در میان فعالان بخش خصوصی و نیمه خصوصی بیشتر از بخش دولتی و بخش عمومی بوده است و در شهر تهران، در مقایسه با سایر شهرهای بزرگ و شهرستان‌ها، درصد بالاتری از شاغلین برای مهاجرت برنامه‌ریزی و اقدام عملی انجام داده‌اند.

علاوه بر این، تصمیم و اقدام برای مهاجرت در میان شاغلین در سازمان‌های بزرگ، بیشتر از شاغلین در سازمان‌های کوچک بوده است.

طبق این بررسی‌ها، نوسان قیمت ارز، تورم و شرایط اقتصادی، دغدغه آینده فرزندان، شیوه حکمرانی و رویکردهای سیاسی و شرایط تحریم ایران از عوامل اصلی تمایل افراد به مهاجرت است.

به طور کلی نتایج این گزارش، نشان‌دهنده همه‌گیر‌شدن تمایل به مهاجرت در تمامی افراد سازمان‌ها و وارد‌شدن کشور به فاز توده‌وار مهاجرت است.

قبل از این، بررسی‌های رصدخانه مهاجرت ایران در سال ۱۴۰۰ نشان داده بود که در طول ۳۰ سال گذشته، میزان مهاجرت ایرانی‌ها ۲ برابر شده و مهاجرت دیگر مختص قشر تحصیل‌کرده و متخصص نیست. طبق این تحقیقات، مشکلات اقتصادی و سودای آینده بهتر، عامل اصلی مهاجرت ایرانی‌ها بوده است، اما سرخوردگی‌های اجتماعی، ناامیدی از بهبود اوضاع، فساد، رانت، کاهش بازدهی کسب‌وکارها، مشکلات کارآفرینی و… این روند را تشدید کرده است. 

پیمایش جاب ویژن در رابطه با وضعیت رشد و پیشرفت فردی در داخل یا خارج از کشور نیز حاکی از آن است که ۸۴.۵ درصد از شرکت‌کنندگان امکان رشد و پیشرفت خود را در خارج از کشور بیشتر از داخل دانسته‌اند. تحلیل در سطوح سازمانی نیز نشان می‌دهد مدیران ارشد بیش از مدیران میانی و کارکنان امکان رشد در داخل را میسر می‌دانند. 

برای اطلاع بیشتر از جزئیات پیمایش مشترک جاب ویژن و رصد‌خانه مهاجرتی ایران، می‌توانید به این لینک مراجعه کنید. 

پیشنهاد «رسانه قطبنما»: 

بهترین شهرها برای مهاجرت در سال ۲۰۲۲

مطالب مرتبط