رسانه قطبنما: نشست مجمع تشکلهای ملی گردشگری به دعوت حرمت الله رفیعی، دبیر این مجمع و با حضور روسای تشکلهای ملی صنعت گردشگری، معاون گردشگری و مدیران کل وزارت گردشگری، هیئت رئیسه فراکسیون گردشگری و نمایندگان موثر مجلس شورای اسلامی شب گذشته، ۱۵ آبانماه ۱۴۰۱ برگزار شد.
اهداف این جلسه تبیین مشکلات و موانع توسعه گردشگری، فرصت و چالشها در برنامه های توسعه ششم و ارائه راهکارها برای تقویت گردشگری در اسناد بالادستی و لایحه بودجه ۱۴۰۲ بود. از مهمترین نکات و مطالبات مطرح شده در این جلسه بسیار مهم، که صنعت گردشگری کشور در این سالها کمتر به خودش دیده بود، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- حذف دخالت ارگانها و نهادهای مختلف در گردشگری
- بررسی مسئله امنیت داخلی و دستگیری گردشگران خارجی
- بازنگری قانون توسعه ایرانگردی و جهانگردی
- تخصیص بودجه ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومانی برای معرفی ایران در سطح بینالمللی
- تمدید طرح معافیت مالیاتی در ازای تولید محتوای گردشگری
- مستثنی کردن گردشگری از طرح مانعزدایی از توسعه صنعت برق
- ورود دولت و مجلس به گردشگری سلامت
- رفع چالشهای گردشگری در قانون برنامه هفتم بودجه.
به گزارش خبرگزاری مهر، در این نشست، نمایندگان تشکلهای گردشگری هر کدام به بیان دغدغههای تشکل خود پرداختند و نمایندگان مجلس نیز ضمن همراهی برای پیگیری مسائل آنها، موضوعاتی را مطرح کردند.
حرمتالله، رفیعی، رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران و دبیر مجمع ملی تشکلهای گردشگری گفت: «درخواستهای هر یک از تشکلها چیزی نیست که نمایندگان مجلس نتوانند آن را حل کنند. ارگانها و نهادهای مختلفی در گردشگری دخالت میکنند و این موضوعات باید حل شود.»
توریست خارجی، لزوما جاسوس نیست!
محسن حاجیسعید، رئیس کانون انجمنهای صنفی راهنمایان گردشگری سراسر کشور نیز در این نشست با اشاره به اینکه دوام شغل راهنمایان گردشگری ارتباط مستقیمی با گردشگر خارجی دارد، بار دیگر هشدار داد که اگر توجه ویژهای به راهنمایان سفر نشود، این گروه متخصص و تحصیلکرده، مهاجرت خواهند کرد. به گزارش «رسانه قطبنما»، او پیش از این نیز از مهاجرت روز افزون راهنمایان گردشگری کشور خبر داده بود.
حاجیسعید افزود: «در ۹ ماه گذشته، طبق آمار سازمان جهانی گردشگری ۶۰ درصد صنعت گردشگری در دنیا احیا شده است؛ ولی در ایران فکر نمیکنم بیشتر از ۱۵ درصد این احیا انجام شده باشد. چرا نتوانستیم در این زمینه موفق شویم؟ نمایندگان مجلس میتوانند این گره کور را باز کنند. گرههای گردشگری کلان است. بودجه خیلی از شرکتهای تبلیغاتی دنیا با بودجه تبلیغات گردشگری ایران رقابت میکند؛ چون ما هنوز متوجه نشدهایم که گردشگری ایران به تبلیغات گستردهای نیاز دارد.»
به گفته حاجی سعید، ایران ۲۰ میلیارد تومان بودجه تبلیغات گردشگری دارد؛ در حالی که مالزی ۱۵۰ میلیون یورو برای تبلیغات گردشگری کشورش هزینه میکند. بنابراین بازده آنها بیشتر از ماست.
وی ادامه داد: «متاسفانه شاهد بودیم برخی از گردشگرانی که تنها از روی کنجکاوی از حوادث اخیر عکاسی کردهاند، دستگیر شدند. این موضوع باید آموزش داده و به کسانی که جلوی اعتراضات میایستند، گفته شود که امنیت گردشگر و بازتاب بینالمللی آن هم مهم است؛ لزوما همه آنهایی که در جای نادرست دیده میشوند، جاسوس نیستند. این موضوع به یک مطالبه حیاتی برای گردشگری تبدیل شده است. نمایندگان مجلس کمک کنند موجی را که در ماههای اخیر علیه ما در کشورهای بازارهای هدف ایجاد شده، برعکس کنیم.»
رئیس کانون انجمنهای صنفی راهنمایان گردشگری سراسر کشور خاطرنشان کرد: «ناوگان حمل و نقل عمومی، فرسوده است و فضای رقابت را از بین برده؛ بنابراین به ورود ۲ هزار خودرو صرفا برای صنعت گردشگری نیاز داریم.»
لزوم بازنگری قانون توسعه ایرانگردی و جهانگردی
علی اصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی و گردشگری نیز که در این نشست حضور داشت، از عدم بازنگری نسبت به قانون توسعه ایرانگردی و جهانگردی انتقاد کرد و گفت: «این قانون بیش از ۳ دهه است که بازنگری نشده است. بسیاری از نیازهایی که گردشگری بعد از جنگ داشته، اکنون متفاوت است و رویکردی که توسعه گردشگری در آن زمان داشت نیز نسبت به رویکردی که الان وجود دارد، تغییر کرده است.»
وی تصریح کرد: «ما با فراکسیون و کمیسیون فرهنگی شروع به ارائه پیشنویس اصلاح قانون حمایت از توسعه ایرانگردی و جهانگردی کردیم. کار متمایز مجلس فعلی، میتواند همین قانون باشد.» او خطاب به نمایندگان مجلس گفت: «۵۱۳ طرح را در دستور کار دارید اما میتوانید این طرح را دو فوریتی کنید و تا پایان مجلس، به سرانجام برسانید.»
۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومان: بودجه برای معرفی ایران
اکبر غمخوار، عضو جامعه تورگردانان کشور، به عنوان نماینده این تشکل در نشست مذکور و در غیاب رئیس جامعه تورگردانان، مطالبات بخش گردشگری از نمایندگان مجلس را در سه بخش دستهبندی کرد: «باید حرکت اساسی در جهت مقابله با ایرانهراسی در کشور شکل گیرد؛ برای تبلیغ گردشگری ایران بودجه مشخص شود؛ و همچنین، باید مقرراتزدایی در گردشگری رخ دهد.»
وی افزود: «به علت تبلیغات منفی علیه ایران با کنسل شدن ۷۰ درصدی تورها مواجه شدیم. گردشگران خارجی به ایران نمیآیند؛ چون بسیاری از کشورها به آنها میگویند که اگر به ایران سفر کنید، شرکتهای بیمه ضامن اتفاقاتی که برای شما میافتد، نمیشوند. در سفارتخانهها، باید به موضوع امن بودن ایران توجه ویژه شود. هر گروهی که به ایران آمده، دچار مشکل نشده است؛ جز یکی دو گروه. باید ایران به عنوان مقصد گردشگری در دنیا معرفی شود. ما بودجه ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومانی برای معرفی کشور لازم داریم؛ چون در حوزه بینالمللی، ایران را نمیشناسند.»
غمخوار با اشاره به نرخ ورودی موزهها برای گردشگران خارجی که چند برابر نرخ ورودی برای ایرانیها است، خاطرنشان کرد: «وقتی از وزارت میراث فرهنگی پیگیری کردیم، گفتند که این طرح نمایندگان مجلس بوده است. ما انتظار داریم رسیدگی به این موضوع در تصمیمات شما لحاظ شود.»
به گزارش «ایسنا»، او همچنین افزود: «برخی مسائل در کشور تنها توسط نمایندگان مجلس حل میشود. شما میگویید چرا ایرانیها در ترکیه و دبی خانه میخرند و ارز از کشور خارج میکنند. پس چرا اجازه نمیدهید شیعیان کشورهای دیگر در ایران خانه بخرند و ارز وارد ایران کنند و مالک شوند؟»
چالش طرح مانعزدایی از توسعه صنعت برق برای گردشگری
در این نشست همچنین، سید امیر ناصرالدین طباطبایی، عضو جامعه هتلداران کشور و نماینده این جامعه در غیاب جمشید حمزهزاده، رئیس جامعه هتلداران، گفت: «صنعت گردشگری حساس است و حذف یا کاهش یارانهها در آن تأثیر میگذارد. برای مثال، صنعتی شدن نرخ برق برای صنعت گردشگری مشکل ایجاد میکند. اگر یارانه بخش صنعت حذف شود، برای صنعت گردشگری اتفاق بدی میافتد. درخواست داریم که در طرح مانعزدایی از توسعه صنعت برق، تاسیسات گردشگری را مستثنی کنید.»
یاور عبیری، رئیس جامعه اقامتگاههای بومگردی ایران هم با اشاره به همین موضوع، تصریح کرد: «اگر طرح مانعزدایی از توسعه صنعت برق تصویب شود، اقامتگاههای بومگردی با افزایش ۱۰ برابری در تعرفهها رو به رو میشوند. این اقامتگاهها نوپا هستند. همکاران ما یا بیمه ندارند یا در خانههای روستایی زندگی میکنند و در کنار آن، مسافر هم میپذیرند. اگر قیمت برق بالا برود، ما مجبور به تعطیل کردن کسبوکارمان میشویم.» او از نمایندگان مجلس خواست طرحی ارائه کنند که دولت بخشی از بیمه این صنف را تامین کند.
گردشگری را با چشم اقتصادی ببینید
حسین نیکونام، رئیس جامعه گردشگری سلامت ایران نیز در این نشست، با اشاره به اینکه بسیاری از شهرهای ما هنوز نتوانستهاند در حوزه گردشگری سلامت، مسافر جذب کنند، از نمایندگان خواست تا به گردشگری نگاه اقتصادی داشته باشند. او ادامه داد: «اکنون گردشگری در کمیسیون فرهنگی بررسی میشود؛ در حالی که میتوان حوزه میراث فرهنگی و صنایع دستی را در کمیسیون فرهنگی قرار داد.»
نیکونام با بیان اینکه گردشگری سلامت یک صنعت است، تصریح کرد: «در این حوزه، یا مجلس به صورت مستقیم ورود کند یا باید ریاست جمهوری وارد شود؛ چون وزارتخانههای متعددی از جمله وزارت میراث فرهنگی به عنوان متولی قانونی، وزارت بهداشت، وزارت امور خارجه، وزارت کشور و وزارت راه درگیر گردشگری سلامت هستند و هیچکدام هم کار را پیش نمیبرند.»
به گزارش «ایلنا»، محمد گنجخانلو، رییس جامعه حرفهای مجتمعهای گردشگری و خدماتی کشور هم در این نشست، مطالبه شرح وظایف در حوزه گردشگری را مطرح کرد و گفت: «در چارت ادارات کل استانها با مشکل روبه رو هستیم.»
مطالبه تمدید طرح معافیت مالیاتی در ازای تولید محتوای گردشگری
نیما آذری، رئیس هیئت مدیره انجمن موسسات آموزش گردشگری کشور هم در نشست توسعه راهبردهای صنعت گردشگری و بررسی موانع موجود با بیان اینکه لازمه رشد صنعت گردشگری، نگاه پیشران به آن است، خطاب به نمایندگان گفت: «طرح معافیت مالیاتی در ازای تولید محتوای گردشگری را برای ۵ سال تمدید کنید.» به گزارش «رسانه قطبنما»، پیش از این مجلس شورای اسلامی تصویب کرده بود شرکتهایی که در حوزه تولید محتوا به زبان خارجی برای معرفی ظرفیتهای گردشگری و مقابله با ایران هراسی فعالیتی انجام داده و هزینه کردهاند، مابه ازای هزینهکرد آنها، تا پایان سال ۱۴۰۱ از معافیت مالیاتی برخوردار میشوند.
نیما آذری همچنین افزود: «کشور ما همیشه صنعت زده بوده است. یا همیشه وابسته به صنعت نفت بودهایم یا سعی میکردیم صنایع خودمان را پیش ببریم. اگر میخواهیم صنعت گردشگری رشد کند، باید به آن نگاه پیشران داشته باشیم. همچنین باید قوانین هم پیشران باشد و شأنیت پیشرانی داشته باشد. مثلاً قانون مالیات، تسهیلات و مقرراتزدایی آن باید پیشران باشند.»
او خطاب به نمایندگان مجلس گفت: «شما واسطه بین بخش خصوصی و حاکمیت باشید. باید نگاه حاکمیت به گردشگری تغییر کند تا این صنعت رشد داشته باشد. اگرچه در ده سال گذشته این نگاه تا حدی تغییر کرده اما همچنان باید این تغییر نگاه در مسائلی مانند تعیین بودجه، تسهیل قوانین و نگاههای امنیتی نیز وجود داشته باشد.»
اسناد بالادستی و جایگاه فعلی گردشگری را مقایسه کنید!
در این نشست، نمایندگان مجلس نیز اعلام کردند که بخش خصوصی، اسناد بالادستی را با جایگاه فعلی گردشگری مقایسه و گزارش آن را ارائه کند تا مشکلات آن در برنامه هفتم رفع شود.
محسن پیرهادی، نماینده تهران در مجلس در اینباره گفت: «در حوزه گردشگری سندهای بالادستی زیادی داریم که مسیری هم برای آن طی شده است. باید از بخش خصوصی و نمایندگان سوال کرد که نسبت به طرح جامع چه نقشی داشتهایم و تا کجا پیش رفتهایم. ما باید وضع فعلی را با سندهای بالادستی تطبیق دهیم. مثلاً بگوییم در سال ۱۴۰۴ باید به این نقطه میرسیدیم ولی الان در این جایگاه قرار داریم و سپس، مشکلات را شناسایی کنیم. در برخی موارد ممکن است مشکل قانون بوده باشد و در دیگر موارد، چالش نظارتی وجود داشته است. بخش خصوصی این موارد را از نمایندگان مطالبه کنند.»
سید محمد پاک مهر، نماینده بجنورد در مجلس نیز با اشاره به مطالبات مطرحشده از سوی روسا و نمایندگان تشکلهای گردشگری، پیشنهاد کرد که دو ماه دیگر با اعضای کمیسیون تلفیق جلسهای صورت گیرد تا این مسائل حل شود. او از تشکلهای گردشگری خواست تا چالشهای خود را در گردشگری مکتوب کنند و به نمایندگان ارائه دهند و از ظرفیت کمیسیونها برای رفع چالشها در گردشگری استفاده کنند. به گفته پاک مطهر، در مجلس کمیسیونهای متناظری وجود دارد که تشکلهای مربوطه میتوانند در این کمیسیونها مذاکرات را پیش ببرند؛ مثلا درباره گردشگری سلامت با اعضای کمیسیون بهداشت و درمان هم صحبت کنند.
رحمتالله فیروزی پوربادی، نماینده نطنز هم تصریح کرد: «باید تلاش کنیم در حوزه گردشگری یک فهم مشترک میان مسئولان کشور بوجود بیاید. باید رمز موفقیت کشورهای دیگر در حوزه گردشگری را دریابیم و یافتههای جدید نیز مورد توجه قرار گیرد.
چشمتان به بودجه ۱۴۰۲ نباشد، خبری نیست!
در این نشست همچنین، مهدی عیسیزاده، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس و نماینده میاندوآب خطاب به نمایندگان تشکلهای ملی گردشگری گفت: «چشمتان به بودجه ۱۴۰۲ نباشد! خبری نیست! اما میتوانید بودجهای به بودجه ۱۴۰۲ اضافه کنید و راهکار دهید. ما در کمیسیون عمران و اشتغال هم وقت میگذاریم تا ببینیم در حوزه اشتغال گردشگری چه کاری میتوان کرد.»
گردشگری، مظلومترین صنعت ایران
محسنی بندپی، نایب رئیس فراکسیون گردشگری و نماینده نوشهر، چالوس و کلاردشت با اشاره به بیتوجهی مسئولان متولی به گردشگری، خاطرنشان کرد: «گردشگری مظلومترین صنعت در برنامههای بالادستی است. بدتر از آن، ضعف نظارت مجلس و عدم باور مسئولان به اهمیت و نقش گردشگری در اقتصاد است. ما شاهد عدم درک حاکمیت از نقش بخش خصوصی در کشور هستیم. باید در برنامه هفتم توسعه، به طور جدی به گردشگری بپردازیم و فراکسیونها فعالتر وارد شوند.»
سید محمدرضا میرتاجالدینی، نماینده تبریز هم وعده داد که در لایحه برنامه توسعه و بودجه، توجه بیشتری به گردشگری صورت گیرد.
محمد صالح جوکار، نماینده یزد و رئیس کمیسیون شوراهای مجلس هم با بیان اینکه باید بررسی شود که در برنامه ششم توسعه چقدر از ظرفیتها استفاده کردهایم تا مشکلات آن را در برنامه هفتم رفع کنیم، افزود: «دولت در حال طراحی برنامه هفتم است. این طرح، چند روز دیگر به مجلس میآید و مجلس هم آن را در کمیسیون تلفیق بررسی میکند. احکام مورد نیاز گردشگری، ظرفیتساز هستند و میتوان به آنها توجه کرد.» وی درباره برخورد با برخی گردشگران خارجی در حوادث اخیر، گفت: «باید تدبیری اندیشیده شود که امنیت مردم کشورمان و گردشگران حفظ شود تا هم تعامل ایجاد شود و هم نفوذ اتفاق نیفتد. در عین حال، گردشگران هم مورد اتهام قرار نگیرند.»
فداحسین مالکی، نماینده زاهدان در مجلس هم در این نشست از تایید و تصویب طرح ساماندهی استانهای مرزی کشور با محوریت دیپلماسی سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و گردشگری از سوی رؤسای سه قوه خبر داد و درخواست کرد تا با فعالان گردشگری جلسه دیگری نیز برگزار شود. او افزود: «در سفر به عمان، خط دریایی و هوایی با چابهار را مصوب کردیم. عمانیها درخواست داشتند تا خطوط پروازی با شیراز نیز راهاندازی شود.»
به گزارش «رسانه قطبنما»، در حالی تشکلهای گردشگری کشور به صورت یکپارچه و همصدا، با نمایندگان مجلس دور یک میز نشستند که اخیرا چالشها و اختلافاتی از سوی برخی از روسای تشکلهای گردشگری به گوش میرسد. برگزاری این نشست منسجم با نمایندگان مجلس، آن هم بعد از مدتها، میتواند نویدبخش آن باشد که اختلافات صنفی به نفع توسعه گردشگری کشور کنار گذاشته شود.
آخرین اخبار گردشگری را از «رسانه قطبنما» دنبال کنید.