گردشگری سلامت چیست | مقاصد گردشگری سلامت در ایران

گردشگری سلامت چیست | مقاصد گردشگری سلامت در ایران

رسانه قطبنما: گردشگری سلامت یا توریسم سلامت، بخش مهمی از صنعت گردشگری است و به سفرهایی گفته می‌شود که با هدف دریافت خدمات درمانی و پزشکی صورت می‌گیرند. اهمیت گردشگری سلامت و زیر‌مجموعه‌های آن، مانند گردشگری پزشکی، در درآمدزایی و سودآوری کشور‌های میزبان تا حدی است که شرکت تحقیقاتی «Statista»، ارزش این بازار را در سال ۲۰۲۱ میلادی بالغ بر ۳۲ میلیارد دلار برآورده کرده و پیش‌بینی می‌کند در سال ۲۰۲۲ نیز به ۳۵ میلیارد و ۷۷ میلیون دلار برسد. 

برخی آمارها نیز نشان می‌دهد که سالانه حدود ۵۰ میلیون گردشگر پزشکی در سراسر جهان وجود دارد و انتظار می‌رود تعداد این گردشگران، هر ساله ۲۵ درصد افزایش یابد. 

اما گردشگری سلامت دقیقاً به چه معناست؟ انواع گردشگری سلامت کدامند؟ و با وجود رونق جهانی گردشگری سلامت در جهان، جایگاه گردشگری سلامت در ایران چگونه است؟ در این مطلب، به این سوالات پاسخ خواهیم داد و ابعاد مختلف گردشگری سلامت را بررسی خواهیم کرد.

گردشگری سلامت چیست؟ 

گردشگری سلامت چیست؟ 

گردشگری سلامت (HealthTourism) که به آن توریسم درمانی یا توریسم سلامت هم گفته می‌شود، یکی از شاخه‌‌های گردشگری است که سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) آن را اینگونه تعریف می‌کند: 

«کسب سلامتی یکی از اهداف اصلی مسافران برای سفر است؛ هدفی که باعث با به‌وجود‌آمدن گردشگری سلامت شده. در واقع انگیزه اصلی در گردشگری سلامت، کمک به سلامت جسمی، روانی یا معنوی از طریق فعالیت‌های پزشکی و سلامت‌محور است.»

گردشگری سلامت شامل زیرمجموعه‌های متعددی مانند گردشگری پزشکی است که گاهی با تعریف گردشگری سلامت اشتباه گرفته می‌شود.

بر اساس تعریف «سازمان همکاری اقتصادی و توسعه» (OECD)، گردشگری پزشکی زمانی شکل می‌گیرد که مصرف‌کننده برای دریافت خدمات پزشکی که اغلب ضروری هم هستند، از مرز‌های بین‌المللی خارج می‌شود. 

این در حالی است که گردشگری سلامت بخش مهمی از گردشگری اجتماعی است و بر مراقبت‌هایی تمرکز دارد که رفاه یک فرد را افزایش می‌دهند، اما به خودی خود ضروری نیستند. با این وجود، می‌توان گفت گردشگری سلامت دو هدف پیشگیرانه و درمانی دارد.

با همه این اطلاعات در مورد گردشگری سلامت، این نوع گردشگری یکی از شاخه‌های مهم و درآمدزا در بسیاری از مقاصد جهانی و ایران شناخته می‌شود. 

تاریخچه گردشگری سلامت

اگر بخواهیم از تاریخچه گردشگری سلامت بگوییم، باید به هزاران سال قبل برگردیم؛ زمانی که مردمان یونان و رم باستان برای استراحت و درمان به کنار رودخانه‌‌ها و چشمه‌های آب‌ معدنی می‌رفتند.

چشمه‌های آب‌‌ گرم همیشه یکی از نقاط مهم گردشگری سلامت از سالیان دور بوده و هست که به تجدید قوای جسمی و روحی انسان‌ها کمک می‌کند. در اروپا چشمه‌های آب معدنی و کلینیک‌های آب درمانی در اواخر قرن ۱۸ میلادی، مورد توجه جدی قرار گرفتند و علاوه بر این که به امکانات مناسب مجهز شدند، فضاهای اطراف آن‌ها نیز برای بهره‌مندی از سکون، آرامش و چشم‌اندازهای طبیعی آماده شدند.

تاریخچه گردشگری سلامت

در ادامه، علاقه مردم به سفر به این مناطق باعث توسعه اقامتگاه‌ها و ایجاد شهر‌های توریستی اطراف چشمه‌های آب معدنی در سراسر جهان شد. از شهر سرعین در ایران گرفته تا شهر‌های بادن، لاسانه و در سوئیس، ویسبادن در آلمان، وین در اتریش و بوداپست در مجارستان، از نمونه‌ شهر‌هایی هستند که گردشگران زیادی برای آب‌درمانی و استفاده از خاصیت‌های شفابخش چشمه‌های معدنی به آنجا سفر می‌کنند. 

انواع گردشگری سلامت

گردشگری سلامت به انواع مختلفی تقسیم می‌شود؛ از سفر‌ به قصد درمان و معالجه‌های پزشکی تا تقویت روح و رهایی از تنش‌های روز‌مره. بخش‌هایی مانند گردشگری تندرستی، گردشگری پزشکی، گردشگری درمانی و… از زیرشاخه‌های گردشگری سلامت به حساب می‌‌آیند. 

در ادامه نگاهی خواهیم داشت به انواع گردشگری سلامت. 

گردشگری تندرستی 

گردشگری تندرستی - گردشگری سلامت

گردشگری تندرستی (Wellness Toueism)، یکی از زیرمجموعه‌های گردشگری سلامت است که با هدف حفظ و بهبود سلامت افراد انجام می‌شود.

«موسسه سلامت جهانی» (Global Wellness Institute)، گردشگری تندرستی را اینگونه تعریف می‌کند: «سفرهایی که به‌دنبال حفظ یا افزایش رفاه شخصی فرد (جسمانی یا روحی) هستند. گردشگران سفر‌های تندرستی، معمولاً بیماری جسمی حادی ندارند و برای دوری از شلوغی‌های زندگی و احساس آرامش، به طبیعت و مقاصد تندرستی پناه می‌برند. 

گردشگری درمانی 

در گردشگری درمانی (Curative Tourism) افراد برای گذران دوران نقاهت تحت نظارت پزشک سفر می‌کنند و طی آن، ممکن است از منابع درمانی طبیعی (آب‌های معدنی، نمک و ...) یا امکانات فیزیوتراپی و امثال آن استفاده کنند تا دوره درمان‌شان تمام شود.

گردشگری پزشکی

گردشگری پزشکی - گردشگری سلامت

گردشگری پزشکی (Medical Tourism) به سفرکردن به مقصد دیگری با هدف درمان پزشکی می‌گویند. انگیزه‌های گردشگران پزشکی ممکن است متناسب با عوامل مختلفی مانند هزینه‌های کمتر درمان یا کيفيت بالاتر درمان، متفاوت باشد. اهداف گردشگری پزشکی، تنها به دستیابی به درمان‌های پزشکی محدود نمی‌شود، بلکه گاه افراد به‌منظور دریافت سایر نیازهای پزشکی از جمله جراحی‌های زیبایی یا درمان‌های دندان‌پزشکی نیز به مقاصد گردشگری پزشکی سفر می‌کنند.

مزایای گردشگری سلامت

گردشگران با دلایلی متنوعی به سمت گردشگری سلامت کشیده می‌شوند؛ برخی از آن‌ها به دنبال راه‌حلی برای درمان بیماری‌های خود هستند و برخی دیگر، تنها در جستجوی مکانی برای فرار از تنش‌های روزانه و غرق شدن در آرامش طبیعت و چشمه‌های آب گرم. 

برخی از مزایای گردشگری سلامت برای گردشگران عبارتند از:

  • امکان دسترسی به مراقبت‌های پزشکی و درمانی متنوع با هزینه مناسب و رقابتی
  • کیفیت بالای مراقبت‌های پزشکی و درمانی در کشورهای پیشرو در عرصه ارائه خدمات درمانی
  • تنوع انتخاب روش‌های درمانی
  • دسترسی به جدیدترین تکنولوژی‌ها و روش‌های درمانی 

علاوه بر این، گردشگری سلامت مزایای بسیاری برای کشور‌های میزبان به همراه دارد؛ مانند: 

  • ارتقای جایگاه علمی، سیاسی، اجتماعی و منطقه‌ای
  • مشارکت در بهداشت جهانی
  • ایجاد مشاغل و افزایش امکانات بهداشتی و درمانی
  • رشد و افزایش استانداردهای بهداشت جهانی
  • تبادل تجربه و دانش متخصصان
  • واردات ارز و ایجاد درآمد خارجی برای کشور میزبان

چالش های گردشگری سلامت

چالش‌ های گردشگری سلامت

تنوع در مقاصد گردشگری سلامت بسیار زیاد است، اگر مقاصد داخلی برای سفر خود انتخاب کنید، احتمالا با مشکلات کمتری مواجه خواهید شد. اما سفر به کشورهای خارجی برای دریافت خدمات سلامتی و درمان، چالش‌های بسیاری برایتان خواهد داشت؛ از زبان و نحوه ارتباط با مردم کشور میزبان گرفته، تا دردسر‌های مراقبت‌های پس از درمان و نبود سیستم قیمت‌گذاری مشخص

اما برخی از مهم‌ترین چالش‌ های گردشگری سلامت در کشور‌های میزبان عبارتند از: 

  • اختلافات فرهنگی و زبانی 
  • قاچاق اعضای بدن در بازار سیاه 
  • پیگیری و مراقبت‌های بعد از درمان 
  • شیوع بیماری عفونی میان گردشگران سلامت یک کشور
  • کمبود کادر حرفه‌ای درمان در برخی کشور‌های در حال توسعه 
  • نداشتن سیستم قیمت‌گذاری یکسان و عادلانه و تفاوت در کیفیت ارائه خدمات در مراکز درمانی
  • نبود زیرساخت‌های مناسب در برخی کشور‌های در حال توسعه‌ از لحاظ بهداشتی، غذایی و حمل‌ونقل

خدمات گردشگری سلامت

خدمات گردشگری سلامت

در گردشگری سلامت و زیر مجموعه‌های آن، نوع خدمات پزشکی و کیفیت خدمات درمانی، نسبت به خدمات گردشگری در اولویت قرار می‌گیرند. خدمات گردشگری سلامت را می‌توان به دو بخش اصلی، قبل از سفر گردشگر و بعد از آن تقسیم کرد. 

ارائه مشاوره به بیماران، تعیین وقت ملاقات یا برقراری ارتباط با پزشک معالج برای ارائه نتایج آزمایشات، رزرو روز جراحی، رزرو محل اقامت گردشگران و… کارهایی از این قبیل خدماتی است که قبل از سفر به گردشگران ارائه می‌شود. 

خدمات گردشگری سلامت پس از سفر گردشگران، متناسب با مقصد آن‌ها متفاوت خواهد بود. از جراحی‌های پیشرفته مغز و اعصاب و پیوند اعضا در بیمارستان‌ها گرفته، تا خدماتی مانند جراحی دندان و عمل‌های زیبایی در کلینیک‌های مجهز، از نمونه خدمات گردشگری سلامت است. 

در بسیاری از مقاصد نیز تور‌هایی سلامت متنوعی مانند تورهای برگزاری یوگا، تور‌های آب‌ درمانی و چشمه‌های آب معدنی و… برگزار می‌شود. 

خدمات گردشگری سلامت البته به همین جا ختم نمی‌شود و در بسیاری از مناطق، تور اپراتورهای فعال در این زمینه، سعی دارند که با ارائه پیشنهاد تورهای جانبی بازدید از جاذبه‌های مقصد، به خدمات خود تنوع بیشتری بدهند.

۱۰ مقصد برتر گردشگری سلامت در جهان

گردشگری سلامت در جهان

آمار گردشگری سلامت در جهان از افزایش تقاضا و محبوبیت این صنعت در جهان خبر می‌‌دهد؛ به‌طوری که طبق گزارش انجمن گردشگری پزشکی (Medical Tourism Association) سالانه حدود ۱۴ میلیون نفر در جهان برای دریافت مراقبت‌های پزشکی به کشورهای دیگر سفر می کنند؛ بازار با ارزشی که کانادا، سنگاپور، ژاپن، اسپانیا و بریتانیا را به قطب گردشگری سلامت در جهان تبدیل کرده است. 

آمار‌ها نشان می‌دهد بخش عمده‌ای از  گردشگران سلامت از کشورهای ایالات متحده، کانادا و انگلستان هستند. طبق گزارش «McKinsey and Company»، حدود ۴۰ درصد گردشگران سلامت، برای استفاده از روش‌های فناوری پیشرفته سفر می‌کنند و ۳۲ درصد از آن‌ها، به دنبال مراقبت‌های پزشکی، توجه و درمان بهتر و بیشتر انسانی هستند.

در عین حال، ۱۵ درصد از بیماران برای جستجوی خدمات پزشکی فوری و بدون دوره انتظار طولانی و ۱۳ درصد باقی مانده بخاطر هزینه مالی کمتر، راهی سفر با هدف پزشکی و سلامتی می‌شوند. 

در همین راستا، پلتفرم پزشکی «Medical Tourism» با اعلام شاخص گردشگری پزشکی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ (Medical Tourism Index) به رتبه‌بندی ۴۶ مقصد گردشگری پزشکی جهان بر اساس ۴۱ معیار مختلف مانند هزینه‌های پزشکی، خدمات و امکانات، اعتبار بیمارستان‌ها و… پرداخته است. 

شاخص گردشگری پزشکی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ از طریق نظرسنجی از ۳ هزار مصرف‌کننده آمریکایی تعیین شده است و شرایط محیطی مقصد، صنعت گردشگری پزشکی و کیفیت امکانات و خدمات از عوامل اصلی و تاثیر‌گذار به شمار می‌آیند. 

در این رتبه‌بندی، ایران با امتیاز کلی ۴۴.۳۸ در جایگاه چهل‌وششم قرار گرفته است. 

۱۰ مقصد برتر گردشگری سلامت در جهان بر اساس شاخص گردشگری پزشکی (MTI) عبارتند از: 

۱. کانادا با ۷۶.۴۷ امتیاز 

۲. سنگاپور با ۷۶.۴۳ امتیاز 

۳. ژاپن با ۷۴.۲۳ امتیاز 

۴. اسپانیا با ۷۲.۹۳ امتیاز 

۵. بریتانیا با ۷۱.۹۲ امتیاز 

۶. دبی با ۷۱.۸۵ امتیاز 

۷. کاستاریکا با ۷۱.۷۳ امتیاز 

۸. اسرائیل با ۷۰.۷۸ امتیاز 

۹. ابوظبی با ۷۰.۲۶ امتیاز 

۱۰. هند با ۶۹.۸۰ امتیاز

وضعیت گردشگری سلامت در ایران

گردشگری سلامت در ایران

گردشگری سلامت در ایران، نه به شکل مدرن امروزی، اما به‌صورت سنتی از دیرباز طرفداران خاص خود را داشته است. کانال‌کشی‌های نیشابور برای هدایت آب معدنی به نزدیکی معبد آناهیتا، نشان می‌دهد مردمان گذشته نیز برای درمان و شفا به مقاصد گردشگری سلامت سفر می‌کردند. 

امروزه اما گردشگری سلامت در ایران به شیوه‌ای مدرن دنبال می‌شود و در سال‌های اخیر، بسیاری‌ از شرکت‌های پزشکی با تمرکز بر ارائه خدمات پزشکی و درمانی تخصصی، در تلاش‌اند تا گردشگران پزشکی کشور‌های همسایه را به سمت خود جلب کنند.  

به گفته حسین نیکونام، رئیس انجمن گردشگری سلامت ایران، حدود ۵۰۰ هزار گردشگر سلامت در طول ۸ ماهه اول سال ۱۴۰۱ به ایران سفر کرده‌اند. او در این باره به «رسانه قطبنما» گفته است، عمل‌های زیبایی با بیشترین تقاضا از سوی گردشگران سلامت ورودی ایران روبه‌رو است. 

اما رونق این گردشگری چه مزایایی برای کشور خواهد داشت؟

کارشناسان معتقدند هر گردشگر سلامت یا پزشکی، حداقل ۴ برابر یک گردشگر معمولی هزینه می‌کنند. علاوه بر این، آمار‌های «Jersey Island Holidays» نیز نشان می‌دهد که به‌طور جهانی، میانگین هزینه‌های ویزیت هر گردشگر چیزی بین ۳۸۰۰ تا ۶ هزار دلار است. 

در نتیجه، جذب گردشگر پزشکی علاوه بر ارتقای اعتبار سطح پزشکی کشور‌ها در جهان، باعث ورود سرمایه‌ به آن خواهد شد. 

۵ مشتری نخست گردشگری سلامت ایران 

مقاصد گردشگری سلامت در ایران

وجود کادر پزشکی مجرب و هزینه پایین درمان برای شهروندان دیگر کشورها، از مزیت‌‌هایی است که ایران را به یکی از مقاصد گردشگری سلامت در خاورمیانه تبدیل کرده است. 

طبق گفته نیکونام، رئیس انجمن گردشگری سلامت ایران،‌ کشورهای عراق، افغانستان، آذربایجان، ترکمنستان و عمان، کشورهای اول در اعزام گردشگر سلامت به ایران هستند. علاوه بر این، کشور‌هایی مانند بحرین، عربستان سعودی و کویت از دیگر کشور‌هایی هستند که طبق گزارش‌ها، گردشگر پزشکی به ایران اعزام می‌کنند. 

این در حالی است که به دلیل شرایط اجتماعی ناآرام کشور در مهرماه و آبان‌ماه، بسیاری از گردشگران سلامت اروپایی سفر‌های خود را به ایران لغو کرده‌اند. 

بیشتر این گردشگران با اهدافی مانند درمان ناباروری، دندان‌پزشکی، جراحی قلب، چشم و جراحی پلاستیک، بیماری‌های مرتبط با سرطان و گردشگری در آب‌های معدنی و شفابخش به ایران سفر می‌کنند. 

بررسی‌ها نشان می‌دهد بیش از ۸۰ درصد گردشگران سلامت، حداقل با یک نفر همراه به کشور مقصد سفر می‌کنند. بنابراین، تدارک برنامه‌های رفاهی، سرگرمی و تفریحی برای این افراد یکی از الزامات جذب گردشگران سلامت که نباید دست کم گرفته شود. 

چالش های گردشگری سلامت در ایران

گردشگری سلامت در ایران

گردشگری سلامت در ایران، با وجود کادر مجرب پزشکی و هزینه ارزان درمان برای گردشگران ورودی، به دلیل نبود بازاریابی و سرمایه‌گذاری مناسب، نتوانسته آنطور که باید از پتانسیل‌های ارزشمند جامعه پزشکی خود استفاده کند. در این میان اردن و دبی، دو مقصد مهم گردشگری سلامت در خاورمیانه و رقبای ایران هستند که در سال‌های اخیر توانسته‌اند عملکرد خوبی در جذب گردشگر خارجی از خود نشان دهند. 

از طرف دیگر هر ساله شاهد تعداد بسیاری از پرستاران و پزشکان متخصص ایرانی هستیم که برای برخورداری از حقوق و مزایای بالاتر، به کشور‌های عربی خاورمیانه یا مقاصد گردشگری سلامت در اروپا و آمریکا مهاجرت می‌کنند؛ سرمایه‌های ارزشمندی که نبود آن‌ها امکان پیشرفت در گردشگری سلامت در ایران را دشوارتر از قبل می‌کند. 

از دیگر چالش‌ های گردشگری سلامت در ایران عبارتند از: 

  • بازاریابی ضعیف در حوزه گردشگری سلامت
  • عدم استفاده صحیح از منابع موجود در حوزه گردشگری سلامت
  • عدم ارائه برنامه‌ریزی مناسب برای معرفی توانایی‌ها و پتانسیل‌های ایران در این حوزه

مقاصد برتر گردشگری سلامت در ایران 

شهرهای یزد، شیراز و استان مازندران، از پیشتازان صنعت گردشگری سلامت در ایران شناخته می‌شوند که گردشگران هر یک از آن‌ها را به سبب خدمات پزشکی خاص خود می‌شناسند. علاوه بر این‌، پلتفرم گردشگری سلامت «آریا مدتور»  نیز در گزارشی، شهر‌های قم، تهران، مشهد، ارومیه و اهواز را از دیگر شهرهای موفق در زمینه گردشگری سلامت در ایران معرفی کرده است.  

با برخی از مقاصد مهم گردشگری سلامت ایران و علل شهرت آن‌ها بیشتر آشنا می‌شویم:

یزد 

گردشگری سلامت در ایران - یزد

استان یزد با اولین مرکز درمان ناباروری در ایران و خاورمیانه، یکی از قطب‌های گردشگری سلامت در ایران است و بسیاری از گردشگران سلامت، این استان را به سبب شهرت آن در زمینه درمان ناباروری می‌شناسند. وجود بیش از ۵۰۰ پزشک متخصص، ۹۰۰ پزشک عمومی، ۳۰۰ دندانپزشک و همچنین ۱۵ بیمارستان دولتی که در زمینه‌ ارائه‌ خدمات پزشکی در کشور شاخص هستند، باعث شده تا مراکز درمانی استان یزد در طول سال مملو از گردشگران سلامت داخلی و خارجی باشد. 

مازندران 

گردشگری سلامت در ایران - مازندران

آب‌وهوای مطبوع مازندران و جاذبه‌های طبیعی آن مانند چشمه‌های آب معدنی و آب گرم، این استان را به یکی از مقاصد گردشگری سلامت در ایران تبدیل کرده است. فصل‌های بهار و تابستان از جمله فصل‌هایی است که گردشگران سلامت به سوی این استان سرازیر می‌شوند تا علاوه بر لذت‌بردن از طبیعت آن، از خواص درمانی چشمه‌های معدنی نیز بهره‌مند شوند. 

شیراز

گردشگری سلامت در ایران - شیراز

شهر شیراز یکی از بزرگترین قطب‌های پزشکی است که در زمینه‌های مختلفی از جمله پیوند اعضا، به خصوص پیوند کبد، تحقیقات و پیشرفت‌های بزرگی داشته است. همچنین پس از ساخت و راه‌اندازی بیمارستان تخصصی در زمینه پیوند اعضا، گردشگران بسیار زیادی به سمت شیراز جذب شده‌اند.

بازاریابی در گردشگری سلامت

جذب بیماران بین‌المللی، هسته اصلی بازار گردشگری سلامت، به ویژه گردشگری پزشکی است و با رقابتی‌تر شدن این بازار، کشور‌ها و بازیگران برتر با توانایی خود در جذب مسافران پزشکی خارجی، از دیگران متمایز خواهند شد. در چنین شرایطی، بازاریابی کارآمد در گردشگری سلامت برگ برنده. بنابراین، مقاصد برتر گردشگری سلامت آن‌هایی خواهند بود که با استراتژی‌های بازاریابی قوی‌، گردشگران خارجی سلامت را به سوی خود جذب کنند. 

برخی از راهکار‌ها و استراتژی‌هایی که موجب موفقیت مقاصد در بازاریابی گردشگری سلامت خواهد شد، عبارتند از: 

ارتقای کیفیت مراقبت‌های بهداشتی

بازاریابی گردشگری سلامت

یکی از عوامل موثر در رشد گردشگری پزشکی، کیفیت خدمات درمانی است. با افزایش رقابت در بازار سفرهای سلامت، بازیگران این صنعت ناگزیر به ارتقای کیفیت خدمات درمانی و مراقبت‌های پزشکی هستند. برخی از این استراتژی‌ها شامل در دسترس بودن زیرساخت‌های پزشکی پیشرفته، توسعه آموزش و تربیت نیرو‌های متخصص در رشته‌های تخصصی پزشکی، همکاری‌ با بیمارستان‌ها و مؤسسات مراقبت‌های بهداشتی پیشرو و سرمایه‌گذاری در فناوری و تکنولوژی‌های پیشرفته می‌شوند. 

بهبود تجربه بیمار 

اگرچه ارائه خدمات مراقبت‌های بهداشتی با‌کیفیت، امری ضروری برای موفقیت استراتژی بازاریابی و برندسازی ضروری است؛ اما مقاصد گردشگری سلامت و زیرساخت‌های درمانی مانند بیمارستان‌ها نیز نباید اهمیت تجربه بیمار در سفر و تاثیر آن بر بازاریابی و رقابت را نادیده بگیرند.

در همین راستا، برنامه اعتباربخشی مراقبت‌های بهداشتی جهانی (GHA)، یکی از نهاد‌هایی است که به ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی کمک می‌کند تا با بهبود تجربه بیمار، بهبود عملکرد تجاری و ایجاد ارتباط بین ارائه‌دهندگان و مشتریان خدمات بهداشتی، در بازار رقابت بدرخشند. دریافت گواهی اعتبار از GHA و تلاش برای جلب رضایت بیمار، از جمله عواملی است به پیشرفت این صنعت در مقاصد کمک می‌کند. 

هزینه درمان مقرون‌به‌صرفه 

بازاریابی گردشگری سلامت

کشورها و بیمارستان‌هایی که خدمات درمانی با کیفیت بالا را با قیمت‌های مقرون‌به‌صرفه ارائه می‌دهند، سهم بیشتری از بازار گردشگری سلامت را به خود اختصاص داده‌اند. در حقیقت، ارائه خدمات با هزینه‌ پایین‌تر نسبت به کشور‌ مبدأ بیمار، بسیاری از گردشگران سلامت را تشویق می‌کند تا برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها و در عین حال، حفظ کیفیت مراقبت‌های بهداشتی، به مقاصد دیگر سفر کنند. 

وجود متخصصان سلامت و زیرساخت‌های پیشرفته 

بیماران دوست دارند نسبت به شایستگی و صلاحیت پزشکان متخصص مرکز اطمینان کامل داشته باشند. بنابراین، یکی از استراتژی‌های بازاریابی در بازار گردشگری سلامت، بهبود کیفیت پرسنل و زیرساخت‌های مراقبت‌های بهداشتی است؛ استراتژی که مالزی را در دهه گذشته به یکی از بازار‌های مهم در گردشگری سلامت تبدیل کرده است. 

علاوه بر این، معرفی و تایید صلاحیت پزشکان و پرسنل‌ متخصص در وب‌سایت و پلتفرم‌های اجتماعی مراکز درمانی بین‌المللی و اشتراک‌گذاری تجربه سایر مهمانان با مشتریان جدید، از دیگر راهکارهایی است که به جذب گردشگران سلامت خارجی می‌انجامد. 

تسهیل شرایط سفر بیماران

بازاریابی در گردشگری سلامت

دشواری‌های اخذ ویزا و دردسر‌های آن، یکی از عواملی است که بسیاری از گردشگران سلامت را از سفر به کشور‌های دیگر منصرف می‌کند. با تسهیل شرایط سفر بیماران و مراحل اخذ ویزا، می‌توان سهم بیشتری از بازار گردشگری سلامت را از آن خود کرد. در این میان، بسیاری شرکت‌های گردشگری سلامت برای تسهیل شرایط سفر مسافران، مسئولیت اخذ ویزا در کشور میزبان را بر عهده می‌گیرند. 

گردشگری سلامت، صنعتی سودآور و پر بازده

بسیاری از کشورها، صنعت گردشگری سلامت و گردشگری پزشکی را به عنوان راهی مهم برای جذب سرمایه و گردشگران خارجی می‌دانند که می‌تواند برای آن‌ها سودآور و پربازده باشد؛ صنعتی که باعث شده بسیاری از مقاصد، با ارائه خدمات پزشکی سطح بالا، ارائه امکانات و خدمات رفاهی به بیماران و همراهان آن‌ها، بیش از پیش توسعه پیدا کنند.

اما آیا ایران با مزایایی مانند هزینه پایین درمان، پزشکان مجرب، بیمارستان‌های خصوصی و دولتی معتبر، توانسته از این فرصت استفاده کند؟ کارشناسان معتقدند چالش‌های عمده‌ای که پیش از این به آن‌ها اشاره شد، موانع اصلی توسعه گردشگری سلامت در ایران هستند.

آخرین اخبار و مقالات صنعت گردشگری را در وب‌سایت «رسانه قطبنما» بخوانید.

مطالب مرتبط