رسانه قطبنما: وین اتریش از بین ۱۷۳ کشور جهان، لقب بهترین شهر دنیا برای زندگی در ۲۰۲۳ میلادی را از آن خود کرد و دمشق سوریه به عنوان بدترین شهر جهان برای زندگی شناخته شد.
به گزارش رسانه قطبنما به نقل از اکونومیست، واحد اطلاعات این نشریه اقتصادی در گزارش خود که اول تیرماه ۱۴۰۲ منتشر شد، ضمن بررسی ۱۷۳ کشور جهان در شاخصهایی نظیر مراقبتهای بهداشتی، آموزش، ثبات، زیرساختها و محیط زیست، فهرست بدترین و بهترین شهرهای جهان برای زندگی در سال ۲۰۲۳ میلادی را منتشر کرده است.
در این رتبهبندی، تهران پایتخت ایران امتیازی بین ۴۰ تا ۵۰ (از ۱۰۰) را دریافت کرده و تقریبا در انتهای جدول قرار گرفته است.
بهترین شهرهای جهان برای زندگی در سال ۲۰۲۳
طبق بررسیهای واحد اطلاعات اکونومیست، بهترین شهرهای جهان برای زندگی در سال ۲۰۲۳ میلادی به ترتیب عبارتند از:
۱. وین اتریش، با امتیاز ۹۸.۴ از ۱۰۰
۲. کپنهاگ دانمارک، با امتیاز ۹۸ از ۱۰۰
۳.ملبورن استرالیا، با امتیاز ۹۷.۷ از ۱۰۰
۴. سیدنی استرالیا، با امتیاز ۹۷.۴ از ۱۰۰
۵. ونکوور کانادا، با امتیاز ۹۷.۳ از ۱۰۰
۶. زوریخ سوئیس، با امتیاز ۹۷.۱ از ۱۰۰
۷. کلگری کانادا و ژنو سوئیس، هر دو با امتیاز ۹۶.۸ از ۱۰۰
۹. تورنتو کانادا، با امتیاز ۹۶.۵ از ۱۰۰
۱۰. اوزاکا ژاپن و اوکلند نیوزلند، هر دو با امتیاز ۹۶ از ۱۰۰
در این رتبهبندی، جایگاه ۸ تعریف نشده نشده است.
نکته قابل توجه اینکه وین اتریش توانسته جایگاه بهترین شهر جهان برای زندگی را که سال گذشته نیز در اختیار داشت، حفظ کند و به دلیل زیرساختهای قابل اعتماد، فرهنگ و سرگرمی برجسته و خدمات آموزشی و بهداشتی بیعیب و نقص خود مورد تحسین قرار گیرد.
همچنین، در حالی که دو شهر ملبورن و سیدنی استرالیا در سالهای اخیر در این فهرست سقوط کرده بودند و سیدنی در سالهای گذشته از فهرست ۱۰ شهر برتر جهان برای زندگی خارج شده و ملبورن با اوزاکای ژاپن در رده دهم در سال ۲۰۲۲ میلادی قرار گرفته بود، اما این دو شهر بزرگ استرالیا، امسال هر دو صعود چشمگیری داشتهاند.
شهرهای سوئیس و کانادا نیز در این زمینه خوب ظاهر شدهاند و علاوه بر این، شهر اوزاکای ژاپن نیز که امسال شاهد لغو محدودیتهای کرونا بوده، با رشد کمی در رتبهبندی فرهنگ و محیطزیست خود، به جمع ۱۰ شهر برتر دنیا برای زندگی بازگشته است.
به گفته رئیس شاخص زیستپذیری در واحد اطلاعات اکونومیست، حذف محدودیتهای مرتبط با کووید به طور کلی برای زیستپذیری جهانی در سال ۲۰۲۳ میلادی مفید بوده است.
در همین حال، امتیاز استانبول ترکیه حدود ۶۰ از ۱۰۰ بوده و دبی و ابوظبی در امارات متحده عربی هر کدام بیش از ۸۰ امتیاز کسب کردهاند. اما اگرچه اغلب شهرهای صدرنشین اروپایی هستند، اما امسال برخی شهرهای اروپایی در فهرست سقوط کردهاند. برای مثال، لندن در انگلیس با سقوط ۱۲ پلهای به رتبه ۴۶ و استکهلم سوئد با ۲۲ پله سقوط در رتبه ۴۳ قرار گرفتهاند. در همین حال، در حالی که شهر ادینبورگ اسکاتلند سال گذشته در رتبه ۳۵ قرار داشت، امسال به رتبه ۵۸ سقوط کرده است.
علاوه بر اینها، شهرهای ایالات متحده آمریکا نیز در فهرست امسال شاهد سقوط جایگاه بودند. بر این اساس، شهر سن دیگو و لس آنجلس هر دو با ۱۷ پله سقوط به ترتیب در رتبههای ۶۱ و ۵۷ جای گرفتهاند.
بدترین شهرهای جهان برای زندگی در سال ۲۰۲۳
در همین حال، این گزارش بدترین شهرهای جهان برای زندگی در ۲۰۲۳ میلادی را نیز معرفی کرده است. شهرهایی که درگیر ناآرامیهای مدنی و درگیریهای نظامی بوده و یا هستند، همچون سال گذشته کمترین امتیازها را به خود اختصاص دادهاند.
بدترین شهرهای دنیا برای زندگی عبارتند از:
۱۷۳. دمشق سوریه، با امتیاز ۳۰.۷ از ۱۰۰
۱۷۲. طرابلس لیبی، با امتیاز ۴۰.۱ از ۱۰۰
۱۷۱. الجزیره الجزایر، با امتیاز ۴۲ از ۱۰۰
۱۷۰. لاگوس نیجریه، با امتیاز ۴۲.۲ از ۱۰۰
۱۶۹. کراچی پاکستان، با امتیاز ۴۲.۵ از ۱۰۰
۱۶۸. بندر مورسبی در پاپوا گینه نو، با امتیاز ۴۳.۴ از ۱۰۰
۱۶۷. داکا بنگلادش و هراره زیمبابوه، هر دو با امتیاز ۴۳.۸ از ۱۰۰
۱۶۵. کی یف اوکراین، با امتیاز ۴۴ از ۱۰۰
۱۶۴. دوآلا کامرون، با امتیاز ۴۶.۴ از ۱۰۰
در این رتبهبندی، جایگاه ۱۶۶ تعریف نشده نشده است.
شهر کیف اوکراین که به دلیل تهاجم روسیه در فوریه ۲۰۲۲ میلادی در فهرست سال گذشته ناپدید شده بود، امسال به دلیل تأثیر مستقیم جنگ بر این شهر، در لیست سقوط کرده و در بین بدترین شهرهای جهان برای زندگی قرار گرفته است. همه اینها در حالی است که براساس گزارش اکونومیست، جنگ در اوکراین و اختلالات اقتصادی و سیاسی ناشی از آن بر زندگی در بسیاری از شهرهای اروپایی تاثیر گذاشته است.
شهرهای مسکو و سن پترزبورگ به دلیل سانسور و تأثیر تحریمهای غرب علیه روسیه به طور قابل توجهی در رتبهبندی سقوط کردند. دو کلانشهر روسیه در این رتبهبندی به ترتیب در رتبههای ۹۶ و ۱۰۷ قرار گرفتند.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: