رسانه قطبنما: «توجه به بازاریابی از نان شب برای بومگردیها واجب تر است»؛ این نکته را اشکان بروج، مدیرعامل رسانه قطبنما و مدرس بازاریابی گردشگری در جریان سمینار ملی آموزشیتجربی خانههای بومگردی ایران که روز شنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۲ در محل وزارت میراث فرهنگی و گردشگری کشور برگزار شد، عنوان کرد.
به گزارش «رسانه قطبنما»، او در کارگاه «بازاریابی کسب وکار خانههای بومگردی» با اشاره به اهمیت بازاریابی برای بومگردیها، خطاب به فعالان این حوزه گفت: «توجه به بازاریابی دیجیتال از نان شب برای شما واجب تر است. هر سفری با رویاپردازی شروع میشود و رویا ساختن برای آدمها، از طریق تولید محتوا صورت میگیرد. در واقع برای گردشگران بالقوه برنامهریزی میکنید که چطور به مقصد مورد نظر سفر کند.» این مدرس بازاریابی گردشگری با تاکید بر اینکه یک فروشنده خوب، یک مشاور خوب است، افزود: «هر چقدر بتوانید مشاوره بهتری بدهید، بهتر میتوانید محصول خود را بفروشید. اعتمادسازی مرحله مهمی است که از طریق آن میتوانید محصولاتی که با خلاقیت خود تعریف کردهاید، به فروش برسانید.»
بروج خاطرنشان کرد: «از میان بیش از سه هزار مرکز اقامتی که به اسم بومگردی مجوز گرفتهاند، نمیتوانم بگویم ۳۰ مورد آنها بومگردی است؛ چون از طویلهای که با کاهگل پوشانده شده تا آپارتمان، به عنوان بومگردی معرفی میشوند! اما این منطبق با اصول بومگردی نیست.»
مدیرعامل رسانه قطبنما خطاب به فعالان بومگردی تصریح کرد: «اگر عاشق کارتان نباشید قافله را باختهاید. تا میتوانید در هر محفلی حضور پیدا کنید و شبکه بسازید.» به باور بروج، گردشگری یک صنعت چالشی است: «باید منعطف باشیم. این صنعت به راحتی تحت تاثیر هر بحرانی اعم از بلایای طبیعی و بهداشت و غیره قرار میگیرد و باید یاد بگیریم با این موج راه برویم.»
وی با اشاره به اهداف مهم بومگردیها گفت: «سر در اقامتگاه و در اتاق مدیریت این ۴ اصل را بزنید: کمترین اثر منفی بر محیط زیست، بیشترین مزایای اقتصادی برای جامعه میزبان، کمترین اثرات منفی بر فرهنگهای بومی و بیشترین احترام برای آنها و در نهایت، بیشترین رضایت برای گردشگران. اینها اهداف حیاتی اقامتگاههای بومگردی هستند.»
بروج در ادامه با ارائه تعاریفی درباره بازاریابی و تفاوت آن با برندینگ و فروش و با اشاره به نسلهای بازاریابی تا امروز، به اهمیت نقش دادهها و محتوا در امر بازاریابی امروزی و پر رنگ شدن نقش دنیای دیجیتال و اینترنت پرداخت و با تاکید بر اهمیت استفاده از سامانههای مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)، هزینه کردن در این زمینه را نوعی سرمایهگذاری دانست. وی یادآور شد: «سه رکن اساسی بازاریابی عبارتند از بازارشناسی، بازارسازی و بازارداری؛ شما اگر بدون تحقیقات بازار به شکلی صحیح، خودتان، رقبایتان و مشتریان و حقایق آنها را نشناسید، مطمئن باشید در ادامه مسیر بازاریابی فلج خواهید شد. همچنین، براساس شناخت درست از خود و مشتریانتان است که میتوانید محصولات و خدمات متناسبتری به بازار ارائه کنید. فراموش نکنید، بازارداری در دنیای امروز، رمز موفقیت و بقای کسب و کارها است. پس مشتریان خودتان را رها نکنید و هوای مشتری را با مدیریت صحیح و خدمات پس از فروش، داشته باشید.»
این مختصص بازاریابی دیجیتال ضمن اشاره به اینکه شناخت بازار در این حوزه مهم است، گفت: «کل ایران بازار شما نیست. باید بر یک یا چند بازار یا افرادی که میتوانید محصول خود را به آنها بفروشید، تمرکز کنید. باید بررسی کنید که مشتریان شما در چه سنی هستند و چه کسانی هستند؛ رفتار و عملکرد آنها در مقابل خرید و نحوه استفاده از محصولات چطور است؛ و امثال این اطلاعات که میتواند به شناخت مشتری و بازار کمک کند.»
بروج در ادامه با بررسی تکنیکهای شناخت بازار و مشتری، به معرفی چند استراتژی مهم بازاریابی برای ورود و نفوذ به بازار مشتریان بومگردیها پرداخت: «آنچه شما را در این بازار متمایز میکند، ارزشها، روایتها و تجربههای نوین و بااصالتی است که بومگردی شما برای مشتریان خود میسازد. از دنیای دیجیتال غافل نشوید؛ حال و آینده شما در گرو دنیای دیجیتال است و باید تمامی کانالهای خودتان را در دنیای سنتی و مدرن فعال کنید.»
او همچنین، به معرفی 7P معروف بازاریابی خدمات در صنعت گردشگری و هتلداری پرداخت و با مثالهایی، آمیخته بازاریابی را در بومگردیها پیادهسازی کرد و گفت: «آنچه که هر اقامتگاه بومگردی باید برای خود مشخص کند، این است که دقیقا چه محصولاتی برای فروش دارد و این اولین گام این مسیر است. دومین گام، تعیین کانالهای فروش و ارتباط با مشتری است؛ شناخت صحیح مشتری به شما خواهد گفت چه مکانهای فیزیکی و چه کانالهای دیجیتالی را باید برای ارائه محصولات خود انتخاب کنید. سومین گام، قیمتگذاری صحیح است که با توجه به هزینهها، رقبا و شناخت شما از بازار صورت خواهد گرفت. در گام چهارم، باید به ترویج و تبلیغات بپردازید و سعی کنید با حضور در نمایشگاهها، تبلیغات و تخفیفات، رابطه خود را با مشتری قویتر کنید. در گام پنجم به سراغ نیروی انسانی میرویم؛ منبعی که در کارهای خدماتی سرمایهای بسیار ارزشمند و مهم است و آنجاست که آموزش و مدیریت نیروی انسانی، جایگاه بسیار خاصی پیدا میکند. در گام ششم، به شواهد مکانی و تاثیراتش در برندینگ میپردازیم؛ جایی که تمامی حواس مشتری را با هویت برند و تجربهسازی درگیر خواهیم کرد. در گام هفتم نیز به فرآیندها خواهیم پرداخت و به دنبال سرعت بخشیدن، تسهیل و بهینه کردن آنها خواهیم رفت.»
به گفته مدیرعامل رسانه قطبنما، با همین کارهای مقدماتی متوجه میشویم که بازاریابی فعالیت مستمر و طولانیمدت است و با اهدافی چندگانه که به بقای کسبوکار گره خورده است.
به گزارش «رسانه قطبنما»، در جریان این سمینار، کارگاههای «خلاقیت در گردشگری و گردشگری خوراک» توسط روشن بابایی، «پنج مؤلفهای که یک خانه بومگردی سبز دارد» توسط محمد درویش و «مدیریت بحران و مدیریت سبز در صنعت سبز» توسط علی شادلو برگزار شد.
اخبار گردشگری و صنعت مهماننوازی را در «رسانه قطبنما» دنبال کنید.