رسانه قطبنما: «نقشبرجسته مرد عالیرتبه ساسانی» که هفتم تیرماه ۱۴۰۲ از بریتانیا به ایران بازگشت، پس از تایید اصالت تاریخی آن امروز ۱۹ تیر ۱۴۰۲ در تهران رونمایی شد. این سنگنگاره حدود ۳۵ سال پیش از ایران به امارات و سپس بریتانیا قاچاق شده بود. علاقهمندان میتوانند تا ۳۱ تیرماه در موزه ملی ایران از این اثر دیدن کنند.
بهگزارش رسانه قطبنما، ۱۲ فروردین ۱۴۰۲ بود که روزنامه گاردین از کشف یک نقشبرجسته ساسانی به ارزش احتمالی ۳۰ میلیون پوند، در فرودگاه لندن خبر داد. چندی بعد کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن، با تایید این خبر اعلام کرد، مجسمه سنگی مربوط به دوره ساسانیان در تاریخ ۲۶ دی ماه ۱۳۹۴ در فرودگاه استانستد لندن کشف و ضبط شده است. این سنگنگاره ساسانی تا پیش از بازگشت به ایران در اختیار موزه بریتانیا بود.
به گزارش ایسنا، علی دارابی، معاون میراث فرهنگی کشور در مراسم رونمایی از این اثر تاریخی گفت: «۳۰ نقشبرجسته ساسانی در ایران فرهنگی داریم. این نقشبرجسته در دوران جنگ به امارات منتقل و سپس در فرودگاه لندن ضبط شد. از آنجایی که هنگام انتقال این اثر آسیب دیده، مرمت و سه ماه در موزه بریتانیا به نمایش گذاشته شد و درنهایت، بعد با تشریفات لازم به ایران بازگشت. لازم بود این نقشبرجسته دوران قرنطینه را سپری کند. ۱۲ نفر از کارشناسان، ماموریت اصالتسنجی داشتند که مورد تایید قرار گرفت.»
مدیرکل موزهها و اموال تاریخی کشور اعلام کرده است که به احتمال خیلی زیاد این نقشبرجسته از جنوب فارس برداشت شده است. به گفته مرتضی ادیبزاده، این نقشبرجسته متعلق به دوره ساسانی است که یک بار در موزه بریتانیا کارشناسی شده و پس از آن، هیأتی متشکل از ۱۲ باستانشناس حوزه ساسانی، اصالت تاریخی آن را تایید کردند. براساس کارشناسی اولیه، جنس سنگ این نقشبرجسته از سنگ آهک بوده و نشانههای ساسانی در آن قابل مشاهده است.
رمزگشایی از مرد مرموز ساسانی
مدیر میراث جهانی منظر باستانشناسی ساسانی فارس نیز براساس مشاهدات و بررسیهای اولیه جزئیات نقشبرجسته ساسانی تایید کرد که نقشبرجسته ساسانی متعلق به یک بزرگزاده ساسانی است و این احتمال را داد که تاریخگذاری این اثر به قرن سوم میلادی مربوط باشد و از بخش مرکزی و جنوبی استان فارس جدا شده است. علیرضا عسگری چاوردی تصریح کرد: «از قرن ۴ میلادی به بعد هنر ساسانی را به این شکل نداریم و قرن سوم میلادی، در زمان آغاز عصر ساسانی، قابلیت تاریخگذاری برای این نقش برجسته را دارد.»
براساس این گزارش، این سنگنگاره طبق آنچه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام کرده است به احتمال خیلی زیاد در سال ۱۹۸۸ میلادی، حدود سال ۱۳۶۷ خورشیدی، همزمان با جنگ عراق با ایران، به شکل غیرقانونی از آبهای جنوبی کشور خارج و به امارات منتقل شده است و سال ۲۰۱۶ در فرودگاهی در لندن، توقیف و به موزه بریتانیا تحویل داده شده است.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»:
میراث جهانی یونسکو در ایران | لیست میراث ملموس و ناملموس + اینفوگرافیک