رسانه قطبنما: پانزدهمین نمایشگاه گردشگری و صنایع وابسته تهران و سیوپنجمین نمایشگاه ملی صنایع دستی در حالی هفته گذشته برگزار شد که به باور کارشناسان، همچنان از نقطه ایدهآل فاصله دارد و در عین حال، در برخی موضوعات بهتر از سالهای گذشته عمل کرده است.
نمایشگاه گردشگری تهران و نمایشگاه ملی صنایع دستی به صورت همزمان از تاریخ ۹ تا ۱۲ بهمن ۱۴۰۰ در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران و در سالنهای ۳۱A، ۳۱B، ۳۵، ۳۸، ۳۸A، ۳۸B، ۴۰، ۴۰A، ۴۱A، ۴۱B، ۴۴/۱ و ۴۴/۲ با حضور فعالان صنعت گردشگری و صنایعدستی و علاقهمندان به این حوزهها برگزار شدند. این نمایشگاه نیز همچون نمایشگاههای پیشین دارای نقاط قوت و ضعفی بود که پس از پایان آن، در محافل گردشگری و در میان اهالی صنعت بارها از آنها سخن به میان آمده است.
نقاط قوت
بررسیهای «رسانه قطبنما» نشان میدهد استقبال چشمگیر کسبوکارهای حوزه گردشگری و مذاکرات B2B میان آنها از جمله مهمترین دستاوردها و نقاط قوت این نمایشگاه بوده است؛ موضوعی که نتایج آن را میتوان در ماههای آتی شاهد بود. این نمایشگاه در روزهای آغازین هفته برگزار شد و طبق مشاهدات، نسبت بازدیدکنندگان حرفهای و بازیگران صنعت گردشگری در مقایسه با سالهای گذشته بیشتر بود. از سوی دیگر، برگزاری کارگاهها، پنلها، نشستها و میزگردها از دیگر نقاط قوت این نمایشگاه عنوان شده است. بهرهگیری از حضور مدرسان و افراد متخصص و باتجربه در صنعت گردشگری در این نشستها منجر به بهاشتراکگذاری تجربیات گوناگون شد و فضای گفتگوی بیشتری میان متخصصان گردشگری و فعالان صنعت سفر فراهم آورد. در عین حال، موضوعات این نشستها نیز موضوعات کاربردی و براساس نیازهای کسبوکارهای گردشگری و فعالان دو حوزه گردشگری و صنایعدستی انتخاب شده بودند.
نقاط ضعف
با اینهمه، همچنان برخی نقاط ضعف پابرجاست. مشاهدات «قطبنما» حاکی از ناهماهنگی میان شرکت برگزارکننده نمایشگاه و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به عنوان متولی اصلی این نمایشگاه است. این ناهماهنگی، چالشهای مختلفی را برای غرفهداران در نمایشگاه گردشگری و نمایشگاه صنایعدستی به همراه داشت و اعتراضات بسیاری را برانگیخت. به عنوان یکی از نمودهای عدم هماهنگی در موضوعات اجرایی نمایشگاه، میتوان به تغییر ناگهانی برخی غرفهها و سالنها اشاره کرد. بهعنوان مثال، قرار بود سالن ۳۸A به استارتاپها و شرکتهای فناوری سفر اختصاص یابد اما یک روز قبل از آغاز نمایشگاه استارتاپها متوجه تغییر ناگهانی در تخصیص غرفهها شدند؛ اتفاقی که شامل حال غرفه «رسانه قطبنما» نیز شد. البته این مشکل گریبان برخی از کسبوکارهای دیگر و هنرمندان صنایعدستی را نیز گرفت و آنها را با چالشهای بسیاری روبهرو کرد که بعضا تا یکی دو روز پس از آغاز نمایشگاه نیز ادامه داشت. در همین حال، باوجود آنکه قرار بود دو روز ابتدایی این نمایشگاه بهصورت مذاکرات B2B و بازدید فعالان گردشگری اختصاص یابد و در دو روز انتهایی، بازدیدکنندگان عمومی امکان حضور در این نمایشگاه را داشته باشند، این برنامه اجرایی نشد. در عین حال، قرار بود تمام متقاضیان بازدید از نمایشگاه با پیش ثبتنام، نسبت به بازدید اقدام کنند اما این اتفاق نیز به وقوع نپیوست. این درحالی است که به باور کارشناسان، چنین برنامهای میتوانست از ازدحام در سالنها بکاهد و علاوه بر جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا، امکان گفتوگو و مذاکرات بهتر را برای فعالان این صنعت تسهیل کند.
نمایشگاه گردشگری تهران نیز نحوه برگزاری پنلها و کارگاههای حاشیه نمایشگاه بود. با وجود تاثیرات مثبت کارگاهها، پنلها، نشستها و میزگردها، این برنامهها در فضایی بسیار نامناسب برگزار شدند؛ فضایی که نه تنها استانداردهای یک نشست آموزشی را نداشت، بلکه حتی صدای سخنرانان به درستی به گوش شرکتکنندگان نمیرسید و به دلیل فضای کوچک، امکان رعایت پروتکلهای بهداشتی نیز وجود نداشت.
پیشنهادات رسانه قطبنما برای نمایشگاههای آتی
- ایجاد یک سیستم جامع و یکپارچه برای برگزاری نمایشگاه؛ سیستمی که امکان ثبتنام و پرداخت، انتخاب غرفه و تحویل غرفه را برای شرکتکنندگان فراهم کند. این امر علاوه بر آنکه دست واسطهها را کوتاه میکند، امکان اجرای عادلانه و درست برنامهها را نیز فراهم میکند.
- ایجاد سیستم ثبتنام برای بازدیدکنندگان؛ با فراهمکردن امکانات لازم برای ثبتنام بازدیدکنندگان، تنها افرادی که از قبل ثبتنام کردهاند میتوانند وارد نمایشگاه شوند. حتی بازدیدکنندگان عمومی نیز در صورتی که از قبل ثبتنام نکردهاند، میتوانند در گیتهای ورودی ثبتنام خود را انجام دهند. این امر علاوه بر کاهش هرجومرج و سردرگمی، آمار درستی از حضور بازدیدکنندگان در اختیار برگزارکنندگان خواهد گذاشت.
- برگزاری پنلها، نشستها، کارگاهها و میزگردها نیز میتواند با برنامهریزی بهتر و با امکانات و فناوریهای تخصصیتری انجام شود؛ بهعنوان مثال برگزاری آنلاین و آفلاین این برنامهها بهصورت همزمان، علاوه بر کاهش جمعیت، بازدهی این برنامهها را نیز بهطور قابلتوجهی افزایش میدهد. همچنین میتوان با بهرهگیری از تکنولوژی، هدستهای ویژهای را در اختیار شرکتکنندگان قرار داد تا بتوانند بهراحتی و به دور از سروصدای موجود در سالنها، به محتوای کارگاهها توجه کنند.
آخرین اخبار رویدادهای گردشگری ایران و جهان را در «رسانه قطبنما» دنبال کنید.