رسانه قطبنما: احتمالاً مدیران بسیاری را دیدهاید که از بهره وری سازمان خود رضایت ندارد اما بهجای ریشهیابی مشکل، تنها بهدنبال راهی برای افزایش سودآوری هستند.
آنها بدون توجه به عوامل موثر در افزایش بهره وری نیروی انسانی، تنها حجم منابع ورودی مانند نیروی کار یا وظایف سازمانی را افزایش میدهند و انتظار دارند که بدون تعیین استراتژی درست یا ایجاد تغییر، به خروجی بهتری دست پیدا کنند؛ در صورتی که بهره وری سازمانی به عوامل متعددی بستگی دارد و با افزایش بهره وری نیروی انسانی بهبود مییابد. با افزایش سطح بهره وری سازمانی میتوان بدون اضافهکردن تعداد کارمندان، سود بیشتری کسب کرد و در بازارهای رقابتی پیروز شد.
بنابراین همه مدیران باید بدانند که چگونه بهره وری سازمانی خود را اندازهگیری کنند و از دادههای بهدستآمده برای رفع موانع پیشرفت و افزایش بهره وری سازمان استفاده کنند.
اما به نظر شما راهکارهای افزایش بهره وری سازمانی چیست؟ چگونه میتوان میزان بهره وری نیروی انسانی در شرکتها را افزایش داد؟
آنچه در این مقاله میخوانید:
بهره وری چیست؟
بهره وری به زبان ساده، معیاری برای ارزیابی کارایی یک کسبوکار و میزان توانایی شما در تامین خواستههای مشتریان است و افزایش آن باعث کاهش هزینههای سازمان خواهد شد.
بهره وری در علم اقتصاد، از نسبت خروجی (تولید، درآمد و…) یک سازمان بر میزان منابعی که به سازمان تزریق میشود (مانند نیروی کار، سرمایه یا هر منبع دیگری) یا نسبت تولید ناخالص داخلی (GDP) به ساعات کار اندازهگیری میشود.
افزایش بهره وری به عملکرد همه بخشهای سازمان، هم بهصورت جداگانه و هم بهصورت هماهنگ، بستگی دارد. در حالت ایدهآل اگر همه عملیاتهای یک سازمان هماهنگ و مطابق با یک استراتژی پیش برود، بهره وری سازمانی هم بهطور قابلتوجهی افزایش خواهد یافت.
بهره وری را میتوان در ۵ سطح زیر اندازهگیری کرد:
بهره وری شخصی
اصطلاح «بهره وری شخصی» اغلب به بهره وری روزانه افراد در زندگی شخصی، نه فقط محیط کار، اشاره دارد.
بهره وری نیروی کار
به بهره وری و توانایی تولید کل نیروهای کار یک شرکت بر میگردد.
بهره وری بخش
منظور از «بهره وری بخش»، بهره وری کل شرکتها و سازمانهای فعال در یک صنعت یا بخش است.
بهره وری تیم
خروجی گروه یک یا چند نفر که تحت یک هدف مشترک کار میکنند.
بهره وری ملی یا جهانی
به بهره وری همه صنایع فعال در اقتصاد یک کشور یا اقتصاد جهانی اشاره دارد.
بهره وری سازمانی چیست و چگونه کار میکند؟
برخی از منابع، بهره وری سازمانی یا «Organizational Productivity» را ظرفیت یک کسب و کار برای ایجاد نتایج مطلوب با حداقل هزینه منابع (شامل زمان، پول و منابع انسانی) تعریف کردهاند.
سازمان بینالمللی کار (ILO)، بهره وری را چگونگی استفاده کارآمد از منابع (نیروی انسانی، سرمایه و...) معرفی میکند.
«Investopedia» نیز بهره وری سازمانی را اینطور توضیح میدهد: «بهره وری در سطح سازمانها، معیاری برای سنجش کارایی تولید یک شرکت است که با اندازهگیری تعداد واحدهای تولیدشده نسبت به ساعت کاری کارکنان یا با اندازهگیری فروش خالص یک شرکت نسبت به ساعت کار محاسبه میشود.»
اهمیت بهره وری در سازمان
بهره وری سازمانی معیاری برای ارزیابی کارایی یک سازمان است و به عنوان کلید پیروزی در بازارهای رقابتی شناخته میشود. هرچه بهره وری کسبوکار خود را افزایش دهید، هزینههای سازمانی شما کاهش مییابد و سود بیشتری کسب خواهید کرد. اگر در افزایش بهره وری سازمانی از رقبایتان عقب بمانید، نهتنها مشتریان خود را از دست میدهید، بلکه شانس رقابت در بازار هم نخواهید داشت.
بد نیست بدانید کاهش بهره وری سازمانی نهتنها برای صاحبان کسبوکار، بلکه برای اقتصاد کل کشور نیز زیانبار است. تحقیقات شرکت تحلیلی و مشاوره «Gallup» در ایالات متحده آمریکا نشان میدهد که کارکنان با نرخ بهره وری و درگیری پایین، باعث از بین رفتن ۴۸۳ تا ۶۰۵ میلیارد دلار بهره وری سالانه در کشور میشوند.
چگونه بهره وری کارکنان را در محل کار افزایش دهیم؟
افزایش بهرهوری نیروی انسانی تنها با افزایش حقوق، اهدای هدایا یا انگیزههای جدید ممکن نخواهد بود. صاحبان کسب و کار باید راههای عملی و موثرتری را برای افزایش بهره وری نیروی انسانی به کار گیرند. یکی از مهمترین این راهکارها، افزایش مشارکت و درگیری کارکنان است. کارکنانی که مشارکت بیشتری در به ثمر رساندن اهداف سازمانی دارند، کارکنان متعهدتری هستند و بهرهوری بیشتری دارند.
برگزاری جلسات مهم استراتژیک با کارکنان، مشارکت کارکنان در تصمیمگیریها، استفاده از ایدههای جذاب، گوشدادن به چالشها و نظرات آنها در حین کار و… همگی از راههایی است که باعث افزایش مشارکت و درگیری کارکنان میشود.
مزایای افزایش بهره وری سازمانی
در کنار سودآوری و رقابتپذیری بیشتر، افزایش بهره وری سازمان مزایای بسیاری برای شرکتها خواهد داشت که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
افزایش رضایت مشتری
با افزایش بهره وری سازمانی، هزینههای بیهوده شرکتها در مراحل تولید کاهش مییابد و مدیران قادرند کالا یا خدمات نهایی را با قیمتهای پایینتری به بازار عرضه کنند یا با تولید سریعتر کالا و خدمات، رضایت مشتریان را جلب کنند.
توسعه روابط با تامینکنندگان
با بهبود بهره وری سازمانی تولید محصولات بیشتر میشود؛ در نتیجه مدیران باید مواد خام یا خدمات بیشتری از تامینکنندگان خریداری کنند. افزایش حجم سفارشات مواد اولیه، باعث تقویت ارتباط با تامینکنندگان و استفاده از تخفیفهای ویژه خواهد شد.
افزایش دسترسی به سرمایه
زمانی که ارتقای بهره وری سازمانی منجر به سودآوری بیشتر شود، شرکتها میتوانند از طریق عرضه سهام یا جذب سرمایهگذار، به منابع مالی بزرگتری دسترسی پیدا کنند.
افزایش دستمزد کارکنان
بهره وری بالاتر به فروش بیشتر منتهی خواهد شد و در عمل، باعث افرایش حقوق کارمندان و در نتیجه، جذب نیروی کار حرفهای خواهد شد.
راهکارهای افزایش بهره وری در سازمان
رشد و گسترش کسبوکارها تا حد زیادی به توانایی مدیران در توسعه ایدهها و برنامههای استراتژیک بستگی دارد و این برنامهها و ایدههای کاربردی است که باعث افزایش بهره وری و کارایی خواهد شد.
برنامهریزی و اجرای راهکارهای افزایش بهره وری باعث صرفهجویی در زمان کارکنان میشود و با ایجاد بستری مناسب به آنها کمک میکند تا بدون آنکه فشار زیادی را تحمل کنند، هوشمندانهتر کار کنند.
برخی از راهکارهای عملی برای افزایش بهره وری سازمانی در شرکتها عبارتند از:
۱. تنظیم اهداف استراتژیک و برنامه کاری
برخی از مدیران سازمانها، برای اداره کسبوکار خود اهداف مشخص و استانداردی ندارند؛ در حالی که یکی از مهمترین راهکارها برای افزایش بهره وری سازمانی، تعیین اهداف واقعبینانه است.
اهداف سازمانی باید قابل دستیابی، باورکردنی و مشخص باشند. مدیران باید دقیقا بدانند که دنبال چه چیزی هستند و زمانی را برای دستیابی به آن هدف مشخص کنند. پس از آن میتوانند یک برنامه کاری برای دستیابی به اهداف شرکت تنظیم کنند.
تعیین اهداف مشخص به مدیران کمک خواهد کرد تا میزان بهره وری کارکنان را بر اساس نتایج خروجی آنها اندازهگیری کنند.
اما اگر شما هم مدیریت یک شرکت و کسب و کار را به عهده دارید، باید در تعیین اهداف سازمانی به نکات زیر توجه داشته باشید:
- اهداف خود را تعیین کنید و آگاهانه برای افزایش بهره وری کارکنان تصمیم بگیرید؛
- یک سرپرست برای پشتیبانی و ارائه راهحل به سوالات و مشکلات کارکنان تعیین کنید؛
- روند پیشرفت اهداف را بهطور منظم پیگیری کنید.
۲. استفاده از تجهیزات و ابزارهای فناوری
کار با رویکرد قدیمی، تنها باعث کاهش بهره وری و کارایی سازمان میشود؛ این در حالی است که استفاده از تجهیزات و ابزارهای مناسب مانند نرمافزارهای حسابداری، ابزارهای بازاریابی، سیستمهای ذخیرهسازی ابری و...، بهره وری سازمانی شما را چند برابر میکند.
استفاده از روشهای سنتی یا ابزارهای قدیمی نهتنها باعث هدر رفتن زمان کارکنان میشود، بلکه انجام دستی کارها، آنها را روزبهروز ناامیدتر میکند. برای جلوگیری از این اتفاق، سازمانها باید با روندهای روز دنیای پیش بروند.
برای مثال، به نحوه رزرو اتاق در هتلها نگاه کنید. پروسه رزرو آفلاین یک اتاق با پیچیدگیهای بسیاری همراه است؛ مهمانان ابتدا باید با پذیرش هتلها تماس بگیرند و امکانات اتاقها و قیمت هر یک را جویا شوند. سپس برای رزرو باید یک فرم دستی پر کنند، مدارک خود را ارائه و هزینه اتاق را پرداخت کنند.
اما سیستم رزرو آنلاین هتل در وبسایت انحصاری خود هتل یا آژانس های مسافرتی آنلاین (OTA)، به مهمانان کمک میکند تنها با چند کلیک ساده به همه اطلاعاتی که میخواهند، دسترسی داشته باشند و بهراحتی اتاق مورد علاقه خود را رزرو کنند. از طرف دیگر، کارکنان هتل نیز میتوانند زمان خود را صرف رسیدگی به مهمانان هتل و جلب رضایت آنها کنند.
این اتفاق دقیقاً در آژانسهای مسافرتی سنتی و آنلاین نیز تکرار میشود. استفاده از سیستمهای رزرو آنلاین در آژانسها و تبدیل آنها به آژانسهای مسافرتی آنلاین (OTA) به مسافران این امکان را میدهد تا بهجای تماسهای تلفنی مکرر، بهراحتی از طریق وبسایت یا کانالها فروش به همه خدمات آژانسها دسترسی پیدا کنند.
۳. ارتقای مهارت و آموزش کارکنان
هر تلاشی برای ارتقای بهره وری سازمانی از کارکنان شروع میشود؛ از مسئولان فروش گرفته تا مدیران ارشد و سرپرستها همگی باید با شرکت در دورههای آموزش گردشگری و ارتقای مهارتها، از حداکثر پتانسیل خود برای انجام کارها استفاده کنند.
گزارش نیروی کار گردشگری استرالیا (Australian Tourism Labour Force)، کمبود مهارت را یکی از بزرگترین مشکلات ۶۹ درصد از کارکنان هتلها عنوان کرده است.
در همین حال، بررسیهای موسسه تحلیلی تحقیقاتی Gallup حاکی از آن است که ۸۷ درصد از کارکنان نسل هزاره (متولدین ۱۹۸۰-۲۰۰۰) آموزش و پیشرفت را از ارکان اساسی هر شغلی میدانند و افرادی که از محیط کار خود رضایت دارند، مدتزمان بیشتری را در آن خواهند ماند.
در این میان آموزشهای آنلاین از محبوبیت بسیاری در میان کارکنان و مدیران برخوردار است. نتایج یک تحقیق نشان میدهد که حدود ۴۲ درصد از شرکتهایی که از آموزش آنلاین استفاده کردهاند، افزایش درآمد داشتهاند.
۴. ایجاد انگیزه برای کارکنان
کارکنان دلسرد و بیانگیزه عملاً نمیتوانند بهترین عملکرد خود را ارائه دهند و باعث کاهش بهره وری سازمانی میشوند. بنابراین، رهبران سازمان باید بهترین راه ممکن را برای انگیزهدادن به کارکنان پیدا کنند.
یک کارمند با انگیزه، تعهد بیشتری نسبت به کار دارد و تمام تلاش خود را برای به پایان رساندن آن انجام میدهد. این کارکنان هر عاملی که باعث حواسپرتی آنها شود، کنار میگذارند و سعی میکنند زمانی کافی را به کار اختصاص دهند.
کارشناسان «Forbes» معتقدند اگر به کارکنان خود مانند رباتهایی نگاه کنید که باید بدون وقفه کار کنند، طولی نمیکشد که فرسودگی شغلی به سراغشان میآید و دیگر انگیزهای برای انجام کارهای خود نخواهند داشت. تشویق آنها به استراحت و قدردانی از آنها یا برنامهریزی دورهمیها یا سفرهای دوستانه، باعث کاهش خستگی روحی و جسمی کارکنان میشود و بهرهوری آنها را افزایش میدهد.
در همین راستا، گروه هتلهای ماریوت یکی از مجموعههایی است که مدیران آن توجه بسیاری به افزایش انگیزه کارکنان دارند. آنها معتقدند با کارکنان با انگیزه، آینده درخشانتری در انتظار این برند خواهد بود.
برخی از راههایی که هتل ماریوت دبی برای افزایش انگیزه کارکنان خود به کار گرفته عبارتند از:
- گفتگوی حضوری
- حمایتهای عاطفی و احترام به کارکنان
- توجه مدیران به کارکنانی که دچار اشتباه یا خطا شدهاند
- بررسی سالانه رفتار کارکنان و اهدای پاداش و افزایش حقوق برای کارکنان برتر
۵. افزایش ارتباط با کارکنان
هرچه ارتباطات میان بخشهای مختلف یک سازمان را افزایش دهید و به کارکنان اجازه دهید در مورد مسائل مختلف با یکدیگر بحث و گفتگو کنند، بهره وری سازمانی هم افزایش مییابد. برگزاری جلسات منظم، تنظیم پیامهای ایمیلی همگانی، استفاده از شبکههای اجتماعی یا جلسات طوفان فکری و دورهمیهای دوستانه، همگی از راهکارهایی است که موجب افزایش ارتباط میان کارکنان با یکدیگر و همچنین با مدیران میشود.
این کار به کارمندان اجازه میدهد قبل از آنکه با مشکل بزرگی مواجه شوند، از دغدغهها و چالشهای خود با یکدیگر صحبت کنند. در عین حال، باید دقت کنید که پیامهای پیاپی یا جلسات مکرر باعث حواسپرتی کارکنان نشود.
۶. استفاده از دادهها
با پیشرفت تکنولوژی و ظهور عصر دیجیتال، استفاده از دادهها به امری ضروری برای افزایش بهره وری سازمانی تبدیل شده است. سیستمهای مدیریت آنلاین به مدیران کسبوکارها این امکان را میدهد تا دادهها و اطلاعات مهم را در همه سطوح سازمان جمعآوری و از آن برای درک بهتر عملکرد کارکنان و تعیین چشماندازهای آینده استفاده کنند.
این دادهها، نتایج کوچکترین تغییرات در سازمان از ادغام تیمها گرفته تا عدم تشکیل جلسه را نشان میدهد.
برای مثال، هتلها با استفاده از سیستمهای مدیریت آنلاین با ابزارهای تحلیلی میتوانند به آمار و گزارشات کاملی در مورد میزان فروش، سبدهای خرید رها شده، سود دریافتی و... دسترسی یابند.
همچنین، این ابزارهای تحلیلی اطلاعات گستردهای در مورد نحوه رزرو اقامتگاه از طریق کانالهای آنلاین مختلف مانند وبسایتها یا رسانههای اجتماعی در اختیار هتلداران قرار میدهد. این دادهها در تصمیمات مهم و حیاتی مدیران برای تعیین استراتژیهای بعدی هتل بسیار کارآمد خواهد بود.
۷. استفاده از نرمافزارهای ردیابی زمان
نرمافزارهای ردیابی زمان امکان نظارت بر بهرهوری کارکنان را برای مدیران فراهم میکند. استفاده از این نرمافزارها باعث میشود تا کارکنان در طول روز برنامهریزی کنند و مدیریت زمانی بهتری در انجام کارهای خود داشته باشند. این کنترل و مدیریت زمان توسط کارکنان، باعث افزایش بهره وری نیروی انسانی و بهدنبال آن افزایش بهره وری سازمانی خواهد شد.
گزارشهای ردیابی زمان، به کارفرمایان نشان میدهد که در حال حاضر کسبوکارشان در چه وضعیتی است و آیا نیاز به تغییر شرایط برای بهره وری بیشتر وجود دارد یا خیر؟
نحوه اندازهگیری بهره وری سازمان
همانطور که اشاره شد میزان بهره وری در مشاغل و کسبوکارها از تقسیم خروجی بر منابع ورودی به سازمان محاسبه میشود.
منظور از خروجی، درآمد یا تعداد محصولات و خدمات یک شرکت است و ورودی، به هر منبعی گفته میشود که برای ایجاد محصول یا خدمات مورد استفاده قرار میگیرد؛ مانند سرمایه و نیروی انسانی.
بهره وری نیروی انسانی، میزان بازدهی افراد در هر ساعت است و منظور از سرمایه میزان پولی است که برای تولید و دیگر هزینههای سازمان در نظر گرفته میشود. در برخی از مواقع، با درنظرگرفتن ورودیهای متعدد میتوان بهره وری کل عوامل دخیل در تولید یک محصول را ارزیابی کرد.
بهره وری زمانی افزایش مییابد که خروجی با سرعت بیشتری نسبت به ورودیها افزایش یابد یا زمانی که یک شرکت بتواند همان خروجی را با وروردیهای کمتر تولید کند.
برای درک بهتر موضوع به مثال زیر توجه کنید:
فرض کنید شما صاحب یک باغ بزرگ سیب هستید. ۵۰ کارگر بهطور متوسط میتوانند در هر ساعت ۱۰۰۰ سیب را با دست بچینند. بنابراین، میزان بهره وری ساعتی شما با تقسیم تعداد کل سیبها بر تعداد کارگران برابر با ۲۰۰ سیب به ازای هر نفر/ساعت کار خواهد بود. حال اگر بخواهید بدون فشارآوردن به کارگران بهرهوری خود را افزایش دهید، چند راه پیش روی شما است:
۱. استفاده از تكنولوژی: اگر از تکنولوژیهای روز مانند دستگاههای سیبچینی استفاده کنید، بهره وری کارگران شما چند برابر خواهد شد.
۲. ارتقای مهارت کارکنان: با ارتقای مهارت کارگران در هر کاری میزان بهره وری آنها افزایش خواهد یافت.
۳. آرایش مجدد تیم: با تغییر تیم کارگران یا تغییر مسئولیت آنها بر اساس تواناییهایی که دارند، میتوانید خروجی ساعتی را بهبود ببخشید.
۴. افزایش مقیاس عملیات: با گسترش تجارت خود از طریق بزرگتر کردن باغ و همه منابع ورودی مانند تجهیزات، نیروی کار، ماشینآلات و.. میتوانید بهره وری خود را افزایش دهید.
اما هر شرکتی متناسب با ساختار و اهدافی که تعیین میکند، روش خاصی برای اندازهگیری بهره وری سازمانی دارد. بنابراین، شرکتها ابزارهای اندازهگیری بهره وری را متناسب با نیازهای خود طراحی میکنند. اما بهطور کلی چند راه برای اندازهگیری بهره وری سازمانها وجود دارد:
۱. اندازهگیری سود
یکی از راههای ساده اندازهگیری بهره وری سازمان، نظارت بر میزان سود و فروش شرکت است. برای مثال، اگر درآمد شرکتی در طول یک سال دو برابر شود، بهره وری سازمانی آن نیز به همین میزان رشد داشته است.
با این حال، میزان سودآوری شرکتها به تحلیل عمیقتری نیاز دارد و باید عوامل موثر در افزایش سودآوری نیز بررسی شود. سازمانها میتوانند میزان سودآوری و بهره وری خود را در بازههای زمانی مختلف یا بهصورت فصلی اندازهگیری کنند.
این روش برای شرکتهایی مناسب است که اندازهگیری مدتزمان لازم برای انجام کار برایشان دشوار است. برای مثال، شرکتهای گردشگری میتوانند برای بررسی میزان تاثیرگذاری کمپینهای گردشگری و تبلیغاتی، میزان درآمد یا تعداد رزروهای انجام شده پس از پخش کمپین را اندازهگیری کنند. در آخر، مقایسه سود به دست آمده با مبالغی که برای برگزاری کمپین خرج شده است، دید بهتری در مورد بهره وری فرآیند انجام شده به مدیران میدهد.
۲. اندازهگیری میزان کار انجام شده
یکی دیگر از راههای اندازهگیری، بررسی تعداد وظایف تکمیلشده توسط کارکنان است. در این روش، مدیریت زمان اهمیت چندانی ندارد و تمرکز اصلی بر تکمیل محصول نهایی است.
در این روش بهتر است پروژههای بزرگ به وظایف کوچکتر تقسیم شوند و با واگذاری هر یک از آنها به کارکنان، از حداکثر پتانسیل موجود برای تکمیل کار استفاده شود. معمولاً برای ارزیابی میزان پیشرفت پروژههای بزرگ، اهداف میانی تعیین میشود.
۳. مدیریت زمان
در این روش از نرمافزارهای مدیریت زمان استفاده و از کارکنان خواسته میشود که مدت زمانی را که صرف یک کار میکنند، ثبت کنند. سپس مدیران با بررسی نتایج در طول زمان متوجه خواهند شد که بهره وری سازمانی در چه شرایطی است:
- در حال افزایش است؛
- ثابت مانده؛
- یا کاهش یافته است.
در این روش، کارفرمایان از استفاده حداکثری زمان توسط کارمندان، اطمینان حاصل پیدا میکنند.
۴. مقایسه زمان صرفشده با کالاهای تولید شده
یکی از روشهای متداول ارزیابی بهره وری در کسب و کارها، مقایسه کل مدتزمان انجام کار (به عنوان ورودی) نسبت به تعداد محصولات تولید شده (خروجی) است. برای اندازهگیری بهره وری در این روش، تعداد کل محصولات بر تعداد کل ساعات تقسیم میشود و با مقایسه آن در طول دورههای مختلف میتوان میزان بهره وری نیروی انسانی را در طول زمان اندازه گرفت.
۵. نظارت بر پیشرفت کارکنان
نظارت بر پیشرفت کارکنان، از طریق بررسی روزانه یا برگزاری جلسات تیمی انجام میشود و هدف از آن، نظارت مستقیم بر کارها، ایجاد تغییرات در صورت نیاز یا تعیین اهداف جدید است.
در جلسات تیمی، در مورد موضوعاتی مانند گردش کار، چالشها و مسائل پیشآمده یا پیشرفتهای جدید صحبت میشود و با مقایسه میزان کار کارمندان در طول یک روز یا هفته، چشمانداز کلی از میزان بهره وری آنها به دست خواهد آمد.
۶. رضایت مشتری
بررسی بازخوردهای مشتریان فاکتوری مهم در اندازهگیری میزان بهره وری سازمانی است. دادههای بهدست آمده از این طریق، درک دقیقتری از کارایی مدیران و کارکنان به شما ارائه خواهد داد.
میزان رضایت مشتریان، رابطه بسیاری نزدیکی با میزان کارایی شرکتها دارد و باعث جذب مشتریان جدید هم خواهد شد. برای مثال، امروزه بسیاری از مسافران پیش از رزرو سفر یا هتل، بهسراغ نظرات مهمانان قبلی در شبکههای اجتماعی یا آژانسهای مسافرتی آنلاین میروند و رضایت مهمانان قبلی، باعث ترغیب آنها به رزرو خدمات مسافرتی خواهد شد.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: