عدم تحقق بیش از ۵۰ درصد بودجه گردشگری ۱۴۰۲

بودجه گردشگری چگونه حیف می‌شود!

بودجه گردشگری چگونه حیف می‌شود!

رسانه قطبنما: کمتر از ۷۰ روز به پایان سال ۱۴۰۲ باقیمانده است اما هنوز حدود ۵۵ درصد از اعتبارات هزینه‌ای و حدود ۸۳ درصد از اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای مصوب میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در قانون بودجه ۱۴۰۲ تحقق نیافته است. 

سهم ناچیز گردشگری از بودجه فرهنگی کشور، همواره یکی از دغدغه‌های اصلی صنعت گردشگری کشور بوده است تا جایی‌که وزارتخانه میراث فرهنگی و گردشگری به‌عنوان متولی اصلی این صنعت، همواره با مشکل جدی کمبود اعتبارات تخصیص‌یافته روبه‌رو بوده و دست به دامن اقداماتی مثل «تاسیس انجمن‌های خیریه مردمی» یا «راه‌اندازی صندوق سرویس بهداشتی در بورس» شده است.

حالا چند سالی است علاوه بر سهم ناچیز وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از بودجه فرهنگی کشور، این وزارتخانه با مشکل عدم تخصیص کامل همان اعتبارات ناکافی مصوب در قانون بودجه نیز روبه‌روست! 

طبق آخرین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس تا ۲۰ آبان‌ماه ۱۴۰۲، به‌طور میانگین فقط ۴۵ درصد از اعتبارات هزینه‌ای و حدود ۱۷ درصد از اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تحقق یافته است! اما بودجه‌بندی به چه صورت است و سهم وزارت فرهنگ، گردشگری و صنایع دستی از بودجه ۱۴۰۲ چقدر است؟

بودجه‌بندی گردشگری چطور انجام می‌شود؟

به‌طور کلی بودجه کشور بر اساس ۱۰ فصل مختلف تنظیم می‌شود که این فصول شامل امور خدمات عمومی، امور دفاعی و امنیتی، امور اقتصادی، امور مسکن و عمران شهری و روستایی، امور سلامت، امور فرهنگ، تربیت بدنی و گردشگری، امور آموزش و پژوهش،  امور محیط‌زیست، امور قضایی و امور رفاه اجتماعی است. در هر یک از این فصول هزینه‌های جاری و عمرانی بخش‌ها و دستگاه‌های مجری مشخص می‌شود. میزان اعتبارات تخصیص‌یافته به هر فصل نیز نشان می‌دهد که دولت به آن بخش چقدر اهمیت می‌دهد

نگاهی به قانون بودجه ۱۴۰۲ نشان می‌دهد امور فرهنگ، تربیت بدنی و گردشگری، امور مسکن و عمران شهری و روستایی و امور محیط زیست کمترین سهم از بودجه ۱۴۰۲ را به‌خود اختصاص داده‌اند به‌طوری که سهم امور فرهنگ، تربیت بدنی و گردشگری از بودجه ۱۴۰۲ کمتر از ۱۰ درصد و سهم امور محیط‌زیست از بودجه ۱۴۰۲ کمتر از یک درصد است.

طبق قانون، هر یک از امور ده‌گانه بودجه چند زیرمجموعه دارد؛ امور فرهنگ، تربیت بدنی و گردشگری نیز شامل هشت فصل دین و مذهب، ورزش و تفریحات، رسانه، فرهنگ و هنر، میراث فرهنگی، گردشگری، صنایع دستی و تحقیق و توسعه در ﺍﻣﻮﺭ ﻓﺮﻫﻨﮓ، تربیت بدنی ﻭ ﮔﺮﺩﺷﮕﺮی است. فصول فرهنگ و هنر، رسانه و ورزش و تفریحات به‌ترتیب بیشترین سهم و میراث فرهنگی، گردشگری، دین و مذهب، صنایع دستی و تحقیق و توسعه در ﺍﻣﻮﺭ ﻓﺮﻫﻨﮓ، تربیت بدنی ﻭ ﮔﺮﺩﺷﮕﺮی به‌ترتیب کمترین سهم را از بودجه ۱۴۰۲ دارند.

ذیل هر یک از فصول گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع‌دستی نیز برنامه‌های مختلفی تعریف می‌شود که یکی از سه دستگاه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و شرکت توسعه ایرانگردی و جهانگردی ملزم به اجرای آن برنامه‌ها است. به هر یک از این برنامه‌ها نیز بودجه مشخصی تعلق می‌گیرد که این بودجه به‌‌ دو صورت اعتبارات هزینه‌ای و اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای مشخص می‌شود. 

علاوه بر این، گاه در ردیف‌های متفرقه بودجه عمومی کشور، بودجه‌ای به فصول گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی تعلق می‌گیرد. در بودجه ۱۴۰۲ نیز در میان اعتبارات ردیف‌های متفرقه، مواردی مثل «تقویت یگان حفاظت میراث فرهنگیان از محل واگذاری اموال توقیفی»، «توسعه و گسترش فعالیت‌های ایرانگردی و جهانگردی»، «جبران خدمات مرمت‌کاران و کارگران پایگاه‌های حفاظتی، پژوهشی و جهانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی» و «برگزاری رویداد بین‌المللی پایتخت گردشگری کشورهای اکو در سال ۲۰۲۳» به چشم می‌خورد و اعتباراتی به این موارد اختصاص یافته است. 

در قانون بودجه ۱۴۰۲ مجموع اعتبارات هزینه‌ای وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ۱۴،۷۲۱،۹۰۰ میلیون ریال (معادل ۱۴۰۰ میلیارد تومان) و مجموع اعتبارات تملک دارایی‌های سـرمایه‌ای ۱۹،۵۴۵،۱۸۵ میلیون ریال (معادل ۱۹۰۰ میلیارد تومان) است. درآمدهای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ حدود ۲۶۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان و بیشترین میزان درآمدهای وزارتخانه از محل «درآمد حاصل از ورودی موزه ها و محوطه های تاریخی و سایر منافع حاصله»، حدود ۱۹۰ میلیارد تومان، پیش‌بینی شده است. درآمدهای ناشی از عوارض خروج از کشور نیز در قانون بودجه سال جاری ۱۴۰۲ حدود ۳۴۳۱ ميليارد تومان پيش‌بينی شده است؛ این در حالی است که سهم حوزه گردشگری از این محل تنها ۸۰ هزار تومان به‌ازای هر نفر است.

در زمان انتشار این گزارش، بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور برای بررسی به مجلس شورای اسلامی ارسال شده است اما هنوز میزان تخصیص اعتبارات اعلام نشده است.

سهم گردشگری از بودجه ۱۴۰۲ چقدر است؟

بودجه مصوب وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

در قانون بودجه ۱۴۰۲

عنوان اعتبار مصوب (به میلیون ریال)
هزینه‌ای تملک دارایی‌های سرمایه‌ای
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ۱۲.۱۰۶.۰۰۰ ۱۸.۹۱۱.۸۱۸
پژوهشگاه میراث‌ فرهنگی و گردشگری ۱.۲۱۴.۹۰۰ ۵۲.۸۱۵
شرکت توسعه ایرانگردی و جهانگردی - ۲۹۶.۵۵۲
ساماندهی و تملک مجموعه تاریخی،فرهنگی تپه‌های هگمتانه - ۲۳۰.۰۰۰
جبران خدمات مرمت‌کاران و کارگران پایگاه‌های حفاظتی، پژوهشی و جهانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و
صنایع دستی
۱.۰۵۰.۰۰۰ -
تقویت یگان حفاظت میراث فرهنگی از محل واگذاری اموال توقیفی ۳۶.۰۰۰ ۵۴.۰۰۰
توسعه و گسترش فعالیت‌های ایرانگردی و جهانگردی ۶۵.۰۰۰ -
برگزاری رویداد بین‌المللی پایتخت گردشگری کشورهای اکو در سال ۲۰۲۳ ۲۵۰.۰۰۰ -
تامین، آماده‌سازی و اداره موزه‌ها و ابنیه تاریخی ۲۹۱.۰۰۰ ۳۵۶.۰۰۰
توسعه زیرساخت‌ها و تاسیسات گردشگری و حمایت از بخش میراث فرهنگی و صنایع دستی  ۴۵۳.۰۰۰ ۱.۰۹۷.۰۰۰

براساس قانون بودجه ۱۴۰۲، مجموع اعتبارات هزینه‌ای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ۱۲.۱۰۶.۰۰۰ میلیون ریال (معادل ۱۲۱۰ میلیارد تومان) و مجموع اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای این وزارتخانه ۱۸.۹۱۱.۸۱۸ میلیون ریال (معادل ۱۸۹۱ میلیارد تومان) است؛ از این مبلغ ۳ درصد بابت قانون استفاده متوازن از امکانات کشور و توزیع عادلانه و رفع تبعیض و ارتقای سطح مناطق کمتر توسعه‌یافته مصوب سال ۱۳۹۳، به استان‌ها و شهرستان‌های تعیین شده اختصاص یافته است.

با کسر این ۳ درصد، مجموع اعتبارات هزینه‌ای وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در قانون بودجه ۱۴۰۲ به ۱۱،۷۴۲،۸۲۰ میلیون ریال (معادل ۱۱۷۴ میلیارد تومان) و مجموع اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای به ۱۸.۲۴۹.۸۱۰ میلیون ریال (معادل ۱۸۲۴ میلیارد تومان) می‌رسد. 

مجموع اعتبارات هزینه‌ای پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، به‌عنوان یکی از زیرمجموعه‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، نیز ۱،۱۷۸،۴۵۳ میلیون ریال (معادل ۱۱۷ میلیارد تومان) و مجموع اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای آن ۵۰،۹۶۰ میلیون ریال (معادل ۵ میلیارد تومان) است. همچنین در قانون بودجه ۱۴۰۲ به شرکت توسعه ایرانگردی و جهانگردی، ۲۸۶،۱۷۰ میلیون ریال (معادل ۲۸ میلیارد تومان) اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای تخصیص یافته است.

چقدر از بودجه گردشگری ۱۴۰۲ محقق شده است؟

درصد تحقق اعتبارات وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

از قانون بودجه ۱۴۰۲

عنوان درصد تحقق
هزینه‌ای تملک دارایی‌های سرمایه‌ای
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ۸۱ ۲۵
پژوهشگاه میراث‌ فرهنگی و گردشگری ۹۰ ۶۳
شرکت توسعه ایرانگردی و جهانگردی ۸۰ -
ساماندهی و تملک مجموعه تاریخی،فرهنگی تپه‌های هگمتانه ۰ ۰
جبران خدمات مرمت‌کاران و کارگران پایگاه‌های حفاظتی، پژوهشی و جهانی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و
صنایع‌دستی
۱۰۵ -
تقویت یگان حفاظت میراث‌فرهنگی از محل واگذاری اموال توقیفی ۰ ۰
توسعه و گسترش فعالیت‌های ایرانگردی و جهانگردی ۰ ۰
برگزاری رویداد بین‌المللی پایتخت گردشگری کشورهای اکو در سال ۲۰۲۳ ۶۵ -
تامین، آماده‌سازی و اداره موزه‌ها و ابنیه تاریخی ۲۲ -
توسعه زیرساخت‌ها و تاسیسات گردشگری و حمایت از بخش میراث‌فرهنگی و صنایع‌دستی  ۱۱ -
میانگین ۴۵.۲ ۱۷.۶

طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، در بخش اعتبارات هزینه‌ای، حدود ۸۱ درصد از بودجه تخصیص یافته به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، ۹۰ درصد از بودجه پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، ۸۰ درصد از بودجه شرکت توسعه ایرانگردی و جهانگردی، ۱۰۵ درصد از بودجه جبران خدمات مرمت‌کاران و کارگران پایگاه‌های حفاظتی، پژوهشی و جهانی وزارتخانه، ۶۵ درصد از بودجه برگزاری رویداد بین‌المللی پایتخت گردشگری کشورهای اکو در سال ۲۰۲۳ میلادی، ۲۲ درصد از بودجه تامین، آماده‌سازی و اداره موزه‌ها و ابنیه تاریخی و توسعه زیرساخت‌ها و تاسیسات گردشگری و در نهایت ۱۱ درصد از بودجه حمایت از بخش میراث فرهنگی و گردشگری تحقق یافته است.

با این وجود هنوز اعتبارات هزینه‌ای تخصیص یافته به ساماندهی و تملک مجموعه تاریخی، فرهنگی تپه‌های هگمتانه، تقویت یگان حفاظت میراث فرهنگی از محل واگذاری اموال توقیفی و توسعه و گسترش فعالیت‌های ایرانگردی و جهانگردی محقق نشده است.

میزان بودجه تحقق یافته در بخش تملک دارایی‌های سرمایه‌ای به مراتب کمتر است و طبق این گزارش، از مجموع اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای اختصاص یافته به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تنها ۲۵ درصد و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ۶۳ درصد محقق شده است و هنوز اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای ساماندهی و تملک مجموعه تاریخی، فرهنگی تپه‌های هگمتانه، تقویت یگان حفاظت میراث فرهنگی از محل واگذاری اموال توقیفی و توسعه و گسترش فعالیت‌های ایرانگردی و جهانگردی محقق نشده است.

سهم وزارت میراث فرهنگی در عدم تحقق بودجه ۱۴۰۲ چقدر است؟

یکی از مهم‌ترین دلایل عدم تحقق بودجه ۱۴۰۲ وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و دستگاه‌های اجرایی زیرمجموعه آن را می‌توان تبصره‌های مربوط به این وزارتخانه در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ و تعلل وزارتخانه حول عملی‌کردن تبصره‌های مذکور دانست. در جدول زیر می‌توانید فهرست این تبصره‌ها و وضعیت عملی‌شدن آن‌ها را بخوانید:

وضعیت تحقق تبصره‌های مرتبط با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

در قانون بودجه ۱۴۰۲

تبصره- بند موضوع تبصره میزان تحقق ارزیابی

بند «ه»

تبصره ۹

ارتقای اخلاق و فرهنگ اسلامی از طریق هم‌افزایی و ارتقای فعالیت‌ها و تولیدات فرهنگی با موضوعات مذکور در متن قانون (گردشگری یکی از موضوعات قید شده می‌باشد.) از محل یک درصد از هزینه‌های شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و موسسات انتفاعی

با وجود گزارش وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مبنی‌بر برگزاری جلسات منظم هفتگی در کارگروهی مشترک با حضور وزارت فرهنگ و ارشاد
اسلامی، سازمان فرهنگ و ارتباط اسلامی و صداوسیما در محل وزارت ارشاد، تعداد جلسات برگزار شده و نتایج و خروجی برگزاری جلسات مذکور مشخص نیست.

به‌عبارت دیگر علی‌رغم گذشت ۹ماه از تصویب و ابلاغ قانون بودجه سال ۱۴۰۲، استفاده از ظرفیت این بند در حد برگزاری جلسه و صدور آیین‌نامه اجرایی بند«ه» تبصره ۹ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور مصوب
۲۸ خرداد ۱۴۰۲ باقیمانده و تاکنون در قبال عملکرد آن هیچ گزارشی در اختیار قرار نگرفته است. ازاین‌رو می‌توان نتیجه گرفت که هیچ تخصیصی از محل منابع بند «ه» تبصره ۹ صورت نگرفته است.

عدم عملکرد

بند «ز»

تبصره ۹

تعرفه گاز مصرفی تاسیسات گردشگری و صنایع‌دستی

مطابق گزارش وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی این موضوع پس از ابلاغ قانون بودجه ۱۴۰۲ در حال اجرا بوده و به تاسیسات گردشگری و صنایع دستی به‌منظور اقدام ابالغ شده است.
شایان ذکر است آن دسته از افراد که اقامتگاه گردشگری تاسیس‌کرده یا تغییر کاربری در یک بنا صورت داده‌اند و از آن به‌عنوان اقامتگاه بهره می‌گیرند، تا پیش از این تبصره، تعرفه گاز آن‌ها معادل تعرفه صنعتی بوده است که با تغییر به تعرفه خدماتی گاز، هزینه‌های آن‌ها کاهش خواهد یافت.

با این‌حال بسیاری از صاحبان اقامتگاه‌ها، مشمول وضعیت تبدیلی هستند که برای آن‌ها افزایش هزینه به‌دنبال دارد؛ چراکه هزینه‌های گاز مصرفی آن‌ها تا پیش از این تبصره، معادل تعرفه‌ی خانگی بود که تعرفه مذکور نسبت به تعرفه جدید خدماتی ارزان‌تر بوده است؛ لذا این تغییر تعرفه و تاثیرات آن بر هزینه‌های تاسیسات گردشگری نیازمند بررسی و تحلیل بیشتر است. 

دارای عملکرد

بند «ک»

تبصره ۹

ممنوعیت اخذ هرگونه تعرفه و عوارض صادراتی و الزام به پیمانسپاری ارزی درخصوص صادرات صنایع دستی به‌جز میزان ارزش مواد اولیه مصرف‌شده این وزارتخانه طی مکاتباتی با بانک مرکزی و وزارت صمت، ۲۰ درصد از قیمت تمام شده کالا، به‌جز محصولات ساخته شده از فلزهای با ارزش، را به‌عنوان میزان ارزش مواد اولیه مشخص کرده است؛ البته با وجود مکاتبات مذکور، همچنان رویه پیمانسپاری ارزی برای صادرات صنایع دستی پابرجا بوده و تغییر عملی در آن اتفاق نیفتاده است.
تاخیر در اجرای عملی این بند، صادرکنندگان صنایع دستی را با مشکلات بیشتری مواجه می‌سازد و باید هرچه زودتر این مکاتبات به عرصه اجرا برسد.
عدم عملکرد

بند «م»

تبصره ۹

تکلیف سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران به در اختیار قرار دادن بخشی از
شهرک‌های ذیل سازمان به فعالان و تولیدکنندگان صنایع دستی مشمول
مطابق گزارش وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، کلیه واحدهای تولیدی دارای مجوز از معاونت صنایع دستی از مزایای این بند بهره‌مند شده‌اند.
گزارش مذکور پیرامون این موضوع دارای ابهام به‌نظر میرسد. اظهارنظر پیرامون آن نیازمند ارائه آمار مشخصی از دریافت‌کنندگان امتیاز مذکور در این بند است که نشان دهد دقیقا کدام فعالان و تولیدکنندگان صنایع دستی در کدام شهرک‌های صنعتی استقرار یافته‌اند.
مبهم

بند «ع»

تبصره ۹

در اختیار گذاشتن ۵ درصد از اعتبارات تملک استانی به‌منظور توسعه زیرساخت‌های گردشگری و میراث فرهنگی این موضوع ازسوی وزارتخانه مذکور به ادارات استانی ابلاغ شده است. ادارات استانی نیز پس از ابلاغ، پروژه‌های مدنظر خود را به شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان خود
ارسال کرده‌اند و در حال حاضر در مرحله تصویب می‌باشند. در گزارش مذکور آورده شده که پس از اخذ گزارش (گزارش پروژه‌های مورد اشاره) متعاقبا ارسال خواهد شد. ازاین‌رو گزارش این وزارتخانه پیرامون موضوع فوق، مبهم ارزیابی می‌شود.
مبهم
تبصره ۱۸ حمایت از تولید دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین 

در سال ۱۴۰۲ از محل اعتبارات سال ۱۴۰۰، ۳۱ طرح در بخش گردشگری و ۱۲۱ طرح در بخش صنایع دستی برای تسهیلات به بانک معرفی شده‌اند. از محل اعتبارات سال
۱۴۰۲ هنوز اعتباری اختصاص نیافته است. درواقع تاخیر هر ساله دولت در اعطای تسهیلات ذیل تبصره ۱۸ به طرح‌های معرفی شده ازسوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به این وزارتخانه منجر به عدم تحقق کامل اهداف تبصره مذکور می‌شود. لذا تحقق این اهداف منوط به این است در کمترین بازه زمانی ممکن، فرایند معرفی طرح‌ها و اعطای تسهیلات انجام شود. 

عدم عملکرد

طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، تا ۲۰ آبان ۱۴۰۲، نزدیک به نیمی از تبصره‌های بودجه سال ۱۴۰۲ که به وزارت گردشگری مرتبط است، فاقد عملکرد هستند و تنها نزدیک به ۱۷ درصد منجر به اقدام عملی شده‌اند؛ این در حالی است که حدود ۳۳ درصد این تبصره‌ها به‌دلایلی مثل برگزاری جلسات تکمیلی به نتیجه نرسیده‌اند و هنوز منجر به اقدام عملی نشده‌اند. با این حساب، حدود ۸۳ درصد از تبصره‌های بودجه سال ۱۴۰۲، فاقد عملکرد مناسب جهت تخصیص بودجه بوده‌اند.

عدم تحقق بودجه وزارت میراث فرهنگی موضوع تازه‌ای نیست؛ بهمن ۱۴۰۱ بود که علی دارابی، قائم مقام وزارت میراث فرهنگی، در صفحه مجازی خود در گلایه به میزان بودجه ۱۴۰۲ این وزارتخانه نوشت: «در سال گذشته فقط ۳۵ درصد بودجه وزارت میراث فرهنگی به این وزارتخانه اختصاص داده شد و حالا حتی در صورت تخصیص ۱۰۰ درصد بودجه پیش‌بینی شده در سال ۱۴۰۲، باز هم کاری از معاونت میراث فرهنگی ساخته نیست.»

عدم تحقق بودجه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حالی هر سال تکرار می‌شود که در میان دستگاه‌های اجرایی فرهنگی در قانون بودجه، که وزارتخانه گردشگری نیز زیر مجموعه آن‌ قرار دارد، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یکی از درآمدزاترین بخش‌های فرهنگی کشور است. تکرار این مسئله در سال‌های اخیر و عدم تخصیص بودجه کافی به این وزارتخانه در کنار نگاه امنیتی به مقوله گردشگری، فرسوده‌بودن زیرساخت‌های گردشگری، ضعف تبليغات و غیره نشان می‌دهد مسئولین کشور هنوز متوجه اهمیت این صنعت بزرگ جهانی به‌عنوان یکی از حوزه‌های مهم اقتصادی نیستند.  

این در حالی است که براساس سند چشم‌انداز ۱۴۰۴، سهم ایران از گردشگری جهان باید تا پایان سال ۱۴۰۴ به حدود ۲۰ میلیون گردشگر و سهم ایران از درآمد گردشگری جهانی به ۲۵ میلیارد دلار برسد! هدفی که بنابر آخرین آمار گردشگری ایران، بسیار بسیار دور از دسترس به‌نظر می‌رسد. 

حال این سوال مطرح می‌شود که حتی اگر بودجه وزارتخانه تا پایان سال محقق شود، چطور قرار است در این فرصت کوتاه هزینه شود؟ چه اتفاقی برای طرح‌های پیش‌بینی شده این وزارتخانه می‌افتد که بر اساس بودجه ۱۴۰۲ برنامه‌ریزی شده بود؟ با ادامه این روند چطور باید روی توسعه گردشگری و میراث فرهنگی سرمایه‌گذاری کرد؟

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

آخرین آمار گردشگری ایران ۱۴۰۲ | گردشگری داخلی و خارجی

مطالب مرتبط