رسانه قطبنما: گزارش شورای جهانی سفر و گردشگری (WTTC) که با همکاری موسسه Oxford Economics منتشر شده نشان میدهد که سهم سفر و گردشگری در تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۱، رشدی ۶.۱ درصدی داشته؛ اما هنوز با آمارهای پیش از همهگیری فاصله دارد.
WTTC بهتازگی گزارشی از تاثیر اقتصادی صنعت سفر و گردشگری و سهم این صنعت در اشتغالزایی بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ در ۱۸۵ کشور و ۲۵ منطقه جغرافیایی و اقتصادی جهان را منتشر کرده است.
هدف از انتشار این گزارش که با همکاری موسسه Oxford Economics، پیشرو در زمینه تحلیل دادههای اقتصادی و مشاوره به کسبوکارها و دولتها، تهیه شده، آگاهی دولتها و بخش خصوصی از تاثیر ارزشمند صنعت سفر و گردشگری در اقتصاد عنوان شده است.
این گزارش شامل تاثیر مستقیم، غیرمستقیم و القایی صنعت سفر و گردشگری است و همه مقادیر در آن، مطابق با قیمتها و نرخ ارز در سال ۲۰۲۱ محاسبه شده.
افزایش سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی
براساس این گزارش، تا قبل از همهگیری کرونا سفر و گردشگری (شامل تاثیرات مستقیم، غیرمستقیم و القایی آن) ۱۰.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان (GDP) (معادل ۹.۲ تریلیون دلار) را تشکیل میداد.
در سال ۲۰۲۰ با وضع محدودیت سفرها، با یک زیان ۴.۵ تریلیون دلاری، این سهم به ۴.۷ تریلیون دلار کاهش یافت؛ یعنی افت بیش از ۴۹ درصدی. این در حالی است که مجموع تولید ناخالص داخلی جهان در سال ۲۰۲۰ تنها حدود ۳.۷ درصد کاهش داشت.
با بهبود نسبی همهگیری کرونا و رونق واکسیناسیون در سال ۲۰۲۱، سهم سفر و گردشگری در تولید ناخالص داخلی جهانی در مقایسه با سال ۲۰۲۰، با ۲۱.۷ درصد رشد به ۵هزار و ۸۱۲ تریلیون دلار رسید که به معنای رشدی ۶.۱ درصدی است؛ اما همچنان فاصله زیادی با ارقام سال ۲۰۱۹ وجود دارد.
آمارها همچنین نشان میدهد در سال ۲۰۲۱، سفر و گردشگری در مقایسه با رشد ۵.۸ درصدی مجموع تولید ناخالص داخلی جهان عملکرد بهتری داشته است.
افزایش اشتغال گردشگری در ۲۰۲۱
گزارش WTTC نشان میدهد، تا قبل از همهگیری کرونا از هر ۴ شغل جدید در سراسر جهان یک شغل، معادل ۱۰.۶ درصد از کل مشاغل ( در مجموع ۳۳۴ میلیون شغل) مرتبط با گردشگری بوده.
با شیوع کرونا در سال ۲۰۲۰، بیش از ۶۲ میلیون شغل گردشگری از بین رفت؛ تا جایی که از ۳۳۴ میلیون شغل گردشگری در سال ۲۰۱۹، تنها ۲۷۲ میلیون شغل باقی ماند؛ یعنی معادل یک شغل از هر ۱۲ شغل در دنیا.
اوضاع اشتغال گردشگری اما در سال ۲۰۲۱ در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۰، رو به بهبود رفته و سهم گردشگری در اشتغالزایی با رشد ۶.۷ درصدی همراه بود؛ تا جایی که مجموع مشاغل گردشگری در ۲۰۲۱ به ۲۸۹ میلیون شغل (یک شغل از هر ۱۱ شغل در دنیا) رسید. اما این آمار همچنان بسیار پایینتر از آمار اشتغال گردشگری در سال ۲۰۱۹ است.
از سوی دیگر، بسیاری از مشاغل گردشگری در حال حاضر نیز با دریافت کمکهای دولتی به فعالیت خود ادامه دادهاند و این امکان وجود دارد که با قطع این حمایتها، شاهد از بین رفتن تعداد بیشتری از مشاغل گردشگری باشیم.
وضعیت گردشگری داخلی و بینالمللی
در گزارشی که شورای جهانی سفر و گردشگری منتشر کرده است به وضعیت مخارج سفرهای داخلی و بینالمللی بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ نیز پرداخته شده است.
در سال ۲۰۱۹ هزینهکرد سفرهای داخلی بیش از ۴ تریلیون دلار و هزینهکرد در سفرهای بینالمللی حدود ۱.۷ تریلیون دلار (معادل ۶.۸ درصد از کل صادرات و ۲۷.۴ درصد از صادرات جهانی) بود.
با محدودیت سفرها در سال ۲۰۲۰، هزینهکرد سفرهای داخلی با ۴۷.۴ درصد کاهش به حدود ۲ تریلیون دلار رسیده و هزینهکرد سفرهای بینالمللی نیز ۶۹.۷ درصد کاهش یافته است.
در مقایسه با سال ۲۰۲۰، با بهبود نسبی سفرها، در سال ۲۰۲۱ هزینهکرد بازدیدکنندگان داخلی با ۳۱.۴ درصدی از مرز ۳ تریلیون دلار عبور کرده اما هزینهکرد بازدیدکنندگان بینالمللی تنها ۳.۸ درصد بهبود یافته است.
این گزارش نشان میدهد در مقایسه با سال ۲۰۱۹، در سال ۲۰۲۱ سهم هزینهکرد در سفرهای داخلی در تولید ناخالص داخلی گردشگری به ۸۵ درصد افزایش یافته اما سهم مخارج بازدیدکنندگان بینالمللی ۱۵ درصد کاهش یافته است.
وضعیت سفرهای تفریحی و تجاری
براساس گزارش مذکور، مخارج سفرهای تفریحی و فراغتی ۷۹ درصد و سفرهای تجاری ۲۱ درصد از کل تولید ناخالص داخلی این صنعت در سال ۲۰۱۹ را تشکیل میدادند.
در سال ۲۰۲۱ این آمار تغییر چندانی نکرده و هزینهکرد در سفرهای تفریحی و فراغتی ۸۰ درصد و مخارج سفرهای تجاری ۲۰ درصد از کل تولید ناخالص داخلی این صنعت در سال ۲۰۲۱ را به خود اختصاص دادهاند.
در سال ۲۰۲۰ در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۱۹، هزینهکرد هر دو دسته سفرهای تجاری و فراغتی با افت شدید همراه بوده؛ براین اساس، هزینهکرد سفرهای کاری ۵۶.۲ درصد و هزینهکرد سفرهای تفریحی و فراغتی ۵۳.۱ درصد کاهش یافته است.
در سال ۲۰۲۱ اما، شرایط بهبود یافته و مخارج سفرهای تفریحی و تجاری در مقایسه با سال ۲۰۲۰ بهترتیب ۲۵.۱ درصد و ۳۰.۹ درصد افزایش یافته اما هنوز فاصله زیادی با آمارهای سال ۲۰۱۹ دارد.
گزارش WTTC نشان میدهد با وجود ترس از ابتلا به کرونا، شوق سفر در جهان هنوز زنده است و با تسهیل شرایط سفر و کاهش محدودیتهای کرونایی، صنعت گردشگری بهسرعت مسیر بهبود را در پیش گرفته است. با این وجود، سرعت این بهبود وابسته به سیاستهای دولتها و فعالان صنعت گردشگری است که تا چه اندازه مسیر این بهبود را هموار کنند.
آخرین اخبار صنعت گردشگری و هتلداری را از «رسانه قطبنما» دنبال کنید.