رسانه قطبنما: براساس گزارش سال ۱۴۰۱ مرکز توسعه تجارت الکترونیک که شهریورماه امسال منتشر شد، حجم تجارت الکترونیکی در سال ۱۴۰۱، هزار و ۸۳۳ همت (هزار میلیارد تومان) اعلام شد و این رقم نسبت به سال گذشته ۴۸ درصد رشد کرده است.
به گزارش پیوست، حجم تجارت الکترونیکی در سال ۱۴۰۰، هزار و ۲۳۷ همت اعلام شده بود. در گزارش سال ۱۴۰۱ اما، حجم اسمی تجارت الکترونیکی هزار و ۸۳۳ همت اعلام شده و هیچ اشارهای به ارزش حقیقی تجارت الکترونیکی نشده است.
طبق این گزارش، ارزش حقیقی تجارت الکترونیکی، در اصل تاثیر تورم را از ارزش اسمی کم میکند. مقایسه ارزش اسمی و ارزش حقیقی تراکنشها، تاثیر تورم بر حجم تجارت الکترونیکی را نشان میدهد. با توجه به تورم سال ۱۴۰۱ تا زمانی که ارزش حقیقی تجارت الکترونیکی اعلام نشود نمیتوان به صورت قطعی اعلام کرد که این بخش چه میزان رشد کرده است.
سفره شبکههای اجتماعی کوچک شده
شبکههای اجتماعی بیشترین سهم را در تجارت الکترونیک سال ۱۴۰۱ داشتهاند؛ اما با تفاوتی جدی نسبت به سال ۱۴۰۱. سهم شبکههای اجتماعی در سال ۱۴۰۰، ۸۰ درصد از کل بازار تجارت الکترونیکی کشور را به خود اختصاص میداد؛ اما آمار سال ۱۴۰۱ با کاهش قابل توجه، به ۴۰ درصد رسیده است.
با اینحال، دست بالا را در شبکههای اجتماعی، پلتفرمهای خارجی دارند و اینستاگرام هم در صدر استفاده کاربران شبکههای اجتماعی برای خرید کالا است.
طبق آمار منتشر شده، اینستاگرام از دیگر شبکههای اجتماعی محبوبتر است و سهم ۵۵ درصدی، استفاده کاربران را به خود اختصاص داده است. البته باید به این نکته مهم توجه کرد که همین شبکه اجتماعی محبوب، در سال ۱۴۰۰ سهم ۸۴ درصدی داشته است و به احتمال زیاد اگر پی رد پای فیلترینگ گستردهای را که در پاییز ۱۴۰۱ اعمال شد، بگیریم، به دلیل اصلی این سقوط ۲۹ درصدی میرسیم.
به گزارش تجارت نیوز، در نظرسنجیهایی که توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی انجام شده، هر واحد تجارت الکترونیکی امکان انتخاب همزمان چند شبکه اجتماعی را داشته است. بنابراین، شبکه اجتماعی که توانست رتبه دوم را به خود اختصاص دهد، با آمار ۴۱ درصدی تلگرام است.
پس از تلگرام، کاربران ایرانی به واتساپ چراغ سبز نشان دادند و آمار ۳۷ درصدی سهم این پیامرسان شد. رتبه سوم درحالی به واتساپ رسیده است که این عضو خانواده متا، در سال ۱۴۰۰ رتبه دوم را داشت و این موضوع هم یکی دیگر از تاثیرات فیلترینگ اینترنت در سال گذشته بوده است.
اوضاع شبکههای اجتماعی داخلی
براساس آمارهایی که در گزارش مرکز توسعه تجارت الکترونیک اعلام شده است، شبکههای اجتماعی داخلی نسبت به سالهای گذشته وضعیت بهتری را تجربه کردهاند. ایتا با ۲۱ درصد در رده چهارم، روبیکا با ۱۴ درصد در رده پنجم و بله با ۱۱ درصد در پله ششم ایستاده است.
به گزارش پیوست، ظاهرا نتیجه فیلترینگ شبکههای اجتماعی خارجی باز هم به نفع شبکههای اجتماعی داخلی تمام نشده و با کاهش ۳ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰، به ۲۳ درصد کل بازار رسیده است. بهرغم کاهش ۴۰ درصدی نقش شبکههای اجتماعی در تجارت الکترونیکی، سهم ۲۳ درصدی پیامرسانهای داخلی نشان میدهد که آنها نتوانستهاند حجم مناسبی از این بازار کسب کنند.
همه کسبوکارهای ایرانی در اینستاگرام صفحه دارند
براساس گزارش سالانه یکتانت از سال ۱۴۰۱، ۴۰ درصد مردم ایران بهطور مداوم از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند. اوجگیری استفاده از شبکههای اجتماعی بیشتر به زمان شیوع بیماری کرونا برمیگردد که مردم در رفتوآمد و خرید خود بسیار محدود بودند.
همینطور یکتانت در گزارش خود آورده است که در سال ۹۸، حدود ۲۸ میلیون ایرانی مخاطب اینستاگرام بودهاند اما پس از گذشت سه سال یعنی سال ۱۴۰۱ این آمار به ۴۱ میلیون نفر رسیده است. طبق بررسی ۹ هزار کسبوکار فعال در اصناف و اتحادیههای مختلف که حضور ۹۴ درصدی کسبوکارها در اینستاگرام را نشان میدهد، میتوان گفت تقریبا همه کسبوکارهای ایرانی در اینستاگرام صفحه دارند.
کاهش تعداد تراکنشها
در بخش دیگر از گزارشی که مرکز توسعه تجارت الکترونیک از سال ۱۴۰۱ منتشر کرده است، تعداد کل تراکنشهای تجارت الکترونیکی ۲ میلیارد و ۹۸۳ میلیون و ۵۷۹ هزار و ۸۲۸ عدد برآورد شده که این عدد نسبت به سال ۱۴۰۰، ۱۷ درصد کاهش داشته است.
براساس این گزارش، متوسط مبلغ تراکنشهای تجارت الکترونیکی ۶۱۴ هزار تومان برآورد شده و ارزش معاملات الکترونیکی دولتی هم به ۶۵۳ هزار میلیارد تومان رسیده است. طبق آمار، تعداد کل تراکنشهای تجارت الکترونیکی که صرفاً از طریق درگاه پرداخت اینترنتی بانکی انجام شده، برابر با ۱.۵ میلیارد تراکنش بوده است.
بیشترین خرید کالا در چه ماهی انجام شده؟
آمارهای ۱۴۰۱ تجارت الکترونیکی ایران میگوید که در مقایسه با سال گذشته، مبالغ خرید اینترنتی در اکثر ماههای سال با رشد همراه بوده که این میزان رشد، در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ بیشتر از نیمه اول همین سال بوده است. بیشترین سهم تعدادی تراکنشهای گروه ارائه خدمات در بهمنماه و برای گروه فروش کالا، در مهرماه و اوج اختلالهای اینترنتی است. بههمینترتیب، کمترین سهم تعدادی تراکنشهای گروه ارائه خدمات، در اردیبهشتماه و برای گروه فروش کالا، در ماههای خرداد و مرداد است.
آمارهایی که در گزارش مرکز توسعه تجارت الکترونیک ایران منتشر شده است، بیش از همه نقش مهم فیلترینگ را در افت رقمها نسبت به سالهای گذشته نشان میدهد. با وجود بزرگ شدن سالانه حجم بازار تجارت الکترونیک در دنیا، باید دید که گزارشهای سال آینده در ایران چه اعدادی را به ما نشان خواهند داد.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: