رسانه قطبنما: بر اساس گزارش «آینده مشاغل ۲۰۲۳» (Future of Work Report) لینکدین، از دسامبر ۲۰۲۲ میلادی تا دسامبر ۲۰۲۳ میلادی، میزان مکالمه درباره هوش مصنوعی حدود ۷۰ درصد افزایش یافته است؛ جالب اینکه بیشتر این گفتگوها درباره تاثیر هوش مصنوعی بر بازار کار بوده است.
اگرچه بسیاری میترسند که هوش مصنوعی جایگزین مشاغل متعددی شود اما حدود ۴۷ درصد از کارشناسان و متخصصان بررسیشده در این گزارش معتقدند که استفاده از این فناوری به پیشرفت شغلی آنها کمک میکند. همچنین ۷۴ درصد از مدیران بررسیشده در این گزارش نیز بر این باورند که هوش مصنوعی مولد (GAI) برای کارمندانشان مفید خواهد بود؛ اما هنوز اقدام به ارائه راهنما درباره استفاده ایمن و اخلاقی از هوش مصنوعی به کارمندان خود نکردهاند.
لینکدین (LinkedIn)، یک پلتفرم رسانه اجتماعی متمرکز بر بازار کار است که بزرگترین شبکه حرفهای در سطح اینترنت است. این پلتفرم بستری برای ارتباط کسبوکارها و متخصصان با یکدیگر است و از این جهت برای رصد تغییرات بازار کار بسیار حائز اهمیت است. اما کدامیک از مشاغل بیشتر در معرض تاثیر هوش مصنوعی است؟ آیا همه مشاغل باید به مهارت و سواد هوش مصنوعی مجهز شوند. در ادامه با بررسی دادههای گزارش آینده مشاغل لینکدین به همه این سوالات پاسخ خواهیم داد.
آنچه در این مقاله میخوانید:
این نسل بیشتر درباره هوش مصنوعی حرف میزنند
گزارش لینکدین به بررسی تاثیر فناوری هوشمصنوعی و هوش مصنوعی مولد بر بازار کار میپردازد. این گزارش کاربران را به ۴ دسته تقسیم کرده است:
- بومرها (Boomers): متولدین ۱۹۴۶ تا ۱۹۶۴ میلادی (۱۳۲۴ تا ۱۳۴۲)
- نسل ایکس (Gen X)؛ متولدین ۱۹۶۵ تا ۱۹۸۰ میلادی (۱۳۴۳ تا ۱۳۵۹)
- نسل هزاره (Millennials): متولدین ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۶ میلادی (۱۳۶۰ تا آذر ۱۳۷۵)
- نسل زد (Gen Z): متولدین ۱۹۹۷ الی ۲۰۱۲ میلادی (۱۳۷۶ تا آذر ۱۳۹۱)
نگاهی به آمارهای لینکدین نشان میدهد در بین نسلهای مختلف، نسل هزاره (Millennials) که در این گزارش به متولدین ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۵ اطلاق میشود، بیشترین میزان گفتگو درباره هوش مصنوعی را در این پلتفرم داشتهاند، که کاملا منطقی است؛ چراکه در حال حاضر این نسل بیشتر نیروی کار جهان را تشکیل میدهد. پس از نسل هزاره، نسل زد (Gen Z)، یعنی متولدین ۱۳۷۶ تا ۱۳۹۱، بیشتر گفتگوها حول هوشمصنوعی را بهخود اختصاص داده است.
اما آیا نسل هزاره آسیبپذیرترین گروه در برابر اختلالات شغلی ناشی از هوش مصنوعی است؟ این گزارش نشان میدهد در واقع این نسل زد است که بیشتر در معرض آسیب قرار دارد؛ چراکه زیرا بسیاری از وظایفی که این نسل در ابتدای مسیر شغلی خود برعهده میگیرد، با هوش مصنوعی قابل انجام است. با این وجود، نسل زد بهعنوان خوره تکنولوژی و فناوری شناخته میشود که با اشتیاق تمام از فناوریهای نوظهور استقبال میکند و این اشتیاق احتمالا آنها را به باسوادهای هوش مصنوعی تبدیل خواهد کرد.
آمریکاییها در صدر علاقهمندان به هوش مصنوعی
صنعتی که در آن مشغول به کار هستید هم تاثیر بسیار زیادی روی میزان تاثیر هوشمصنوعی بر مشاغل میگذارد؛ طبق گزارش لینکدین، هوش مصنوعی در صنایع زیر محبوبیت بیشتری دارد:
- خدمات تخصصی (مثل حسابداری، وکالت، بازاریابی و معماری)
- فناوری
- آموزش
اما کدام دسته از افراد و نقشهای شغلی درباره هوشمصنوعی بیشتر صحبت کردهاند. طبق گزارش لینکدین متخصصانی که بیشترین گفتگو را در مورد هوش مصنوعی دارند، مدیران و مهندسان هستند؛ نتیجهای که دور از انتظار نیست!
با توجه به ماهیت دگرگونکننده فناوری هوش مصنوعی، این وظیفه مدیران است که بفهمند هوش مصنوعی در کوتاهمدت و بلندمدت چه تاثیری بر شرکت آنها خواهد گذاشت. از سوی دیگر، مهندسان بهدلیل مهارتهای فنی در حال ارزیابی هستند که چگونه این فناوری جدید موجب پیشرفت آنها خواهد شد.
گزارش لینکدین همچنین نشان میدهد که متخصصان آمریکایی در مقایسه با شش کشور استرالیا، برزیل، فرانسه، آلمان، هند و بریتانیا، بیشترین علاقه را به هوشمصنوعی و مشاغل مرتبط با هوش مصنوعی نشان میدهند.
سرمایهگذاری کسبوکارها روی هوش مصنوعی
براساس گزارش نیویورک تایمز در اوایل سال ۲۰۲۴ میلادی، محبوبترین شغل در شرکتهای برتر جهان، مدیر هوش مصنوعی است. گزارش لینکدین نیز نشان میدهد که تعداد شرکتهایی که سمت «سرپرست هوش مصنوعی» (Head of AI) را استخدام میکنند، از دسامبر ۲۰۲۲ میلادی تا دسامبر ۲۰۲۳ میلادی، تقریبا ۱۴ درصد رشد کرده است. علاوه بر این، در همان بازه زمانی تعداد آگهیهای شغلی به زبان انگلیسی که به «چتجیپیتی» (ChatGPT) و «جیپیتی» (GPT) اشاره میکنند، ۲۱ برابر شده است.
این گزارش همچنین نشان میدهد در کنار تقاضای بالا برای جذب مهندسان هوش مصنوعی با مهارتهایی مثل یادگیری ماشینی، یادگیری عمیق، پردازش زبانهای طبیعی و غیره، در نقشهای غیرمهندسی نیز، نیاز به مهارتهای هوش مصنوعی احساس میشود. از دیدگاه کارفرمایان، بیشترین تقاضا برای مهارت و سواد هوش مصنوعی در سطح جهان نیز در این سه صنعت است:
- خدمات حرفهای
- خدمات مالی
- تولید
البته اطمینان زیادی درباره سرعت جایگزینی مشاغل با هوش مصنوعی وجود ندارد؛ مرداد ۱۴۰۲ بود که شرکت «اوپن ایآی» (OpenAI)، خالق ربات هوش مصنوعی مولد چتجیپیتی، در گزارشی تخمین زد حدود ۱۹ درصد از نیروی کار ممکن است حداقل ۵۰ درصد از وظایف شغلی خود را به هوش مصنوعی بسپارند؛ با این حال، گزارش اخیر «دانشگاه امآیتی» (MIT) نشان میدهد در شرایط کنونی، خودکار کردن وظایف و حذف نیروی انسانی، چندان آسان و مقرونبهصرفه نخواهد بود.
در واقع این گزارش تایید میکند که دور از انتظار نیست که هوش مصنوعی در آینده جایگزین برخی از مشاغل شود اما این تغییر بسیار تدریجیتر از آنچه خواهد بود که در ابتدا انتظار داشتیم.
تاثیر هوش مصنوعی روی مهارتهای نیروی کار
احتمالا اولینسوالی که برای هر فرد شاغلی پیش میآید این است که «آیا من هم باید مهارتهای هوش مصنوعی را یاد بگیرم؟» در پاسخ به این سوال باید بگوییم، خب، طبق گزارش لینکدین، اگر میخواهید امنیت شغلی داشته باشید، بله.
گزارش لینکدین تخمین میزند که هوش مصنوعی حدود ۵۵ درصد از مشاغل اعضای شبکه اجتماعی لینکدین را تحت تاثیر قرار خواهد داد؛ که چیزی معادل حدود ۵۵۰ میلیون کاربر است. علاوه بر این، این گزارش نشان میدهد که مهارتهای مورد نیاز برای موقعیتهای شغلی مختلف تا سال ۲۰۳۰ میلادی بیش از ۵۰ درصد تغییر خواهد کرد.
اما کدامیک از صنایع و مشاغل در برابر هوش مصنوعی آسیبپذیرتر خواهد بود؟ باید بگوییم بازار کار مولفههای تاثیرگذار و ناشناخته زیادی دارد که میتواند آن را تحت تاثیر قرار دارد؛ پس نمیتوان نظر قطعی در اینباره داد. تنها چیزی که درباره آن مطمئن هستیم، این است که بازار کار بهطور دائم در حال تغییر است و هوش مصنوعی یکی از محرکهای اصلی این تغییر در سال ۲۰۲۴ میلادی خواهد بود.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: