رسانه قطب نما: دقت کردهاید که حضور افراد دارای معلولیت و افرادی که محدودیتهای حرکتی دارند و ناچارند با عصا، ویلچر، حتی کالسکه کودک و... در سطح شهر و مکانهای عمومی تردد کنند، چقدر کمتر از سایر افراد است؟ البته که تعداد افراد کمتوان جسمی که توانستهاند با وجود محدودیتها، در سطح شهرها و مکانهای عمومی، به فعالیتهای مورد علاقه خود ادامه بدهند، کم نیست؛ اما حقیقت آن است که تعداد بیشتری از این افراد بهدلیل محدودیتهای موجود در شهرها، روزهای بسیاری را در خانه سپری میکنند و در نهایت دچار انزوا میشوند.
انجمنها و یا استارتاپ های مختلفی برای توانمندسازی و تسهیل زندگی افراد دارای معلولیت و محدودیت حرکتی در تلاشند؛ در این قسمت از سلسله مقالات معرفی استارتاپهای ایرانی، بهسراغ استارتاپی خواهیم رفت که در زمینه اطلاعرسانی دسترسپذیری مکانهای شهری برای افراد دارای معلولیت فعالیت میکند و به این ترتیب، به کمک گردشگرانی نیز که دارای معلولیت هستند، میآید.
استارتاپ «مپینو»
یکی از مشکلات اساسی افراد دارای معلولیت این است که درباره میزان دسترسپذیری مکانهای مختلف اطلاعی ندارند و حتی با برقراری تماس با مراجع مربوطه نیز پاسخ مورد نظر خود را پیدا نمیکنند. اپلیکیشن مپینو به این افراد کمک میکند که اطلاعات مورد نظر خود را درباره مکانهای مختلف به دست آورند.
مپینو اپلیکیشنی است که در حوزه اطلاعرسانی دسترسپذیری مکانهای شهری در سراسر ایران، برای افراد دارای معلولیت و محدودیت حرکتی فعالیت میکند. کاربران میتوانند در این اپلیکیشن، مکانهای گوناگونی را ثبت کنند، به مکانهای مختلف شهری امتیاز دسترسپذیری دهند و نظرات خود را درباره امکانات این اماکن بهاشتراک بگذارند و حتی عکس آپلود کنند. در واقع افراد دارای معلولیت و سایرین میتوانند امکانات دسترسیپذیری مکانهای موجود در شهرها مانند داشتن آسانسور، رمپ و... را در این اپلیکیشن اطلاعرسانی کنند و در اختیار دیگران قرار دهند.
هدف اصلی مپینو آن است که فرصتهای برابر برای تمام افراد جامعه فراهم شود و میخواهد در آینده امکانات و گزینههای بیشتر و کاربردیتری را در اختیار افراد دارای معلولیت قرار دهد تا از دسترسیپذیری بیشتری در سطح شهر برخوردار شوند.
مپینو قدرت گرفته از مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد و گروه مالی فیروزه است. مجتمع آموزشی نیکوکاری «رعد» در حوزه آموزش و توانمندسازی افراد دارای معلولیت فعالیت میکند.
ایده تولد مپینو
مجموعه رعد سالها است در حوزه توانمندسازی افراد دارای معلولیت فعالیت میکند و در همین راستا ایده تولد اپلیکیشن مپینو را خلق کرده است. اقدامات اولیه و نیازسنجیهای لازم این پروژه تقریبا از سال ۱۳۹۷ انجام شده و این استارتاپ، از فروردین ۱۴۰۰ آغاز به کار کرده و در اسفند ۱۴۰۰ نیز نسخه اولیه اپلیکیشن در دسترس کاربران قرار گرفته است.
اما چه فرصتها و چالشهایی پیش روی مپینو قرار دارد؟
فرصتهای استارتاپ مپینو
مپینو، بهواسطه اینکه محصول مجتمع نیکوکاری رعد است، از دغدغهها و نیازهای افراد دارای معلولیت بهخوبی آگاه است و میتواند در ارائه خدمات، تولید محتوا، اطلاعرسانی و توسعه اپلیکیشن خود بهخوبی عمل کند.
از سوی دیگر، در حوزه دسترسپذیری برای افراد دارای معلولیت، گفتمانسازی و فرهنگسازی کمی انجام شده است و بهنوعی، این واژه در میان جوامع مختلف تا حد بسیاری ناشناخته است. فرهنگسازی این مسئله میتواند برای استارتاپ مپینو فرصت بسیار مهمی باشد و در واقع مپینو میتواند به روزنهای برای رشد این سیستم و ارتقای فرهنگ جامعه تبدیل شود.
چالشهای استارتاپ مپینو
یکی از مهمترین برنامههای مپینو جذب داوطلبانی است که لزوما معلولیت ندارند؛ این افراد میتوانند بهصورت داوطلبانه از این اپلیکیشن استفاده کنند و در طول شبانهروز نظرات خود را درباره دسترسپذیری یا عدم دسترسی مکانهای موجود در اپلیکیشن با سایر افراد بهاشتراک بگذارند. در واقع مپیینو نیاز دارد که افرادی که معلولیت و محدودیت حرکتی ندارند، با زاویه دید افراد دارای محدودیت حرکتی به مکانهای مختلف، جاهای دیدنی و گردشگری نگاه کنند تا دسترسپذیری بیشتری برای افراد دارای معلولیت به ارمغان بیاورند.
از سوی دیگر، میزان پاسخگو بودن این اپلیکیشن برای افرادی که معلولیت و محدودیت حرکتی دارند نیز از دیگر چالشهای استارتاپ مپینو است. بهعنوان مثال، کیفیت و حجم دادهها، یکی از نکات بسیار مهمی است که استارتاپ مپینو باید نهایت توجه را به آن داشته باشد تا بتواند به نیازهای اصلی افراد دارای معلولیت پاسخ دهد.
مپینو چگونه مشتریان را جذب میکند؟
مپینو ۲ گروه هدف دارد؛
1. کاربران عامی که تا حدی دغدغههای اجتماعی دارند و یا با نیازهای افراد دارای معلولیت و محدودیت حرکتی آشنا هستند.
2. جامعه افراد دارای معلولیت و محدودیت حرکتی
یکی از مهمترین کارهایی که مپینو باید انجام دهد، طراحی پیام و جذب مخاطب در عموم مردم جامعه است؛ تاکنون این استارتاپ از گروههای نزدیک به مجموعه رعد و برگزاری کمپین برای جذب این مخاطبان استفاده کرده است. این استارتاپ قصد دارد در آینده، گروههای مختلف دغدغهمند را شناسایی و مخاطبان عام بیشتری در شهرهای مختلف جذب کند. همچنین بخشی از روشهای بازاریابی آن، از طریق تبلیغات در شبکههای اجتماعی خواهد بود.
مپینو برای جذب دسته دوم از مخاطبان خود، از ارتباطات و شبکههای مجموعه رعد در شهرهای مختلف ایران استفاده میکند و در صورتی که بتواند در این اپلیکیشن به نیازهای افراد دارای معلولیت پاسخ دهد، بازاریابی دهانبهدهان بهترین شیوه برای بازاریابی این استارتاپ است.
شما میتوانید به وبسایت مپینو مراجعه کرده و از طریق نسخهی اندروید یا وب این اپلیکیشن به دسترسپذیری مکانهای شهری خود امتیاز دهید.
چرا استارتاپ مپینو؟
با وجود آنکه این اپلیکیشن توسط یک مجموعه خیریه راهاندازی شده، کاملا با استانداردهای استارتاپی و حرفهای توسعه پیدا کرده است. نمونههای مشابه خارجی بسیاری در سراسر جهان وجود دارد، اما در بازار ایران، هنوز اپلیکیشن جامع و کاربردی در حوزه اطلاعرسانی دسترسپذیری مکان ها برای افراد دارای معلولیت وجود ندارد.
از سوی دیگر، مپینو یک اپلیکیشن اجتماعی است؛ در واقع، این استارتاپ میخواهد برای مخاطبان عام یک آگاهیبخشی و دغدغه ایجاد کند تا بهسمت اپلیکیشن مپینو جذب شوند. در نهایت مپینو برای مخاطبان عام دغدغهمند خود، حس خوب مسئولیت اجتماعی به وجود میآورد تا با روش بسیار ساده و بدون پرداخت هیچگونه هزینهای به افراد دارای محدودیت حرکتی کمک کند.
همچنین کاربران با افزودن مکانهای مختلف به این اپلیکیشن میتوانند امتیاز دریافت کنند و در واقع با یکدیگر به رقابت بپردازند. از سوی دیگر، در آینده در صورتی که افراد دارای معلولیت از مکانهایی که سایر افراد به اپلیکیشن مپینو افزودهاند، استفاده کنند، با دریافت یک نوتیفیکیشن از این موضوع با خبر خواهند شد و میتوانند از این احساس خوب بهرهمند شوند. چنین قابلیتهایی میتوانند به مخاطبان عام احساس موثر بودن بدهد و در نهایت، به فرهنگسازی جامعه کمک بسزایی میکند.
بنیانگذاران و اعضای تیم مپینو
مالکیت اصلی پروژه مپینو متعلق به مجتمع نیکوکاری رعد است؛ عطیه دخانچی که خود بنیانگذار یک استارتاپ دیگر با محوریت مسئولیت اجتماعی است، مدیریت و اجرای این پروژه را بر عهده دارد. علاوه بر آن، سایر اعضای تیم در این استارتاپ بهعنوان کارشناس اجرایی-پژوهشی پروژه، کارشناس روابط عمومی، مدیر محصول، کارشناس پشتیبانی و مشاور بازاریابی و مشاور فنی مشغول به فعالیتند.
هدف و آینده
شهر برای همه، سفر برای همه، گردش برای همه، شغل برای همه و جامعه برای همه، از اهداف اصلی مپینو است. در گام اول، مپینو بهدنبال ایجاد فرصتهای برابر برای تمام افراد جامعه است؛ در واقع مپینو قصد دارد واژه دسترسپذیری و فرصتهای برابر برای همه، بیشتر در جامعه شناخته شود و افراد دارای معلولیت بتوانند بهراحتی استقلال مورد نظر خود را بهدست آورند و مانند سایر افراد در جامعه زندگی کنند.
مپینو قصد دارد مسئله دسترسپذیری را به شبکهها و فضای اجتماعی نیز وارد کند؛ بهعنوان مثال در بحث گردشگری، اپلیکیشنها و وبسایت مختلفی چون Booking.com به مبحث دسترسپذیری توجه کردهاند، اما در حال حاضر نمونههای داخلی چنین امکاناتی وجود ندارد. یکی از مسائلی که مپینو قصد دارد بر آن تمرکز کند، ایجاد نماد مجازی برای دسترسپذیری افراد دارای معلولیت در سایتها و شبکههای اجتماعی است. همچنین مکانهایی مانند فروشگاههای بزرگ، اماکن دیدنی و... نیز میتوانند با داشتن یک تگ ویژه، دسترسپذیری برای افراد دارای معلولیت را به نمایش درآورند.
پیشنهاد «رسانه قطب نما»