قطبنما: اگر همهگیری کرونا برای بیشتر شرکتهای مسافرتی آسیبهای مخربی به وجود آورده باشد، برای استارتاپ گردشگری «هاپر» (Hopper) سود و منفعت زیادی به همراه داشت. این استارتاپ گردشگری که پیش از این تنها یک اپلیکیشن تلفن همراه برای رزرو پرواز و هتل بود، اکنون بیشتر درآمد خود را از طریق فروش محصولات مبتنی بر فناوری مالی (فینتک)، مانند «پرایس پروتکشن» (Price Protection) و «تریپ پروتکشن» (Trip Protection) به دست میآورد، اما این محصولات دقیقا چه خدماتی به مسافران ارائه میدهند؟
«فینتک» (FinTech) یا فناوری مالی: فینتک از دو واژهی "Financial" بهمعنای «مالی» و «تکنولوژی» (Technology) ترکیب شده است. فینتک یا فناوری مالی به ادغام فناوری با خدمات مالی، بهمنظور بهبود و سادهسازی ارائهی خدمات مالی به مصرفکنندگان گفته میشود.
استارتاپ گردشگری هاپر
هاپر یک استارتاپ گردشگری تکنولوژیمحور در «مونترال» کانادا است که از سال ۲۰۰۷ آغاز به کار کرده است. این شرکت در ابتدا کار خود را با رزرو و فروش پرواز آغاز کرد و بعدها پلتفرم خود را برای رزرو هتل و کرایه اتومبیل نیز گسترش داد. این شرکت در سالهای اخیر بهسمت ارائهی محصولاتی مبتنی بر فناوری مالی سوق پیدا کرده است و در دوران همهگیری کرونا مدل تجاری خود را بهسمت «بیتوبی» (B2B) گسترش داد. هاپر در مارچ ۲۰۲۱، یک برنامهی مشارکتی جدید با عنوان «هاپر کلاد» (Hopper Cloud)، برای همکاری با خطوط هوایی، آژانس های مسافرتی آنلاین، شرکتهای فعال در زمینهی متاسرچ و سازمانهای مرتبط با سفرهای کاری راهاندازی کرد.
محصولات فینتک هاپر برای سفر
محصولات هاپر در زمینههای مختلفی از سفر و گردشگری از جمله رزرو هتل، کرایه اتومبیل و فروش پرواز متمرکز است. هاپر تمرکز اصلی خود را بر فروش بلیت هواپیما قرار داده است اما اکنون بیشتر محصولاتی که توسط این شرکت ارائه میشود، دارای انعطافپذیری زیادی برای خرید بلیت هواپیما هستند. یک مثال خوب در این رابطه «پرایس فریز» (Price freeze) است. «پرایس فریز» (Price freeze) این امکان را به مشتریان میدهد که قیمت رزرو خود را بین ۲ ساعت تا ۱۴ روز بهصورت ذخیرهشده داشته باشند، اگر قیمت بلیت بالاتر رفت، آن قیمت ذخیرهشده را پرداخت کنند و چنانچه قیمت بلیت پایینتر رفت، همان قیمت پایینتر را پرداخت کنند. یکی دیگر از محصولات جذاب این استارتاپ، امکان لغو سفر به هر دلیلی را برای مسافران فراهم میکند. با استفاده از این محصول مسافر میتواند تا ۲۴ ساعت قبل از پرواز خود، بیعانهای ارائه دهد و بیشتر هزینهی بلیت خود را پس بگیرد. «تریپ پروتکشن» (Trip Protection) نام دیگر محصول هاپر است که از افراد در برابر مسائل پیشبینینشدهای که ممکن است قبل یا در طول سفر پیش بیاید، مانند هزینههای پزشکی ناشی از حوادث یا بیماریها، هزینههای تاخیر سفر و از دست دادن چمدان، محافظت میکند. پیشنهادات فینتک هاپر باعث رشد حداکثری درآمد این شرکت از طریق محصولات جانبی آن شده است. راهحلها و محصولات ارائهشده توسط هاپر، بهطور متوسط درآمد هر تراکنش را ۴۰ دلار افزایش داده و تا ۵۵درصد بیشتر از فروش سفر رسانده است. هاپر با محصولات منحصربهفرد و فناوریمحور خود، یک فرصت بزرگ برای صنعت گردشگری ایجاد کرده است. نکته جالب آن است که هاپر از سال ۲۰۱۸، محصولات فینتک خود را معرفی کرد، اما با آغاز همهگیری کرونا مشخص شد که تا چه اندازه این صنعت به این فناوری احتیاج دارد.
استقبال سرمایهگذاران از هاپر
استارتاپ گردشگری هاپر در آگوست ۲۰۲۱، ۱۷۵ میلیون دلار سرمایه از سرمایهگذاری یک شرکت خصوصی با عنوان «جیپیآی کپیتال» (GPI Capital) جذب کرده است. شرکتهایی مانند «گلید بروک کپیتال» (Glade Brook Capital)، «وستکپ» (WestCap) و سایر سرمایهگذاران نیز در این سرمایهگذاری شرکت داشتند. هاپر قصد دارد این بودجه جدید را برای رشد شرکت در چندین جبهه، از جمله افزایش تیم پشتیبانی مشتری استفاده کند. این شرکت در آیندهی نهچندان دور ۵۰۰ کارمند جدید استخدام خواهد کرد و به ۳۰۰ نفر آنها وظایف خدمات به مشتری را اختصاص خواهد داد. هاپر از زمان راهاندازی خود در سال ۲۰۰۷، تا کنون موفق شده است ۵۸۴.۶ میلیون دلار سرمایه جذب کند. تاکنون تنها حدود ۱۲ استارتاپ گردشگری دیگر در سرتاسر جهان مانند «ایربیانبی» (Airbnb)، «اویو» (Oyo)، «دیم» (Deem) و «گتیورگاید» (GetYourGuide)، موفق شدهاند تا این اندازه سرمایه جمعآوری کنند. هاپر آخرین دور سرمایهگذاری خود را سری "G" نامید. اصطلاحی که معمولاً به این معناست که گام بعدی یک شرکت تبدیلشدن به یک «شرکت سهامی عام» (Public) است. البته بهگفتهی مدیرعامل هاپر، این شرکت در حال حاضر هیچ برنامهای برای عرضه اولیه سهام یا عمومی شدن ندارد. این شرکت بر تکرار محصولات فینتک در اپلیکیشن هاپر و ایجاد یک طرح «بیتوبی» (B2B) با عنوان «هاپر کلاد» (Hopper Cloud) تمرکز کرده است. هاپر برای تسریع رشد خود در این زمینه، تمام سود خود را صرف هزینههای بازاریابی میکند. مدیرعامل هاپر معتقد است که موفقیت این شرکت در زمینهی تکنولوژی فینتک نشاندهندهی تمایل مسافران به پرداخت هزینهی بیشتر در ازای دریافت انعطافپذیری بیشتر و افزایش اطمینان خاطر در سفرها است. هاپر عقیده دارد که ارائهی فناوریهای فینتک از طریق سیستم هاپر کلاد میتواند در آینده به بهبود صنعت گردشگری کمک کند.
استارتاپ گردشگری هاپر و کرونا: شکست یا پیروزی؟
آنچه که مسلم است، تجارت کلی هاپر در طول همهگیری دچار آسیب شدیدی شده است. این شرکت در سال ۲۰۲۰ حدود ۴۵ درصد از کارکنان خود را بهدلیل کاهش تقاضای سفر اخراج کرد. اما رزروهایی که این شرکت برای محصولات خود دریافت میکند، میتواند برای بهبود شرایط امیدوارکننده باشد. مدیرعامل این شرکت معتقد است که همهگیری کرونا باعث شده است که هاپر بتواند روش فناوری فین تک خود را معرفی کند و همین امر منجر به سرمایهگذاری شرکتهای سرمایهگذاری در این شرکت شده است. با این حال، ممکن است مشتریان هاپر نسبت به عملکرد این شرکت در طول همهگیری کرونا رضایت چندانی نداشته باشند. این استارتاپ در شبکههای اجتماعی نظرات منفی و گزارشاتی از تجربیات بد مشتریان دریافت کرده است. بیشتر این اعتراضات بر ضعف در دریافت بازپرداخت یا نقص ارتباط از سوی هاپر متمرکز بوده است. مدیرعامل این شرکت نیز معتقد است هاپر قطعاً در قسمت ارتباط با مشتریان شکست خورده است. به همین دلیل این شرکت تصمیم به استخدام صدها کارمند در مرکز تماس با مشتریان خود گرفته است.
سخن پایانی
تمرکز جدید هاپر بر محصولات مبتنی بر فناوری مالی یا همان فینتک، به این شرکت کمک کرده است تا با شرکتهای بزرگ مسافرتی مانند «آمادئوس» (Amadeus) ارتباط برقرار کند. همچنین این شرکت با گسترش فعالیت خود بهسمت «بیتوبی» (B2B) و در عین حال تمرکز مستقیم بر ارائهی خدمات مصرفکننده، موفق شده است که با غولهای حوزه سفرهای آنلاین مانند «اکسپدیا» (Expedia)، «بوکینگ» (Booking.com) و «گوگل تراول» (Google Travel) نیز به رقابت بپردازد. به نظر شما آیا هاپر در آینده یک رقیب جدی برای این شرکتهای بزرگ به شمار میآید؟ رسانه قطبنما هر چهارشنبه خلاقترین استارتاپ های گردشگری روز دنیا را در مقالههای استارتاپی خود معرفی میکند، اگر به این مبحث علاقهمندید، پیشنهاد میکنیم که در بخش استارتاپهای گردشگری قطبنما، با این استارتاپها آشنا شوید.
آخرین مقاله استارتاپی قطبنما استارتاپ Travlled از چه ایدهای برای جذب مهمانان به هتلها استفاده میکند؟