تبلیغات گوگل ادز، پله پرتاب مشاغل گردشگری
طبق بررسیهای صورت گرفته، میزان درآمد سرویس تبلیغاتی «گوگل ادز» (Google Ads)، در سهماهه چهارم سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸) با رشدی باورنکردنی همراه بود و تبلیغات مشاغل گردشگری با رشدی قابلتوجه نسبت به سالهای گذشته، سهم بهسزایی در این موفقیت ایفا کرد.
رسانه قطبنما- اگرچه صنعت گردشگری در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸) با چالشهای زیادی مواجه بود؛ اما بررسیها حاکی از آن است که میزان درآمد سرویس تبلیغاتی گوگل ادز با توجه به قدرتی که در حوزههای خردهفروشی، رسانههای فناوری و سرویسهای مبتنی بر ابر دارد، با رشدی باورنکردنی در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸) همراه بود. همچنین، شواهد بیانگر آن است که بازگشت تقاضای سفر مسافران، با سیل عظیمی از تبلیغات تجاری مشاغل گردشگری در شبکهی «یوتیوب» (Youtube) همراه خواهد شد.
طبق تحقیقات صورت گرفته، سهم تبلیغات صنعت گردشگری در سرویس گوگل ادز، در سال ۲۰۱۷ (۱۳۹۶-۱۳۹۵) چیزی حدود ۱۷درصد برآورد شده است. این در حالی است که میزان سرمایهگذاری این صنعت در سهماهه چهارم سال ۲۰۲۰ با یک رشد ۲۱/۷درصدی نسبت به سال قبل، به مبلغ ۴۶/۲ میلیارد دلار رسید. همچنین، در آمد خالص کمپانی «آلفابت» (Alphabet’s)، شرکت مادر گوگل، با ۷۰درصد رشد به مبلغ ۱۵/۲ میلیارد دلار رسید و حاشیهی سود عملیاتی آن نیز ۲۸درصد برآورد شده است.
«فیلیپ شیندلر» (Philipp Schindler) ، مدیر ارشد کمپانی آلفابت، ضمن اشاره به افزایش میزان درآمد گوگل ادز، بهویژه در حوزهی مشاغل کوچک، در بازهی زمانی اکتبر تا دسامبر (مهر تا آذر) سال ۲۰۲۰، این موفقیت را مدیون تلاشهای گوگل برای کمک به تبلیغکنندگان مشاغل کوچک از جمله مشاغل حوزهی گردشگری دانست؛ زیرا علیرغم تغییر در سلایق مصرفکنندگان و میزان عرضه و تقاضای محصولات، خدمات ارزنده گوگل و امکانات تبلیغات گوگل ادز امکان سودآوری مشاغل کوچک را در سال ۲۰۲۰ فراهم کرد. برای آشنایی بیشتر با این امکانات نگاهی کوتاه به جدیدترین سرویسهای گوگل و نقش موثر تبلیغات یوتیوب میاندازیم.
۱- ارائهی تبلیغات برای اجارهی ویلاهای تفریحی
شروع قوانین قرنطینه و ایجاد محدودیتهای سفر در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸)، منجر به افزایش جستوجوها و تقاضا برای اجاره «وکیشن هومز» (Vacation homes) یا «ویلاهای تفریحی» شد. این نوع خانهها که بهعنوان مسکن دوم افراد تلقی شده، عمدتاً برای اهداف تفریحی و گذراندن تعطیلات از مالکان اجاره میشوند.
اگرچه شیوع جهانی ویروس «کرونا» در سال ۲۰۲۰، بسیاری از حوزههای صنعت گردشگری را مختل کرده بود، اما بسیاری از مردم برای گذراندن تعطیلات و فرار از قرنطینههای درازمدت به اجارهی نوع جدید از اماکن اقامتی روی آوردند و اجارهی «وکیشن هومز» با روندی صعودی مواجه شد. همچنین، افزایش سفرهای داخلی در طی این مدت بیانگر آن است که مردم جهان بهجای سفرهای طولانیمدت و دور از خانه، بهدنبال سفرهایی کوتاه و با فاصلهی اندک از محل زندگی خود بودند.
۲- فلایت دیمند اکسپلورر، ابزاری کارآمد برای شرکتهای هواپیمایی
بهگفتهی کارشناسان، آگاهی نسبت به قوانین و شرایط مقصد، میزان ظرفیت و تعداد پروازهای مجاز، از جمله مسائلی بود که شرکتهای هواپیمایی مانند «لوفت هانزا» (Lufthunsa) در سال ۲۰۲۰ با آن دستوپنجه نرم میکردند. به همین دلیل گوگل برای رفع این نیاز، محصولی جدید را با نام «فلایت دیمند اکسپلورر» (Flight Demand Explorer) راهاندازی کرد. این ابزار جدید با ارائهی اطلاعات بهروز و پاسخگویی در لحظه به سوالات شرکتهای هوایپمایی، به آنها کمک میکند تا تقاضای مسافران برای سفر به مقاصد گردشگری پرطرفدار را شناسایی کرده و متناسب با آن مسیرهای پرواز خود را برای آینده برنامهریزی کنند.
در واقع هدف گوگل از راهاندازی این برنامه، گسترش عرضهی خدمات «بی تو بی» (B2B) به صنعت هواپیمایی جهان بود و شرکتهای هواپیمایی لوفت هانزا و «ایر فرانس» (Air France)، از اولین کمپانیهایی بودند که به استفاده از دادههای این پایگاه اطلاعاتی روی آوردند.
بنا بر اعلام مدیرعامل شرکت هواپیمایی لوفت هانزا، استفاده از اطلاعات فلایت دیمند اکسپلورر منجر شد تا این کمپانی در عرض سه ماه مسیرهای پرواز خود را سه برابر کرده و بیش از ۸۰ هواپیما را به خطوط هوایی بازگرداند. فروش زودهنگام بلیط پروازهای لوفت هانزا، نشاندهنده تصمیم درست این کمپانی برای افزایش پروازها در مسیرهای انتخابی مسافران در فلایت دیمند اکسپلورر است. همچنین، ایر فرانس نیز از برنامهی فلایت دیمند اکسپلورر برای تکمیل دادههای خود در بخشهای مختلفی مانند مدیریت درآمد، فروش و برنامهریزی شبکه پروازها استفاده کرده است.
۳- قابلیتهای باورنکردنی در گوگل مپ
اضافهشدن قابلیت «کامنیوتی فید» (Community feed)، در سربرگ جستوجوهای «گوگل مپ» (Google Map)، به کاربران این پلتفرم اینترنتی اجازه میدهد تا در صورت رزرو و سفارش غذا وضعیت پرداخت و تحویل سفارش خود را پیگیری کنند. راهاندازی چنین امکاناتی میزان استفاده از گوگل مپ را برای خردهفروشیها و بهدنبال آن مشتریان افزایش داده است.
۴- یوتیوب، کانالی برای ارائهی تبلیغات تجاری
کانال یوتیوب علیرغم همهی مشکلاتی که از نظر انتشار و گسترش اخبار غلط دارد، اما درآمدزایی آن از طریق جذب تبلیغات، به موفقیت و ارتقای کمپانی آلفابت کمک شایانی میکند. همهی ما میدانیم که ارائهی تبلیغات در شبکهی یوتیوب با سایر تبلیغات در گوگل متفاوت است. پس از اعمال تغییرات توسط گوگل ادز در سیستم تبلیغات بهازای کلیک در سال ۲۰۱۷ (۱۳۹۶-۱۳۹۵)، مشاغل میتوانند به طیف گستردهتری از مشتریان در شبکهی یوتیوب دسترسی پیدا کنند. در واقع تغییرات جدید به تبلیغکنندگان کمک میکند تا از طریق بررسی سابقه جستوجوی کاربران و رفتار آنها در جستوجوی ویدیوهای یوتیوب، مخاطبان هدف خود را شناسایی کرده و تبلیغات خود را متناسب با آنها ارائه دهند؛ چراکه مرتبطبودن محتوای ویدیوی تبلیغاتی با جستوجوی کاربران، احتمال دیدهشدن آگهی و بازدید از وبسایت مشاغل را نیز افزایش میدهد.
اگرچه آغاز همهگیری جهانی ویروس کرونا ضربهی بزرگی به تبلیغات گردشگری وارد کرد؛ اما آمار سهماههی سوم و چهارم سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸) از بازگشت تقاضا و افزایش درآمد تبلیغات در کانالهایی مانند یوتیوب خبر میدهد. بررسیها نشان میدهد که درآمد تبلیغات کانال یوتیوب در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸) با ۴۶درصد افزایش به مبلغ ۶/۸۸ میلیارد دلار رسید و چیزی حدود ۱۵درصد از کل درآمد تبلیغات گوگل را در این بازهی زمانی مشابه تشکیل داد.
بهعقیدهی کارشناسان، یوتیوب یکی از کانالهای قدرتمند برای تبلیغات برندهای تجاری در حوزهی گردشگری محسوب میشود. در واقع تبلیغات در کانال یوتیوب به تبلیغکنندگان و صاحبان مشاغل کمک میکند تا توجه مشتریان جوانتر را به سمت کسبوکار خود جلب کنند. همچنین، وجود استراتژی هدفگذاری سنی در تبلیغات یوتیوب منجر شده است تا مشاغل فعال در شبکه به مخاطبان بیشتری در گروه سنی ۱۸ تا ۴۹ سال دسترسی پیدا کنند و از آنجایی که زمان مشاهده تبلیغات توسط کاربران رو به افزایش است، در نتیجه تاثیر آگهیهای تبلیغاتی بر مخاطب افزایش یافته و بهدنبال آن موفقیت بزرگی را برای استراتژی حق اشتراک در یوتیوب به ارمغان خواهد داشت.