بازگشت ایالات متحده به توافق پاریس و تاثیر آن بر صنعت گردشگری

بازگشت ایالات متحده به توافق پاریس و تاثیر آن بر صنعت گردشگری

یکی از جنجالی‌ترین تصمیمات «ترامپ» خروج از یکی از مهم‌ترین توافقات آب‌وهوایی جهان یعنی «توافق‌نامه پاریس» بود. مسئله‌ای که به یکی از شعارهای انتخاباتی «جو بایدن» تبدیل شد و نشان می‌داد برخلاف ترامپ، بایدن تمایل دارد بار دیگر به این توافق مهم باز گردد. اما این تصمیم چه تاثیری بر صنعت گردشگری خواهد گذاشت؟

رسانه قطب‌نما- با پایان یافتن رأی‌گیری در انتخابات ۴ نوامبر (۱۴ آبان)، ایالات متحده نیز به‌طور همزمان از توافق‌نامه پاریس خارج شد. بایدن اما مطابق با اعلامیه مبارزات انتخاباتی خود از پیوستن دوباره به این توافق‌نامه خبر داد. آنچه مهم است این است که چرخش ۱۸۰ درجه‌ای ایالات متحده در این زمینه بر صنعت گردشگری تأثیر بسیار زیادی خواهد داشت.

توافق‌نامه پاریس

این توافق‌نامه در کنفرانس «سازمان ملل متحد» در «پاریس» در دسامبر ۲۰۱۵ (۲۱ آذر ۱۳۹۴) توسط ۱۹۶ کشور مورد اجماع قرار گرفته و از ۴ نوامبر ۲۰۱۶ (۱۴ آبان ۱۳۹۵) به اجرا درآمد. این توافق‌نامه کشورها را به تلاش برای مبارزه با تغییرات آب‌وهوایی دعوت می‌کند و سفر یکی از عوامل تاثیرگذار در گرم شدن کره زمین است.

هدف این توافق‌نامه آن است که گرمایش زمین را تا سال ۲۰۵۰ به زیر 2 درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش‌صنعتی محدود کرده و تلاش کند تا افزایش دما را تا 1.5 درجه سانتیگراد محدود کند. این اقدامات خطرات و تأثیرات تغییر آب‌وهوا را کاهش می‌دهد.

طی چند سال گذشته، توافق‌نامه پاریس بسیاری از سازمان‌ها را به‌سمت سبزتر شدن سوق داده است چراکه اهداف علمی این توافق‌نامه راهی ملموس برای سنجش میزان سرعت انتشار دی‌اکسیدکربن و گازهای گلخانه‌ای را فراهم می‌کند.

انتقاد ترامپ و خروج امریکا از توافق پاریس

در سال ۲۰۱۷ ، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا گفت که ایالات متحده در اولین فرصت ممکن، که ۴ نوامبر ۲۰۲۰ (۱۴ آبان ۱۳۹۹) بود، از این توافق‌نامه خارج خواهد شد. وی معتقد بود که این توافق‌نامه نوعی بی‌عدالتی در حق ایالات متحده است که برای جلوگیری از انتشار گازهای گلخانه‌ای سایر کشورها کار چندانی انجام نمی‌دهد.

حمل‌ونقل هوایی

در میان صنایع مختلف، شاخه حمل‌و‌نقل هوایی یکی از صنایع مضر برای محیط‌زیست است. اتحادیه اروپا در این زمینه خاطرنشان کرده است: «اگر صنعت هواپیمایی را یک کشور در نظر بگیریم، در بین ده رتبه نخست انتشار گازهای گلخانه‌ای قرار می‌گیرد.»

استقبال کمپانی‌های بزرگ از توافق پاریس

اگرچه ایالات متحده از این توافق خارج شد اما بسیاری از شرکت‌ها همچون «پی‌پال»، «فورد»، «بانک انگلیس»، «رولز رویس» و ... اعلام کردند که در راستای معاهدات این توافق‌نامه سفرهای شرکتی خود را کاهش خواهند داد.

به‌طور مثال بانک انگلیس اعلام کرده است که در مسیر دستیابی به‌هدف «کاهش کربن ۲۰۲۰» است که در سال ۲۰۱۶ تعیین کرده است و اکنون هدف بعدی خود را مطابق با اهداف توافق‌نامه پاریس تا سال ۲۰۳۰ تعیین می‌کند. بانک انگلیس برای رسیدن به این هدف قصد دارد سفرهای تجاری خود را تا سال ۲۰۳۰، در مقایسه با سال‌های ۲۰۱۵-۲۰۱۶ ، ۶۳ درصد کاهش دهد.

بازگشت امریکا و هشدار به کشورهای آلاینده

بازگشت ایالات متحده به این توافق‌نامه به کشورها و سازمان‌های دیگر این پیام را می‌دهد که اقدامات آب‌وهوایی باید در اولویت باشد. «اندرو پرولز»، مدیرعامل شرکت مشاوره "Greengage Solutions" در این باره می‌گوید: «بدون مشارکت ایالات متحده، این امر می‌توانست تولیدکنندگان بزرگ سوخت‌های فسیلی مانند برزیل، عربستان سعودی و استرالیا را تحت تاثیر قرار دهد تا کاری انجام ندهند. خروج ایالات متحده می‌توانست به کشوری مانند هند بهانه‌ای بدهد که تلاشی انجام ندهد و همه این‌ها به‌معنای فشار بیشتر بر روی دوش اتحادیه اروپا است.»

پس از «چین» که با ۲۶ درصد انتشار گازهای گلخانه‌ای بزرگ‌ترین آلاینده جهان است، ایالات متحده 13 درصد از انتشار گازهای گلخانه‌ای جهان را به خود اختصاص می‌دهد. چین متعهد شده است که تا سال ۲۰۶۰ کربن خنثی باشد. انگلیس نیز هدف مشابهی را برای سال ۲۰۵۰ تعیین کرده است.

کاهش سفرهای کاری گامی در راستای اهداف توافق پاریس

ابتکار بانک انگلیس بر کاهش سفرهای کاری می‌تواند یک گام بزرگ در دست یافتن به این اهداف باشد. با بروز همه‌گیری کووید-۱۹ بسیاری از سازمان‌ها با توجه به کاهش امکان سفرهای کاری و افزایش فرهنگ استفاده کنفرانس ویدئویی در سال‌های آینده، توانسته‌اند تا حدودی خود را با این اهداف تطبیق دهند. شرایط حال حاضر جهان به‌گونه‌ای است که نیاز به سفر بیشتر را زیر سوال می‌برد.

توجه به محیط‌زیست راز جلب نظر سرمایه‌گذاران و مشتریان

این روزها سرمایه‌گذاران نه‌تنها به محصولات یا خدمات شرکت‌ها ، بلكه به تولیدكنندگان، محل تولید و اخلاق کاری تولیدکنندگان و شركت‌ها علاقه‌مندند. آن‌ها دوست دارند بدانند که شرکت محل سرمایه‌گذاری آن‌ها تا چه اندازه اصول پایایی محیط‌زیست را رعایت می‌کنند.

با این زاویه دید اکنون دیگر نجات سیاره‌ای که بر روی آن زندگی می‌کنیم مطرح نیست. شرکت‌ها به‌طور فزاینده‌ای از تأمین‌کنندگان خود می‌خواهند شواهدی همچون گواهینامه‌های سبز را ارائه دهند. بنابراین اگر دوست دارید تا در مناقصه‌ها پیروز شوید باید تمرین حفظ پایایی محیط‌زیست را از اکنون آغاز کنید.

خداحافظی با کلاس‌های مختلف هواپیمایی

یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای کاهش انتشار دی‌اکسیدکربن در سفرهای هوایی، فاصله‌گرفتن از کلاس تجاری (business class) است. از سویی دیگر سیاست‌هایی همچون پروسه صدور مجوز سفر، که با شیوع ویروس «کووید-۱۹» قوت گرفت، حتی پس از یافتن واکسن نیز می‌تواند ادامه پیدا کند. به‌طور مثال مسافران باید قبل از سفرهای بین‌المللی یک اظهارنامه ارائه دهند که میزان ارزش و لزوم سفر را توضیح دهد.

برخی از شرکت‌ها فکر می‌کنند می‌توانند با کاشت یک درخت انتشار کربن را جبران کنند اما این مسئله را فراموش می‌کنند که پرواز بلافاصله دی‌اکسیدکربن را در جو منتشر می‌کند، در حالی که سال‌ها طول می‌کشد تا یک درخت رشد کرده و همان میزان کربن را جذب کند.

بودجه‌بندی کربن

کارشناسان معتقدند در آینده‌ای نه‌چندان دور اندازه‌گیری دقیق دی‌اکسیدکربن و بودجه‌بندی آن (بودجه کربن بالاترین حد مجاز انتشار دی‌اکسیدکربن است تا دما زیر متوسط جهانی قرار گیرد) برای شرکت‌ها به یک الویت تبدیل خواهد شد. تا جایی که اندازه‌گیری میزان انتشار کربن از محل اقامت در هتل نیز برای محاسبه اثر کربن سفر یک سازمان در نظر گرفته خواهد شد.

 با بالارفتن آگاهی در مورد تاثیرات کربن بر محیط‌زیست، اکثر مسافران نیز ترجیح می‌دهند اثر کربن خود را کاهش دهند اما در حال حاضر اطلاعاتی ندارند که آن‌ها را در یک انتخاب آگاهانه همراهی کند.

پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده و بازگشت به توافق پاریس به‌وضوح عواقب گسترده‌ای را در صحنه جهانی به‌همراه خواهد داشت و یادآور می‌شود که نباید تاثیر دولت‌های جدید بر نقشی که سفر در جنبش تغییر اقلیم بازی می‌کند را دست‌کم گرفت.

آخرین اخبار صنعت گردشگری را «رسانه قطب‌نما» دنبال کنید.

مطالب مرتبط