اعطای مالکیت کامل شرکت‌ها به سرمایه‌گذاران در امارات متحده عربی

اعطای مالکیت کامل شرکت‌ها به سرمایه‌گذاران در امارات متحده عربی

«امارات متحده عربی» در جدیدترین اقدام خود اعلام کرده است که از ابتدای ژوئن ۲۰۲۱ (۱۱ خرداد‌ماه ۱۴۰۰) کلیه سرمایه‌گذاران و کارآفرینان اقتصادی می‌توانند مالکیت کامل شرکت‌های خود را کسب کنند.

رسانه قطب‌نما- «عبدالله بن طوق» (Abdullah bin Touq)، وزیر اقتصاد و دارایی امارات در توئیتی این خبر را تایید کرده و گفته است: «این حرکت گامی بزرگ در راستای تعهد دولت امارات نسبت به حمایت اقتصادی و تقویت زیرساخت‌های دنیای آینده در منطقه خاورمیانه است.» پیش از این امارات متحده عربی در نوامبر سال ۲۰۲۰ (آبان‌ماه ۱۳۹۹)، اعلام کرد که براساس شرایط مشخصی به سرمایه‌گذاران خارجی امکان مالکیت ۱۰۰ درصدی مشاغل‌شان را اعطا می‌کند. براساس این قانون جدید که اکنون به تصویب رسیده است، سرمایه‌گذاران مستقیم خارجی، در چندین شاخه مختلف می‌توانند پروانه کسب خود را بدون حق ۵۱ درصدی سهامداری دولت امارات، دریافت کنند.
بیشتر بخوانید: لیست کامل انواع گزینه‌های اخذ اقامت امارات متحده عربی
براساس گزارش‌ها، رایزنی‌ها درخصوص لازم‌الاجرا شدن این قانون از ابتدای دسامبر ۲۰۲۰ (۱ آذرماه ۱۳۹۹) به‌صورت جدی مطرح شده و اکنون با گسترش دامنه بخش‌های واجد شرایط مالکیت کامل سرمایه‌گذاران خارجی، این قانون از ابتدای ژوئن ۲۰۲۱ اجرا می‌شود. 

قانونی با ۱۰ بخش جدید

ماه گذشته (فروردین‌ماه ۱۴۰۰)، وزارت اقتصاد و دارایی امارات متحده عربی در بیانیه‌ای اعلام کرد، در حال کار بر روی تصویب لایحه‌ای با ۱۰ قانون جدید در زمینه فعالیت شرکت‌های تجاری است که از جمله آن می‌توان به تصویب قانون اعطای مالکیت ۱۰۰ درصدی شرکت‌های خارجی در منطقه امارات اشاره کرد. «عبدالله صالح» (Abdulla Al Saleh)، معاون وزیر اقتصاد و تجارت خارجی امارات نیز در حین نشست خبری دوره گذشته اظهار داشت: «تصویب این قانون، آخرین گام در نهایی شدن اعطای مالکیت ۱۰۰ درصدی سرمایه‌گذاران است. با تصویب این لایحه بیش از هزاران شرکت در ۱۰ زمینه که فعالیتشان اهمیت استراتژیک دارند، تحت نظارت قانون می‌توانند مالکیت ۱۰۰ درصدی شرکت خود را دریافت کنند.»

وضعیت شرکت‌های سابق چطور خواهد بود؟

الصالح در این خصوص نیز اشاره کرد: «لغو شرط اخذ خدمات ملی از ابتدای آپریل سال جاری (۱۳ فروردین‌ماه ۱۴۰۰) به اجرا درآمده است و کلیه مشاغلی که در حال فعالیت بوده یا از قبل دارای مجوز فعالیت در امارات متحده عربی هستند نیز می‌توانند از قانون جدید استفاده کرده و شرایط شراکت تجاری و مالکیت خود را تغییر دهند.» وی موارد زیر را مهم‌ترین دلیل تصویب چنین قانونی عنوان می‌کند:
  • افزایش عملکرد تجاری کشور برای سرمایه‌گذاران داخلی و بین‌المللی
  • گسترش زیر ساخت‌های آینده اقتصاد منطقه خاورمیانه
  • ایجاد تنوع فرهنگی و تجاری در امارات متحده عربی جهت جذب نیروهای متخصص خارجی
الصالح پس از اشاره به موارد فوق می‌گوید: «چنین قانونی چشم‌اندازی روشن از آینده اقتصادی کشور ایجاد می‌کند که تمامی بخش‌های استانی، محلی و خصوصی ذینفع آن خواهند بود.»

نقش سرمایه‌گذاران خارجی در پیشرفت تجاری امارات متحده

از سال ۲۰۲۰ تاکنون، در پی اصلاحات انجام شده در منطقه امارات، از جمله تصویب قانون ۱۰۰ درصدی مالکیت مشاغل، میزان سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (FDI) در این منطقه بیش از ۴۴.۲ درصد افزایش داشت که مبلغی نزدیک به ۷۳ میلیارد دلار را به چرخه اقتصادی امارات تزریق کرد که افزایشی ۲ برابری نسبت به سال گذشته داشته است. نقش سرمایه‌گذاران خارجی در پیشرفت تجاری امارات متحده این شرکت‌های خارجی و سرمایه‌گذاران بیشتر در زمینه‌هایی از جمله موارد زیر اقدام به مشارکت یا خرید و سرمایه‌گذاری کرده‌اند:
  • اقتصاد دیجیتال
  • هوش مصنوعی
  • اینترنت اشیا (IoT)
  • فناوری بلاکچین
  • دانش پزشکی
  • تکنولوژی‌های مربوط به واقعیت افزوده و مجازی (Ar , VR)
  • بازیابی انرژی و پایداری محیط‌زیست
  • اختراعات و غیره
مهم‌ترین زمینه مورد توجه سرمایه‌گذاران خارجی مربوط به بخش «نفت و گاز» بوده که طی آن سرمایه‌گذاران خارجی بیش‌ترین هزینه خود را در شرکت «ادنوک» (Adnoc) یا «شرکت ملی نفت ابوظبی» سرمایه‌گذاری کردند.

نظر سایرین چیست؟

این اقدام اخیر از سوی بسیاری از روسای شرکت‌ها و انجمن‌ها و افراد مشهور و موثر در صنعت گردشگری مورد استقبال قرار گرفت که از جمله آن می‌توان به نظرات افراد زیر اشاره کرد: «پاراس شهدادپوری» (Paras Shahdadpuri)، رئیس گروه شرکت‌های «نیکای» (Nikai) در مورد این ابتکار جدید امارات متحده عربی می‌گوید: «اعطای مالکیت ۱۰۰ درصدی به سرمایه‌گذاران حرکتی بسیار هوشمندانه و مفید برای بازیابی چرخه اقتصادی پس از دو سال بحران اقتصادی است.» وی در این مورد اشاره داشت که: «حذف قانون شراکت و سهامداری ۵۱ درصدی یکی از سرمایه‌گذاران اماراتی در مالکیت شرکت‌های خارجی، به‌نوعی باعث بسته شدن بازار و از بین رفتن انگیزه میان سرمایه‌گذاران شده است. اما با قانون جدید سرمایه‌گذار اصلی آزادی عمل خواهد داشت، بنابراین می‌توان به آینده اقتصادی منطقه با چنین اقدامی خوشبین بود.» پاراس شهدادپوری «مایور باترا» (Mayur Batra)، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت «ام بی جی سرویسز» (MBG Corporate Services) این حرکت را نوعی خوش آمدگویی و استقبال از سرمایه‌گذاران از سوی امارات متحده عربی می‌داند. وی این دوران را «دوران طلایی امارات» خواند و در این خصوص گفت: «جابه‌جایی و برداشته شدن تمرکز از صنایع نفتی و ایجاد فرصت‌های سرمایه‌گذاری در شاخه‌های دیگر در امارات را باید حرکتی هوشمندانه دانست. این برنامه به افزایش ارزش اجتماعی اقتصادی کشور کمک می‌کند.» او در انتهای صحبت‌های خود افزود: «پس از برگزاری اکسپو ۲۰۲۰ دبی، امارات قطب رویایی تجارت، کارآفرینی و نوآوری خواهد شد.»

کلام آخر

تصویب چنین قانونی در آستانه برگزاری نمایشگاه «اکسپو ۲۰۲۰ دبی» نشانه‌ای از استقبال امارات از سرمایه‌گذاران خارجی و ایجاد بستری برای همکاری بیشتر با سایر کشورها است. با بهبودی تدریجی جهان از بیماری «کرونا» و موفقیت اقدامات کنترل بحران و برگزاری کمپین‌های واکسیناسیون همگانی به‌خصوص در شهر «دبی» انتظار می‌رود که کارآفرینان به‌دنبال سرمایه‌گذاری در چنین کشورهای ایمنی باشند. چنین مواردی نشان‌دهنده زیرساخت‌هایی در سطح کلاس جهانی و کیفیت بالای زندگی در امارات است. به‌همین دلیل شاید در آینده‌‌ای نزدیک شاهد تبدیل شدن «دبی» به قطب شماره ۱ اقتصادی در جهان جهت سرمایه‌گذاری باشیم.
جدیدترین اخبار گردشگری امارات متحده عربی را از رسانه قطب‌نما دنبال کنید.
پیشنهاد رسانه قطب‌نما: اکسپو ۲۰۲۰ دبی، بزرگ‌ترین نمایشگاه جهان

مطالب مرتبط