رسانه قطبنما: صنعت گردشگری ترکیه که در سال ۲۰۲۳ میلادی به ارزش حدود ۶۴ میلیارد دلار رسید، این روزها در فصل اوج گردشگری، حال و روز خوبی ندارد. هتلها و رستورانهای نیمهخالی ترکیه از اوایل تابستان ۲۰۲۴ میلادی، زنگ خطر هشدار برای صنعت گردشگری این کشور را به صدا درآورده است.
بهگزارش «رسانه قطبنما»، بهطور سنتی تابستان فصل اوج گردشگری ترکیه است. در این فصل اغلب رستورانها، هتلها و جاذبههای گردشگری در مقاصد مختلف این کشور مملو از گردشگران خارجی و داخلی است؛ اما در تابستان ۲۰۲۴ میلادی، شرایط بهگونهای دیگر رقم خورده است، بهطوریکه شاهد کاهش شدید آمار گردشگران داخلی و خارجی ترکیه هستیم.
هجوم گردشگران ترک به یونان از دلایل اصلی این کاهش است. یونان و ترکیه در راستای تقویت روابط دوجانبه، از اول آپریل ۲۰۲۴ میلادی، برنامه دریافت ویزای اکسپرس را برای شهروندان ترک آغاز کردند. براساس این برنامه، شهروندان ترکیه میتوانند با دریافت ویزای اکسپرس یکبار ورود، در مدت ۷ روز مستقیما به ۱۰ جزیره یونان سفر کنند.
طبق گزارش ویزا گاید (VisaGuide.World)، این تغییر سیاست منجر به افزایش بازدید گردشگران ترک از یونان شده است، بهطوری که در ۱۰ روز اول ماه آپریل ۲۰۲۴ میلادی، بیش از ۲۰ هزار گردشگر ترک از جزایر محبوب یونان بازدید کردند. این در حالی است که ریزورتهای بدروم، یکی از مقاصد محبوب ترکیه، برای جذب گردشگران، قیمتها را در نیمه دوم جولای و دو هفته اول آگوست ۲۰۲۴، تا ۵۰ درصد کاهش دادهاند! این روند نگرانکننده موجب به صدا درآمدن زنگ خطر در بخش گردشگری ترکیه شده است و زمزمههای درخواست لغو روادید اکسپرس بهگوش میرسد.
اما این تنها مشکل گردشگری داخلی ترکیه نیست؛ تورم سرسام آور در ترکیه نیز بهجای اینکه به نفع بازار داخلی باشد، شهروندان را به خارج از این کشور سوق میدهد؛ چرا که مردم معتقدند کشور همسایه، یعنی یونان، بهمراتب ارزانتر از کشور خودشان است. بهای تمامشده خدمات رستورانها و هتلهای ترکیه در ژوئن ۲۰۲۴ میلادی نسبت به سال قبل، بهطور متوسط ۹۱ درصد افزایش یافته و از تورم ۷۱.۶ درصدی پیشی گرفته است. شهروندان عصبانی ترکیهای شروع به اشتراکگذاشتن صورتحسابها و مقایسه این خدمات در جزایر یونانی کردهاند و معتقدند در یونان هزینهها در مقایسه با ترکیه بسیار پایینتر است.
مشاهدات میدانی نیز نشان میدهد رستورانها و هتلهای برخی از مقاصد تعطیلات ترکیه در فصل اوج گردشگری امسال نیمهخالی هستند؛ چراکه بسیاری از مردم معتقدند تعطیلات در یونان ارزانتر از اقامت و صرف غذا در یکی از ریزورتهای معروف کشورشان است. کیوانچ مریک، یکی از مدیران اتحادیه آژانسهای مسافرتی ترکیه در مصاحبهای با اشاره به کاهش ارزش لیر به یورونیوز گفت: «ما مزیت رقابتی قیمتی خود را از دست دادهایم. ما انتظار داریم امسال ۱۵۰ هزار ترک به جزیره یونانی ساموس بروند این در حالی است که این رقم در سال ۲۰۲۳ میلادی، حدود ۴۰ هزار نفر بود.»
در حالی که بازار گردشگری داخلی ترکیه با تورم و ویزای اکسپرس یونان، دستوپنجه نرم میکند؛ گردشگری بینالمللی ترکیه نیز با یک بحران دیگر روبهرو است؛ سگهای ولگرد!
این روزها شبکههای اجتماعی مملو از اعتراضات به لایحه بحثبرانگیز سگهای ولگرد در ترکیه است و کارشناسان نسبت به تحریم گردشگری ترکیه از سوی گردشگران بینالمللی هشدار میدهند. ترکیه که سالها است با مشکل سگهای ولگرد و حمله آنها به کودکان، زنان و افراد مسن روبهرو است، بهتازگی لایحهای را برای تصویب به پارلمان ارسال کرده است که میتواند منجر به قتلعام میلیونها سگ خیابانی شود. اما این لایحه خشم بسیاری از مردم را برانگیخته و حتی فراتر از مرزهای ترکیه نیز گسترش یافته است.
اعتراضات به تصویب این لایحه در رسانههای اجتماعی در حال تقویت است و حتی سلبریتیهایی مثل، بریژیت باردو، ستاره مشهور سینمای فرانسه، خواستار لغو این لایحه شدهاند. فعالان حقوق حیوانات نیز قرار است تظاهرات بزرگی را در مرکز لندن برگزار کنند. مشاهدات میدانی نیز نشان میدهد گردشگران بریتانیایی در حال تخلیه هتلهای ترکیه هستند. دومینیک دایر، یکی از فعالان حقوق حیوانات در بریتانیا، گفت: «این فقط انگلیسیها نیستند که به این عمل معترض هستند، بلکه آلمانیها، هلندیها، سوئدیها و میلیونها گردشگر دیگری که قصد سفر به ترکیه را داشتند، میگویند که در صورت اجرای این قانون، به جای دیگری سفر خواهند کرد.»
فشار برای قتلعام سگهای ولگرد پس از کشته شدن یک دختر ۱۰ ساله در پی فرار از یک دسته سگ خیابانی در سال ۲۰۲۲ میلادی، افزایش یافت. ترکها بر سر حل این موضوع اجماعنظر دارند اما کارشناسان معتقدند در صورت تصویب این لایحه، این بزرگترین قتلعام حیوانات ولگرد در اروپا پس از جنگجهانی دوم است و منجربه مخدوششدن چهره ترکیه در بازار جهانی گردشگری خواهد شد.
اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید.