کاهش تقاضا و عرضه تورهای چند مقصدی

رونق تورهای تک مقصدی در دوران پاندمی کرونا

رونق تورهای تک مقصدی در دوران پاندمی کرونا

با شیوع کرونا و وضع محدودیت‌های سفر در کشورهای مختلف، مسافران با مشکلات فراوانی روبه‌رو شدند اما همین مشکلات و محدودیت‌ها سبب تسریع یک روند جدید در صنعت گردشگری، یعنی برگزاری تورهای یک مقصدی، شده است.

قطب‌نما: با شیوع کرونا در واپسین روزهای سال ۲۰۱۹ فعالیت تورهای مسافرتی نیز با محدودیت‌های فراوانی روبه‌رو و گاه متوقف شد تا اینکه با آغاز سال ۲۰۲۱ و رونق واکسیناسیون، سفر جان تازه‌ای گرفت و اپراتورهای تور و آژانس های مسافرتی در سراسر جهان را امیدوار کرد که با کاهش محدودیت‌های سفر در کشورها، دامنه فعالیت‌های خود را گسترش دهند. همه‌چیز در مسیر بهبود بود تا اینکه با ظهور اومیکرون در روزهای آخر سال ۲۰۲۱ و وضع دوباره محدودیت‌ها و قوانین سفر جدید در سراسر جهان، تمام تصورات برهم ریخت. اما این محدودیت‌ها با وجود تمام سختی‌ها سبب تسریع یک روند جدید در صنعت سفر، یعنی برگزاری تورهای یک مقصدی شد؛ تا جایی‌که بنابر اعلام شرکت‌های برگزارکننده تور گردشگری در کشورهای مختلف، این روزها برگزاری تورهای یک کشوری و تک مقصدی به‌طور فزاینده‌ای افزایش یافته است.

دلیل اصلی رونق تورهای یک مقصدیانتظار مسافران برای آزمایش در بدو ورود

با شیوع کرونا و سویه‌های مختلف آن، مقاصد مختلف در سراسر جهان هر کدام پروتکل‌های کووید-۱۹ ویژه خود را وضع کرده‌اند و اغلب این پروتکل‌ها با قوانین و محدودیت‌های کشورهای همسایه تفاوت زیادی دارد. به‌همین سبب اپراتورهای تور تمایل بیشتری به برگزاری سفرهای یک کشوری دارند تا از دردسرهای ناشی از برخورد با الزامات ایمنی و قانونی مختلفی که ممکن است با آن‌ها مواجه شوند، اجتناب کنند. برخی فعالان گردشگری و مدیران شرکت‌های مسافرتی معتقدند در شرایط کنونی که هیچ پروتکل واحد جهانی درباره آزمایش، واکسن‌ها و الزامات قرنطینه وجود ندارد و هر یک از کشورها پروتکل های متفاوتی دارند، اجرای تور تک مقصدی ساده‌تر و چالش‌های سازماندهی آن به‌ویژه با توجه به الزامات کشورها در مرزها بسیار کمتر است. از این رو، بخش مهمی از پیشنهادات آژانس‌های سفر در سال ۲۰۲۲ برای سفرهای یک مقصدی است. در همین راستا، معاون محصول  شرکت «GAdventures» که در زمینه برگزاری تورهای گروهی کوچک، سافاری و سفرهای اکتشافی فعالیت می‌کند، هزینه آزمایشات PCR در گذرگاه‌های مرزی را از دلایل اصلی تمایل به سفرهای تک مقصدی عنوان کرده و معتقد است که در شرایط کنونی هر چه تعداد مقاصد بیشتر شود سفر نیز پیچیده‌تر و پرهزینه‌تر می‌شود؛ بنابراین مسافران تمایلی به سفر به کشورهای مختلف در جریان یک سفر ندارند. هزینه‌های متفاوت آزمایشات PCR در کشورهای مختلف در کنار زمان‌بر بودن این آزمایشات نیز از دیگر چالش‌های این روزهای تورگردانان است. در نهایت همه این چالش‌ها، سازماندهی تورهای یک کشوری یا یک مقصدی را برای اپراتورهای تور جذاب‌تر کرده است.

افزایش رزرو‌های لحظه‌آخری

رونق سفرهای یک کشوری همچنین، سبب افزایش تعداد مسافرانی شده است که نزدیک به تاریخ سفر خود اقدام به رزرو می‌کنند. به‌طور مثال، ۳۱ درصد از سفرهایی که در سال ۲۰۲۱ در شرکت «Kensington Tours» رزرو شده بود، ۹۰ روز پس از رزرو انجام شده‌اند. این در حالی است که این تعداد تا قبل از کرونا ۲۵ درصد بود. براساس آمار این شرکت، بسیاری از سفرهای لحظه آخری رزروشده برای تورهای یک کشوری بودند و مشتریان این شرکت مقصد خود را بر اساس پروتکل‌های کرونایی مقصد انتخاب می‌کردند. حال سوال اصلی اینجا است که آیا اپراتورهای تور پس از شیوع این بیماری، تمایل بیشتری به برگزاری سفرهای یک کشور خواهند داشت؟ مدیران سفر در سراسر جهان در پاسخ به این سوال می‌گویند که اگرچه هنوز اشتیاق به سفرهای چند کشوری وجود دارد اما در مقایسه با ۲ سال قبل تقاضا برای این سفرها محبوبیت کمتری دارد. از سوی دیگر، مدیران سفر پیش‌بینی می‌کنند محدودیت‌های سفر در آینده نیز وجود خواهند داشت و در چنین شرایطی برگزاری تورهای یک کشوری به آن‌ها این امکان را می‌دهد که تجربه‌ سفری روان‌تر، کم‌هزینه‌تر و بی‌دردسرتر را به مسافران ارائه کنند. حال باید دید با شیوع اومیکرون و گمانه‌زنی‌ها در مورد احتمال پایان این پاندمی تا تابستان ۲۰۲۲، سفر دستخوش چه تغییراتی خواهد شد؟ آیا محدودیت‌های سفر پایان خواهد یافت؟ آیا وضع محدودیت‌ها بر اساس شواهد علمی و اقدامات ایمنی خواهد بود یا فشارهای سیاسی نیز در بازگشایی دوباره مرزها بر روی مسافران بی‌تاثیر نخواهد بود؟ آخرین اخبار بازار سفر و گردشگری را از «قطب‌نما» دنبال کنید.

مطالب مرتبط