نگاهی به ناهمگونی توزیع تقاضای سفر در جهان پساکرونا

نگاهی به ناهمگونی توزیع تقاضای سفر در جهان پساکرونا

براساس گزارشات، میانگین نمره شاخص جهانی تقاضای سفر در جهان (گردشگری)، نسبت به ماه گذشته (اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۰) ۵۸ درصد افزایش یافته است.

رسانه قطب‌نما- هرچند که هنوز شیوع بیماری «کرونا» در جهان و کشورهای مختلف ادامه دارد، اما در این میان دولت‌های موفقی نیز هستند که توانسته‌اند با اقدامات مختلف و وضع قوانین جدید شرایط سفر و گردشگری را در کشور خود بهبود ببخشند. چنین شرایطی باعث ایجاد یک شکاف بزرگ بین میزان تقاضا برای سفر به کشورهای ایمن و کشورهای درگیر شیوع بیماری شده است. هرچند که چنین شرایطی دور از انتظار نبود، اما مطالعات و آمارهای جدید روی «شاخص بازیابی گردشگری جهان» این موضوع را ثابت کرده است.

ناهمگونی توزیع تقاضای سفر در جهان پساکرونا

 شیوع بیماری کرونا و محدودیت‌هایی که به‌دنبال خود داشت، تعطیلی گسترده شرکت‌های هواپیمایی و ممنوعیت سفر، ترس از ابتلا به بیماری با حضور در اجتماع و بسیار موارد دیگر باعث شد که میانگین «نمره شاخص جهانی گردشگری» دستخوش تغییر شود.  نمره شاخص، در واقع یک معیار کل‌نگر در زمان واقعی برای سنجش میزان توسعه گردشگری و تقاضای سفر به یک مقصد است. این نمره (شاخص عمودی)، نشان‌دهنده شرایط بهبودی کشورهای بررسی شده از بیماری «کرونا» در ۵ قاره دنیا است. همانطور که اشاره شد میانگین «نمره شاخص جهانی گردشگری» نسبت به ماه آپریل گذشته در مجموع ۵۸ ثبت شده است. در مقایسه با نمره ۱۰۰ سال ۲۰۱۹ در مدت مشابه، می‌توان گفت صنعت گردشگری در حال بازیابی و رسیدن به شرایط ایده‌آل است. هرچند که این آمار، خبری بسیار خوشحال‌کننده برای صنعت گردشگری پساکرونا است، اما باید به این مورد نیز دقت داشت که پراکندگی و توزیع میزان تقاضای سفر تنها در بخش‌هایی از جهان افزایش چشمگیر داشته است. لازم به‌ذکر است این مطالعات آماری نتیجه همکاری بیش از ۱۸ پایگاه داده‌ای در سراسر جهان است که مسئولیت بررسی نمره شاخص گردشگری در بیش از ۵۰ شاخه مختلف را برعهده داشته‌اند. در این مطالعات عملکرد ۲۲ کشور شامل «آرژانتین»، «استرالیا»، «برزیل»، «کانادا»، «چین»، «فرانسه»، «آلمان»، «هنگ کنگ»، «هند»، «اندونزی»، «ایتالیا»، «ژاپن»، «مکزیک»، «روسیه»، «سنگاپور»، «آفریقای جنوبی»، «تایلند»، « ترکیه»، «ایالات متحده آمریکا»، «امارات متحده عربی» و «انگلستان» از سراسر جهان بررسی شده که پیش از شیوع بیماری «کرونا»، بیشترین میزان تفاوت تقاضای سفر را داشته‌اند. برای درک بهتر تاثیر این موضوع بر صنعت گردشگری، کافی است نگاهی به میانگین امتیازات پنج کشور برتر شامل «مکزیک»، «ایالات متحده آمریکا»، «روسیه»، «چین» و «استرالیا» و مقایسه آن با عملکرد ۵ کشور پایین‌تر لیست از جمله «تایلند»، «هنگ کنگ»، «ایتالیا»، «آلمان» و «آرژانتین» در نمودار زیر بیاندازیم. نمودار پراکندگی تقاضای سفر در جهانسال گذشته اختلاف میانگین شاخص گردشگری میان این کشورها ۹ امتیاز بود، در حالی که با نگاهی به نمودار فوق، اختلاف ۵۰ امتیازی میان "SRI" کشور صدرنشین جدول «مکزیک» (با کسب ۸۰ نمره) و «تایلند» کشور انتهای جدول (با کسب ۲۶ نمره) در سه ماهه اول سال ۲۰۲۱ (زمستان ۱۳۹۹ و بهار ۱۴۰۰) بسیار چشم‌گیر بوده و نشان‌دهنده ناهمگونی میزان توزیع تقاضا در کشورهای مختلف است. اما دلیل آن چیست؟ ۵ کشور برتر در زمینه جذب توریسم، به‌سرعت توانستند با کنترل شرایط بحرانی شیوع بیماری در کشور، وضعیت مناسبی برای بازگشایی ایمن مرزهای بین‌المللی فراهم کنند. اکنون میزان تقاضا در این کشورها به ۸۰ درصد میزان پیش از همه‌گیری رسیده و تنها فاصله بسیار کمی با رونق دوباره و بازگشت به شرایط خوب گردشگری در سال ۲۰۱۹ دارند.  شرایط برای ۵ کشوری که پایین‌ترین نمره گردشگری را داشته‌اند، چندان مناسب نیست. این کشورها نسبت به ژانویه سال گذشته (خردادماه ۱۳۹۹) توانسته‌اند صنعت گردشگری منطقه خود را تنها ۲۰ درصد بازیابی کنند.

کدام منطقه بیشترین ناهمگونی را دارد؟

در هیچ کجای دنیا به اندازه منطقه «آسیا» تفاوت در میانگین شاخص گردشگری کشورها وجود ندارد. بسیاری از کشورهای ضعیف آسیایی عملکردی بسیار ضعیف در مقابل شیوع بیماری داشته‌اند که باعث آسیب شدید به صنعت گردشگری آن منطقه شده است. در این میان شاید بتوان تنها منطقه «خاورمیانه» و «چین» را عامل افزایش نمره شاخص گردشگری منطقه آسیا دانست. ترفند چین برای افزایش میزان تقاضای سفر، تمرکز بر «گردشگری داخلی و محلی» بود. چین توانست از استقبال افراد از سفرهای داخلی ویژه سود بالایی برده و نزدیک به زمان برگزاری جشنواره «کینگ مینگ» (Qingming: جشنواره گرامیداشت مردگان) بیش از ۱۰۲ میلیون تقاضای سفر و رزرو نهایی در مناطق مختلف انجام دهد. این میزان نسبت به سال ۲۰۲۰، ۱۴۵ درصد رشد داشته است. همچنین میزان تقاضای سفر در این دوره نیز به ۹۵ درصد عملکرد سال ۲۰۱۹ نزدیک بود. پیشرفت گردشگری در آسیابراساس گزارش‌های «وزارت فرهنگ و جهانگردی چین»، درآمد حاصل از سفرهای داخلی در مقایسه با دوره‌ مشابه سال گذشته، ۲۲۹ درصد افزایش داشته است. این میزان حتی در ماه می ۲۰۲۱ (اردیبهشت و خردادماه ۱۴۰۰) و  با انجام بیش از ۲۳۰ میلیون رزرو نهایی در مناطق محلی چین باعث درآمدزایی چشمگیری شده که به رونق هرچه سریع‌تر صنعت گردشگری منطقه کمک خواهد کرد. برخلاف چین یا سایر کشورها مانند امارات، بسیاری از کشورهای ضعیف آسیایی به‌شدت با بیماری کرونا درگیر بوده و آمار ابتلا و شیوع بیماری در این مناطق بسیار بالا ثبت شده است، بنابراین بدیهی است که میزان تقاضا برای سفر به این کشورها کاهش یابد. در میان تمام کشورهای آسیا، دو کشور «تایلند» و «هند» در ماه آپریل ۲۰۲۱ (اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۰)  پایین‌ترین شاخص عملکرد گردشگری را داشته‌اند. هرچند که اقدامات اولیه تایلند باعث اعطای «مهر ایمنی سفر» از سوی "WTTC" (شورای جهانی گردشگری) به این کشور شد، اما افزایش آمار شیوع بیماری در ماه مارچ و آپریل ۲۰۲۱ (فروردین و اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۰) باعث شد بار دیگر، این کشور بازگشایی مرزهایش را به تعویق بیاندازد.
بیشتر بخوانید: جزئیات برنامه بازگشایی بدون قرنطینه‌ی پوکت از اول جولای
هند نیز با شیوع موج «کرونا هندی» و آمار روزانه بیش از ۸ هزار مبتلا به این بیماری، در وضعیت بسیار نامناسبی قرار دارد. این کشور که یکی از محبوب‌ترین مقاصد توریستی در جهان است، به‌صورت متوسط در ماه گذشته روزانه بیش از ۲۳۰ هزار مورد بیمار مبتلا به کرونا داشته است که احتمالا صنعت گردشگری این منطقه را برای یک سال دیگر نیز فلج می‌کند.

ناهمگونی توزیع تقاضا و تاثیر آن بر گردشگری جهانی

پیش‌بینی می‌شود اگر این شرایط ناهمگونی توزیع تقاضای سفر در جهان ادامه یابد، ممکن است برخی از مقاصد گردشگری برای همیشه به فراموشی سپرده شده یا افراد دیگر علاقه‌ای برای سفر به این مقاصد نداشته باشند. حال باید دید با ادامه اقدامات کشورهای مختلف، بسته بودن مرزهای کشورها، شرایط قرنطینه و محدودیت سفر به کشورهایی مانند «کانادا»، وضعیت نرمال جدید (استفاده از ماسک و تکنولوژی‌های ردیابی بدون تماس و غیره) چه آینده‌ای برای صنعت گردشگری رقم خواهد زد. شما می‌توانید جدیدترین اخبار و مقالات مربوط به صنعت گردشگری را از رسانه قطب‌نما مطالعه کنید.
پیشنهاد رسانه قطب‌نما: بحران کرونا و ۷ درس مهم سال ۲۰۲۰ برای صنعت گردشگری

مطالب مرتبط