رسانه قطبنما: سفر همیشه هیجانانگیز است اما اگر قرار باشد خودتان پشت فرمان خودرو بنشینید و سفر به خارج از کشور با ماشین شخصی را تجربه کنید، این تجربه تبدیل به یک ماجراجویی تمام عیار میشود.
اگر قصد سفر به خارج با خودرو شخصی را دارید در این مقاله از مدارک لازم برای سفر به خارج با ماشین شخصی، تا هزینه کاپوتاژ ماشین و نکات مهم در سفر به خارج از کشور با خودرو شخصی را با یکدیگر مرور میکنیم.
همه چیز درباره سفر به خارج از کشور با ماشین شخصی
مدارک لازم برای سفر به خارج از کشور با ماشین شخصی
تصور کنید قصد سفر با ماشین شخصی به ترکیه، سفر به اربیل با خودرو شخصی و یا سفر با خودرو شخصی به گرجستان یا هر کشور دیگری را دارید؛ حالا باید چه مدارکی به همراه داشته باشید تا بتوانید با خودرو خود از مرز خارج شوید؟ در ادامه لیست مدارک لازم برای سفر به خارج از کشور با ماشین شخصی را مرور میکنیم.
گذرنامه
با هر وسیله نقلیهای که قصد سفر به خارج از کشور را داشته باشید، باید ابتدا اقدام به دریافت گذرنامه یا همان پاسپورت کنید. اصل شناسنامه و کارت ملی، ارائه اصل آخرین گذرنامه، تصویر بیومتریک و غیره تنها برخی از مدارک لازم برای دریافت پاسپورت است.
بهخاطر داشته باشید صدور گذرنامه بین ۳ تا ۵ روز کاری و در برخی مناطق ۷ روز کاری طول میکشد؛ بنابراین، بهموقع برای دریافت گذرنامه اقدام کنید. برای اطلاع از مدارک لازم و شرایط دریافت پاسپورت حتما مطلب «هزینه پاسپورت ۱۴۰۲ چقدر است | مدارک لازم برای پاسپورت» را بخوانید.
ویزا
پاسپورت ایران یکی از ضعیفترین گذرنامههای جهان است؛ این یعنی، شما نمیتوانید تنها با پاسپورت ایرانی به سایر کشورها سفر کنید و برای سفر به ۱۴۶ کشور جهان نیاز به ویزا دارید.
طبق آخرین گزارش Passport Index که معتبرترین پاسپورت های جهان را اعلام کرده، دارندگان پاسپورت ایرانی از بین ۱۹۸ کشور جهان، تنها میتوانند بدون ویزا به ۱۱ کشور سفر کنند و برای سفر به ۴۲ کشور جهان نیز میتوانند ویزای الکترونیکی یا ویزای فرودگاهی دریافت کنند؛ اما برای سفر به ۱۴۶ کشور باقیمانده باید حتما ویزا بگیرند.
خبر خوب اینکه برای سفر با ماشین شخصی به ترکیه نیازی به ویزا ندارید؛ اما در مطلب «کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان ۲۰۲۳» میتوانید لیست کامل کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان را پیدا کنید.
فیش عوارض خروج از کشور
یکی از شروط خروج از مرزهای کشور با هر وسیله نقلیهای، پرداخت عوارض خروج از کشور است. تقریبا در سفر به همه مقاصد خارجی، باید عوارض خروج از کشور را پرداخت کنید و حداقل ۲۰ دقیقه پس از پرداخت عوارض خروج از کشور، میتوانید کشور را ترک کنید. با این حال بهتر است ریسک نکرده و پرداخت مالیات خارج از کشور را به دقیقه ۹۰ موکول نکنید. در حال حاضر، عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۲ برای سفر اول، ۴۰۰ هزار تومان است.
مطلب «عوارض خروج از کشور ۱۴۰۲ چقدر است؟» به شما کمک میکند تا بدانید چطور باید عوارض خروج از کشور را پرداخت کنید و برای اینکار به چه مدارکی نیاز دارید.
بیمه بینالمللی
یکی از مهمترین مدارک در سفر به خارج از کشور با خودرو شخصی، بیمه بینالمللی خودرو است که به آن کارت سبز خودرو نیز میگویند. کارت سبز خودرو در اصل همان بیمه شخص ثالث است اما بهصورت بینالمللی صادر میشود.
به خاطر داشته باشید که بیمه کارت سبز برای خروج خودرو از کشور اجباری است و هر ساله کشورهای عضو سیستم کارت سبز در جهان، میزان تعهدات و سقف خسارات خود در این بیمه را تعیین میکنند. کارت سبز خودرو تنها در دفاتر رسمی عضو کارت سبز صادر میشود و در ایران نیز تنها شرکت بیمه ایران، بیمه بینالمللی خودرو را صادر میکند.
گذرنامه، یک قطعه عکس و اصل گواهینامه مدارکی است که برای دریافت بیمه بینالمللی به آن نیاز دارید.
برگه کاپوتاژ خودرو
حالا که مدارک خودتان برای سفر را آماده کردهاید، باید ماشینتان را کاپوتاژ و برای خروج از کشور مهیا کنید. خوب است بدانید ماشین شما تنها در صورت داشتن برگه کاپوتاژ میتواند از مرز خارج شود. اما برگه کاپوتاژ یعنی چه؟
منظور از کاپوتاژ، دریافت مجوز خروج موقت خودرو از کشور است و شما نمیتوانید بدون دریافت این مجوز، خودروی خود را از کشور خارج کنید.
برای کاپوتاژ ماشین باید ابتدا به اداره گمرک مراجعه کرده و برگ خروج موقت دریافت کنید. حالا با در دست داشتن برگه خروج موقت، که به آن برگه کاپوتاژ هم میگویند، کارت ملی، گذرنامه و غیره به نمایندگیهای کانون اتومبیلرانی و جهانگردی مراجعه کنید تا گواهینامه و پلاک بینالمللی بگیرید.
مطلب «کاپوتاژ ماشین چیست و چقدر زمان میبرد؟» به شما کمک میکند تا ماشین خود را بهراحتی کاپوتاژ و با آن به خارج از کشور سفر کنید.
گواهینامه بینالمللی
اولین قدم برای اینکه بتوانید پشت فرمان خودرو بنشینید داشتن گواهینامه است، اما اگر قصد سفر به خارج از کشور با ماشین شخصی را دارید باید علاوه بر گواهینامه ملی، گواهینامه بینالمللی هم داشته باشید.
خوشبختانه برای دریافت گواهینامه بینالمللی نیاز به گذراندن دوره آموزشی ندارید و تنها کافی است با بههمراه داشتن اصل گواهینامه رانندگی ملی، یک قطعه عکس، گواهینامه بین المللی قبلی و گذرنامه به نمایندگیهای کانون جهانگردی و اتومبیلرانی مراجعه کنید. مطلب «مدارک گواهینامه بین المللی + قیمت و لیست کشورهای پذیرنده» راهنماییتان میکند تا بدانید از کجا و چطور باید گواهینامه بینالمللی بگیرید.
پلاک بینالمللی و دفترچه مالکیت خودرو
همانطور که شما به گواهینامه بینالمللی نیاز دارید، خودرو شخصیتان هم در سفر به خارج از کشور به یک پلاک بینالمللی یا همان پلاک ترانزیت نیاز دارد. شعبههای کانون جهانگردی و اتومبیلرانی کشور، مسئولیت صدور پلاک بینالمللی و دفترچه بینالمللی خودرو را بر عهده دارند. خوشبختانه میتوانید همزمان با دریافت گواهینامه بینالمللی و در کمتر از یک ساعت پلاک ترانزیت و دفترچه بینالمللی یا کارت خودرو بینالمللی را نیز دریافت کنید.
برای اطلاعات بیشتر در این خصوص مطلب «کاپوتاژ ماشین چیست و چقدر زمان میبرد؟» را بخوانید.
هزینه خروج خودرو از کشور
سفر به خارج با ماشین شخصی اگرچه میتواند سفری مقرونبهصرفه باشد اما بازهم هزینههای خاص خود را دارد. از هزینه گذرنامه گرفته تا هزینه کاپوتاژ، پلاک بینالمللی، بیمه و غیره، در ادامه خواهیم گفت که برای سفر به خارج با خودرو شخصی باید چه هزینههایی را پرداخت کنید.
- هزینه دریافت گذرنامه: هزینه دریافت گذرنامه در مرداد ۱۴۰۲، حدود ۴۵۳ هزار تومان است؛ اگرچه بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۲، هزینه گرفتن پاسپورت باید ۲۰۴ هزار تومان باشد! جزییات بیشتر از قیمت گذرنامه را در مطلب «هزینه پاسپورت ۱۴۰۲ چقدر است | مدارک لازم برای پاسپورت» بخوانید.
- هزینه عوارض خروج از کشور: بر اساس لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، در سفرهای غیر زیارتی، عوارض خروج از کشور به ازای هر نفر در سفر اول ۴۰۰ هزار تومان، سفر دوم ۶۰۰ هزار تومان و سفر سوم ۸۰۰ هزار تومان است. اگر سوال بیشتری درباره پرداخت عوارض خروج از کشور دارید، مطلب «عوارض خروج از کشور ۱۴۰۲ چقدر است؟» میتواند به شما کمک کند.
- هزینه ویزا: هزینه ویزا بسته به مقصد، نوع سفر، مدت زمان اقامت و غیره متفاوت است. بنابراین، برای اطلاع دقیق از هزینه ویزا، باید به وبسایت سفارتخانه همان کشور مراجعه کنید.
- هزینه کاپوتاژ ماشین: کانون جهانگردی و اتومبیلرانی هر ساله هزینه کاپوتاژ ماشین را اعلام میکند. بر این اساس در مرداد ۱۴۰۲، هزینه دریافت برگ خروج موقت خودرو از گمرک یا همان برگه کاپوتاژ ۲۵۰ هزار تومان است. البته باید به این هزینه، هزینههایی مثل ترجمه مدارک و غیره را نیز اضافه کنید. جزییات کامل هزینه کاپوتاژ ماشین را در مطلب «کاپوتاژ ماشین چیست و چقدر زمان میبرد؟» بخوانید.
هزینه بیمه بینالمللی: هزینه بیمه بینالمللی خودرو بر اساس فاکتورهای مختلفی مثل مدل ماشین، سال ساخت، مدت زمان سفر خارجی و مهمتر از همه میزان تعهدات بیمهای کشور مقصد متفاوت است. - هزینه دریافت گواهینامه بینالمللی: طبق اعلام کانون جهانگردی و اتومبیلرانی کشور، بهعنوان تنها متولی صدور گواهینامه بین المللی رانندگی، در مرداد ۱۴۰۲، هزینه دریافت گواهینامه بینالمللی یکساله ۳۵۶ هزار تومان و گواهینامه بینالمللی ۳ ساله، یک میلیون و ۱۱۰ هزار تومان است. در مقاله «مدارک گواهینامه بین المللی + قیمت و لیست کشورهای پذیرنده» میتوانید با راههای مختلف دریافت گواهینامه بینالمللی آشنا شوید.
- هزینه پلاک بینالمللی: براساس اطلاعات وبسایت کانون جهانگردی و اتومبیلرانی کشور در مرداد ۱۴۰۲، هزینه پلاک ترانزیت خودرو، یک میلیون و ۷۵ هزار تومان است. علاوه بر پلاک ترانزیت باید ۳۳۷ هزار تومان برای دریافت دفترچه مالکیت بینالمللی خودرو و ۱۳ هزار تومان برای نصب علامت CD و IR پرداخت کنید تا ماشین را برای خروج از کشور آماده کنید.
نکات مهم در سفر به خارج از کشور با خودرو شخصی
سفر با خارج از کشور با خودرو شخصی اگرچه هیجانانگیز است اما اگر بیدقتی کنید، میتواند به همان اندازه خطرناک باشد. تصور کنید در کشوری که به مسیرهای آن آشنایی ندارید، دچار مشکل شوید و به هر علتی از حرکت بایستید؛ حالا باید چکار کنید، چطور خود را به یک مکان امن برسانید؟ از کجا باید سوخت خود را تامین کنید؟ کجا قرار است اقامت کنید؟ کشور مقصد چه قوانینی برای رانندگی وضع کرده است؟ در آن کشور باید بههنگام رانندگی چه مدارکی به همراه داشته باشید؟
اگر از قبل برای مواجهه با این حوادث برنامهریزی کرده باشید، حتما سفر جذابتری را تجربه خواهید کرد که راه را برای سفرهای بعدی هموارتر میکند. با این اوصاف، مهمترین مواردی که قبل از سفر به خارج از کشور با ماشین شخصی باید به آنها توجه کنید، عبارت است از:
- اطمینان از سلامت فنی خودرو
- اطمینان از کامل بودن مدارک لازم بر اساس قوانین مقصد
- آشنایی با قوانین و فرهنگ رانندگی مقصد
- آگاهی از شرایط جادهها و راهها در مقصد
- شناسایی تعمیرگاهها، پمپ بنزینها، رستورانها و مراکز اقامتی در مسیر
حالا دیگر برای سفر به خارج با ماشین شخصی آمادهاید. حالا به نظر شما نقطه قوت سفر به خارج با خودرو شخصی چیست؟ آیا تا بهحال تجربه رانندگی در یک کشور خارجی را داشتهاید؟
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: